Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pochoutka, u které se neptejte po surovinách. To je tradiční skotský haggis

Šéfkuchař Vojtěch Kalášek z britské ambasády v Praze ukázal, jak se vaří jeden z nejtradičnějších skotských pokrmů, který se „povinně“ vaří pravidelně dvakrát ročně. Haggis využívá surovin, které na skotském venkově byly k dispozici.

Haggis je něco jako prejt uvařený ze skopových vnitřností. „Na pastvinách se proháněla stáda ovcí a nevolníci museli svému pánovi povinně odvádět maso. Jestliže si tedy masa neužili, zpracovávali to, co jim zbylo,“ popisuje Kalášek prapůvod receptu, který se traduje dodnes a který pochází ze 17. století.

Postup krok za krokem

Skotský národní pokrm padl do oka i dodnes nejslavnějšímu skotskému básníkovi Robertu Burnsovi, jehož Óda na haggis patří mezi nejvýznamnější národní díla. A jelikož se narodil 25. ledna 1759, každoročně se toto výročí oslavuje.

Každá skotská rodina, jež ctí tradice, se 25. ledna sejde u večeře, při které dle několika kroků uctí již zmiňovaného básníka. Připraví se národní jídlo haggis, přičemž základ jídla je stejný, pouze v různých koutech Skotska si jej dochucují lidé podle svého. Haggis je přinesen na stůl za zvuku dud a v tradičních skotských krojích zpívá celá rodina tuto pochvalnou píseň. V určitém úseku ódy se haggis slavnostně rozřízne. 

Jak na haggis

Vojtěch Kalášek z Britského velvyslanectví v Praze nepřipravuje haggis v ovčích žaludcích – to je u nás část zvířete prakticky k nesehnání. „Používám místo toho hovězí tlusté střevo, neboli deník, jaký se používá například na přípravu tlačenek,“ popisuje Kalášek.

Budete potřebovat

  • skopový jazyk, plíce, játra, ledvinky, srdce, plec, lůj
  • ovesné vločky
  • kroupy
  • osmažená cibule
  • muškátový oříšek, květ
  • sůl, pepř

Střevo se prodává v hodně nasoleném stavu, takže je třeba ho před použitím minimálně na dvě hodiny namočit do vody, aby se všechna sůl dostala ven.

Skopové vnitřnosti uvaříme ve vývaru v osolené vodě s bobkovým listem a novým kořením, což trvá kolem dvou hodin. Uvařené vnitřnosti nakrájíme a semeleme, přidáme vločky, kroupy a osmaženou cibulku a trochu vývaru, ve kterém se maso vařilo. „Samotná směs by byla příliš suchá, proto je třeba ji trochu naředit,“ radí kuchař.

Do směsi se nastrouhá i trochu muškátového oříšku a květu, hodně se osolí a opepří. Pak se směs míchá a kontroluje se konzistence a případně se dále ředí vývarem.

Když je směs hotová, nasadí se střevo na plničku, případně je možné k plnění použít i cukrářský sáček. „Při plnění je třeba dát pozor, aby nebylo střevo úplně napěchované, protože kroupy a vločky při vaření nabudou. Náplň by pak mohla střevo roztrhnout. Z toho důvodu je třeba před vařením jednotlivé porce propíchat vidlicí, aby mohla při vaření unikat pára,“ popisuje Kalášek.

Haggis se vaří dvě hodiny při teplotě 80 °C. Jako příloha se k haggis podává bramborová a tuřínová kaše přelitá krémovou whisky omáčkou. 

Autor:
  • Nejčtenější

Vypadá jako liška na chůdách, je to však pes. Páchne navíc po marihuaně

20. května 2024

Žere ovoce a kořínky, chodí jako žirafa a je cítit po marihuaně. Co je tohle za zvíře? Přece...

Na začátku bych na vás nevsadil ani zlámaný pětník, hodnotil Pohlreich

21. května 2024

Semifinále soutěže Česko na grilu, která už se na Primě blíží k závěru, postavilo soutěžící před...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Chovají je ve městě i v chytrém kurníku. Čechy poblouznila slepičí horečka

18. května 2024

Premium Černé maso, zelené skořápky... A taky aplikace, které monitorují zvuky v kurníku a oznamují, jestli...

VIDEO: Na odpady jen jedlá soda a ocet. A můžete zapomenout na krtka

22. května 2024

Čištění zaneseného kuchyňského odpadu je jedním z nejčastějších problémů v domácnosti. Vůbec...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Nutrie jako plyšáci? Útočí i na psy. Možná to lidi přesvědčí, říká biolog

19. května 2024

Premium Kdo u nás chrání jeleny sika, čím hrozí kněžice a proč ekologové na rozdíl od včelařů někdy...

VIDEO: Rychle, či pomalu? Dva způsoby, jak si na grilu užít květovou špičku

26. května 2024

Hovězí květová špička a farmářská zelenina budou vedle našich mistrů grilu hrát hlavní roli v...

Seznamte se s vaší narozeninovou květinou. Může vás dokonale popsat

25. května 2024

Co může být smyslnějšího než květiny? Vnášejí do života radost a ovlivňují prý dokonce i vaši...

Nedrobit, neříhat, jíst, i když nemáte hlad. Tak vypadá jídlo ve vesmíru

24. května 2024

Vesmírné stolování je trudná věc. Astronauti třeba nesmějí drobit a krkat – nikoli kvůli slušnosti,...

Existuje asi šest set plemen ovcí, někteří berani mohou mít i tři páry rohů

24. května 2024

Ovce se zapsaly už do starověkých mýtů, provázejí člověka celé věky. Jsou užitečné hned třikrát –...

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...