Zelené (méně často žluté nebo žíhané) plody, které tvarem připomínají okurku, se stávají stále oblíbenější zeleninou v našem běžném jídelníčku. Obsahují spoustu živin a stopových prvků a díky svému nízkokalorickému složení jsou ideální dietní potravinou.
Tato teplomilná rostlina pochází z Mexika a Střední Ameriky, kde se začala pěstovat už 7000 let před naším letopočtem. Je nenáročná, klidně se jí bude dařit i v chudších půdách. Jediné, co od vás potřebuje, je slunce a dostatečná zálivka.
V cuketě se nachází až 90 procent vody, sacharidy a celá řada důležitých minerálů a vitaminů. Kromě už zmíněného draslíku je to například hořčík, který je nezbytný pro látkovou výměnu. Dále pak v této zelenině najdete vápník, železo, fosfor, měď, fluor a zinek.
Za zmínku určitě stojí i vitaminy skupiny B, kyselina listová a niacin, které mají příznivý vliv na nervový systém, podporují činnost mozku a soustředění a přispívají k celkové psychické pohodě.
Na všechny způsoby
Cukety se dají připravit na nespočet různých způsobů – můžete je dusit, smažit jako řízky, přidávat do polévek, používat jako přílohu k pečenému i dušenému masu, výborné jsou i zapečené nebo plněné masem a sýrem.
Malé cukety se hodí pro úpravu salátů (podobně jako okurky). Báječně chutnají i lehce orestované na másle či oleji s troškou vody, grilované v troubě, na pizze nebo v omeletách. Můžete je také obalit v těstíčku a usmažit v oleji jako zeleninové chipsy.
Způsob přípravy
Před použitím plody omyjte studenou vodou, osušte a odkrojte konce. Malé (mladé) cuketky nemusíte loupat, protože jejich slupka je jemná a křehká. Ani není třeba zbavovat je jadérek. Oproti tomu velké zralé cukety se loupat musí, neboť slupka je velmi tuhá.
Z plodů je také třeba vydlabat jádra. Pokud máte možnost, vybírejte si raději menší plody, které obsahují větší množství živin a mají výraznější chuť.
Pomocník při detoxu
Cítíte, že by vaše tělo ocenilo pořádný detox? Trápí vás dna a bolesti kloubů nebo máte nadváhu? Určitě sáhněte po cuketě. Obsažený draslík podporuje vylučování škodlivin a přebytečné vody.
Díky vysokému podílu vlákniny pomáhá pravidelná konzumace cukety čistit trávicí trakt a příznivě také ovlivňuje činnost ledvin. Vzhledem k tomu, že plody mají lehce projímavé účinky, jsou vhodné i pro lidi trpící zácpou.
Na řecký způsob
Potřebujete tři střední cukety, čtyři rajčata, dvě střední cibule, černé olivy, olivový olej, koření na gyros, sůl, pepř a nastrouhaný ementál.
Cukety očistěte a nakrájejte je na kolečka. Stejně tak i rajčata. Cibule pokrájejte na půlkolečka, olivy rozkrojte na polovinu.
Do zapékací mísy na sebe střídavě vrstvěte rajčata, cuketu, cibuli a sýr (můžete je také pokládat nastojato). Každou vrstvu jemně osolte a okořeňte.
Nakonec vše posypte nakrájenými olivami, pokapejte olivovým olejem a zasypte sýrem. Dejte péct do trouby, dokud cuketa nezměkne.