Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

VIDEO: Bramborovou kaši upečete jako muffiny. Vylepšíte ji parmezánem

David Müller v nejnovějších dílech pořadu Ve varu na Primě hodně experimentoval s batáty, tedy sladkými bramborami. Nás však zaujal recept, který by mohl oslovit i ty, kdo jim právě nefandí a ukázal, že i obligátní bramborou kaši lze připravit trochu jinak.

Je to vlastně pečená kaše s parmezánem, která poslouží jako příloha k houbové omáčce. Takže další jeho oblíbený bezmasý pokrm, který hýří chutěmi, a když si ho připravíte, rozhodně nebudete litovat, že jste z lednice nevytáhli něco masitého.

Základem pokrmu je hlíva královská, u které se na rozdíl od známější hlívy ústřičné zpracovává nejen plodnice, ale celé tělo. Navíc vůní připomíná klasické lesní houby, takže jí to pro kuchyňské zpracování dodává vyšší atraktivitu. Ač roste hlavně v Asii či Americe, lze ji dnes už běžně sehnat i u nás.

Hlíva se udusí na cibulce a česneku, ovoní rozmarýnem a tymiánem. Na závěr se přidá trochu koňaku a oflambuje se. Tím vyhoří alkohol a zůstane jen extrakt chuti. Ostatně o tajemství flambování jsme nedávno psali zde.

Müllerovým úkolem je propojit chutě tak, aby se omáčka dobře spojila s vhodnou přílohou a zároveň talíř vypadal dobře, protože, jak všichni vědí, jíme i očima. A tak si vymyslel netradiční pečenou bramborovou kaši. Ta se běžně vyrobí tak, že se uvaří brambory, pak se přidá mléko nebo smetana a máslo a je hotovo.

Ve varu

Pořad můžete sledovat každou neděli odpoledne nebo na iPrima.cz

David na to jde z opačného konce. Nakrájené brambory vaří přímo ve smetaně s troškou muškátového oříšku, soli a vejci, pak rozmixuje s parmezánem a naplní do muffinových formiček a nechá zapéct v troubě. A aby byl vizuální efekt dokonalý, ještě je před podáváním lehce „na barvu“ opeče na pánvi.

Je to vlastně jednoduché a přitom efektní i na pohled na talíři. A mohlo by to přesvědčit i masožrouty, že každodenní přítomnost masa na talíři není nutná.

Bramborovo-parmezánový muffin na hlívě královské v tymiánové omáčce

Doba pečení: 25 min, příprava: 30 min. počet porcí:2

  • 400 g brambor
  • 200 ml šlehačky
  • 1 muškátový oříšek
  • 2–3 svazky tymiánu
  • 2 svazky rozmarýnu
  • 1 česnek
  • sůl
  • olej
  • koňak
  • 150 g parmezánu
  • 2 vejce
  • 100 ml zeleninového vývaru
  • 800 g hlívy královské
  • 2 červené cibule

Postup:

Oloupané brambory na kaši uvaříme se šlehačkou, zeleninovým vývarem, špetkou soli, nastrouhaným muškátovým oříškem a necháme svařit. Poté přidáme parmezán a rozmixujeme. Přidáme vejce a promixujeme.

Směsí naplníme formy na muffiny, dáme do trouby do vodní lázně (formy na muffiny vložíme do vetší formy a přilijeme vodu), předehřáté na 120 °C na 25–30 minut.

Hlívu nakrájíme na kousky. Do pánve nalijeme olej, přidáme cibuli nakrájenou najemno, prolisovaný česnek, nakrájenou hlívu, lehce orestujeme, přilijeme koňak a flambujeme. Přihodíme nasekaný rozmarýn, tymián a zalijeme zbytkem vývaru.

Hotové muffiny vyklopíme z forem a opečeme lehce na pánvi, kvůli barvě.

Na talíř naservírujeme muffin s omáčkou z hlívy a dozdobíme nastrouhaným parmezánem.

Autor:
  • Nejčtenější

Vypadá jako liška na chůdách, je to však pes. Páchne navíc po marihuaně

20. května 2024

Žere ovoce a kořínky, chodí jako žirafa a je cítit po marihuaně. Co je tohle za zvíře? Přece...

Na začátku bych na vás nevsadil ani zlámaný pětník, hodnotil Pohlreich

21. května 2024

Semifinále soutěže Česko na grilu, která už se na Primě blíží k závěru, postavilo soutěžící před...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Chovají je ve městě i v chytrém kurníku. Čechy poblouznila slepičí horečka

18. května 2024

Premium Černé maso, zelené skořápky... A taky aplikace, které monitorují zvuky v kurníku a oznamují, jestli...

Vysaďte si damašskou růži. Voňavou léčivku, kterou využijete na pěstění pleti

17. května 2024

Královna květin, říká se jí. Umí opravdu potěšit, některé kultivary nadchnou i nádhernou vůní....

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Nutrie jako plyšáci? Útočí i na psy. Možná to lidi přesvědčí, říká biolog

19. května 2024

Premium Kdo u nás chrání jeleny sika, čím hrozí kněžice a proč ekologové na rozdíl od včelařů někdy...

Brněnská zahrádka v parku, s pergolou a záhony, o kterou pečují romské děti

23. května 2024

Soutěž Má jen pár desítek metrů čtverečních a první zahradnické práce tu proběhly v roce 2022, nicméně už...

Stromy a keře si umějí pomáhat, aby byly zdravější. To je tajemství guildů

23. května 2024

Guildy jsou společenství stromů a rostlin. Pomáhají si prospívat, odolávat škůdcům, lákat celoročně...

Snědl jsem i syrové kuře. Mistr japonské kuchyně nejen o tom, proč neumíme jíst sushi

23. května 2024

Premium Může se pyšnit titulem mistra světa v přípravě japonského jídla pro nejaponské kuchaře. Jakub Horák...

VIDEO: Na odpady jen jedlá soda a ocet. A můžete zapomenout na krtka

22. května 2024

Čištění zaneseného kuchyňského odpadu je jedním z nejčastějších problémů v domácnosti. Vůbec...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...