Vaření je oheň, a to jsem i já, říká Besky, vítězka Masterchefa Česko 2021

  • 27
Vítězství v soutěži Masterchef Česko dokáže od základu změnit život, své o tom ví Kristína Nemčková i Roman Staša. Usměvavá Slovenka Besky, vlastním jménem Veronika Danišová, se o svých pocitech přišla rozpovídat pro čtenáře iDNES.cz spolu s šéfkuchařem Radkem Kašpárkem, majitelem michelinské restaurace Field a porotcem soutěže.

Besky (vlastním jménem Veronika Danišová) tvrdí, že už postup do finále považovala za obrovskou výhru. A celou soutěž za „mega výzvu“. Vaření pro ni představuje formu energie, kterou lze naservírovat na talíř. Geniální chutí svého jídlo nadchla šéfkuchaře Radka Kašpárka už během castingu a neomylně si ji vybral do svého týmu, aby mohl být po dobu soutěže jejím mentorem. Dokonce ji už tehdy označil za možnou vítězku.  

„Fajn, zvítězila si, ale teď je to tajemství a zapomeň na to,“ popsala Besky, jak se vyrovnávala s tím, že své vítězství si vybojovala už před několika měsíci, oficiálně se to ovšem veřejnost dozvěděla až po odvysílání středečního televizního finále.

Veronika alias Besky a její cesta soutěží

Že Radek Kašpárek její obrovský talent odhadl správně, se potvrdilo i tehdy, když posledních šest adeptů na titul Masterchefa pozval do kuchyně své michelinské restaurace Field, aby připravili degustační menu. V Rozstřelu Kašpárek potvrdil, že je s Besky bezpochyby spojuje touha po dokonalosti. Podle Besky mají společnou i houževnatost, která je znovu a znovu nutí jít dál, i když se zrovna něco nedaří.

Besky velmi náročnou zkoušku ve Fieldu zvládla nejlépe, podívejte se na ni na videu z kuchyně Kašpárkovy restaurace. Připravovala vegetariánský pokrm ve složení: čistec, cibule, černý rybíz a lékořice. 

10. listopadu 2021

Jak se Besky cítila při soutěžním vaření v kuchyni Fieldu? „Byla to nejnáročnější výzva, která se s vařením ve studiu nedá srovnávat,“ uvedla. Radek Kašpárek přiznal, že soutěžící finalisty Masterchefa tehdy úmyslně donutil fungovat pod stresem, protože ve špičkové profesionální kuchyni to jinak nejde. Vaření ve studiu je proti tomu pohoda.

Asi bych dovařila i s uřezanou nohou, vzpomíná Masterchefka Besky na krizové chvíle

Na základě toho, jak dokázala připravit nejobávanější chod celého menu, jí také už během soutěže nabídl ve své michelinské restauraci stáž. Na místě je tedy gratulace nejen pro Besky, ale i pro Radka Kašpárka a jeho tým, jemuž se letos podařilo obhájit michelinskou hvězdu již popáté.

Radek Kašpárek prozradil, že v práci pátou michelinskou hvězdu oslavili jen přípitkem. „Všem jsem poděkoval, a zase se šlo pracovat,“ vysvětloval, že jinak to ve Fieldu nejde. Nicméně této obhajoby si cení nejvíc, protože přišla po náročném období nejrůznějších proticovidových omezení.

A čím Besky porotu přesvědčila ve finále, že si titul Masterchef Česko zaslouží nejvíc?

Teď už má Besky svou stáž ve Fieldu z 80 % za sebou a podle Radka Kašpárka tam má kdykoliv dveře otevřené. Navíc prý skvěle zapadla mezi ostatní. „Je to tam fenomenální,“ konstatovala Besky. Nejvíc prý miluje společné obědy, i když od něj zase všichni rychle odbíhají za prací.

V Rozstřelu Besky také v rámci možností odhaluje, jak probíhalo natáčení, které bylo ztížené i vynucenou covidovou pauzou, proticovidová opatření byla koneckonců samozřejmou součástí celého natáčení.

Zavzpomínala i na to, jak soutěžící společně bydleli na hotelu. Bydlela s Petrou a velmi si jejich vzájemného přátelství váží. A jak se všichni scházeli při vaření ve studiu. Kuchyň ve studiu vnímá jako místo, které bylo na dlouhou dobu jejím domovem. A Radek Kašpárek? Ten Besky považuje za novou královnu soutěže, která si to právem zaslouží.