Koláč s rajčaty a cuketou
Slané koláče jsou často opomíjené, ovšem zcela neprávem. Jsou dokonalost sama a hodí se nejen jako krásná a chutná večeře, ale také třeba na piknik.
Vaření 75 min
bez chladnutí a odležení
Ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
585 KCal
27 %
24 %
-
Energie
2447 KJ
27 %
24 %
-
Sacharidy
39,9 g
45 %
40 %
-
Vláknina
5,4 g
18 %
18 %
-
Bílkoviny
19,4 g
31 %
29 %
-
Tuky
37,2 g
57 %
53 %
-
nasycené
21,1 g
-
trans-mastné
0,8 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Postup
- Mouku, špetku soli, nakrájené změklé máslo, žloutky a vejce dáme do mísy. Promícháme a vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do fólie a necháme v lednici asi 30 minut odležet.
- Rajčata a cukety omyjeme a nakrájíme na tenké plátky. V míse promícháme parmazán, zakysanou smetanu a vejce. Osolíme a dobře promícháme. Česnek a bazalku (část bazalky necháme na ozdobu) nasekáme nadrobno a promícháme se 4 lžícemi olivového oleje.
- Těsto rozválíme asi na 5 mm silný plát a přeneseme jej do formy. Okraje upravíme, dno propícháme vidličkou a korpus předpečeme v rozehřáté troubě při 200 °C asi 20 minut.
- Na zchladlý korpus nalijeme smetanovou náplň a pokapeme ji ochuceným olejem. Plátky rajčat a cukety střídavě naskládáme do formy. Povrch zakapeme trochou oleje, osolíme a opepříme.
- Koláč pečeme při 180 °C asi 35 minut. Po upečení necháme zchladnout, ozdobíme zbylou bazalkou a podáváme.