Pomazánka povýší chleba na delikatesu. Vyhrajte za ni kuchařku

Autor:
  1:08
V devátém díle seriálu České televize se Dita vydá s malým synovcem Ondřejem na chalupu. Pohostí ho také vajíčkovou pomazánkou. Pošlete nám svůj recept na pomazánku a vyhrajte kuchařku Deník Dity P.

Dita se s malým Ondrou vydá na houby a vzpomíná na všechna jídla ze svého dětství doma i u babiček. Proto připraví houbovou omáčku, kterou jako dítě zbožňovala. K ní uvaří jednoduchý nekynutý houskový knedlík, s množstvím čerstvých hub se obejde bez masa.

Ditiným nejoblíbenějším jídlem jsou flíčky se šunkou. Jednoduchý recept má spojený s nejslavnostnějšími chvílemi v životě. Rodina jí ho připravovala k narozeninám, nebo když se vrátila z cest. Jejich věhlas se proto snaží předvést i malému Ondrovi.

Ve vzpomínkách na dětství dojde Dita až ke krupicové kaši - babičky ji kaší vykrmovaly, když měly dojem, že je příliš hubená. Proto ji opulentně zdobily kakaem, čokoládou, cukrem a máslem.

Na závěr připraví vajíčkovou pomazánku, bez které si nedovede představit rodinnou snídani nebo studenou večeři.

Pošlete recept na pomazánku a vyhrajte kuchařku

Jaký je vaše oblíbená pomazánka? Sýrová, česneková, rybičková, zeleninová nebo do ní všechno namixujete? Pošlete nám svůj recept a vyhrajte knihu Deník Dity P. Recept s fotkou (ta je podmínkou) NAHRAJTE ZDE do středy 6. listopadu do 12 hodin. Vylosovaný výherce dostane kuchařku a nejzajímavější recepty zveřejníme.

V předchozím kole byla vylosována Andrea Šmejkalová s receptem na meruňkovo-pistáciový tarte, zaujal nás i písecký rybízový koláč, linecký koláč s krémem a jablky, zdravý čokoládový koláček s banánem nebo rychlý koláč s tvarohem a povidly. Všechny soutěžní recepty najdete zde.

Vajíčková pomazánka podle Dity P.

Příprava 15 minut, pro 4 osoby

Vajíčková pomazánka
  • 6 vajec
  • pomazánkové máslo
  • 2 lžíce majonézy
  • pažitka
  • sůl
  • čerstvě namletý pepř
  • chleba a ředkvičky

Deník Dity P.

Kuchařskou show vysílá ČT1 v pátek v 18:25.

1. Vejce opatrně vložím do kastrůlku se studenou vodou a dám vařit. Za 8 minut od chvíle, kdy voda začala vřít, jsou vejce uvařená. Rychle je chladím pod studenou tekoucí vodou, aby šla snadněji loupat.
2. Vejce oloupu a oddělím žloutky od bílků. Žloutky utřu s pomazánkovým máslem a majonézou. Bílky nasekám na kostičky (nebo mřížkou na krájení brambor) a promíchám s utřenými žloutky. Přidám pažitku, osolím, opepřím, namažu na čerstvý chléb a ozdobím ředkvičkami.

Vstoupit do diskuse (28 příspěvků)

Nejčtenější

Jablko jako poklad. Jak s ním v podzimní kuchyni čarují známé foodblogerky?

Ilustrační snímek

Říká se, že jedno jablko denně udrží doktora daleko. Toto obyčejné ovoce, které se snad u každého doma povaluje v míse, dokáže zázraky. Křehká klasika českých sadů má neuvěřitelnou sílu proměnit...

Husa pečená přes noc, svěží lehké letošní víno. Znáte svatomartinské tradice?

Svatomartinskou husu podávejte s chlupatými knedlíky a zelím.

Svátek svatého Martina letos připadne na úterý, ale mnoho z nás se vrhne do hodování už o víkendu. V nejedné domácnosti či hospůdce se budou prohýbat stoly pod pečenou husou s knedlíky a několika...

Bílá zelná polévka s klobásou

Bílá zelná polévka s klobásou

Střední

30 min

V sychravém počasí přijde teplá polévka vhod.

Makovec se švestkami

Makovec se švestkami

Střední

60 min

Mák a svěstky se skvěle hodí do jakéhokoli koláče.

Úsporná variace na svatomartinské menu. Hustá polévka i kuře jako husa

Kuřecí kaldoun

Svatý Martin se k nám sice chystá spíš na bílém bicyklu než na koni, ale slavit s plnou pusou můžete i tak. Jenže co když výplata ještě nepřistála na účtu a na husu není? Na znova oprášený svátek se...

Pečený králík na paprice s fenyklem

Pečený králík na paprice s fenyklem

Lehké

150 min

Pečený králík, kterého si oblíbíte díky jednoduché přípravě.

Jablko jako poklad. Jak s ním v podzimní kuchyni čarují známé foodblogerky?

Ilustrační snímek

Říká se, že jedno jablko denně udrží doktora daleko. Toto obyčejné ovoce, které se snad u každého doma povaluje v míse, dokáže zázraky. Křehká klasika českých sadů má neuvěřitelnou sílu proměnit...

13. listopadu 2025

Úsporná variace na svatomartinské menu. Hustá polévka i kuře jako husa

Kuřecí kaldoun

Svatý Martin se k nám sice chystá spíš na bílém bicyklu než na koni, ale slavit s plnou pusou můžete i tak. Jenže co když výplata ještě nepřistála na účtu a na husu není? Na znova oprášený svátek se...

11. listopadu 2025  8:22

Koláč Míša

Koláč Míša

Střední

45 min

Tento koláč nejen skvěle vypadá, ale i chutná.

Bílá zelná polévka s klobásou

Bílá zelná polévka s klobásou

Střední

30 min

V sychravém počasí přijde teplá polévka vhod.

Uzlíky s čokoládou a pistáciemi

Uzlíky s čokoládou a pistáciemi + stepy

Střední

60 min

Nevíte, co upéct sladkého? Zkuste tyto výborné uzlíky s pistáciemi a čokoládou.

Husa pečená přes noc, svěží lehké letošní víno. Znáte svatomartinské tradice?

Svatomartinskou husu podávejte s chlupatými knedlíky a zelím.

Svátek svatého Martina letos připadne na úterý, ale mnoho z nás se vrhne do hodování už o víkendu. V nejedné domácnosti či hospůdce se budou prohýbat stoly pod pečenou husou s knedlíky a několika...

8. listopadu 2025

Pikantní utopenci

Pikantní utopenci

Lehké

50 min

Naučte se zavřit ty nejchutnější utopence.

Makovec se švestkami

Makovec se švestkami

Střední

60 min

Mák a svěstky se skvěle hodí do jakéhokoli koláče.

Kuře s dýňovou nádivkou

Kuře s dýňovou nádivkou

Střední

140 min

Pro větší křupavost můžeme do nádivky přidat hrst oblíbených ořechů nasekaných nahrubo.

Od paštiky přes vývar po ragú. Kořenová zelenina podle známých foodblogerů

Ilustrační snímek

Kořenová zelenina je základem tradiční i moderní kuchyně. Její výrazná chuť, sladkost a aroma dodají pokrmům hloubku a charakter. Ať už ji použijeme do polévky, na pečení, nebo do pyré, vždy dokáže...

5. listopadu 2025

Banánový koláč

Banánový koláč

Lehké

50 min

Máte doma zralé banány? Upečte z nich skvělý koláč.

Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.