Zapečené večeře s květákem, brokolicí a italským krasavcem romanescem

Jedním z nejuniverzálnějších druhů zeleniny je květák. Hodí se do salátů, polévek i pomazánek, na smažení i vaření, ale nejlepší je jako hlavní hvězda zapečených jídel. Když ke stolu pozvete i jeho kamarády superzdravou brokolici a pohledné romanesco, otevírá se před vámi svět kulinárních fantazií.

Křehký koláč s brokolicí a květákem | foto: Profimedia.cz

Květáková pizza se šunkou a sýrem

Ingredience na 1 velkou nebo 4 malé placky:

Květáková pizza se šunkou a sýrem
  • 1 středně velký květák
  • 100 g mletých mandlí
  • 100 g strouhaného sýra
  • 2 vejce
  • 1/2 lžičky soli
  • špetka kurkumy
  • 200 g rajčatové passaty
  • 2 stroužky česneku
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 200 g dušené šunky
  • 150 g mozzarelly
  • bazalka na ozdobu

Pracovní postup:

  1. Květák rozebereme na růžičky a dáme vařit do osolené vody na 5 minut. Pak ho scedíme a rozsekáme v robotu s rotačními noži nahrubo.
  2. Nasekaný květák v míse smícháme s mletými mandlemi, strouhaným sýrem, vejci, solí a kurkumou.
  3. Na plechu vyloženém papírem vytvoříme jednu velkou, nebo čtyři malé silnější placky s vyššími okraji a dáme předpéct do trouby asi na 20 minut na 180 °C.
  4. Mezitím smícháme rajčatovou passatu s prolisovaným česnekem a dochutíme ji solí a čerstvě mletým pepřem.
  5. Rajčatovou směs naneseme na placky, okraje necháme volné, a poklademe nakrájenou šunkou a natrhanými kousky mozzarelly.
  6. Pečeme v troubě na 200 °C asi 5 minut a před podáváním posypeme lístky bazalky.

Tip: Náplň na pizzu můžete obměňovat podle chuti a podle toho, co vám nabídne lednička a špajz. Zkuste na ni přidat plátky žampionů, nakrájená rajčata a papriku, nakládanou kukuřici apod.

Křehký koláč s brokolicí a květákem

Ingredience na koláčovou formu:

Quiche s brokolicí a květákem

  • 250 g hladké mouky
  • 125 g másla
  • 1/2 lžičky soli

Na náplň:

  • 1/2 květáku
  • 1 menší brokolice
  • 6 vajec
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 100 g strouhané goudy
  • 1 lžička soli
  • na špičku nože muškátového oříšku
  • čerstvě mletý pepř

Pracovní postup:

  1. Z hladké mouky, nakrájeného studeného másla, soli a asi dvou lžic studené vody vypracujeme na válu rychle hladké těsto, zabalíme ho do potravinářské fólie a uložíme asi na hodinu do chladničky.
  2. Mezitím si rozebereme květák a brokolici na růžičky a asi 10 minut je předvaříme v osolené vodě. Necháme vychladnout.
  3. Těsto vyjmeme z ledničky, vyválíme na pomoučněném válu a pomocí válečku dáme do koláčové formy. Dno propícháme vidličkou a dáme do trouby předehřáté na 180 °C asi na 10 minut.
  4. Předvařený květák a brokolici nakrájíme na menší kousky. V míse prošleháme vejce se smetanou, přidáme nastrouhaný sýr, květák a brokolici. Dochutíme muškátovým oříškem, solí a pepřem.
  5. Směs nalijeme na předpečené křehké těsto, vložíme do trouby a pečeme ještě asi 25 minut dozlatova.

Tip: Do náplně můžete přidat také nasekanou šunku nebo pikantní klobásku.

Zapečený květák a romanesco

Ingredience na 4 porce:

Zapečený květák a romanesco
  • 1 větší květák
  • 1 květák romanesco
  • 1 velká cibule
  • 1 lžíce oleje
  • 250 ml zakysané smetany
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 100 g strouhaného parmazánu
  • 100 g rozdrobeného sýra feta
  • 100 g strouhaného eidamu
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • nasekané mandle na posypání

Pracovní postup:

  1. Květák a romanesco omyjeme, odstraníme listy a košťál a rozebereme na růžičky.
  2. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka.
  3. Dno většího pekáčku nebo zapékací mísy vymažeme olejem a posypeme kolečky cibule.
  4. Na ně rozložíme růžičky květáku a romanesca.
  5. V míse prošleháme obě smetany se sýry, dochutíme solí a pepřem a přelijeme přes květáky v zapékací míse.
  6. Vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme asi 30 minut.
  7. Posypeme nasekanými mandlemi a ještě asi 10 minut dopékáme.
Autor:
  • Nejčtenější

Češi, do toho! Chuťovky (nejen) k pivu pro hokejové fanoušky a fanynky

25. května 2024

Hokejové mistrovství světa jde do finále a my jsme u toho. Co si napínavé chvíle u obrazovky nebo...

Salát z mladé kořenové zeleniny

Salát z mladé kořenové zeleniny

Lehké

30 min

S blížícím se létem určitě uvítáte zdravý recept.

Jarní salát se zeleninou

Jarní salát se zeleninou

Lehké

15 min

Velmi zdravý salát, na jehož přípravu potřebujete i čerstvé bylinky.

Polévka minestrone s rajčaty

Polévka minestrone s rajčaty

Střední

30 min

Skvělá italská polévka plná zeleniny.

Hráškový krém s citronovým creme fraîche

Hráškový krém s citronovým crème fraîche

Střední

40 min

Recept na lahodný hráškový krém, který si zaručeně oblíbíte.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Zavřela jsem vagínu a už neotevřu. Když ženy žijí bez sexu a nechybí jim

Premium Stále častěji se můžeme dočíst, že lidstvo se nevěnuje své základní, přirozené potřebě – sexu. Nastupující generace...