Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vyzkoušejte na grilu barbecue bůček špikovaný česnekem a feferonkami

Patří k nejšťavnatějším a nejchutnějším masům na světě. Bůček si zamiloval i pipMaster a prohlašuje o něm, že ho nejde ničím nahradit. Obzvláště ten z grilu, špikovaný česnekem a feferonkami, který nejlépe chutná s vychlazeným českým ležákem a je skvělý jak za tepla, tak za studena a jeho přípravu zvládne úplně každý.

„Najdete ho snad ve všech světových kuchyních a jeho konzumace je požitkem,“ říká hned v úvodu epizody grilovací akademie David Kubricht. Tuk bůčku je totiž nositelem chuti a jeho střídmá konzumace vám čas od času určitě neuškodí. Naopak, je plný bílkovin a vitaminů, zejména skupiny B a nejvíce B1, který je důležitý pro správnou funkci vašeho metabolismu.

Příprava barbecue bůčku je úplně jednoduchá

Začněte tím, že z něj nejprve sundáte kůži. „Tento parádní bůček z plemene Duroc je z farmy v Kostelecké Lhotce. Má skvělou chuť, kterou dostává ze syrovátek z místní mlékárny,“ upozorňuje na kvalitu masa pipMaster.

V podhůří Orlických hor mají vepříci mnohem více životního prostoru a veškeré krmivo je pouze regionálního charakteru. Toto maso najdete v obchodech pod značkou Maso!.

V dalším kroku udělejte špikovacím nožem do masa vpichy. Dejte si jen pozor, abyste maso nepropíchli úplně. Do vpichů vpravte stroužky oloupaného česneku a sterilované kulaté feferonky.

Pro hezčí mozaiku za řezu vkládejte česnek s feferonkami střídavě. „Čím víc česneku a feferonek dokážete do bůčku vpravit, tím bude chutnější,“ radí pipMaster.

„A protože tuk bůčku je nejlepším nositelem chuti, ukážu vám dvě varianty chutí s různými kořenícími ruby,“ pokračuje pipMaster. Jeden s klasickou nepálivou kořenící směsí z cukru, česneku, cibule, petržele a soli. A druhý s nejuniverzálnější směsí základních koření ze soli, pepře, granulované cibule a česneku. Obě směsi jsou vhodné jak na malé, tak velké kusy masa.

Suroviny na barbecue bůček:

  • 2 kg bůčku bez kosti
  • 1 kořenící směs BBQ pipMaster
  • 1 kořenící směs SPoG pipMaster
  • 2 palice čerstvého česneku
  • 1 sterilované kulaté feferonky
  • 1 sterilované okurky
  • 1 pivo Nachmelená opice

Našpikované kusy bůčku položte na mřížku a okořeňte ze všech stran. „Je to velký kus masa, nebojte se kořenit hodně, je potřeba, aby maso bylo výrazné,“ upozorňuje pipMaster. S takto připraveným bůčkem můžete do grilu.

Použít můžete gril na dřevěné uhlí anebo plyn. V obou případech použijte gril s poklopem. Ten roztopte na 150 stupňů a do rozžhaveného uhlí přidejte pár špalíků ovocného dřeva na zauzení nebo zauzovacích pelet v případě plynového grilu. Grilujte nepřímou metodou, to znamená, že maso není v přímém kontaktu s ohněm.

Maso vložte do grilu a píchněte do něj teplotní sondu, na které nastavte teplotu 90 stupňů v jádru masa. K hlídání teploty zvolil pipMaster kapesní teploměr se dvěma sondami Inkbird.

„Tento má v sobě navíc bluetooth, takže ho můžete snadno spárovat s mobilní aplikací a jakmile naměřená teplota dosáhne přednastavené hodnoty, pošle vám upozornění, že máte hotovo,“ doporučuje pipMaster. A pokud máte rádi extra zauzený bůček, grilujte ho při teplotě 120 stupňů asi 3 hodiny.

Bůček se v grilu bude dělat zhruba dvě hodiny. „Za mě se nejlépe konzumuje, když ho po vyndání necháte napůl vystydnout,“ přidává svůj tip pipMaster. Odpočinuté maso nakrájejte na pětimilimetrové plátky. „Vidíte, že i když je vlažný, krásně z něho teče tuk,“ říká pipMaster.

Servírujte s pokrájenou nakládanou okurkou. „A k takového české klasice patří klasické české pivo,“ dodává mistr grilu. Vybral Nachmelenou opici, mnohokrát oceněný český ležák, spodně kvašený s jemnou hořkostí, který se nejlépe hodí k vepřovému masu a obecně k tradiční české kuchyni.

„Kdepak, bůček je bůček, ten prostě ničím nenahradíš. A to parádně hořké vychlazené pivo k tomu hraje nádherně dohromady,“ říká spokojený pipMaster.

