Čtvrtek 27. ledna 2022, svátek má Ingrid
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Čtvrtek 27. ledna 2022 Ingrid

Silvestrovské menu: naservírujte hostům vlastní terinu

  1:18
Možná vám název terina nic moc neříká, ale v podstatě jde o směs několika surovin, které se vychladí a pak skvěle chutnají. A při přípravě není zas tolik co zkazit. Vyzkoušíte je?

Terina z králíka. | foto: Isifa

Sýrová terina s gorgonzolou a piniovými oříšky

Sýrová terina s gorgonzolou a piniovými oříšky.

Příprava: 50 minut + chlazení 1 den

* 100 g piniových oříšků
* svazek čerstvé bazalky
* 200 g gorgonzoly
* 600 g lučiny, tvarohu
* 50 g másla
* sůl
* 1 stroužek česneku

1. Formu na terinu vyložíme potravinovou fólií. Piniové oříšky opražíme nasucho v troubě na plechu nebo na pánvi.
2. Opláchnuté lístky bazalky osušíme, vrchní části odložíme na ozdobení, spodní lístky otrháme a nasekáme. Gorgonzolu rozdrobíme nebo rozmělníme vidličkou.
3. Polovinu lučiny nebo tvarohu vyšleháme se změklým máslem, solí a utřeným česnekem, do vyšlehaného krému přimícháme třetinu opražených oříšků a 2 lžičky nasekané bazalky.
4. Druhou polovinu lučiny vyšleháme, pak krátce prošleháme s gorgonzolou a zapracujeme vařečkou druhou třetinu oříšků a zbylou nasekanou bazalku.
5. Polovinou směsi lučiny a másla naplníme formu, přidáme vrstvu lučiny s gorgonzolou a dokončíme zbylou lučinou s máslem. Povrch teriny uhladíme, přetáhneme potravinovou fólií a necháme v chladu jeden den rozležet.
6. Před podáváním z teriny odstraníme fólii, vyklopíme na mísu, stáhneme vrchní fólii a ozdobíme lístky bazalky a zbylými piniovými oříšky. Podáváme nakrájenou na plátky s opečenými tousty a plátky hrušky.

Terina z králíka

Terina z králíka.

Příprava: 50 minut + pečení 120 minut

* 400 g vykoštěného králičího masa
* 250 g vepřového masa, např. krkovičky
* 200 g kuřecích jater
* 1 malá cibule
* 1 lžíce sádla
* sůl, pepř
* estragon
* 50 ml červeného vína
* 150 ml smetany
* 1 vejce
* 40 g loupaných pistácií
* 40 g loupaných mandlí

1. Polovinu králičího masa pokrájíme na kousky, druhou polovinu umeleme společně s vepřovým a játry.
2. Troubu předehřejeme na 170 °C, do vyššího širokého plechu nalijeme vodu.
3. Cibuli pokrájíme na kostičky, na sádle krátce opečeme a přidáme pokrájené králičí maso. Společně orestujeme.
4. V míse promícháme pomleté maso, ochutíme solí, pepřem, estragonem a promícháme s červeným vínem, smetanou a vejci. Do promíchané směsi přidáme kousky opečeného králičího masa s cibulí a oříšky. Formu naplníme připravenou směsí, poklademe plátky slaniny, zakryjeme alobalem.
5. Formu vložíme do pekáče s vodou a dáme péct na dvě hodiny.
6. Na opékání si nechte maso ze hřbetu králíka, do směsi můžete přidat sušené brusinky namočené v troše koňaku.

Terina z mozzarelly a rajčat

Terina z mozzarelly a rajčat.

Příprava: 30 minut + pečení 25-30 minut

* 21 plátků parmské šunky - prosciutta
* 700 g mozzarelly (nejlépe pevné v bloku)
* 2 skleničky sušených rajčat
* 1 sklenička bazalkového pesta

1. Formu vyložíme alobalem, tak aby přečníval přes okraje. Troubu předehřejeme na 150 °C.
2. Formu vyložíme dvěma třetinami plátků šunky. Konce plátků mohou přesahovat okraje, pak je přeložíme horní vrstvou šunky.
3. Mozzarellu pokrájíme na plátky. Formu vyložíme mozzarellou, potřeme slabou vrstvou pesta, pokračujeme vrstvou mozzarelly a sušených rajčat. Postup opakujeme.
4. Přes poslední vrstvu mozzarelly přehneme přesahující plátky šunky a povrch teriny zakryjeme zbylou šunkou. Formu překryjeme alobalem.
5. Do vyššího plechu nebo pekáče nalijeme horkou vodu, vložíme do ní formu a necháme 25-30 minut zapéct.
6. Terinu můžete podávat ještě teplou nebo vychlazenou, pokrájenou na plátky s čerstvou petrželkou ozdobenou zbylým pestem.

