Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Většina lídrů má odvoleno. Nemůže to dopadnout dobře, myslí si Klaus

  14:00aktualizováno  22:05
Skončil první den předčasných parlamentních voleb. Svůj hlas v pátek odevzdaly asi dvě pětiny voličů, k urnám dorazili také lídři všech hlavních politických stran, prezident Miloš Zeman i jeho předchůdce Václav Klaus. Volební místnosti se otevřou opět v sobotu v 8 hodin ráno, zavřou se o šest hodin později.

V pořadí v šestých volbách do Poslanecké sněmovny od vzniku samostatné České republiky voliči rozhodují o tom, kteří z rekordního počtu 5 899 kandidátů získají poslanecká křesla a předurčí, které ze 23 stran budou mít šanci získat zastoupení v nové vládě.

Fotogalerie

Předčasné parlamentní volby 2013

Karel Schwarzenberg (TOP 09) vhodil hlasovací lístek do volební urny ve
Lidé přicházejí do volební místnosti v Radčicích na Liberecku. (25. října 2013)
Lidé hlasují v předčasných volbách do Poslanecké sněmovny. (25. října 2013)
V pátek navečer odvolil v místě svého bydliště i prezident Miloš Zeman. (25.

Na fotogalerii se podívejte zde

Volební místnosti se otevřely na téměř 14 800 místech České republiky, ze 23 kandidujících uskupení 17 bojuje o přízeň voličů ve všech krajích.

Volby podle bývalého prezidenta Václava Klause nemohou dopadnout dobře. Velmi se prý obává toho, co vznikne po nich. ODS, tedy strana, kterou dlouho vedl, podle něj potřebuje prohrát, aby se změnila. Řekl to v pražských Kobylisích, kam přišel volit. Klaus také uvedl, že "nerozumí novým uskupením". Sám volil nově vytvořený blok Hlavu vzhůru.

Sobotka nekroužkuje, s kandidátkou je spokojený

Ondřej Liška ze Strany zelených odevzdal svůj hlasy na ZŠ Emmy Destinové v Praze. "Pro zelené bude samozřejmě úspěchem to, že se vrátíme do Sněmovny, kam zelený hlas patří. S velkým očekáváním budeme sledovat sčítání hlasů v sobotu odpoledne," řekl iDNES.cz Liška.

Lídryně ODS Miroslava Němcová asi hodinu po otevření volebních místností odvolila ve Sněmovně. Volby jsou podle ní o tom, jestli nebude vládnout KSČM a ČSSD a prezident Miloš Zeman bude rozhodovat o tom, do jaké míry jim to usnadní, uvedla bývalá předsedkyně dolní komory. "A my všichni už budeme jenom jaksi přihlížet tomu, na čem se oni domluví," podotkla.

Krátce před půl šestou na základní škole ve Slavkově u Brna svůj hlas odevzdal předseda socialní demokracie Bohuslav Sobotka. "Nekroužkoval jsem, podpořil jsem celou kandidátku ČSSD, jsem s ní spokojený," řekl. 

Šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg vhodil hlasovací lístek do volební urny ve středočeské Sýkořici. S volbami spojuje malá očekávání, situace se podle něj moc nezlepší. Předpokládá, že jeho strana bude v opozici.

Babiš se nechá překvapit

Lídr hnutí ANO Andrej Babiš volil v pražské Základní a mateřské škole Chodov. "Tato země je ve stadiu, kdy potřebuje zásadní změnu. Máme tady milion lidí na pokraji chudoby, milion lidí postižených a 500 000, 700 000 lidí nezaměstnaných. Skutečně je tady potřeba zásadní změna v řízení státu a možná perspektivně i systému," řekl novinářům Babiš, který se prý nechá výsledky voleb překvapit. Ze zájmu novinářů ale odhaduje, že by jeho hnutí, které je nováčkem na politické scéně, mohlo mít úspěch.

Volby 2013

Mezi prvními voliči ve volební místnosti v Drtinově ulici na Praze 5 byl i herec Jiří Macháček, který dorazil s touhou volit. "Přišel jsem podpořit stranu, o které si myslím, že je schopná nést odpovědnost za svojí účast ve vládě a rozhodně to nejsou komunisté," řekl. Komu hlas dal, ale nespecifikoval.

