Stačí listovat tradičními potravinami. Tuřín neboli brukev řepka je znovu čím dál častěji vidět na českých farmách a zahradách. Tato skromná a tradiční kořenová zelenina byla oblíbená už v minulosti.
Chutí připomíná kedlubnu a lehce fialovým vzhledem řepu či větší ředkev. Její dřeň je sytě oranžová až žlutá. Je to nenáročná a mrazuvzdorná rostlina, která je skvělým zdrojem vitamínů A, C, vápníku, draslíku i vlákniny.
Perfektně se hodí do polévek, jako příloha (například pečené hranolky), ale spolehlivě nahradí i maso v „masových“ směsích. Seženete ji většinou na farmářských trzích a v menších obchodech.
Mangold místo špenátu
Špenát zná každý, ale co takhle vyzkoušet mangold? Rostlina podobná právě špenátu má velmi chutné listy i stonky, které jsou plné vitamínů a využijete je jak ve studené, tak i v teplé kuchyni.
Mangold lze sehnat v několika různých odrůdách, jejichž stonky mohou hrát všemi barvami (žlutá, fialová). Listy rostliny jsou výtečné zejména do salátů, můžete je ale i podusit a podávat jako přílohu. Mají vysoký obsah vitamínů, minerálních látek a zejména vlákniny.
Nemusíte zůstat jen u mangoldu. Třeba listy červené řepy se perfektně hodí do letních salátů a s lebedou můžete v kuchyni naložit podobně jako se špenátem. Mimochodem po špenátu vám sice nevyrostou bicepsy jako Pepku námořníkovi, ale je prospěšný díky draslíku, hořčíku, kyselině listové či vitamínům E, K a C.
Vitamínové bomby: ředkvička a mrkev
I klasické české druhy zeleniny jako ředkvička nebo mrkev jsou přímo nabité vitamíny. Malá červená kulička obsahuje draslík nebo zinek, bohatá je zejména na vitamíny C, K a skupiny B. A mrkev?
Oční problémy vám sice nevyřeší, ale skrývá řadu jiných benefitů, které využijete zejména, když ji budete jíst pravidelně – přísun vitamínů A, C nebo zinku. Díky betakarotenu funguje také jako přírodní solárium.
Které je to správné BIO
Ať už pro zeleninu míříte do obchodu nebo na farmu, dejte si pozor na její kvalitu, kterou může spolehlivě garantovat pouze označení zkratkou BIO. Certifikované logo biozebry či zeleného biolistu vám zaručí, že v koupených ředkvičkách nebo třeba mrkvi nebudou stopy chemických hnojiv a zbytečných postřiků.
Zároveň podpoříte ekologické zemědělství, které produkcí potravin neznečišťuje životní prostředí a pomáhá přírodu zachovat v dobrém stavu. Jde o to, že tuto certifikaci dostanou jen zemědělci, kteří splňují hodně přísné přísné podmínky ohledně zamoření půdy pesticidy a herbicidy a jejich používání při pěstování produktů.
Tipy, jak pracovat s tradiční zeleninouŘedkvičková polévka Na másle zpěňte pokrájenou šalotku a přilijte 800 ml zeleninového vývaru. Až začne vřít, přidejte čtyři střední na větší kusy nakrájené brambory a vařte, dokud nezměknou. Uvařené brambory vyjměte a spolu se dvěma svazky pokrájených ředkviček, stroužkem česneku, solí a pepřem rozmixujte na pyré. Směs společně s 250 mililitry smetany ke šlehání vlijte do vývaru. Milovníci masa a uzenin si polévku mohou přizdobit kousky opečené klobásky. Salát s celerem a mrkví 400 g mrkve, 250 g celeru a jedno jablko očistěte a nastrouhejte do mísy. Směs zakápněte šťávou z jednoho citronu. Přidejte hrst rozinek a oblíbených oříšků, skvěle se hodí například vlašské. Směs promíchejte a skvělou svačinu v teplých dnech máte připravenou. |