Vrátil se sníh a komplikuje dopravu. Sever trápí nehody, kamiony nemusí projet

  7:46aktualizováno  17:17
Sněžení, které předpovídali meteorologové, komplikuje na Liberecku dopravu. Od 6 hodin silničáři uzavřeli pro nákladní auta nad 3,5 tuny frekventovanou silnici I/10 z Tanvaldu na Harrachov a dál do Polska. Autobusy a osobní auta tudy projedou. Meteorologové varují, že v Krkonoších a Jizerkách může během víkendu napadnout až 60 centimetrů nového sněhu.

Na některých místech republiky hrozí i silný vítr. V sobotu ráno byla prozatím situace vesměs klidná. Dopravní komplikace hlásí jen Liberecký kraj, kde silničáři uzavřeli pro kamiony frekventovanou silnici do Polska.

Omezení by mělo platit až do nedělní půlnoci. Podle stavu sjízdnosti a vývoji počasí se může být termín uzavírky změnit, sdělil Ondřej Svoboda ze společnosti Silnice LK, která má silnice v Libereckém kraji na starosti.

V návaznosti na toto opatření bylo podle Svobody aktivováno veškeré dopravní značení. „Doporučená alternativní trasa pro nákladní vozidla je přes hraniční přechod Hrádek nad Nisou na silnici 35. Apelujeme na řidiče nákladních vozidel, aby v době uzavírky využili alternativní trasu a nepokoušeli se projet uzavřeným úsekem,“ zdůraznil.

Meteorologové očekávají silné sněžení

Meteorologové očekávají silné sněžení, v Jizerských horách a Krkonoších může o víkendu napadnout až 60 centimetrů sněhu, varují také před možnou tvorbou sněhových jazyků, zmrazků a náledí. V Krušných horách pak až 25 centimetrů.

Osmnáctikilometrový úsek silnice z Tanvaldu na Harrachov se v posledních letech pro nákladní dopravu s výjimkou autobusů uzavírá při každém silnějším sněžení. K zablokování silnice tam stačí jediný uvízlý kamion.

Na uzavření tahu do Polska přes Krkonoše upozorňuje proměnné dopravní značení, do jehož vybudování investovalo Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) přes deset milionů korun. Značky motoristé mohou vidět na hlavních tazích už v Příšovicích, Jablonci nad Nisou nebo Vratislavicích.

V Libereckém kraji se po celý den objevovaly sněhové přeháňky, kluzká sněhová břečka ale zůstávala jen na horských silnicích. Jinak byly komunikace v kraji většinou jen holé a mokré, sníh na nich rychle tál. Teploty v kraji se dnes dostaly maximálně na tři stupně, na horách se i přes den držely jen kolem nuly. Podle meteorologů se bude ochlazovat, v noci mohou teploty klesnout k minus pěti stupňům a na horách až k minus devíti, vozovky tak mohou namrzat. Sněhové přeháňky se budou objevovat v celém kraji na horách bude sněžení trvalejší.

V Krkonoších zatím asi deset centimetrů sněhu

Sníh již v noci dorazil i do Krkonoš, kde zatím napadlo asi deset centimetrů sněhu. Sněžení zasáhlo i vyšší polohy Jičínska a Orlické hory. Na silnicích zůstává rozbředlý nebo ujetý sníh. Kvůli počasí se již dopoledne stalo i několik nehod.

Například v Peci pod Sněžkou se po 08:00 střetlo osobní auto se sypačem. Nehoda se obešla bez zranění. „V místě je kyvadlový provoz jedním jízdním pruhem, uvedla policie. Ve Špindlerově Mlýně se u lyžařského areálu Svatý Petr srazila tři auta. Nehoda se rovněž obešla bez zranění a policie v místě také zvedla kyvadlový provoz.

Na silnici II/252 vedoucí do Malé Úpy na hřebenech Krkonoš uvázlo po 09:30 nákladní auto. „Silnice je neprůjezdná, probíhá vyprošťování. Očekává se zácpa,“ uvedla policie s tím, že omezení by mohlo trvat asi do 11:30.