Další voličkou byla Eva Fürstová, která volila TOP 09, protože si nepřeje vítězství levice. "Dost mě štve Zeman." "Chtěla bych věřit, že se něco změní, ale ta situace je taková, že to asi nenastane," řekla další volička Anna Sixtová, která podpořila zelené.

Favoritem je ČSSD

Sněmovna je nejdůležitější politické těleso v zemi, odvíjí se od ní vládní většina a má rozhodující vliv na tvorbu zákonů. Letošní volby mají několik důležitých rovin.

První z nich je, zda se po sedmi letech vlády stran z pravé části spektra k moci dostane levice. Jasným favoritem voleb je ČSSD, v posledních týdnech ale oslabovala. Spolu s osudem ČSSD stojí a padá osud jejího předsedy Bohuslava Sobotky. Ten by za úspěch pokládal zisk 30 % hlasů.

Druhou rovinou je nástup nových politických formací, zejména hnutí ANO podnikatele Andreje Babiše a Úsvitu Tomia Okamury. ANO pasovaly průzkumy do role jednoho z favoritů, ani Úsvit se nejevil bez šancí.

Na druhé straně kandidují strany, které se pokoušejí o sněmovní comeback: KDU-ČSL a zelení. Obě strany vypadly ze Sněmovny v roce 2010, zvolily si nové vedení a usilují o znovuzískání politického vlivu.

Důležité bude také to, zda z voleb vzejde posílený či oslabený prezident Miloš Zeman, který v posledních měsících řadou svérázných kroků dal najevo, že chce v politice hrát výraznou a silnou roli. Nosičem prezidentových myšlenek je strana SPOZ, pokud by se do Sněmovny nedostala, může mít Zeman zastání v haškovském křídle ČSSD.

Předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka a místopředseda Michal Hašek se střetnou v přímém souboji o preferenční hlasy na jihu Moravy.

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Novinky na iDNES Premium: Každý den rozdáváme bazény za 100 tisíc Kč

Léto je v plném proudu, teploty pravidelně stoupají nad 30 stupňů a schladit se ve vodě je jistě krásná představa každého z nás. Ve spolupráci se společností Marimex každý všední den rozdáváme bazény...

15. července 2024,  aktualizováno  22.7 8:34

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s psychologem Jordanem Petersonem dokonce osud své dcery označil za zlo a slíbil, že zničí...

24. července 2024  11:37

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě

Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s odbavováním letů, vysílat ráno nemohla ani britská televize Sky News. Agentura Reuters to označila za...

19. července 2024  9:25,  aktualizováno  22:33

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí Loštic na Šumpersku. Žací lišta kombajnu může měřit až 18 metrů, což na rozlehlých...

22. července 2024  14:31

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera dubajského vládce Spojených arabských emirátů, šejka Muhammada bin Rašída Maktúma...

22. července 2024  9:36

Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion. Sportovci, na něž nezvykle dopadaly kapky deště, na lodích připluli na dohled Eiffelovy věže. Po chvilce...

26. července 2024  18:35,  aktualizováno  27.7

Rozvojové země se topí v rekordních dluzích, odnášejí to nejchudší, říká studie

Většina států po celém světě dlouhodobě bojuje s vysokými dluhy. V případě rozvojových států ale nebyl tento problém nikdy větší. V průměru tyto země na splácení závazků vůči věřitelům alokují skoro...

27. července 2024

Pověst jejich zmrzliny překročila hranice. Vsadili na řemeslnou výrobu

Za tři dekády se z malé cukrárny na konci světa stalo zmrzlinářské impérium Adria Gold. Vyrábí zmrzlinu ve statisících litrech ročně a dodávají ji nejen po Česku, ale i sousedních zemí. Rodinná firma...

27. července 2024

Prsty už slábnou, hlásí Petr Janda. Na pódiu chce ale zůstat až do konce

Letošní červencová party na zahradě Petra Jandy se nesla v havajském duchu. A její nejzářivější hvězdou byl stejně jako v předchozích letech sám hostitel, který v květnu oslavil dvaaosmdesátiny....

27. července 2024

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....