Samozřejmě, že nejlepší jsou čerstvé ředkvičky přímo ze záhonu. Sáhněte po nich...

Samozřejmě, že nejlepší jsou čerstvé ředkvičky přímo ze záhonu. Sáhněte po nich ovšem i na trhu nebo v supermarketu, ať už jsou kulaté nebo oválné. Prospějí vám všechny. | foto: Profimedia.cz

Dopřávejte si ředkvičky i ředkve. Na hubnutí i pro léčivé účinky

  • 0
Všechny malé kulaté ředkvičky i velké kulovité a kulaté ředkve jsou bohaté na vitaminy i minerály a na náš organismus působí jako dokonalé čističky. Proto se vyplatí zařadit je do svého jídelníčku. Koneckonců, jsou chutné i dostupné. Další zajímavosti o jejich úžasných účincích najdete v kvízu.

Vlastně jde o jeden rostlinný druh, a to ředkev setou. Hlízy různých variet se však od sebe liší velikostí, tvarem i barvou skoro jako psi různých plemen.

Jak na daikon no nimono, neboli vařenou bílou ředkev

Ředkev očistěte, oloupejte a nakrájejte na zhruba 1 cm silná kolečka.
Hrany koleček seřízněte, aby se ředkev nerozvařila.

Nejmenší a kulaté jsou ředkvičky: červené, bílé, žluté, růžové, fialové i strakaté. Bílá ředkev neboli daikon je mnohem větší, válcovitá. Černá ředkev je taky velká, ale kulovitá.

Všechny obsahují vitaminy C, B1, B2, B6, beta-karoten, železo, vápník, síru, fosfor, hořčík, draslík, měď a další bioaktivní látky. Mimo jiné hořčičné oleje, které způsobují palčivou chuť.

Zároveň však ředí hleny a usnadňují odkašlávání, proto ředkvičky prospívají při nachlazení, ale taky astmatikům či kuřákům.

Bezkonkurenční je jejich schopnost ničit škodlivé bakterie, plísně a viry: v trávicím ústrojí, v močových cestách, v krku, ústní dutině i v průduškách. 

Čistí ledviny, játra a žlučník a pomáhají rozpouštět žlučové kaménky. Také stimulují látkovou výměnu, takže jsou prospěšné při hubnutí, ale i při ekzémech a problematické pleti.

Černá ředkev, která je natolik palčivá, že se k přímé konzumaci nehodí, se využívá k léčitelským účelům ve formě šťávy: nastrouháte ji, posolíte a necháte dvacet minut uležet, čímž se štiplavost zmírní. Pak vymačkáte a šťávu užíváte po lžičkách.

Znáte léčivé účinky ředkviček? Otestujte se v kvízu

Odpovězte na 5 otázek a jistě se o nich dozvíte něco nového, co jste zatím netušili.

Ať ředkvičky kupujete nebo je máte na zahrádce, běžte do nich

Výhodou ředkviček je i to, že se snadno pěstují. Semena rychle vyklíčí a už po dvou až třech týdnech můžete sklízet úrodu. Jsou chutnou součástí salátů, polévek, smoothies, obložených chlebíčků i jen tak na svačinu.

Hráškový salát s ředkvičkami a řeřichou

Vaječná omeleta s ředkvičkami

V kuchyni se můžete s ředkvičkami vyřádit, výborné jsou i čistě jen pokrájené na kolečka a položené na chleba s máslem nebo se sýrem. Zkuste třeba hráškový salát s ředkvičkami a řeřichou nebo vaječnou omeletu s ředkvičkami a mateřídouškou. A nebo jemnou polévku v podobě krému.

Jemná krémová polévka s ředkvičkami a česnekem

Potřebujete: 2 svazky ředkviček, 1 cibuli, 1 lžíci másla, 800 ml zeleninového vývaru, 4 brambory, 1 stroužek česneku, 250 ml smetany, pepř, sůl

Příprava: Nadrobno pokrájenou cibuli zpěňte na másle, přilijte zeleninový vývar, přidejte brambory nakrájené na kostky a vařte, dokud nezměknou. Uvařené brambory vyjměte a spolu s pokrájenými ředkvičkami, stroužkem česneku, solí a pepřem rozmixujte. Pyré vlijte do vývaru, přidejte smetanu, rozmíchejte a prohřejte.

Pokud ředkvičky kupujete, vybírejte ty, které jsou označeny certifikovaným logem biozebry (národní značení) nebo biolistu (evropské značení). To zaručuje, že v nich nejsou stopy chemických hnojiv a postřiků. Navíc podpoříte ekologické zemědělství, které neničí přírodu.