Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Premium

Zlatou éru gastronomie zažíváme teď, tvrdí Roman Vaněk

Roman Vaněk | foto: Jan ZátorskýMAFRA

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Jak se změnila česká kuchyně za posledních sto let? Které suroviny teď jíme častěji než v letech 1950 či 1989 a proč? Jak dlouho vydělával na oběd dělník za první republiky, která je až idealisticky považovaná za zlatou éru českých dějin?

Bylo opravdu za první republiky tak blaze?
Nechtěl bych v ní žít. 

Proč?
Bylo šíleně draze. Zlatá husa Aloise Jungra na Václavském náměstí, Grandhotel Evropa hoteliéra Karla Šroubka tamtéž, nedaleká rybí restaurace Jindřicha Vaňhy či lahůdky Josefa Lipperta nebo Jana Paukerta – to všechno byly podniky jen pro smetánku. Tam se chodila nabaštit Adina Mandlová a Vlasta Burian. Anebo Kolben s Daňkem. Ta zlatá éra první republiky, na niž se dnes odvoláváme, navíc vlastně trvala chvíli. Na začátku se dlouho vzpamatovávala z války. V roce 1929 začala hospodářská krize... Takže to byly tak čtyři roky blahobytu, a jen pro někoho. Navíc podhoubí kulinářského rozkvětu vznikalo mnohem dříve a souvisí s národním obrozením (budování sebevědomí českého národa zhruba od poslední třetiny 18. století do poloviny 19. století, pozn. red.). Předtím se kuchařky psaly pro šlechtu. Tu první „pro lidi“ napsal v roce 1803 Václav Pacovský, jmenovala se Knížka Kuchařská a chtěl v ní panskou kuchyni zlidštit. Obyčejní lidé tehdy na knížky neměli peníze. Matky proto přepisovaly kuchařky dcerám do věna, a zabralo jim to celé roky, protože měly třeba i tisíc stran. 

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
Autor: , Téma

Hovory na talíři

Nové diety? Marketing strachu z jídla, hrají si s naší mentalitou, říká Vaněk

Popularizátor gastronomie Roman Vaněk

Roman Vaněk ví, jak jídlo funguje v naší hlavě. Která svíčková je podle něj nejlepší? Co si myslí o...

Michelinské restaurace? Toxické prostředí, šikana i drogy, líčí kuchař Molina

Přiznává, že naplňuje známé klišé: „Špatně jsem se učil, a tak jsem šel na...

Přiznává, že naplňuje známé klišé: „Špatně jsem se učil, a tak jsem šel na kuchaře.“ Ale Ondřej...

Čokoládové lanýže? Hodně lidí se ptá, zda je v nich opravdu houba, líčí výrobce

Václav Durďák

Největšího výrobce řemeslné čokolády v Česku, Čokoládovnu Janek, založil před lety Václav Durďák s...

Veganský šéfkuchař vaří ve škole. Sestavit menu je velké taktizování, líčí

Vzpomínáte na buchtičky se šodó, univerzální hnědou omáčku nebo haši? Letité...

Vzpomínáte na buchtičky se šodó, univerzální hnědou omáčku nebo haši? Letité „šlágry“ školních...

Lampedusu dát Němcům, ať se starají. Ridi o migraci, italském jídle i Češích

Emanuele Ridi

Kuchař Emanuele Ridi už přes třicet let žije v Česku. Rozhovor se však tentokrát netočil jen kolem...

  • Nejčtenější

Posedlost sexem, tíže lásky, nekrofilie. Gejšin příběh zmátl Japonsko

30. května 2024

Vine se jím sex, mocná záliba v sexu. Rovněž láska. Neukojitelná, doslova vražedná. Onen příběh se...

Sexuální fetiše Evropy. Česku přiděluje mapa překvapivou libůstku

27. května 2024

Leckteré jsou tak zvláštní, že si zaslouží něco vysvětlujících slov. Další již docela nové a...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Znásilnil a svázal švihadlem. Deviant pořádal orgie už na základní škole

1. června 2024

Premium Deviant se k vraždě obvykle propracovává přes méně závažné trestné činy, které vyšetřovatelé...

Kanibalismus neměl ohrozit Putinovo zvolení. Stát jasnou kauzu založil

28. května 2024

Manželský vražedný a kanibalský pár naservírovala kriminalistům náhoda. Usvědčil ho mobil s...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Nekonečné porady, kupa papírování. Sabotážní manuál CIA připomíná korporát

1. června 2024

Ony tipy a triky zní jako návod na sabotáž práce nejen v korporátu. Manuál vydaný v roce 1944...

Místo, kde na dálku zachraňují životy. Petr Vydra sledoval operátory linky 112

2. června 2024

Premium Dispečeři tísňové linky 112 zjišťují mnohem víc, než co a kde se stalo. Jejich práce je neskutečně...

Znásilnil a svázal švihadlem. Deviant pořádal orgie už na základní škole

1. června 2024

Premium Deviant se k vraždě obvykle propracovává přes méně závažné trestné činy, které vyšetřovatelé...

Nekonečné porady, kupa papírování. Sabotážní manuál CIA připomíná korporát

1. června 2024

Ony tipy a triky zní jako návod na sabotáž práce nejen v korporátu. Manuál vydaný v roce 1944...

S hereckými hvězdami je to občas hra ega, zastoupit nechtějí, líčí kaskadér

31. května 2024

Premium Málokdo si uvědomí, že za působivými, ale riskantními scénami v akčních trhácích většinou nestojí...

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku Jan Šroubek si nyní...

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Posedlost sexem, tíže lásky, nekrofilie. Gejšin příběh zmátl Japonsko

Vine se jím sex, mocná záliba v sexu. Rovněž láska. Neukojitelná, doslova vražedná. Onen příběh se odehrál v kulisách...

Brankář Dostál zklamal fanynky. Randí s finskou volejbalistkou, bývalkou Nečase

Neprůstřelný gólman Lukáš Dostál (23) byl hvězdou letošního mistrovství světa v hokeji. Nadšení z něj byli nejen mužští...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...