Silvestrovské menu: naservírujte hostům vlastní terinu

  1:18aktualizováno  1:18
Možná vám název terina nic moc neříká, ale v podstatě jde o směs několika surovin, které se vychladí a pak skvěle chutnají. A při přípravě není zas tolik co zkazit. Vyzkoušíte je?

Terina z králíka. | foto: Isifa

Sýrová terina s gorgonzolou a piniovými oříšky

Sýrová terina s gorgonzolou a piniovými oříšky.

Příprava: 50 minut + chlazení 1 den

* 100 g piniových oříšků
* svazek čerstvé bazalky
* 200 g gorgonzoly
* 600 g lučiny, tvarohu
* 50 g másla
* sůl
* 1 stroužek česneku

1. Formu na terinu vyložíme potravinovou fólií. Piniové oříšky opražíme nasucho v troubě na plechu nebo na pánvi.
2. Opláchnuté lístky bazalky osušíme, vrchní části odložíme na ozdobení, spodní lístky otrháme a nasekáme. Gorgonzolu rozdrobíme nebo rozmělníme vidličkou.
3. Polovinu lučiny nebo tvarohu vyšleháme se změklým máslem, solí a utřeným česnekem, do vyšlehaného krému přimícháme třetinu opražených oříšků a 2 lžičky nasekané bazalky.
4. Druhou polovinu lučiny vyšleháme, pak krátce prošleháme s gorgonzolou a zapracujeme vařečkou druhou třetinu oříšků a zbylou nasekanou bazalku.
5. Polovinou směsi lučiny a másla naplníme formu, přidáme vrstvu lučiny s gorgonzolou a dokončíme zbylou lučinou s máslem. Povrch teriny uhladíme, přetáhneme potravinovou fólií a necháme v chladu jeden den rozležet.
6. Před podáváním z teriny odstraníme fólii, vyklopíme na mísu, stáhneme vrchní fólii a ozdobíme lístky bazalky a zbylými piniovými oříšky. Podáváme nakrájenou na plátky s opečenými tousty a plátky hrušky.

Terina z králíka

Terina z králíka.

Příprava: 50 minut + pečení 120 minut

* 400 g vykoštěného králičího masa
* 250 g vepřového masa, např. krkovičky
* 200 g kuřecích jater
* 1 malá cibule
* 1 lžíce sádla
* sůl, pepř
* estragon
* 50 ml červeného vína
* 150 ml smetany
* 1 vejce
* 40 g loupaných pistácií
* 40 g loupaných mandlí

1. Polovinu králičího masa pokrájíme na kousky, druhou polovinu umeleme společně s vepřovým a játry.
2. Troubu předehřejeme na 170 °C, do vyššího širokého plechu nalijeme vodu.
3. Cibuli pokrájíme na kostičky, na sádle krátce opečeme a přidáme pokrájené králičí maso. Společně orestujeme.
4. V míse promícháme pomleté maso, ochutíme solí, pepřem, estragonem a promícháme s červeným vínem, smetanou a vejci. Do promíchané směsi přidáme kousky opečeného králičího masa s cibulí a oříšky. Formu naplníme připravenou směsí, poklademe plátky slaniny, zakryjeme alobalem.
5. Formu vložíme do pekáče s vodou a dáme péct na dvě hodiny.
6. Na opékání si nechte maso ze hřbetu králíka, do směsi můžete přidat sušené brusinky namočené v troše koňaku.

Terina z mozzarelly a rajčat

Terina z mozzarelly a rajčat.

Příprava: 30 minut + pečení 25-30 minut

* 21 plátků parmské šunky - prosciutta
* 700 g mozzarelly (nejlépe pevné v bloku)
* 2 skleničky sušených rajčat
* 1 sklenička bazalkového pesta

1. Formu vyložíme alobalem, tak aby přečníval přes okraje. Troubu předehřejeme na 150 °C.
2. Formu vyložíme dvěma třetinami plátků šunky. Konce plátků mohou přesahovat okraje, pak je přeložíme horní vrstvou šunky.
3. Mozzarellu pokrájíme na plátky. Formu vyložíme mozzarellou, potřeme slabou vrstvou pesta, pokračujeme vrstvou mozzarelly a sušených rajčat. Postup opakujeme.
4. Přes poslední vrstvu mozzarelly přehneme přesahující plátky šunky a povrch teriny zakryjeme zbylou šunkou. Formu překryjeme alobalem.
5. Do vyššího plechu nebo pekáče nalijeme horkou vodu, vložíme do ní formu a necháme 25-30 minut zapéct.
6. Terinu můžete podávat ještě teplou nebo vychlazenou, pokrájenou na plátky s čerstvou petrželkou ozdobenou zbylým pestem.

Autor:

Vánoce

Advent se pomalu blíží a spolu s ním nákupy vánočních dárků i pečení vánočního cukroví. Za vánoční atmosférou můžete vyrazit na vánoční trhy ve vašem okolí i do zahraničí.

  • Nejčtenější

Když má máma křeče, není co jíst, říkají děti. Budou mít nový domov

Když se maminka klepe v křeči, bojím se, že umře, přiznal osmiletý Honzík. Jeho sestra Ivanka dodává, že jejím...

Jsme promiskuitní, nebo jen hledáme lásku? Kolik partnerů je už moc

Když je vám přes třicet a jste nezadaná, pravděpodobně už se ve vaší posteli vystřídalo větší než malé množství mužů....

Původně měla ženy osvobodit, teď se mnohé cítí lépe bez podprsenky

Některé ženy se rozhodly, že už nebudou nosit podprsenku. Jejich volba následovat hnutí „no bra“ vychází z potřeby...

Kdepak brýle. Hnědé oči, velká prsa a husté ochlupení značí inteligenci

Kdysi se věřilo, že ten, kdo má vysoké čelo a brýle na nose, je chytrý. Dnes vědci přisuzují tuto roli jiným „důkazům...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Premium

Tajemství zdraví je ukryto v mezilidských vztazích, tvrdí psycholog Ptáček

Jakým způsobem žijeme a přistupujeme ke svému okolí, máme vlastně z velké části předurčené. Ovlivnit nás může nejen...

Premium

Test kebabů: Hovězí maso, které nedávno ještě kdákalo, i nadměrné množství soli

Orientální kebab by mohl být zdravější alternativou smažených hamburgerů a hranolků. Jenže to by musel být připravován...

Premium

Tajemství zdraví je ukryto v mezilidských vztazích, tvrdí psycholog Ptáček

Jakým způsobem žijeme a přistupujeme ke svému okolí, máme vlastně z velké části předurčené. Ovlivnit nás může nejen...

Premium

Nikdo dodnes neví, kolik těch holek zůstalo zakopaných. Starosta Dubí vzpomíná

„Devadesátky“ a přelom tisíciletí byly v Dubí na Teplicku divoká léta. Řádili tu pasáci prostitutek a mafiáni. Město se...

  • Další z rubriky

RECEPT DNE: Cuketovo-lilková pomazánka

Máte rádi pomazánky? Pak rozhodně zkuste náš recept na cuketovo-lilkovou. S opečenou bagetkou je vynikající.

RECEPT DNE: Podzimní quiche ze sýrového těsta

Upečte si podzimní quiche ze sýrového těsta. Je výborný teplý, ale skvěle chutná i druhý den studený. Ideální je i jako...

RECEPT DNE: Pomazánka z červené řepy s lučinou a zakysanou smetanou

Milujete červenou řepu? Pak rozhodně vyzkoušejte tuto lahodnou vegetariánskou pomazánku.

Najdete na iDNES.cz