Silvestrovské menu: naservírujte hostům vlastní terinu

  1:18
Možná vám název terina nic moc neříká, ale v podstatě jde o směs několika surovin, které se vychladí a pak skvěle chutnají. A při přípravě není zas tolik co zkazit. Vyzkoušíte je?

Terina z králíka. | foto: Isifa

Sýrová terina s gorgonzolou a piniovými oříšky

Sýrová terina s gorgonzolou a piniovými oříšky.

Příprava: 50 minut + chlazení 1 den

* 100 g piniových oříšků
* svazek čerstvé bazalky
* 200 g gorgonzoly
* 600 g lučiny, tvarohu
* 50 g másla
* sůl
* 1 stroužek česneku

1. Formu na terinu vyložíme potravinovou fólií. Piniové oříšky opražíme nasucho v troubě na plechu nebo na pánvi.
2. Opláchnuté lístky bazalky osušíme, vrchní části odložíme na ozdobení, spodní lístky otrháme a nasekáme. Gorgonzolu rozdrobíme nebo rozmělníme vidličkou.
3. Polovinu lučiny nebo tvarohu vyšleháme se změklým máslem, solí a utřeným česnekem, do vyšlehaného krému přimícháme třetinu opražených oříšků a 2 lžičky nasekané bazalky.
4. Druhou polovinu lučiny vyšleháme, pak krátce prošleháme s gorgonzolou a zapracujeme vařečkou druhou třetinu oříšků a zbylou nasekanou bazalku.
5. Polovinou směsi lučiny a másla naplníme formu, přidáme vrstvu lučiny s gorgonzolou a dokončíme zbylou lučinou s máslem. Povrch teriny uhladíme, přetáhneme potravinovou fólií a necháme v chladu jeden den rozležet.
6. Před podáváním z teriny odstraníme fólii, vyklopíme na mísu, stáhneme vrchní fólii a ozdobíme lístky bazalky a zbylými piniovými oříšky. Podáváme nakrájenou na plátky s opečenými tousty a plátky hrušky.

Terina z králíka

Terina z králíka.

Příprava: 50 minut + pečení 120 minut

* 400 g vykoštěného králičího masa
* 250 g vepřového masa, např. krkovičky
* 200 g kuřecích jater
* 1 malá cibule
* 1 lžíce sádla
* sůl, pepř
* estragon
* 50 ml červeného vína
* 150 ml smetany
* 1 vejce
* 40 g loupaných pistácií
* 40 g loupaných mandlí

1. Polovinu králičího masa pokrájíme na kousky, druhou polovinu umeleme společně s vepřovým a játry.
2. Troubu předehřejeme na 170 °C, do vyššího širokého plechu nalijeme vodu.
3. Cibuli pokrájíme na kostičky, na sádle krátce opečeme a přidáme pokrájené králičí maso. Společně orestujeme.
4. V míse promícháme pomleté maso, ochutíme solí, pepřem, estragonem a promícháme s červeným vínem, smetanou a vejci. Do promíchané směsi přidáme kousky opečeného králičího masa s cibulí a oříšky. Formu naplníme připravenou směsí, poklademe plátky slaniny, zakryjeme alobalem.
5. Formu vložíme do pekáče s vodou a dáme péct na dvě hodiny.
6. Na opékání si nechte maso ze hřbetu králíka, do směsi můžete přidat sušené brusinky namočené v troše koňaku.

Terina z mozzarelly a rajčat

Terina z mozzarelly a rajčat.

Příprava: 30 minut + pečení 25-30 minut

* 21 plátků parmské šunky - prosciutta
* 700 g mozzarelly (nejlépe pevné v bloku)
* 2 skleničky sušených rajčat
* 1 sklenička bazalkového pesta

1. Formu vyložíme alobalem, tak aby přečníval přes okraje. Troubu předehřejeme na 150 °C.
2. Formu vyložíme dvěma třetinami plátků šunky. Konce plátků mohou přesahovat okraje, pak je přeložíme horní vrstvou šunky.
3. Mozzarellu pokrájíme na plátky. Formu vyložíme mozzarellou, potřeme slabou vrstvou pesta, pokračujeme vrstvou mozzarelly a sušených rajčat. Postup opakujeme.
4. Přes poslední vrstvu mozzarelly přehneme přesahující plátky šunky a povrch teriny zakryjeme zbylou šunkou. Formu překryjeme alobalem.
5. Do vyššího plechu nebo pekáče nalijeme horkou vodu, vložíme do ní formu a necháme 25-30 minut zapéct.
6. Terinu můžete podávat ještě teplou nebo vychlazenou, pokrájenou na plátky s čerstvou petrželkou ozdobenou zbylým pestem.

Autor:
  • Nejčtenější

Zelí, kapusta, kadeřávek. Dejte si listopadovou zeleninu nadupanou vitaminy

Za okny už je opravdový podzim se vším všudy, a tak i naše talíře vypadají docela jinak, než před několika týdny či měsíci. Zkuste si na něj naložit košťálovou zeleninu, která má v našem jídelníčku...

2. listopadu 2024

Dýně na dvojí způsob. Zvítězí v Gastroclashi na Óčku Hromas, anebo Molina?

Zbyly vám doma po Halloweenu dýně? Třetí epizoda Gastroclashe přináší inspiraci, co s nimi, v podobě sopaipillas z Latinské Ameriky. Ondra Molina je v moderní kuchyni doplnil brazilským ceviche z...

6. listopadu 2024

Dýně na dvojí způsob. Zvítězí v Gastroclashi na Óčku Hromas, anebo Molina?

Zbyly vám doma po Halloweenu dýně? Třetí epizoda Gastroclashe přináší inspiraci, co s nimi, v podobě sopaipillas z Latinské Ameriky. Ondra Molina je v moderní kuchyni doplnil brazilským ceviche z...

6. listopadu 2024

Mandlovo-malinový koláč se skořicí

Mandlovo-malinový koláč se skořicí

Střední

60 min

Podzimní koláč s nádechem babího léta.

Skořicové buchtičky s malinami a krémem

Skořicové buchtičky s malinami a krémem

Střední

70 min

Vyzkoušejte kombinaci malin a skořice. Opravdu se skvěle doplňují.

Skořicové koláčky

Skořicové koláčky

Střední

45 min

Kaki je oblíbené podzimní ovoce, ze kterého můžete připravit i dokonalý dezert.

Nenávidím vás všechny! Hollywood je v šoku z Trumpova vítězství

Šok, zlost, zklamání a smutek. Tak se dá shrnout reakce Hollywoodu a amerických tvůrců na vítězství Donalda Trumpa v...

Nejvzdálenější lidský objekt ve vesmíru zavolal linkou nepoužitou od roku 1981

Sonda Voyager letí vesmírným prostorem už 47 let a již mnohonásobně překonala původní plány. Je tak nasnadě, že se...

Petra Bučková se svlékla v seriálu Sex O’Clock. Prsa už někdy viděl každý, říká

Petra Bučková a její herecký kolega Václav Vašák se společně odvázali ve vášnivé scéně prvního dílu druhé řady seriálu...

Emily Atacková hraje nahá tenis. Cítím se víc sexy, než kdy dřív, říká

Emily Atacková (34) si získala mnoho nových sledujících na sociálních sítích poté, co v jedné ze scén nového seriálu...

Konec jsem nečekala. Asi byl nevyhnutelný, říká Anna K. o rozchodu po 27 letech

Zpěvačka Anna K. (59) promluvila o nečekaném rozchodu s dlouholetým životním i hudebním partnerem Tomášem Varteckým...