Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Maso perfektně vyudíte i na balkoně, stačí dva květináče a starý vařič

  0:04
Vyrobte si balkonovou elektrickou udírnu z terakotového květináče a rozmontovaného elektrického vařiče podle pana Cuketky. Z vepřového ramínka nebo krkovice v tomto typu udírny připravíte pravý "pulled pork".

Balkonová udírna v akci | foto: Martin Kuciel, www.cuketka.cz

Pro pravé původní barbecue (BBQ) je typické vepřové maso upravené pomalým a dlouhým působením tepla tak, že se rozpadá na vlákna. Poté se dochucuje zpravidla na octu založenou omáčkou a konzumuje se v sendviči.

Abyste mohli maso zpracovávat podobným způsobem, potřebujete tu správnou udírnu. Pro domácí (balkonové) provedení pan Cuketka vyrobil a vyzkoušel udírnu ze dvou květináčů a starého elektrického vařiče. Inspirací mu byly poznatky Altona Browna, známého amerického kuchaře, herce a kulinářského experimentátora.

Starý vařič a dva květináče

Celou konstrukci, jejíž výroba nezabere kromě nakupování materiálu skoro žádný čas, si můžete prohlédnout například na YouTube v pořadu Altona Browna.

Pokud jste technický typ, výrobu snadno zvládnete. Pokud máte o BBQ zájem, ale elektřiny se bojíte jako čert kříže, můžete si pořídit některou menší elektrickou udírnu nabízenou na trhu.

Model podle Browna je založen na dvou velkých květináčích z pálené hlíny (průměr 34 cm a víc), které dobře pasují na sebe. Na dno spodního přijde elektrická plotýnka a na ni miska se dřevem pro tvorbu kouře. K hornímu okraji se zase zapasuje grilovací mřížka (v české verzi se osvědčila hliníková grilovací fólie). Druhý květináč se pak jen otočí dnem vzhůru a do odtokové díry se vsune teploměr.

Zní to jednoduše a jednoduché to skutečně je. Vynecháme-li shánění dílů, nezabere vám to ani půlhodinku a šikovný "smoker" neboli "uďák" se vám odmění ideální teplotou okolo 100 °C i dostatkem dýmu.

Maso před a po nakořeněníMaso připravené k uzení

Jediným problémem ve spojitosti s montáží je nutnost umístit funkční plotýnky z vařiče na dno dovnitř květináče. Podle úvodního obrázku vidíte, že je třeba plotýnku z vařiče vymontovat, dráty rozpojit, prostrčit všechno odtokovou dírkou a zase smontovat. Panu Cuketkovi se otvorem povedlo protáhnout i plíšek vedoucí k termostatu, takže měl teplotu uvnitř naprosto pod kontrolou.

Vše prováděl s velmi omezenou zkušeností s montováním podobných pochybných zařízení, ale s mohutnou vírou v úspěch a vlastní přežití. Kutilská výzva to je a běžně zručný člověk by to měl bez problémů zvládnout, jen je třeba dávat si pozor - přeci jen jde o 220 V! "Jenže co by člověk neudělal kvůli dobrému jídlu," konstatuje pan Cuketka.

Berte tedy tento tento návod jako doporučení jen pro ty, kdo si s elektřinou tykají a vědí, co dělají - návod rozhodně neodpovídá zásadám nakládání s elektrickými spotřebiči.

Některé konstrukce tzv. "uďáků" mají ještě mezi mřížkou na maso a topným elementem misku na odkapávající šťávu a tuk z masa. Cuketkova verze ji vynechává a podle jeho ujištění nezaznamenal žádný problém.

"Pork butt" čili ramínko

Suroviny

Potřebné koření

* vepřové ramínko vcelku (lze i krkovičku, ideálně 2,5–3 kg)

* 240 g soli

* 225 g melasy

* 1,9 l vody

* směs koření (lžička římského kmínu, lžička semen fenyklu, lžička semen koriandru, lžíce čili, lžíce sladké papriky, lžíce granulované cibule)

Kdo se úspěšně vyrovná s konstrukcí "uďáku", může se pustit do přípravy "pulled pork". Nejvhodnější je vepřové ramínko, které dlouhou a relativně jemnou tepelnou úpravou (102 °C) dostává fantastickou konzistenci.

Maso se přes noc naloží do slaného láku s melasou, potom se opatří vrstvou z koření a "udí" se při teplotě 102 °C po dobu několika hodin. Američané nedají dopustit na dřevo ořešáku. "Já jsem použil švestku a ořešák v poměru asi 1:2," prozrazuje svůj recept Cuketka.

Postup přípravy

Ve větším hrnci rozpusťte ve vodě sůl a melasu. Do směsi ponořte maso (případně ho můžete zatížit) a hrnec uložte na 8-12 hodin do ledničky. Ideální je udit jeden větší kus, maso bude šťavnatější.

