Dýňová horečka začíná. Víme, kde najít nejlepší speciality

Přestože většina dýní miluje hlavně 31. říjen, kdy se v USA slaví legendární Halloween a strašidelné vydlabané dýně jsou k vidění na každém rohu, ve střední Evropě začíná dýňová sezóna už na začátku října. Místo strašení patří lahodná tykev hlavně kuchařům a kuchařkám, neboť z jejich dužniny je možné vykouzlit nespočet úžasných delikates.
Pražma královská podávaná s dýňovým triem v restauraci V Zátiší.

Pražma královská podávaná s dýňovým triem v restauraci V Zátiší. | foto: Archiv restaurace V Zátiší

Nejslavnějším jídlem z dýně je v Evropě bez pochyb lahodná dýňová polévka, která se podzim co podzim objevuje v nabídce tisíců středoevropských restaurací.

Ale dýňová sezóna není jen o polévkách, neboť z jemné a nasládlé dužniny je možné připravit desítky dalších velmi zajímavých pokrmů – od italského dýňového rizota se šafránem až po efektní orientální speciality, jako je třeba pikantní dýňové curry. Zkušení šéfkuchaři navíc dýně velmi rádi používají jako přílohy, oblíbené je především dýňové pyré.

Lahodný krém

Začněme tradiční polévkou, která je pro mnohé gurmety téměř synonymem podzimu. Dýňová polévka má desítky různých podob, od nudných a řídkých „břeček“ až po chuťově opulentní krémy, kterých se ani po dvou talířích nedokážete nabažit.

Dýňovou polévku můžete připravit v desítkách nejrůznějších verzích a úpravách. V Rakousku ji dochucují dýňovým olejem.

Nápadům se meze nekladou. Těstoviny s grilovanou dýní, omáčkou z pečených paprik, piniovými oříšky a parmazánem.

Zřejmě nejlepší pověst má vídeňská, lehce pikantní dýňová polévka, vykouzlená z mnoha ingrediencí, obvykle z bílého vína, slepičího vývaru, zázvoru, chilli, kurkumy, pomerančové šťávy, šlehačky a muškátového oříšku.

Pokud si budete dělat dýňovou polévku doma, upečte nejprve dýni v troubě, neboť pak je její chuť mnohem lepší než v případě dýně vařené. A polévku dochuťte také několika kapkami dýňového oleje.

Polévka s kaviárem

A kam na dýňovou polévku zajít? Výbornou dýňovou polévku s pečenými paprikami připravuje šéfkuchař Lukáš Nevyjel v pražské restauraci Nota Bene nedaleko náměstí I. P. Pavlova. Musíte mít ale krapet štěstí, protože v restauraci není stálý jídelní lístek a šéfkuchař vaří jen z těch surovin, které ten den koupí.

Skvělou variaci dýňové polévky s krevetovými noky a chilli olejem můžete ochutnat v karlovarské restauraci Promenáda, zatímco pražský hotel Hoffmeister v rámci svého říjnového dýňového menu servíruje luxusní polévku z dýně se zauzeným filátkem ze pstruha a kaviárem.

Velmi dobrou „dýňovku“ vaří v Hliněné baště v Průhonicích, jejíž šéfkuchař navíc pro letošní podzim připravil jako novinku slané francouzské koláče quiche, plněné pečenou dýní, kozím sýrem a restovanými piniovými oříšky či candáta pečeného na másle a podávaného s dýňovým pyré.

Tekutá dýně

Speciality z dýní už se probojovaly také do moderních fast foodů, třeba do oblíbené sítě UGO Salaterií, které fungují nejen v Praze, ale také v Brně, v Hradci Králové či v Ostravě. Novinkou letošního podzimu je teplý veganský salát s quinoou, pečenou dýní a jablkem, který je ozdobený slunečnicovým a dýňovým semínkem a dochucený pomerančovou zálivkou s jablečným octem.

Srnčí s dýňovou omáčkou v restauraci Hliněná bašta v Průhonicích

Pro masožravce je navíc připraven s kuřecím masem (bude k mání až do poloviny prosince). Z dýně se tu připravuje také unikátní drink, jehož součástí je dále mango, pomeranč a jablko. A samozřejmě nechybí polévka, tentokrát v lehce orientální verzi, tedy s kokosovým mlékem a kari, která je oblíbená jako dokonalý životabudič zvláště v čase podzimních plískanic.

Dýňový dort z Karlína

Zajímavý příspěvek do dýňové sezóny vytvořila Lana Mayer, šéfkuchařka karlínské kavárny Můj šálek kávy, která je pověstná svými kreativními variacemi cheesecaků.

