Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jezte a vařte jako za časů našich babiček, radí kuchař s rytířským řádem

  18:33
Maso si dejte obden nebo jednou za tři dny, ale hlavně vařte úplně stejně jako vaše babičky z místních surovin. Naplňování téhle vize vyneslo kuchaři Daliboru Navrátilovi francouzský rytířský řád za přínos gastronomii.

Kuchař Dalibor Navrátil je nositelem francouzského rytířského řádu za přínos gastronomii. | foto: Martin Polívka, MAFRA

Navrátil o víkendu vysvětloval v Plzni hoteliérům a šéfkuchařům ze západních Čech, jak i oni mohou okouzlit své strávníky.

"Když mi bylo 10 let a jedl jsem u babičky, byla to radost, nezapomenutelný zážitek. Ráno na dvorku chytila kuře, v poledne bylo k obědu. To je úplně o něčem jiném, než když si dáte kuře, které celý svůj třítýdenní život strávilo pořád zavřené někde v hale. Z mého pohledu je cestou ke zlepšení české gastronomie návrat k jejím tradicím. Zapomeňte na prášky a polotovary, vařte z pořádných surovin," vysvětloval Dalibor Navrátil, když si v kuchyni plzeňské hotelové školy připravoval drůbeží čtvrtky z místního farmářského obchodu.

Maso podle něj stačí v našem jídelničku jednou za dva tři dny. Další den mohou být třeba jáhly, pak pohanka na různé způsoby. Z vlastní zkušenosti přidává tip na brambory vařené ve slupce, které při naší návštěvě bublaly v jednom z hrnců. "Nechci, aby to vypadalo jako klišé, ale podívejte, jak vařím brambory. Co všechno je v hrnci. Bylinky, česnek, cibule, koření, kůže od špeku. Takhle uvaříte kvalitní brambůrky ve slupce, pak si umícháte tvaroh s trochou olivového oleje, máslem, česnekem, přidáte něco pepře, soli, bylinky, a děti se po takovém jídle mohou utlouct. Nemusíme mít pořád maso," vysvětluje.

Šéfkuchařům radí, aby ve vaření nehledali nic záludného. "Vařte tak, jak vařila vaše babička. Dostaňte do restaurací to, co jste u ní okoukali. Základem je poctivá a kvalitní surovina, která samozřejmě stojí nějaké peníze. Majitelé podniků to neradi vidí, ti raději sáhnou po levném kuřeti v hypermarketu, než aby si připlatili za pořádné kuře z místní farmy," upozorňuje rytíř kuchařského řádu, kterému titul přiřkli francouzští hodnotitelé.

V pořádné restauraci podle Navrátila nechybějí kuchařky od Dobromily Rettigové, Santnerové nebo Brabce. Mluví o nich jako o biblích české kuchyně, které nesmějí chybět v poličkách, a právě v nich mají profesionálové hledat inspiraci.

Západočeským kuchařům radil, jak využít nadšení Čechů pro grilování čehokoli. Nebylo to jen o přípravě mas, ale o přílohách. "Jde udělat i kaviár z lilku. Samozřejmě v tomto období u nás neroste, teď je z Holandska nebo Španělska. Proč nemůže být přílohou pěna nebo kaviár z lilku, které se hodí k rybě i různým masům, místo klasické hořčice, kečupu nebo dresinku z nějaké lahve," uvedl rytíř kuchařského řádu Dalibor Navrátil.

Dalibor Navrátil pochází z Frenštátu pod Radhoštěm. "Tam u nás se říká: Brambory a zelé, to je Valašsko celé. A já k tomu ještě přidávám slivovici. Tamní lidé ale gastronomii moc nechtějí. Proto jsem musel vyrazit do Prahy," popisuje svůj životní příběh.

Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Vypadá jako liška na chůdách, je to však pes. Páchne navíc po marihuaně

20. května 2024

Žere ovoce a kořínky, chodí jako žirafa a je cítit po marihuaně. Co je tohle za zvíře? Přece...

Na začátku bych na vás nevsadil ani zlámaný pětník, hodnotil Pohlreich

21. května 2024

Semifinále soutěže Česko na grilu, která už se na Primě blíží k závěru, postavilo soutěžící před...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Chovají je ve městě i v chytrém kurníku. Čechy poblouznila slepičí horečka

18. května 2024

Premium Černé maso, zelené skořápky... A taky aplikace, které monitorují zvuky v kurníku a oznamují, jestli...

VIDEO: Na odpady jen jedlá soda a ocet. A můžete zapomenout na krtka

22. května 2024

Čištění zaneseného kuchyňského odpadu je jedním z nejčastějších problémů v domácnosti. Vůbec...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Nutrie jako plyšáci? Útočí i na psy. Možná to lidi přesvědčí, říká biolog

19. května 2024

Premium Kdo u nás chrání jeleny sika, čím hrozí kněžice a proč ekologové na rozdíl od včelařů někdy...

VIDEO: Rychle, či pomalu? Dva způsoby, jak si na grilu užít květovou špičku

26. května 2024

Hovězí květová špička a farmářská zelenina budou vedle našich mistrů grilu hrát hlavní roli v...

Seznamte se s vaší narozeninovou květinou. Může vás dokonale popsat

25. května 2024

Co může být smyslnějšího než květiny? Vnášejí do života radost a ovlivňují prý dokonce i vaši...

Nedrobit, neříhat, jíst, i když nemáte hlad. Tak vypadá jídlo ve vesmíru

24. května 2024

Vesmírné stolování je trudná věc. Astronauti třeba nesmějí drobit a krkat – nikoli kvůli slušnosti,...

Existuje asi šest set plemen ovcí, někteří berani mohou mít i tři páry rohů

24. května 2024

Ovce se zapsaly už do starověkých mýtů, provázejí člověka celé věky. Jsou užitečné hned třikrát –...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...