Autor:
  • Nejčtenější

Sedmikrásky k obědu, nákup z popelnice. Výměna se nesla v režii eko páru

Podobný věk, naprosto odlišný životní styl. Tak nějak by se dala shrnout nejnovější Výměna manželek, ve které se sešly...

Angelica: Mám ráda svoje prsa, i když ve 12 letech nebylo lehké se s nimi sžít

Burleska je vlastně teatrální striptýz, svlékání z krásných korzetových kostýmů. „Používáme spoustu peří, kostýmy jsou...

Staňte se vílou i bez diet. Devět rad, jak shodit kila a moc toho neměnit

Premium Chcete pro sebe v novém roce něco udělat? Zapomeňte na razantní diety, které nám odložená kila nakonec vždycky vrátí i...

Ryby a Kozorozi se zamilují, Raky čeká kariéra. Jak bude pod vládou Vodnáře?

Premium Všechno stagnující a strnulé Vodnáře rozčiluje a má chuť prosadit pokrok. Takže je zřejmé, že vstupujeme-li do období...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

K hubnutí Alenu motivovala kamarádka. Za necelý rok shodila 34 kilo

Alena Krejčová vážila ve 35 letech 117 kilogramů a zhubla nejen kvůli sobě, ale také kvůli dětem, aby se za ni nemusely...

Naši zemi by neubránila ani desetkrát větší armáda, říká armádní generál Opata

Premium Přes tři roky šéfuje armádě a nejvíc mu pije krev byrokracie. Když je nejhůř, oblékne maskáče a vyrazí z kanceláře...

Situace se obrací. Dřív byl vstřícný západ, dnes vyrazte s obytňákem na východ

Premium Nemám rád kempy s jejich davovou atmosférou, hlukem a stísněným prostorem a hotely jsou pro mě nenávratně statické,...

Recept na dlouhověkost? Chirurg Pafko vysvětluje, čím si zkracujeme život

Premium Profesor Pavel Pafko o tom, proč si u televize neotevře lahváč, o malém štěstí pro každý den a taky o poučném úrazu na...

  • Další z rubriky

Domácí zabijačka se mění. Už se sice nezabíjí, lidi však baví vlastní výroba

Doby, kdy si každý na vesnici v chlívku vykrmoval prase, jsou pryč. Ubylo tak klasických domácích zabijaček, jejichž...

Snídaně je prostě grunt. Pokud chcete hubnout, určitě ji nevynechávejte

Doporučení odborníků na výživu sice v posledních letech bývají trochu matoucí, když jednou radí jíst pětkrát denně a...

Zázrak zvaný zelí. Povzbudí imunitu, pomáhá hubnout a navíc skvěle chutná

Je levné, zdravé a vydrží dlouho čerstvé, a tak ho můžete mít stále po ruce. Je to studnice zdraví, obsahuje spoustu...

VIDEO: Miroslav Polák z Masterchefa připravuje polévku z mrkvových slupek

Miroslav Polák byl finalistou Masterchef v roce 2019. Zapojil se do projektu Do posledního sousta na Nově, který má...

Mysleli, že mám miliony. A já žila na ubytovně, vzpomíná Nicol Lenertová

Premium Na biologického otce si Nicol Lenertová už nevzpomíná, jen říká, že byl pro ni i její mámu nebezpečný. Během dětství...

Survivor: Nahota i pomlouvání Pazderkové za jejími zády, že je labilní

Po odstoupení zpěváka Vojtěcha Drahokoupila kvůli psychickým potížím ze show Survivor se diváci dočkali i prvních...

Do Česka poprvé připlula loď naložená uhlím z Austrálie. Má pomoci Ostravsku

Do Děčína v sobotu ráno poprvé připlula po Labi loď naložená černým uhlím z Austrálie, informovala Česká televize a...

Devadesátky: Hlavně nehraj jako já, řekl Vetchý Bartošovi o společné postavě

Postavu Tomáše Kozáka v Případech 1. oddělení hraje Ondřej Vetchý. V mladší verzi policisty v Devadesátkách se proměnil...

Tereza Ramba prozradila pohlaví i jméno druhého miminka

Herečka Tereza Ramba (32) a tanečník Matyáš Ramba (32) se před pár dny stali rodiči. Novinku se jim podařilo utajit a...