Pálivé jídlo má dlouhou tradici v mnoha světově proslulých kuchyních - v mexické, indické, vietnamské... Třeba zrovna v takovém Mexiku, odkud pocházejí ty nejpálivější chilli papričky, panuje názor, že jídlo, aby chutnalo, musí pálit. Jinak nestojí za nic.
Ostrá jídla si získala oblibu hned z několika důvodů. V první řadě pro svůj antibakteriální účinek. Tato vlastnost se hodí zvlášť v zemích, kde celý den paří sluníčko, teploty neklesnou pod třicet stupňů a potraviny se rychleji kazí.
Další neopomenutelnou výhodou pálivých pokrmů je skutečnost, že umí výrazně zlepšit náladu. Při jejich konzumaci se v mozku vyplavují endorfiny a konzument se pak cítí jako na obláčku.
A nakonec... Věděli jste, že ostrá jídla umí díky schopnosti zvané termogeneze pořádně zahřát a nastartovat metabolismus?
Sečteno, podtrženo: když si jídlo trochu přiostříte, nejenže zhubnete, ale ještě k tomu budete šťastná. Hubnutí s úsměvem, co víc si přát? A jak hubnutí vlastně funguje?
Právě ta zmíněná termogeneze napomáhá výrazně při hubnutí. Pálivé látky (jako například kapsaicin v chilli papričkách) přispívají k tvorbě tepla v těle. Naše tělo, aby zase vychladlo, spotřebuje víc energie, což znamená víc kalorií než normálně. A tento zahřívací proces vede rovněž k rychlému spalování tuků. K tomu je ale potřeba pít hodně neperlivé vody a neslazeného čaje.
Že je na vás chilli a wasabi příliš ostré? Ani to není problém, existují totiž i jemnější pomocníci. Připravili jsme pro vás několik pikantních receptů, kterými se můžete inspirovat. Vhodné je k dietě také zařadit nějaký ten pohyb, už jen půlhodinka rychlé chůze denně dokáže divy. Zkuste to, teď je na to ideální doba. Zahřát se potřebujete a že při tom uděláte něco pro svou figuru i zdraví, je vlastně bonus.
Ostrá jídla umí...
|
Jsou pikantní, zdravé a pomáhají hubnout
Urychlují procesy našeho metabolismu, mají mimořádnou schopnost pomoct nám dosáhnout vysněné postavy. Čím častěji se objeví na vašem talíři, tím lépe.
Paprika a chilli: Obsahují kapsaicin, který stimuluje tvorbu tepla v těle a zvyšuje naši spotřebu kalorií o 25 procent.
Česnek a cibule: Uvolňují alicin, který napomáhá spalování tuků. Česnek je navíc přírodní antibiotikum a zlepšuje trávení.
Wasabi a křen: Dodávají nám účinnou látku sinigrin, hořčičný glykosid, který urychluje metabolismus a trávení.
Hořčice, rukola a ředkvičky: Všechny mají vysoký obsah zdravých hořčičných olejů, které nás nejen efektivně chrání před bakteriemi a viry, ale také urychlují spalování tuků.
Pepř: Černý pepř obsahuje pálivou látku piperin, která prokazatelně brání tvorbě tukových buněk.
Podpořte jeho touhu správným jídlem. Nabudíte ho petrželí i zázvorem |
Hot & spicy Ostrá jídla, která budete milovat...
Salát s těstovinami a wasabi dresinkem
Na 1 porci: 95 g těstovin vařte podle návodu na obalu ve vroucí vodě, poté slijte a prudce ochlaďte. Polovinu mrkve nakrájejte na tenké proužky, polovinu cibule na kostičky, čtvrt chilli papričky (nebo půl, podle pálivosti) úplně nadrobno.
