Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ostravské stopy: Zoo v Kunčičkách byl dětský ráj, říká výtvarník Oldřich Harok

  13:41
Sochy Oldřicha Haroka patří k dominantám jeho rodného města Šenova u Ostravy. V samotné Ostravě jich má zastoupeno jen několik, a to na Slezskoostravském hradě, kde měl předloni velkou retrospektivní výstavu. O své vzpomínky na moravskoslezskou metropoli se dělí v dalším dílu seriálu Ostravské stopy.
Malíř a sochař Oldřich Harok ve svém ateliéru v Šenově u Ostravy

Malíř a sochař Oldřich Harok ve svém ateliéru v Šenově u Ostravy | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Oldřich Harok se zapsal do historie Ostravy i jako jeden z prvních porevolučních soukromých tiskařů. Jeho šenovská ofsetová tiskárna patřila od začátku 90. let minulého století k vyhlášeným podnikům, které pomáhaly na svět knihám místních autorů, básníků anebo také jednotlivým ostravským obvodům či sborníkům z produkce ostravského městského archivu.

„Tiskli jsme třeba zpravodaj obvodu Radvanice a Bartovice, ale dnes už jsou to jenom vzpomínky. Zakázek ubývalo, nakonec jsme museli tiskařskou činnost ukončit. Ovšem rád na ta léta plná aktivit vzpomínám,“ říká Oldřich Harok.

Ostravské stopy: Zkušebnu jsme měli nad hnízdem estébáků, vzpomíná Rek

„Třeba jsem tisknul řadu knih pro spisovatele a nakladatele Vítězslava Bělovského a jeho nakladatelství Tilia, ale také pro dalšího šenovského rodáka spojeného úzce s Ostravou – záhadologa Arnošta Vašíčka. Na to, že jsme byli poměrně malí, v době rozkvětu jsem zaměstnával nejvíce čtrnáct lidí, tak jsme byli celkem známí.“

Vlastní tiskárnu si zřídil v garáži

Harok je sice vyučený tiskař, po revoluci se však chtěl více věnovat svým uměleckým aktivitám. „Trochu mi vadilo podřizovat se neustále vkusu mých klientů, ale takové bylo řemeslo. Naštěstí jsem na tom nebyl existenčně závislý. Ještě dříve, než jsem si založil vlastní podnik, pracoval jsem pro Ostravské tiskařské závody, což bylo možné, protože jsem se vyučil ručním sazečem v Českém Těšíně. Patnáct let jsem byl vedoucím tiskárny ve Frýdku-Místku. Po revoluci jsem se pak přirozeně vydal cestou podnikatele. Osahal jsem si všechny možné stroje, takže kdo jiný by si mohl udělat v garáži vlastní tiskárnu než právě já?“ směje se.

Ostravské stopy: Stará Ostrava se pomalu vytrácí, míní grafik Andrýsek

V dětství v Ostravě navštěvoval základní školu v Kunčičkách, kde se tehdy nacházela i první ostravská zoo. „Z nostalgie si ještě dnes rád zavzpomínám na dobu, kdy ještě byla v Kunčičkách původní ostravská zoologická zahrada. K ní neodmyslitelně patřil i první ostravský slon Pepík. Znal jsem tehdy každou díru v plotě, takže zoo se na čas stala mým druhým domovem,“ líčí Harok.

„Vidím to jako dnes: sotva jste prolezli, narazili jste na ohradu, ve které byli černí jaci. Vytvořil jsem si tak i silný vztah k přírodě. Pak jsem na tomto základě studoval lesní průmyslovku v Hranicích. Teprve pak jsem šel studovat typografii.“ Zoo se posléze musela přestěhovat na dnešní místo v Michálkovicích. „Co mě dnes na zoo fascinuje, jsou žirafy. A ty tam tehdy v Kunčicích nebyly,“ popisuje Harok.

Město kdysi žilo více než dnes

Ostrava byla v jeho raném mládí zcela jiná než dnes. „Když jsem jezdil z Kunčiček do centra Ostravy, kde ještě neexistovala pěší zóna jako dnes a kdy autobusové stanoviště bylo u divadla, vystoupil jsem z autobusu a první, co bylo třeba udělat, bylo vydlábnout si z oka sazi velkou jak kus uhlí, které padalo seshora z lanovky převážející uhlí do místní koksovny na Karolině,“ vzpomíná sochař, podle kterého tehdy město žilo více než dnes.

„Lidé chodili v jeho centru od obchodu do obchodu a velká nákupní centra jako dnes neexistovala. Přitom v centru jsou i dnes krásné byty, staré měšťanské domy, vysoké štukované stropy,“ upozorňuje Harok na dobová specifika.

Oldřich Harok

Malíř a sochař Oldřich Harok (narozen 1950), rodák ze Šenova u Ostravy, patří v současné době k nejvýznamnějším umělcům svého rodného města a přilehlého okolí. Jeho cesta k výtvarnému umění však nebyla přímá. Do svých patnácti let žil v Havířově, vyučil se typografem a sazečem v Českém Těšíně, pak pokračoval studiem na Střední průmyslové škole grafické v Praze.

Dlouhá léta se tomuto řemeslu intenzivně věnoval a po revoluci začal podnikat v dnes již zaniklé tiskárně. Od roku 2000 se věnoval sochařskému oboru a dnes patří jeho dílo kombinovaného materiálu kámen a dřevo k typickým plenérovým ozdobám jeho rodného Šenova. Harokovo dílo je k vidění i na Slezskoostravském hradě.

