Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Prima má nový pořad o vaření. Začala speciálem o rybách

Formát je trochu nezvyklý – každou neděli odpoledne jdou vždy dva díly za sebou. Pořadem provází kuchař Ondřej Molina. Premiéra nabídla cestu do světa ryb.

Molina není žádný začátečník. Ač mladý kluk, prošel si už mnoha kuchyněmi, od Austrálie až po Londýn. A teď se vrhl na ryby. Snad proto, že se jich stále hodně lidí bojí. A snaží se ukázat, že recepty z nich mohou být snadné a rychlé.

Při troše cviku si rychle poradíte v kuchyni třeba i s vyfiletováním, což naprosto názorně předvádí i na našem videu. Ostatně to je teď gros jeho práce – živí se jako lektor vaření a osobní kuchař, takže schopnost názorně ukázat, předvést a naučit je mu vlastní.

V prvním dílu Molina předvedl, jak si poradit s britským populárním pouličním jídlem fish and chips (smažená ryba s hranolky). A aby byly hranolky pěkně křupavé, radí brambory naložit do octa a sody, aby se vyplavil škrob, než se začnou smažit.

Zásadní je odstranit vodu z tresky, která je tradičně základní surovinou pro přípravu. Takže ji Molina nasolí hrubozrnnou solí a nechá v lednici odpočívat sedm až osm minut – podle velikosti filetu. To je drobnost, která se i v naší kuchyni může kdykoli hodit.

A v podobném duchu se to stane i v druhém dílu, který televize odvysílala hned po tom prvním. Všichni jsme si před Vánocemi zopakovali, jak vyfiletovat kapra. Přece jen je to pořádný kus ryby, je za co chytit. A když se to nepovede, nevadí – zbylé maso aspoň dalo sílu vývaru na polévku.

Ale co s takovým prckem, jako je pstruh? Většinou to končí tak, že se upeče v celku, protože je škoda, aby nějaké maso přišlo nazmar. Filetovaného pstruha sice můžete koupit v samoobsluze, ovšem za ďábelskou cenu. Přitom stačí nebát se nože a je to za dvě minuty hotové.

A jen tak mimochodem: všimněte si, že každý milovník ryb by měl mít v šuplíku pinzetu. Vyndání kostí je nutné pokaždé, ať už „bojujete“ s treskou, lososem, nebo tím naším domácím pstruhem. Takže si ji zapište do tajného seznamu přání k nejbližším narozeninám.

Fish and chips s mačkaným hráškem a tatarkou

Molinova verze britského fish and chips

Příprava: 25 min, počet porcí: 2

Na rybu:

  • 1 celý filet tresky světlé nebo tresky tmavé
  • 500 g mořské soli hrubozrnné
  • pivo
  • minerálka
  • lžička medu
  • mouka

Na hranolky:

  • brambory
  • 50 ml 8% octa
  • 1 lžíce sody
  • olej na smažení

Na mačkaný hrášek:

  • 1 malá miska hrášku
  • ½ šalotky
  • cca 3 lístky máty
  • 1 plátek másla
  • sůl
  • citronová šťáva

Na tatarku:

  • 3 vejce
  • 1 lžička hořčice
  • olej
  • okurky
  • kapary
  • petržel

Postup:

Začneme přípravou hranolek. Brambory nakrájíme na stejně velké kousky a dáme je odstát do octové vody s troškou sody.

Rybu nejdřív vyfiletujeme, nasolíme a dáme na 8 minut do lednice.

Mezitím si připravíme majonézu, ze které záhy připravíme tatarku. Nejprve si oddělíme bílky od žloutků. Nejrychlejší způsob při přípravě majonézy je použití mixéru. Žloutky dáme do mixéru a přidáme lžičku hořčice. Zapneme mixér a postupně přiléváme olej. Když je majonéza hotová, přendáme ji do misky. Nakrájíme si okurky na plátky, kapary nasekáme a přidáme do majonézy. Můžeme také přidat nakrájenou petržel.

