Jednohubky de luxe: připravte originální silvestrovské pohoštění

  0:58
Mohlo by se zdát, že oslavy příchodu nového roku jsou o alkoholu. Tak trochu určitě, ale prim hraje jídlo. Vytáhněte se letos a nadchněte své hosty namísto obligátních chlebíčků originálními jednohubkami.

Bruschetty s parmskou šunkou a sušenými rajčaty. | foto: Isifa

Křehký chléb s avokádovou pomazánkou

Křehký chléb s avokádovou pomazánkou.

Příprava: 40 minut

* 400 g lučiny nebo tvarohu
* 1 zralé avokádo
* 1 lžíce limetkové nebo citronové šťávy
* špetka nastrouhané kůry z limetky nebo citronu
* sůl, pepř
* 4 plátky křehkého chleba
* hrst polníčku či rukoly
* 8 plátků studené šunky

1. Lučinu či tvaroh vyšleháme. Avokádo oloupeme a vyjmeme pecku, dužinu rozmačkáme vidličkou.
2. Do lučiny přišleháme avokádo, limetkovou šťávu a kůru, ochutíme solí a pepřem.
3. Plátky křehkého chleba pomažeme pomazánkou, obložíme lístky polníčku nebo rukoly a ozdobíme každý plátek chleba dvěma rolkami šunky.

Bruschetty s parmskou šunkou a sušenými rajčaty

Bruschetty s parmskou šunkou a sušenými rajčaty.

Příprava: 30 minut + chlazení

* čerstvá rukola
* 4 masitá rajčata
* sůl, pepř
* balsamikový ocet
* olivový olej
* 3 lžíce strouhaného parmazánu
* 1 dlouhá tenká bageta
* 1 stroužek česneku
* 200 g parmské šunky nebo studené šunky
* sušená rajčata naložená v oleji
* rukola

1. Rukolu propláchneme studenou vodou a osušíme. Omytá rajčata nasekáme nadrobno a necháme je na sítu vykapat.
2. V misce rajčata promícháme se solí, pepřem, trochou balsamikového octa a olivovým olejem. Přimícháme nastrouhaný parmazán a odložíme do chladu.
3. Bagetu rozkrájíme na plátky, nasucho je opečeme na plechu v troubě nebo otoustujeme.
4. Opečené plátky potřeme česnekem, ozdobíme lžící vychlazené rajčatové směsi, plátkem parmské šunky, kouskem sušeného rajčete a rukolou.

Masové kuličky ze zvěřiny

Masové kuličky ze zvěřiny.

Příprava: 60 minut + smažení 40 minut

* 1 menší cibule
* 1 stroužek česneku
* 50 g slaniny
* 1 lžíce oleje nebo sádla
* 500 g mletého vepřového masa
* 500 g mleté zvěřiny (např. ořez ze srnčího)
* sůl, pepř
* špetka mletého jalovce
* 1 velké vejce
* 1 malé jablko
* 1 mrkev
* kousek celeru
* 1 lžíce citronové šťávy
* med nebo cukr
* čerstvá petrželová nať

1. Cibuli najemno nasekáme. Stroužek česneku utřeme nebo prolisujeme. Slaninu nasekáme na drobné nudličky. Na pánvi rozehřejeme sádlo a orestujeme na něm slaninu s cibulí dozlatova.
2. V míse promícháme vepřové se zvěřinou, ochutíme solí, pepřem, mletým jalovcem, přidáme vejce, prolisovaný česnek a dobře promícháme. Směs necháme v chladu odležet alespoň půl hodiny.
3. Omyté a očištěné jablko oloupeme, mrkev oškrábeme. Jablko, mrkev a celer nastrouháme, promícháme a zakapeme citronovou šťávou, ochutíme trochou medu. Promícháme s orestovanou cibulí a slaninou a nasekanou čerstvou petrželkou.
4. Z vychlazené hmoty tvarujeme rukama, namočenýma ve studené vodě, kuličky a opékáme je ve vyšší vrstvě oleje na pánvi dozlatova. Hotové kuličky ozdobíme směsí zeleniny s jablkem.

Alkoholický průvodce

JAK KOMBINOVAT ALKOHOL S JÍDLEM, ABYCHOM NEOSLAVILI NOVÝ ROK GIGANTICKOU KOCOVINOU?

PRO VINAŘE
1. Lehká vína k lehkým jídlům, těžká vína k těžkým jídlům.
2. Prokládejte skleničky vína jídlem tak, abyste si nepřekyselili žaludek.
3. Na každou sklenku vína vypijte dvě sklenky vody.
4. Půlnoční šampaňské si na víno klidně můžete dát, navzájem si nevadí.
5. Odolejte pokušení zazdít do vína pár panáčků. Jinak budete ráno litovat.

PRO PIVAŘE
1. Díky hořké chuti piva si můžete dovolit mastnější občerstvení. A s takto připraveným žaludkem odoláte náporu alkoholu lépe než milovníci ostatních nápojů.
2. Půlnoční šampaňské pijte jen symbolicky, dvojí bublinky si spolu nerozumí.
3. Proti nudě v pití bojujte vzorky z různých malých českých pivovarů. Je to zábavnější než pít celý večer to samé.

PRO KOKTEJLISTY
1. Držte se celý večer jednoho druhu míchaného nápoje, jinak budete ráno také hrát všemi barvami duhy.
2. Stejně jako vinaři pijte hodně vody. Koktejly dehydrují. S jídlem se bohužel nekamarádí vůbec - jedině ty méně sladké.
3. Na šampaňské zapomeňte. Jeho setkání s vlnou koktejlů je příliš bouřlivé.

Autor:
  • Nejčtenější

Češi, do toho! Chuťovky (nejen) k pivu pro hokejové fanoušky a fanynky

25. května 2024

Hokejové mistrovství světa jde do finále a my jsme u toho. Co si napínavé chvíle u obrazovky nebo...

Salát z mladé kořenové zeleniny

Salát z mladé kořenové zeleniny

Lehké

30 min

S blížícím se létem určitě uvítáte zdravý recept.

Jarní salát se zeleninou

Jarní salát se zeleninou

Lehké

15 min

Velmi zdravý salát, na jehož přípravu potřebujete i čerstvé bylinky.

Polévka minestrone s rajčaty

Polévka minestrone s rajčaty

Střední

30 min

Skvělá italská polévka plná zeleniny.

Hráškový krém s citronovým creme fraîche

Hráškový krém s citronovým crème fraîche

Střední

40 min

Recept na lahodný hráškový krém, který si zaručeně oblíbíte.

7 tipů, jak na citlivé zuby v těhotenství
7 tipů, jak na citlivé zuby v těhotenství

Hladina hormonů v těle se v průběhu těhotenství mění stejně jako chutě a jídelníček. Mnoho těhotných také trápí časté nevolnosti. Následkem toho...

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Někteří mě mají za zlatokopku. Nenesu to lehce, říká manželka Ondřeje Kepky

Seznámili se na vysoké škole, kde on byl pedagog a ona studentka. Jsou spolu přes devět let a v budoucnu plánují i...

Zemřel herec a režisér Jan Kačer, legenda nové vlny i Činoherního klubu

V pátek dopoledne zemřel herec a režisér Jan Kačer, bylo mu 87 let. Patřil k hvězdám nové vlny českého filmu a byl i...