Během druhého dne si připravte směs koření. Fenykl, koriandr a římský kmín rozemelte na prach a smíchejte se zbytkem koření. Extra sůl už není zapotřebí, maso je prosolené tak akorát.

Po patřičném odpočinku naložené maso vylovte z hrnce, osušte a ze všech stran posypte kořenící směsí. Měla by vytvořit pěknou jednolitou vrstvu.

Zažehněte "uďák" (i s miskou se dřevem) a rozehřejte na teplotu lehce přes 100 °C. Poté maso vložte dovnitř, zaklapněte a pečlivě udržujte stálou teplotu.

Dřevo na kovové misce

Pro tvorbu kouře se hodí větší kousky dřeva, vydrží déle. Podle toho, jaké máte dřevo a jak moc vám topí spirála, vydrží dřevo různě dlouho. Cuketkova varianta intenzivně kouřila asi hodinu a půl. Brown zase tvrdí, že stačí asi 3 výměny dřeva.

Kdy se těšit na výsledek

V receptu se uvádí nutnost uzení po dobu minimálně 10 hodin. Hodně ale záleží na velikosti masa a skutečné teplotě, kterou máte uvnitř masa. Přesnější je změřit si vnitřní teplotu sondou. Speciálně u této úpravy by se mělo dosáhnout vnitřní teploty přes 90 °C. Až tehdy se maso skutečně rozpadá a lze jej snadno natrhat vidličkou na vlákna.

Hotové masoMaso se po vyuzení rozpadá na vlákna

Co pak s ním? Ochutit originální BBQ omáčkou, klidně i kupovanou, přidat trochu salátu a podávat jako sendvič.

Kdo je pan Cuketka?

Podle svých vlastních slov je rafinovaně zakřiveným a vždy usměvavým fenoménem české foodblogové scény.

Nemá rád stereotypy v gastronomii, přezíravý postoj k zákazníkům, nesmyslné ceny, snobství, nekulturnost hostů, nabídky českých obchodů, diety a pseudobiopotraviny.

Má rád milou obsluhu, zahraniční kuchařky, původní nápady, podniky, které s klientem nezacházejí jako s idiotem, návštěvy za jídlem a pitím do zahraničí, nekonečné tlachání o jídle, experimenty v kuchyni...

Nikdo neví, odkud se pan Cuketka vzal. Každopádně nás ohromně baví a doufáme, že pobaví i vás.

Autoři:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Vypadá jako liška na chůdách, je to však pes. Páchne navíc po marihuaně

20. května 2024

Žere ovoce a kořínky, chodí jako žirafa a je cítit po marihuaně. Co je tohle za zvíře? Přece...

Na začátku bych na vás nevsadil ani zlámaný pětník, hodnotil Pohlreich

21. května 2024

Semifinále soutěže Česko na grilu, která už se na Primě blíží k závěru, postavilo soutěžící před...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

VIDEO: Na odpady jen jedlá soda a ocet. A můžete zapomenout na krtka

22. května 2024

Čištění zaneseného kuchyňského odpadu je jedním z nejčastějších problémů v domácnosti. Vůbec...

Chausie rozhodně nebude sedět v koutě, tato kočka nezapře divokou krev

22. května 2024

Kočičí plemeno chausie vzniklo křížením kočky bažinné (Felis chaus) s kočkou domácí. Chovatelé se...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Snědl jsem i syrové kuře. Mistr japonské kuchyně nejen o tom, proč neumíme jíst sushi

23. května 2024

Premium Může se pyšnit titulem mistra světa v přípravě japonského jídla pro nejaponské kuchaře. Jakub Horák...

Osiřelý vnitroblok bytového domu ležel ladem, teď je to sdílený zelený ráj

27. května 2024

Soutěž S generační výměnou obyvatel bytového domu v centru Českých Budějovic přišla na konci první dekády...

Tvorové, kteří mají zázračné pohybové nadání. Běhají a skáčou lépe než atleti

27. května 2024

Letci nad savanou, běžci po vodě nebo lezci přes žiletky – nejrůznější tvorové předvádějí doslova...

VIDEO: Rychle, či pomalu? Dva způsoby, jak si na grilu užít květovou špičku

26. května 2024

Hovězí květová špička a farmářská zelenina budou vedle našich mistrů grilu hrát hlavní roli v...

Seznamte se s vaší narozeninovou květinou. Může vás dokonale popsat

25. května 2024

Co může být smyslnějšího než květiny? Vnášejí do života radost a ovlivňují prý dokonce i vaši...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

BMW prohrálo soud s budějovickým prodejcem ojetin o právo na užití loga

Exkluzivně Může nezávislý prodejce ojetých aut používat na provozovně logo automobilky, i když s ní nemá žádnou smlouvu? Vrchní...