Dýňový cheesecake z dílny skvělé cukrářky z karlínské kavárny Můj šálek kávy

Obvykle má v nabídce čtyři až pět druhů těchto dortů, například fíkový, pekanový či meruňkový, na letošní podzim připravila novinku v podobě dýňového cheesecaku, který se rychle zařadil mezi oblíbené položky zdejší „kouzelné“ cukrářské vitríny.

Jinak jsou dýňové dorty oblíbené hlavně ve Spojených státech, kde se voňavé, krásně oranžové dýňové koláče připravují v každé tradiční rodině. U nás můžete dýňový koláč ochutnat třeba v moderních kavárnách severočeského řetězce Lagarto (Most, Teplice, Chomutov). A ještě jeden tip: pražská řemeslná zmrzlinárna Creme de la Creme bude mít v nabídce na přelomu října a listopadu dýňovou zmrzlinu.

Zachráněná tykev

Velmi zvláštní akci spojenou s dýněmi připravila na konec října restaurace V Zátiší. V rámci kampaně proti plýtvání s potravinami s názvem Zachraň jídlo bude šéfkuchař podniku Igor Chramec vařit z dýní nestandardních tvarů, které by jinak zůstaly nevyužité na poli, byť chutnají výborně a do obchodů se nedostanou jen kvůli svému vzhledu.

Grilovaná dýně je skvělou přílohou k masu.

Z nich bude šéf kuchyně připravovat nejen polévku z muškátové dýně, cizrny, kokosového mléka a koriandru, ale také trojkombinaci v podobě dýňových „špaget“, dýňového pyré a nakládané dýně, která bude doprovázet pečenou pražmu. Dalším chodem bude srnčí podávané s kuskusem vařeným v dýňové šťávě, grilovanou dýní a dýňovým čatní.

Autor: , pro iDNES.cz

Nádraží Praha Vršovice

  • Nejčtenější

Svezte se nostalgickými a zážitkovými vlaky, máme jejich soupis

1. října 2021,  aktualizováno  28.5

Aktualizujeme Máte rádi vlaky a chcete zažít něco extra? Vyzkoušejte mimořádné nostalgické a zážitkové jízdy. Po...

VELKÝ TEST ELEKTROKOL 2024: Kdo umí řídit, dojede dál a šetrněji

21. května 2024

Přemýšlíte o nákupu univerzálního horského elektrokola? Nechte se inspirovat testem, který pro...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

TEST ELEKTROKOL 2024: Německá kvalita i české překvapení

21. května 2024

Premium Tucet terénních elektrokol s pevnou zadní stavbou prošel obsáhlým testem. Zkušení jezdci i naprostí...

KVÍZ: Sněžka je nejvyšším vrcholem Polska. Je to pravda, nebo lež?

26. května 2024

V tomto vědomostním kvízu vám předložíme několik tvrzení o různých zeměpisných zajímavostech z...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Bez pojištění zapláčete. Kolik stojí záchrana vrtulníkem v rakouských Alpách

20. května 2024  13:39

Záchrana v horách či jiném těžce přístupném terénu se může turistům v Rakousku výrazně prodražit,...

Svezte se nostalgickými a zážitkovými vlaky, máme jejich soupis

1. října 2021,  aktualizováno  28.5

Aktualizujeme Máte rádi vlaky a chcete zažít něco extra? Vyzkoušejte mimořádné nostalgické a zážitkové jízdy. Po...

Nejkrásnější stezky druhé strany světa. Užijte si výhledy Nového Zélandu

28. května 2024

Premium Nový Zéland je zemí, která nabízí turistům nejkrásnější vodopády na celém světě, ale také kouzelné...

Dokonalá dovolená v St. Johann v Salcbursku jen 250 kilometrů od hranic Česka

27. května 2024

Advertorial Nechcete se v létě mačkat na přeplněných plážích? Máte rádi spíš horské prostředí? Máme pro vás...

Nekrmit holuby, nebrat kameny. Pozor na (ne)tradiční pravidla v zahraničí

27. května 2024

Premium Sbalit plavky, sluneční brýle a opalovací krém i sbírku zákonů. Kdo by chtěl mít na cestách...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Zavřela jsem vagínu a už neotevřu. Když ženy žijí bez sexu a nechybí jim

Premium Stále častěji se můžeme dočíst, že lidstvo se nevěnuje své základní, přirozené potřebě – sexu. Nastupující generace...