Nasekejte 5 g zázvoru a 1 stroužek česneku. Smíchejte 1 lžičku sezamové pasti (tahini), 3 lžíce vody, 1 lžíci sójové omáčky, na špičku nože pasty wasabi, půl čajové lžičky tekutého medu, 1 lžičku rýžového octa s nasekaným zázvorem a česnekem, poté přidejte 1 lžíci sezamového oleje.
Dvě čínská zelí (pak choi) rozkrojte na poloviny a vařte 2 minuty v osolené vodě s mrkvovými nudličkami, vodu pak slijte. Otrhejte lístky z 1 snítky koriandru a smíchejte je s hotovými těstovinami, mrkví a čínskou brukví, cibulí, chilli papričkou a zalijte připraveným wasabi dresingem. Posypte černým sezamem. Cca 400 kcal
Kimchi s křupavým tofu
Na 1 porci: 950 g hnědé rýže vařte v osolené vodě podle návodu na obalu. 1 jarní cibulku nakrájejte na kolečka. 100 g tofu nechte okapat a nakrájejte ho na kostičky. 1 lžíci arašídového oleje rozpalte na pánvi, opečte na něm jarní cibulky, tofu a 120 g kimchi (seženete v asijských potravinách).
Odstraňte jádra ze čtvrtiny chilli papričky, nasekejte ji nadrobno a přidejte na pánev. Společně orestujte. Přilijte 2 lžíce sójové omáčky. Rozdělte 60 g brokolice na růžičky a vařte ji ve vroucí osolené vodě 10 minut. Poté ji vmíchejte ke směsi na pánvi.
Vše ochuťte šťávou z poloviny limetky. Kimchi pánev posypejte 1 lžící restovaného sezamu a podávejte s hnědou rýží. Cca 350 kcal
Hovězí kari s mangem
Na 1 porci: Nasekejte 1 stroužek česneku, polovinu červené cibule a 5 g zázvoru. Odstraňte jádra z čtvrtiny zelené chilli papričky a nakrájejte ji nadrobno. Polovinu klasické červené papriky nakrájejte na kousky. Čtvrtinu manga nakrájejte na větší kousky. Polovinu bio limetky rozkrojte na poloviny, z jedné poloviny vymačkejte šťávu, druhou polovinu nakrájejte na srpky.
100 g hovězího steaku z nízkého roštěnce osušte a nakrájejte na nudličky. 50 g rýže basmati vařte ve vroucí osolené vodě podle návodu na obalu. Rozpalte na pánvi 1 lžičku oleje, maso na něm prudce opečte. Vyjměte, dejte stranou. Na horkém výpeku asi 3 minuty restujte česnek, cibuli, zázvor, chilli a papriku, poté krátce orestujte s 1 lžičkou červené kari pasty. Přilijte 200 g kokosového mléka a při mírné teplotě vařte 5 minut.
Přidejte mango a maso, vařte při mírné teplotě další asi 4 minuty. Kari osolte, ochuťte cayenským pepřem a limetkovou šťávou. Otrhejte lístky ze 2 snítek koriandru. Hovězí kari posypte koriandrem a 1 lžící kokosových chipsů. Podávejte s rýží Basmati a ozdobte limetkovými srpky. Cca 460 kcal
Pečená dýně s chilli a česnekem
Na 1 porci: Dýni rozkrojte a odstraňte jádra. Polovinu červené cibule nakrájejte na tenké srpky. 1 stroužek česneku nasekejte. Nakrájejte 1/2 červené chilli papričky. Otrhejte lístky z 1 snítky rozmarýnu a nasekejte je.
Dýni dejte na malý plech nebo do nákypové formy vhodné do trouby. Osolte a posypte zbývajícími přísadami. Pokapejte 2 lžícemi olivového oleje. Pečte v horké troubě (elektrická: 200 °C/ horkovzdušná: 180 °C) 45 minut.
Zhruba 10 minut před koncem pečení posypte 1 lžičkou dýňových jader. Můžete podávat s hummusem nebo česnekovou pastou aioli. Cca 380 kcal