Další klíčovou dobou byla pro Oldřicha Haroka porevoluční sochařská sympozia na Landeku, která organizoval Martin Kuchař. „Na náměstí v Petřkovicích je socha vytesaného anděla, pomáhal jsem pracovat na jeho zádech. (Jde o sochu Náruč od Lenky Klodové – pozn. aut.) Předtím jsem maloval, ale ať malujete jako Michelangelo, tak je to v podstatě každému jedno. Jakmile se vám ale podaří umístit sochy ve veřejném prostoru, už jste vnímán širším okolím,“ tvrdí Harok.

„Po Šenově jich mám asi patnáct, nejvíce kolem kostela. V Ostravě bych si třeba dokázal představit své sochy v Komenského sadech, které v sobě kombinují právě typografii a písmo. Anebo třeba na mostě Pionýrů, který ve své době vyletěl do povětří. Tam by se mohly vyjímat žulové sochy s citáty Petra Bezruče,“ představuje si sochař případné umístění svých artefaktů.

Dnes už na svou původní, dříve žádanou profesi vzpomíná s nostalgií. „Řemeslo tiskaře, které existuje od poloviny 15. století, od doby jeho vynálezce Gutenberga, zaniklo po sametové revoluci během několika měsíců. Za totality totiž existovalo embargo na počítače ze Západu, takže bylo těžké dostat se k tomu, aby bylo možno vytvořit písmo a následně tisk. V Praze a Bratislavě byly velké sazečské systémy, ale u nás, jak potom začaly nastupovat počítače, rázem nebyl nikdo, kdo by dovedl skládat písmenko k písmenku a ještě je vracet zpět do kastlíků. Dnes už je to záležitost jen výjimečných dílen pro slavnostní tisky,“ dodává Oldřich Harok.

  • Nejčtenější

Liberty tratí miliony denně a míří do insolvence, vláda jedná s českým investorem

12. června 2024  17:33,  aktualizováno  21:23

Půl roku trval útěk majitelů Liberty Ostrava před věřiteli. To, co mělo nastat už v prosinci...

Sesuv na Slovensku zastavil provoz na trati mezi Mosty u Jablunkova a Čadcou

14. června 2024  15:07,  aktualizováno  20:07

Sesuv půdy na Slovensku zastavil provoz na mezinárodní železniční trati mezi Mosty u Jablunkova na...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

V Ostravě zemřel devadesátiletý muž, na elektrokoloběžce ho srazila tramvaj

15. června 2024  8:02,  aktualizováno  8:06

Devadesátiletý muž na elektrokoloběžce nepřežil v pátek v Ostravě srážku s tramvají. Senior při...

Drogovému gangu vévodila rodina z Ostravska, policie zabavila domy i zlatý řetěz

12. června 2024  13:29

Za jeden den čtrnáct zadržených lidí a zabavený majetek za více než deset milionů korun....

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Ostravský písek byl vidět až z Ameriky. Důchodce z NBA strhává pozornost

10. června 2024  6:05

Volejbalový turnaj J&T Banka Ostrava Beach Pro byl posledním před olympijskými hrami v Paříži, na...

Sokovi hrozil, že ho vyhodí ze sedmého patra, soudí muže za řádění na ubytovně

17. června 2024  8:23

Krajský soud v Ostravě projednává případ muže obžalovaného z pokusu o trojnásobnou vraždu. Podle...

Neubránily jsme klíčové hráčky Švédek, to byl problém, mrzelo Mlejnkovou

16. června 2024

Volejbalové reprezentantky zakončily letošní Zlatou evropskou ligu porážkou. Ve finále v Ostravě...

Volejbalistky finále Evropské ligy prohrály, v pěti setech podlehly Švédkám

16. června 2024  20:58,  aktualizováno  21:41

České volejbalistky na třetí titul ve zlaté Evropské lize nedosáhly. Ve finále v Ostravě podlehly...

Tradice s chutí pohanky. Nikdy se nepřejí, říká frenštátský mlynář Šmajstrla

16. června 2024  17:09

Romantika starých dob sice nechybí, ale na rozjímání nebo dojímání nemá Pavel Šmajstrla čas. Stará...

Skandál kolem morbidně obézní Miss Alabama. Co se ztratilo mezi řádky

Sociální sítě počátkem června rozvášnila obézní plus size modelka Sara Millikenová oceněná titulem Miss Alabama 2024....

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...

Koupil byt i s nájemníkem a zdražil o sedm tisíc. Chce výnos 4,5 procenta

Seriál Našel jsem si nájemní byt, ve kterém bydlím několik měsíců. Platím 17 tisíc korun za nájem a k tomu měsíční poplatky za...

Čekám na transplantaci, ale dám přednost mladým, říká herec Zdeněk Žák

Herec Zdeněk Žák (71) si nikdy moc nepřipouštěl své zdravotní problémy. Nemoci přecházel a k doktoru se nehnal, až...

Jen ať mě kritizují, moje šperky vydělávají, říká zpěvačka Lucie Bílá

Zatím jí to pořád zpívá, ale i Lucie Bílá (58) si uvědomuje, že jednou její kariéra skončí. Hlava ji z toho ovšem...