Nyní vyndáme z lednice tresku, opláchneme ji vodou, necháme okapat na utěrce a znovu ji dáme do lednice.

V tuto chvíli vyndáme nakrájené brambory z octové vody a také necháme na utěrce odkapat.

Do hrnce dáme olej a necháme ho rozpálit na 130 °C. Vhodíme hranolky a lehce zamícháme. Ve chvíli, kdy jsou hranolky měkké, vyndáme je a dáme zpátky do lednice.

Pro přípravu mačkaného hrášku nejprve osmažíme na pánvi nadrobno nakrájenou šalotku, poté přidáme hrášek a pořádně promícháme. Nakrájíme si mátu, přidáme ji k hrášku, pořádně promícháme a přidáme jeden plátek studeného másla. Vypneme sporák, zamícháme, osolíme, přidáme trošku citronové šťávy a naposledy zamícháme. Hrášek lehce rozšťoucháme.

V dalším kroku si vyndáme z lednice hranolky a ve velkém hrnci zahřejeme olej na 170 až 180 °C.

Mezitím si ještě připravíme těstíčko na rybu. Do misky nasypeme mouku, přilijeme pivo, minerálku a přidáme lžičku medu. Pořádně promícháme.

Jakmile budeme mít olej zahřátý, přidáme do něj hranolky. Když jsou hranolky křupavé a mají zlatavou barvu, jsou hotové a necháme je okapat.

Nyní vyndáme tresku z lednice, obalíme ji nejprve v mouce a poté v pivním těstíčku. Do stejného hrnce, ve kterém jsme dělali hranolky, nyní dáme obalenou tresku. A aby se nepřilepila na dno, musíme ji nejprve v oleji „vymáchat“ a poté pustit na dno. Usmažíme z obou stran do zlatova a křupava, přendáme na utěrku a můžeme vše servírovat.

Autor:
  • Nejčtenější

Vypadá jako liška na chůdách, je to však pes. Páchne navíc po marihuaně

20. května 2024

Žere ovoce a kořínky, chodí jako žirafa a je cítit po marihuaně. Co je tohle za zvíře? Přece...

Na začátku bych na vás nevsadil ani zlámaný pětník, hodnotil Pohlreich

21. května 2024

Semifinále soutěže Česko na grilu, která už se na Primě blíží k závěru, postavilo soutěžící před...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Chovají je ve městě i v chytrém kurníku. Čechy poblouznila slepičí horečka

18. května 2024

Premium Černé maso, zelené skořápky... A taky aplikace, které monitorují zvuky v kurníku a oznamují, jestli...

VIDEO: Na odpady jen jedlá soda a ocet. A můžete zapomenout na krtka

22. května 2024

Čištění zaneseného kuchyňského odpadu je jedním z nejčastějších problémů v domácnosti. Vůbec...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Nutrie jako plyšáci? Útočí i na psy. Možná to lidi přesvědčí, říká biolog

19. května 2024

Premium Kdo u nás chrání jeleny sika, čím hrozí kněžice a proč ekologové na rozdíl od včelařů někdy...

VIDEO: Rychle, či pomalu? Dva způsoby, jak si na grilu užít květovou špičku

26. května 2024

Hovězí květová špička a farmářská zelenina budou vedle našich mistrů grilu hrát hlavní roli v...

Seznamte se s vaší narozeninovou květinou. Může vás dokonale popsat

25. května 2024

Co může být smyslnějšího než květiny? Vnášejí do života radost a ovlivňují prý dokonce i vaši...

Nedrobit, neříhat, jíst, i když nemáte hlad. Tak vypadá jídlo ve vesmíru

24. května 2024

Vesmírné stolování je trudná věc. Astronauti třeba nesmějí drobit a krkat – nikoli kvůli slušnosti,...

Existuje asi šest set plemen ovcí, někteří berani mohou mít i tři páry rohů

24. května 2024

Ovce se zapsaly už do starověkých mýtů, provázejí člověka celé věky. Jsou užitečné hned třikrát –...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...