Český Honza s buchtami
Když hloupý Honza slezl z pece, dostal do ranečku buchty od mámy a vyrazil do světa za princeznou, truhlou peněz i za přechytračením podvodníků.
Suroviny:
- 500 g hladké mouky
- 20 g droždí
- 60 g cukru
- 250ml mléka
- sůl
- citronová kůra
- vanilkový cukr
- 1 vejce
- 50 g másla
- 100 g tuku na pomazání formy a buchet
- 150 g povidel
Maková náplň:
- 150 g mletého máku
- 300 ml mléka
- 80 g cukru
- 20 g tuku
- špetka skořice
- citronová kůra
- Tvarohová náplň:
- 150 g měkkého tvarohu
- 1 žloutek
- 50 g cukru
- 2 lžíce mléka
- 20 g rozinek
Postup:
V hrnečku smícháme droždí se lžící cukru, troškou mléka a mouky. Kvásek necháme zkynout.
Do mísy dáme prosátou mouku s cukrem, solí, citronovou kůru a vanilkový cukr. Přidáme kvásek a vlažné mléko, vejce a rozpuštěné máslo. Vařečkou vypracujeme v hladké těsto. Mísu zakryjeme utěrkou a těsto necháme vykynout.
Mletý mák zalijeme mlékem, přidáme cukr a tuk. Za stálého míchání náplň vaříme, dokud nezhoustne. Pak ji okořeníme a můžeme ochutit trochou rumu.
Máslo utřeme se žloutkem, přidáme cukr, měkký tvaroh a podle potřeby rozředíme trochou mléka. Přidáme rozinky a dobře promícháme.
Vykynuté těsto vykrajujeme lžící na jednotlivé kousky, prsty každý bochánek roztáhneme a do středu vložíme některou z náplní (mák, tvaroh, povidla). Konce dobře spojíme a vkládáme do pekáčku. Každou buchtu potřeme máslem.
Buchty pečeme v troubě při teplotě 140 °C asi 30 minut. Upečené buchty vyklopíme na prkénko a necháme vychladnout. Před podáváním je posypeme moučkovým cukrem.
Kančí pro Asterixe a Obelixe
Podává se divočák! Obelix miloval pečené kance, tak se hrnul ke stolu jako velká voda. Jídlo na talíři ale připomínalo šopský salát s plátkem gumy.
Obelix zanaříkal: „Tohle má být veselý kanec* To je spíš k pláči!“ „Obelixi,“ okřikl ho Asterix, „doma jez, co máš, v Británii, co ti Britové dají.“ „Ale vařený kanec s mátovým sosem, Asterixi!“ vyčítal Obelix.
Jak by se asi tvářil na kančí se šípkovou omáčkou?
Suroviny na čtyři porce:
- 800 g kančího hřbetu
- 100 g slaniny nakrájené na klínky
- sůl
- čerstvě mletý černý pepř
- 3 lžíce sádla
- 2 mrkve
- 200 g celeru
- 1 petržel
- 1 cibule
- snítka tymiánu
- snítka majoránky
- 1 hvězdička badyánu
- 1 lžičky mleté skořice
- 4 kuličky nového koření
- 6 kuliček celého pepře
- 2 bobkové listy
- 4 kuličky jalovce
- 2 lžíce rajského protlaku
- 300 ml červeného vína
- 500 ml vývaru
- 150 g šípkové zavařeniny
- 3 lžíce cukru
- 1 lžičky soli
- 100 g strouhaného perníku
Postup:
Maso očistíme a prošpikujeme slaninou, poté osolíme, opepříme, v kastrolu na sádle opečeme ze všech stran a dáme stranou.
Mrkev, celer, petržel a cibuli nakrájíme na malé kousky. Zeleninu orestujeme ve stejném kastrolu, dokud nezačne na okrajích zlátnout. Přidáme tymián, majoránku, badyán, skořici a divoké koření. Asi dvě minuty restujeme a přidáme protlak. Pak přidáme víno, necháme jej odpařit a zalijeme vývarem.
Do kastrolu přidáme maso, šípkovou zavařeninu, cukr a osolíme. Přikryjeme a pomalu dusíme doměkka. Měkké maso vyjmeme, omáčku propasírujeme přes jemný cedník, přidáme perník a necháme jej rozvařit. Dochutíme solí a podáváme s houskovým knedlíkem. Můžeme dozdobit i šlehačkou.
Kaše Křemílka a Vochomůrky
V zimě seděli Křemílek a Vochomůrka u stolu a jedli kaši. V tom si Vochomůrka mezi dvěma sousty protřásl palcem ucho. Pořád jako bych slyšel zvonečky. „Asi ti cinká lžíce o talíř,“ řekl Křemílek.
Možná proto, že mu šmakovala krupicová kaše podle 5plus2.
Suroviny na čtyři porce:
- 1 l mléka
- 1 špetka soli
- 100 g dětské krupičky
- 1 lžíce krupicového cukru
- 40 g másla
- kakao a moučkový cukr na posypání
- rozpuštěné máslo na polití
- hoblinky čokolády na dozdobení
Postup:
Mléko osolíme a přivedeme k varu. Za stálého míchání do něj pozvolna přisypeme krupičku. Kaši mícháme do zhoustnutí. Na velmi mírném ohni ji necháme asi pět minut povařit.
Těsně před koncem ji osladíme a zjemníme máslem. Krupicovou kaši rozdělíme na talíře. Posypeme ji kakakaem a cukrem a přelijeme rozpuštěným máslem. Jednotlivé porce můžeme dozdobit hoblinkami čokolády.
Osudné zelí Otesánka
Otesánek polykal zelné hlávky jednu za druhou a povídá babičce: „Snědl jsem nejdřív kaši, pak hrnek mléka, pecen chleba, mámu, tátu, děvče s trakařem, sedláka se senem, pasáka s prasaty, ovčáka s jehňaty – a tebe taky sním!“ Jenže babička se nedala a rozkopla mu břicho.
To značí jediné – nepřecpávat se a zkusit lehký zelný salát s červenou paprikou a okurkou.
Suroviny na 4 až 6 porcí:
- 1 hlávka špičatého zelí
- 8 cherry rajčátek
- 1 salátová okurka
- 1 až 2 jarní cibulky
- šťáva z jednoho citronu
- 2 lžíce oleje z vlašských ořechů
- trochu mletého římského kmínu
- sůl a čerstvě mletý pepř
Postup:
Zelí očistíme, vnější listy odstraníme. Pak ho nakrouháme najemno a dáme do velké mísy. Cherry rajčátka omyjeme a překrájíme. Okurku omyjeme a nakrájíme. Jarní cibulky očistíme a nasekáme najemno.
Zeleninu vmícháme k zelí, osolíme, opepříme, dochutíme římským kmínem a zakápneme olejem a citronovou šťávou. Podáváme pokud možno hned, aby zelí bylo krásně křupavé.