Sobota 14. prosince 2019, svátek má Lýdie
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Sobota 14. prosince 2019 Lýdie

Umíte skvělou pečeni, kotletu, krkovičku či guláš? Soutěžte o kuchařku

  2:09aktualizováno  2:09
V desátém dílu Deníku Dity P. poteče krev. Dita totiž pořádá zabijačku. A s čerstvým masem se ihned pustí do vaření a pečení. Jaký je váš nejoblíbenější masový recept? Vyhrajte za něj kuchařku, podle které je seriál České televize natočen.

Dita s rodinou a přáteli uspořádá na chalupě tradiční zabijačku. A všechno úžasně čerstvé maso samozřejmě hned začne zpracovávat. Tentokrát k tomu ovšem nemá svoji vymazlenou kuchyň, ale improvizovanou variantu ve stodole.

Nejdřív připraví francouzskou delikatesu rilletes. Zatímco ve Francii si pochutnávají na vařeném a pečeném kachním masíčku, Dita použila samozřejmě vepřové. Krkovičku, plecko, bůček, sádlo a pro chuť vyvařila i kost a kůži.

Fotogalerie

Krkovičky Dita připravuje podle receptu svého kamaráda Majka z Kanady, se kterým odstartovala "velkého vaření", protože recept potřeboval dovést k dokonalosti.  Krkovičky připraví Dita v medové a barbecue marinádě a k nim  podává bramborový salát, vylepšený o jablko a dijonskou hořčici.

Na zabijačce samozřejmě nesmí chybět (kromě jitrnic) zabijačkový guláš, který je připraven z několika druhů masa i vnitřností. Po tříhodinovém dušení je dostatečně měkký a Dita ho servíruje kamarádům.

Umíte upéct báječné maso? Vyhrejte za recept kuchařku

Jaká je vaše oblíbená úprava masa? Pečete ho v marinádě, nebo v omáčce? Nebo ho raději nakrájíte na nudličky a pomalu dusíte? Pošlete nám svůj recept a vyhrajte knihu Deník Dity P. Recept s fotkou (ta je podmínkou) NAHRAJTE ZDE do středy 13. listopadu do 12 hodin. Vylosovaný výherce dostane kuchařku a nejzajímavější recepty zveřejníme.

V předchozím kole byla vylosována Kateřina Lemberková s receptem na hermelínovou pomazánku. Zajímavé jsou i recepty na škvarkovou a zelenou pomazánku nebo pomazánka z vajec a tresčích jater. Všechny soutěžní recepty najdete zde.

Krkovička na medu

Příprava15 minut, odležení nejméně 1 hodina, grilování 10 minut, nebo pečení 3 hodiny, pro 4–6 osob

Krkovička na medu s bramborovým salátem podle Majka
  • 150 ml barbecue omáčky
  • 1 cibule, nakrájená najemno
  • 6 větších stroužků česneku, utřených se solí
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 3 lžíce medu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř
  • 8 silnějších plátků prorostlé krkovičky

1. Do velké mísy naliju barbecue omáčku, přidám cibuli, česnek, dijonskou hořčici, med a olivový olej. Vše pořádně promíchám, osolím a opepřím. Krkovičky "vymáchám" v této marinádě a nechám je v ní nejméně hodinu, ale nejlépe přes noc marinovat. Pak rozpálím gril a griluju asi 5 minut z každé strany.

2. Když nejsem zrovna na zahradě u grilu, peču krkovičku v troubě. Předehřeju troubu na 170 °C. Plátky krkovičky pořádně promíchám s marinádou, rozložím je na pečicí plech, nebo do pekáče a zaliju je zbylou marinádou. Přiklopím, nebo zakryju alobalem a dám do trouby. Peču 2 hodiny zakryté, pak alobal sundám a peču další hodinu. Poslední hodinu pečení polévám krkovičky každých 15 minut vypečenou šťávou. Podávám je s bramborovým salátem s jablky, nebo s bramborovou kaší.

Autor: pro iDNES.cz

Vánoce

Advent je tady a spolu s ním nákupy vánočních dárků i pečení vánočního cukroví. Za vánoční atmosférou můžete vyrazit na vánoční trhy ve vašem okolí i do zahraničí.

  • Nejčtenější

Po porodu mě Viktor seřval a pomohlo to, přiznala Petra v dokumentu

Ačkoli Petra i Viktor vyrůstali ve městě a svatbu měli v Praze na Staroměstské radnici, rozhodli se pro život na vsi....

Premium

Nejraději mám vibrátory na klitoris, přiznává testérka erotických pomůcek

Na svou první erotickou pomůcku narazila Veronika u své maminky v ložnici a ze zvědavosti ji vyzkoušela. Od té doby...

Jen láska a zábava k udržení rodiny nestačí, zjistil pár z dokumentu

„Jsem do něj zamilovaná, a pak máme společný názor na to, jak chceme žít, starat se o rodinu, a je s ním zábava,“...

Nesnažte se, aby vás měli všichni rádi. Nejdůležitější je sebeláska

Existuje tisíc důvodů, proč člověk během života ztratí svoje já. Aby to nebylo doživotně, je třeba si ztrátu včas...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kvůli břichu si ani nezavázal tkaničky. Dietou a chůzí shodil 43 kilo

Dušanu Suchánkovi vadila nadváha v osobním, ale i pracovním životě. Zhubnout se rozhodl, když už si nedokázal zavázat...

Premium

Zoufale jsme se snažili postřeleného muže zachránit, líčí lékař z Ostravy

Hrudní chirurg Marcel Mitták z Fakultní nemocnice Ostrava se snažil s týmem zdravotníků zachránit jednoho z těžce...

Premium

Na Gottově pohřbu jsem se bál, že spáchám atentát na Zemana, říká Strach

Každý se ho ptá na Anděla Páně 3. Jiří Strach ale trpělivě vysvětluje, že to nezáleží jen na něm. „Rozhodujeme o tom...

Premium

Zalepili matce prsa, aby nemohla kojit. Při příbězích z Osvětimi pláče i průvodce

Lukáš Lev provází v koncentračních táborech a popisuje nacistická zvěrstva. Jeho babička si však stála za tím, že za...

  • Další z rubriky

Zkuste povidlové kuličky, brusinková srdíčka a další nepečené cukroví

Čas do Vánoc se krátí a možná začínáte trochu panikařit, že nebudete mít co nabídnout svátečním hostům ke kávě a...

RECEPT DNE: Medové kuřecí kousky se zeleninou

Připravte si rychlou večeři z jednoho hrnce. Medové kuřecí kousky se zeleninou jsou skvělou volbou.

RECEPT DNE: Placky ze sladkých brambor

Milujete bramboráky? Pak vyzkoušejte netradiční recept, kde místo klasických brambor použijete batáty.

RECEPT DNE: Pečená zelenina se sýrem

Máme pro vás skvělý tip na rychlou a dietní večeři, na které si pochutnáte. Vyzkoušejte pečenou zeleninu se sýrem.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz