Kromě pečení vek, přípravy pomazánek a zdobení chlebíčků došlo i na pečení populárních francouzských makronek a slavnostní patrový dort. Všechny tři amatérské pekařky a cukrářky předvedly, že si účast ve finále zaslouží.
Před dortem inspirovaným Alenkou v říši divů, jaký za pár hodin dokázala vykouzlit Petra Burianová, smekl i profesionální cukrář a druhý porotce soutěže Josef Maršálek. Zdaleka ne každý profík by podle něj něco podobného dokázal. Petra se tak zaslouženě stala vítězkou celé soutěže, která se natáčela loni v květnu.
Petřin úžasný dort „cup of coffee“ můžete obdivovat ve fotogalerii, případně si finále soutěže pustit z archivu České televize. A upéct si pro rodinu na víkend její domácí veku na chlebíčky a udělat pár pomazánek.
Chlebíčky podle šikovné Petry
Klasická veka, vlašák, šunka a eidam v domácnosti této pětinásobné matky právě nefrčí. Jí se u nich mnohem zdravěji. „Pokud chceme udělat občerstvení tohoto typu, upeču veku zkříženou s italským chlebem. Klasická česká veka je máslová, já přidávám olivový olej. Na veku mažu zeleninové pomazánky a na zdobení používám různé druhy mikrobylin,“ uvedla výherkyně celé soutěže.
Recept na Petřinu chlebíčkovou veku
- 450 g hladké mouky
- 350 ml vody
- 1,5 lžičky sušeného droždí
- 2 lžičky soli
- 8 lžic olivového oleje
- lžička vlahého medu
Ze všech surovin zadělejte v ruce nebo v robotu těsto na veky. Těsto nechte v míse kynout zhruba 45 minut, rozdělte je na dvě poloviny a ty potom prsty rozdělejte do placek a sviňte, jako byste modelovali rohlík.
Dejte na plech na pečicí hnědou folii a nechte pod utěrkou kynout ještě asi půl hodiny. Poté pečte v předehřáté troubě na 230 °C zhruba 30 minut a nechte na mřížce vychladnout. Po nakrájení na plátky zdobte podle vlastní chuti, případně vyzkoušejte Petřiny domácí oblíbené a zdravé pomazánky.
Pomazánka z cizrny a sezamu (hummus)
- 250 g cizrny v plechovce BIO
- 1 lžíce bílé tahiny pasty
- cca 40 ml vody (dle potřeby)
- 60 ml olivového oleje (část do pomazánky, část na povrch)
- půl lžičky mletého římského kmínu
- půl lžičky červené mleté papriky
- půl lžičky soli
- 1 až 2 stroužky česneku
- 30 ml citronové šťávy
- hrst opražených piniových semínek
- mletý pepř
- na ozdobení květy lichořeřišnice, zelená řeřicha, klíčky
Sceďte cizrnu a rozmixujte s ostatními surovinami. Nakonec dochuťte citronem, utřeným česnekem, pepřem a vsypte piniová semínka.
Chlebíčky finalistky Petry. Porotci radili si se zdobením víc vyhrát a nebát se salát úhledně narovnat přímo na chlebíčky. Vypadají pak bohatší.
Pomazánka ze smažené cibulky
- sýr žervé
- cibulka
- sůl
- směs sušeného koření: kmín, semena ředkve, galgán, libeček, petržel, bazalka, česnek, nať fenyklu, saturejka, květ slunečnice, pískavice
Na tuku orestujte cibuli a poté přidejte žervé, směs koření a dochuťte.
Pomazánka z avokáda
- 1 zralé avokádo
- 80 g kešu ořechů
- citronová šťáva
- čerstvý tymián
- sůl, pepř
- 1 ks žluté, zelené a červené papriky
Rozmixujte všechny ingredience, přidejte nadrobno pokrájenou papriku a další pomazánku máte hotovou.
Pomazánka z červené řepy a tvarohu
- červená řepa
- ocet
- cukr
- balsamico
- tvaroh
- sůl
- pepř
Červenou řepu nechte marinovat v nálevu octa, cukru a balsamica. Poté jen promíchejte s tvarohem a ochuťte solí a pepřem.
Vlastní příprava chlebíčků
Veky rozřežte na plátky, pěkně úhledně navrstvěte pomazánky, dozdobte bylinami, jako je tymián, lichořeřišnice a řeřicha, či piniovými oříšky. Zakápněte olivovým olejem a přidejte zeleninovou oblohu. Tedy ledový salát, listy mladé řepy, ředkvičky, mini rajčátka, zbytky papriky a podobně.
Stoletý chlebíčekČeským kulinářským „vynálezem“, prakticky stejně starým jako republika, je obložený chlebíček. V roce 1916 otevřel Jan Paukert lahůdkářství na pražské Národní třídě (aktuálně byste bistro Jan Paukert našli v pražských Holešovicích). Jeho příteli, malíři a pěvci Janu Skramlíkovi, nevyhovovalo pohoštění v podobě jednohubek nebo krajíce černého chleba se slanečkem a cibulí. Slavné Paukertovo lahůdkářství na Národní třídě v Praze bylo založeno v roce 1916. Paukert proto vymyslel „něco mezi“, pochoutku na dvě tři zakousnutí. Krajíček veky namazal máslem a ozdobil bramborovým salátem, šunkou, uherským salámem a okurkou. Dobrota slavila obrovský úspěch, k Paukertovi na chlebíčky chodila prvorepubliková smetánka, dobrota se objevovala i na Masarykově stole v Lánech. |