Autor:

Na grilu připravíte nejen flank steak s chimichurri, ale i žitný chléb

Flank steak s chimichurri a hořčičnou omáčkou

Na Hobby začínáme nový seriál Hoď to na gril. Ve dvanácti epizodách předvedou excelentní kuchaři to...

Žádná mřížka ani pánev. Steak lze připravit přímo na rozpálených uhlících

Hovězí steak pečený přímo v uhlících

VIDEO V pořadu Česko na grilu na Primě se objevila neobvyklá výzva. Připravit hovězí steak přímo v ohni....

Tuňáka nechejte zrát v lednici, pak jen zprudka zatáhněte, aby zůstal syrový

Tuňák s caponatou, bazalkovou laktonézou a zázvorovým glazé

Když středomořskou kuchyni lehce spojíte s asijskou, získáte ještě atraktivnější chuťový zážitek....

Česko na grilu: o první sestupující dvojici rozhodl nedopečený štrúdl

Hušky s fíky. Původně nepochopená nápln si nakonec vysloužila potlesk.

VIDEO Porotci pořadu, který můžete sledovat každou sobotu na Primě se mýlili, když neodhadli chutě...

Ryby jako oříšek. Soutěžící na grilu bojovali s filetováním i opékáním

Vítězné grilovačka: Hamachi s teriyaki omáčkou

VIDEO Čtvrtý díl soutěže Česko na grilu byl ve znamení grilování ryb. Což byl úkol, který rozhodil...

Zkuste grilovaný čínský bůček Char Siu a už nikdy ho nebudete chtít jinak

Čínský bůček Char Siu

VIDEO Bůček můžete připravit na sto způsobů. Rozhodně byste si však neměli ujít variantu, která se...

Zkuste slavná hovězí líčka na víně připravit na grilu. Dostanou lepší chuť

K hovězím líčkům na víně se nejvíce hodí bramborová kaše.

VIDEO Hovězí líčka jsou jídlem, se kterým se při jeho přípravě budete mazlit. Jejich příprava sice není...

  • Nejčtenější

Houbaři nosí z lesů první hříbky. Mapa ukáže, kam jít

29. května 2024  9:14

Meteorologové nepředpovídají jen počasí, na základě měření stovek jejich stanic zkoušejí...

Koupací jezírko stojí hodně úsilí. A nejméně půl milionu, říká odborník

31. května 2024

Premium Kdo by netoužil po jezírku či bazénu na koupání, kde z vody není cítit chlór, přesto je čistá....

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Džungloidní zahrada přinese úrodu v biokvalitě pro příštích sedm generací

3. června 2024

Soutěž Její více než hektarová zahrada leží vysoko nad vesnicí, v kopci, přesto o ni s láskou zvládne...

Tito nejroztomilejší mazlíčci vyhráli granule, deku i lahodné kapsičky

1. května 2024  1:05,  aktualizováno  31.5 13:22

Hlasování v květnové anketě o nejroztomilejší mazlíčky skončilo a my vám můžeme představit vítěze....

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

KVÍZ: Kolíčky na prádlo, nebo posvátný gong? Poznejte produkty z e-shopů

28. května 2024

V internetových obchodech najdete tisíce drobnůstek, o kterých na první pohled ani nemusíte tušit,...

Toužili po domku se zahrádkou, budovat zahradu se teď učí krok za krokem

4. června 2024

Soutěž Když v roce 2015 objevili zahradu v Plzni uprostřed staré bytové zástavby, začal se postupně stávat...

Pošlete fotku svého psa či kočky a hrajte o prémiové granule za 10 tisíc

3. června 2024  8:55

Prémiové krmení pro psí a kočičí gurmány od Mountfieldu v hodnotě deseti tisíc korun je opět ve...

Džungloidní zahrada přinese úrodu v biokvalitě pro příštích sedm generací

3. června 2024

Soutěž Její více než hektarová zahrada leží vysoko nad vesnicí, v kopci, přesto o ni s láskou zvládne...

VIDEO: Kouzlo bylinkového konfitu dá kotletě chuť úplně jiného vesmíru

2. června 2024

Konfitované a šťavnaté kotletky z vepříka na bylinkovém másle s grilovanými baby brambůrky a...

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku Jan Šroubek si nyní...

Posedlost sexem, tíže lásky, nekrofilie. Gejšin příběh zmátl Japonsko

Vine se jím sex, mocná záliba v sexu. Rovněž láska. Neukojitelná, doslova vražedná. Onen příběh se odehrál v kulisách...

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Brankář Dostál zklamal fanynky. Randí s finskou volejbalistkou, bývalkou Nečase

Neprůstřelný gólman Lukáš Dostál (23) byl hvězdou letošního mistrovství světa v hokeji. Nadšení z něj byli nejen mužští...

Hana Vagnerová: Nikdo v USA neříkal, že bych měla být vdaná a mít děti

Herečka Hana Vagnerová (41) žila střídavě v Česku a USA. Aktuálně má za sebou natáčení amerického filmu s hvězdou...