Děti, které se výzkumu zúčastnily, pily sedm měsíců denně v průmětu 260 mililitrů mléka, které bylo obohaceno o probiotickou bakterii Bakterium Lactobacillus GG.
Výsledkem bylo, že děti byly méně nemocné, než jejich vrstevníci a výskyt chorob dýchacích cest byl výrazně nižší než v kontrolní skupině dětí, které mléko nepily.
Už v předcházejících studiích bylo prokázáno, že pravidelný příjem bakteriemi obohaceného mléka výrazně snížil výskyt průjmových onemocnění. Probiotické mikroorganismy se dostávají s jídlem do tlustého střeva odkud ovlivňují zdravotní stav každého člověka.
Při narození je žaludeční a střevní trakt ještě krátkou dobu sterilní, první bakterie se do něj dostávají v průběhu několika málo hodin po porodu. Mezi třetím a pátým rokem života se střevní flora plně vyvine a zůstane v podstatě stejná až do dospělosti.
V lidských střevech žije asi 1 014 mikroorganismů 400 různých druhů. Pro člověka jsou životně důležité - kontrolují jiné mikroorganismy, původce nemocí a vytvářejí proti nim takzvané živé bariéry. Podporují trávení a vstřebávání látek a také zásobují střevní stěny výživou a energií.