Pohádkové bytosti si jídlo uměly užít. Jen pejsek s kočičkou měli smůlu

  • 5
Každý ví, že Červená karkulka nesla babičce přes les bábovku a víno. Pejsek s kočičkou zase v dortu smíchali tolik věcí, až z toho bolelo břicho. Týdeník 5plus2 nabízí recepty na dobroty dalších oblíbených pohádkových postaviček.

Český Honza s buchtami

České buchty s různými náplněmi

Když hloupý Honza slezl z pece, dostal do ranečku buchty od mámy a vyrazil do světa za princeznou, truhlou peněz i za přechytračením podvodníků.

Suroviny:

  • 500 g hladké mouky
  • 20 g droždí
  • 60 g cukru
  • 250ml mléka
  • sůl
  • citronová kůra
  • vanilkový cukr
  • 1 vejce
  • 50 g másla
  • 100 g tuku na pomazání formy a buchet
  • 150 g povidel

Maková náplň:

  • 150 g mletého máku
  • 300 ml mléka
  • 80 g cukru
  • 20 g tuku
  • špetka skořice
  • citronová kůra
  • Tvarohová náplň:
  • 150 g měkkého tvarohu
  • 1 žloutek
  • 50 g cukru
  • 2 lžíce mléka
  • 20 g rozinek

Postup:

V hrnečku smícháme droždí se lžící cukru, troškou mléka a mouky. Kvásek necháme zkynout.

Do mísy dáme prosátou mouku s cukrem, solí, citronovou kůru a vanilkový cukr. Přidáme kvásek a vlažné mléko, vejce a rozpuštěné máslo. Vařečkou vypracujeme v hladké těsto. Mísu zakryjeme utěrkou a těsto necháme vykynout.

Mletý mák zalijeme mlékem, přidáme cukr a tuk. Za stálého míchání náplň vaříme, dokud nezhoustne. Pak ji okořeníme a můžeme ochutit trochou rumu.

Máslo utřeme se žloutkem, přidáme cukr, měkký tvaroh a podle potřeby rozředíme trochou mléka. Přidáme rozinky a dobře promícháme.

Vykynuté těsto vykrajujeme lžící na jednotlivé kousky, prsty každý bochánek roztáhneme a do středu vložíme některou z náplní (mák, tvaroh, povidla). Konce dobře spojíme a vkládáme do pekáčku. Každou buchtu potřeme máslem.

Buchty pečeme v troubě při teplotě 140 °C asi 30 minut. Upečené buchty vyklopíme na prkénko a necháme vychladnout. Před podáváním je posypeme moučkovým cukrem.

Kančí pro Asterixe a Obelixe

Kančí hřbet se šípkovou omáčkou

Podává se divočák! Obelix miloval pečené kance, tak se hrnul ke stolu jako velká voda. Jídlo na talíři ale připomínalo šopský salát s plátkem gumy.
Obelix zanaříkal: „Tohle má být veselý kanec* To je spíš k pláči!“ „Obelixi,“ okřikl ho Asterix, „doma jez, co máš, v Británii, co ti Britové dají.“ „Ale vařený kanec s mátovým sosem, Asterixi!“ vyčítal Obelix.

Jak by se asi tvářil na kančí se šípkovou omáčkou?

Suroviny na čtyři porce:

  • 800 g kančího hřbetu
  • 100 g slaniny nakrájené na klínky
  • sůl
  • čerstvě mletý černý pepř
  • 3 lžíce sádla
  • 2 mrkve
  • 200 g celeru
  • 1 petržel
  • 1 cibule
  • snítka tymiánu
  • snítka majoránky
  • 1 hvězdička badyánu
  • 1 lžičky mleté skořice
  • 4 kuličky nového koření
  • 6 kuliček celého pepře
  • 2 bobkové listy
  • 4 kuličky jalovce
  • 2 lžíce rajského protlaku
  • 300 ml červeného vína
  • 500 ml vývaru
  • 150 g šípkové zavařeniny
  • 3 lžíce cukru
  • 1 lžičky soli
  • 100 g strouhaného perníku

Postup:

Maso očistíme a prošpikujeme slaninou, poté osolíme, opepříme, v kastrolu na sádle opečeme ze všech stran a dáme stranou.

Mrkev, celer, petržel a cibuli nakrájíme na malé kousky. Zeleninu orestujeme ve stejném kastrolu, dokud nezačne na okrajích zlátnout. Přidáme tymián, majoránku, badyán, skořici a divoké koření. Asi dvě minuty restujeme a přidáme protlak. Pak přidáme víno, necháme jej odpařit a zalijeme vývarem.

Do kastrolu přidáme maso, šípkovou zavařeninu, cukr a osolíme. Přikryjeme a pomalu dusíme doměkka. Měkké maso vyjmeme, omáčku propasírujeme přes jemný cedník, přidáme perník a necháme jej rozvařit. Dochutíme solí a podáváme s houskovým knedlíkem. Můžeme dozdobit i šlehačkou.

Kaše Křemílka a Vochomůrky

Krupicová kaše

V zimě seděli Křemílek a Vochomůrka u stolu a jedli kaši. V tom si Vochomůrka mezi dvěma sousty protřásl palcem ucho. Pořád jako bych slyšel zvonečky. „Asi ti cinká lžíce o talíř,“ řekl Křemílek.
Možná proto, že mu šmakovala krupicová kaše podle 5plus2.

Suroviny na čtyři porce:

  • 1 l mléka
  • 1 špetka soli
  • 100 g dětské krupičky
  • 1 lžíce krupicového cukru
  • 40 g másla
  • kakao a moučkový cukr na posypání
  • rozpuštěné máslo na polití
  • hoblinky čokolády na dozdobení

Postup:

Mléko osolíme a přivedeme k varu. Za stálého míchání do něj pozvolna přisypeme krupičku. Kaši mícháme do zhoustnutí. Na velmi mírném ohni ji necháme asi pět minut povařit.

Těsně před koncem ji osladíme a zjemníme máslem. Krupicovou kaši rozdělíme na talíře. Posypeme ji kakakaem a cukrem a přelijeme rozpuštěným máslem. Jednotlivé porce můžeme dozdobit hoblinkami čokolády.

Osudné zelí Otesánka

Zelný salát s červenou paprikou a okurkou

Otesánek polykal zelné hlávky jednu za druhou a povídá babičce: „Snědl jsem nejdřív kaši, pak hrnek mléka, pecen chleba, mámu, tátu, děvče s trakařem, sedláka se senem, pasáka s prasaty, ovčáka s jehňaty – a tebe taky sním!“ Jenže babička se nedala a rozkopla mu břicho.

To značí jediné – nepřecpávat se a zkusit lehký zelný salát s červenou paprikou a okurkou.

Suroviny na 4 až 6 porcí:

  • 1 hlávka špičatého zelí
  • 8 cherry rajčátek
  • 1 salátová okurka
  • 1 až 2 jarní cibulky
  • šťáva z jednoho citronu
  • 2 lžíce oleje z vlašských ořechů
  • trochu mletého římského kmínu
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Postup:

Zelí očistíme, vnější listy odstraníme. Pak ho nakrouháme najemno a dáme do velké mísy. Cherry rajčátka omyjeme a překrájíme. Okurku omyjeme a nakrájíme. Jarní cibulky očistíme a nasekáme najemno.

Zeleninu vmícháme k zelí, osolíme, opepříme, dochutíme římským kmínem a zakápneme olejem a citronovou šťávou. Podáváme pokud možno hned, aby zelí bylo krásně křupavé.