V Krkonoších a v severní části Náchodska by mělo sněžit i přes den. Meteorologové vydali pro severní část Trutnovska výstrahu před silným sněžení, kdy by do nedělní půlnoci mohlo napadnout 30 až 60 centimetrů sněhu. Na Náchodsku by to mohlo být deset až 25 centimetrů.

Pohled na Pec pod Sněžkou, kde ráno panovaly teploty okolo jednoho stupně pod nulou. | foto: kamery.humlnet.cz

Silničáři vyjeli v sobotu ráno ošetřit silnice hlavně na Trutnovsku, Rychnovsku, Náchodsku a Jičínsku. Silnice v nižších polohách Královéhradeckého kraje byly dnes ráno po dešťových přeháňkách mokré.

Silný vítr ráno také zastavil horní úsek kabinové lanovky z Pece pod Sněžkou na Sněžku. Spodní úsek lanovky z Pece pod Sněžkou na Růžovou horu zůstal v provozu. Provoz jiných lanovek vítr neomezil.

Na Olomoucku sněží v nejvyšších polohách

Vydatně sněžit začalo i v nejvyšších polohách Olomouckého kraje. Podle silničářů jde především o oblast Červenohorského sedla a Skřítku, na silnicích tam leží rozbředlý sníh, informuje ŘSD. V níže položených oblastech na severu kraje padá déšť se sněhem a cesty jsou většinou holé a mokré. Teploty se v kraji dnes ráno pohybují v rozmezí od minus tří až do pěti stupňů nad nulou.

„Sněží pouze na kopečkách v nejvyšších oblastech, jde o Červenohorské sedlo a Skřítek, dole jsme silnice preventivně chemicky ošetřili, zatím zde padá déšť se sněhem,“ řekl v sobotu ráno dispečer šumperských silničářů. Na Jesenicku je nyní zataženo a rovněž sněhové přeháňky, i tam teploty padají až pod bod mrazu. Silnice jsou holé a mokré po chemickém ošetření a sjízdné bez omezení, uvedlo ŘSD.

Silnice v ostatních okresech kraje jsou holé a mokré, na Olomoucku, Prostějovsku a Přerovsku se vyskytují dešťové přeháňky, pouze ve vyšších polohách Šternberska poletuje sníh.

Na Pardubicku slabá vrstva sněhu

Řidiči by měli být opatrní i v Pardubickém kraji, kde se teploty v sobotu ráno pohybovaly většinou od jednoho do tří stupňů nad nulou.

Slabá vrstva sněhu ráno pokrývala silnici první třídy číslo 11 v úseku Jablonné nad Orlicí - Červená Voda. Sníh pokrýval i silnice v okolí Hlinska na Chrudimsku. Na Orlickoústecku by dnes mohl vítr na silnicích tvořit sněhové jazyky, varovali meteorologové.

Sněhové přeháňky by se v Pardubickém kraji měly objevovat i přes den, v polohách pod 300 metrů nad mořem se čeká déšť. Teploty by se měly pohybovat od dvou do pěti stupňů.

Aktuální počasí nad Prahou můžete sledovat v přímém přenosu iDNES.tv:

Podívejte se i na naše další živé přenosy

Sledovat na iDNES.tv
Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Přímý konflikt Ruska s NATO je už jen krok od třetí světové války, hrozí Putin

18. března 2024  10:46

Ruský diktátor Vladimir Putin v pondělí varoval Západ, že přímý konflikt mezi Ruskem a NATO by...

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Wehrmacht na Václaváku. Kluka z ikonické fotky zavraždili v Osvětimi

13. března 2024

Seriál Ruce zaťaté v pěst a bezmoc českých strážníků. Tak Pražané před pětaosmdesáti lety „vítali“ německé...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Babiš napsal, že je pro obnovení územní celistvosti Ukrajiny, včetně Krymu

19. března 2024  6:05,  aktualizováno  12:38

Přímý přenos Předseda opozičního hnutí ANO, bývalý premiér Andrej Babiš vytáhl silnou kartu, aby otupil kritiku...

USA nenechají Ukrajinu padnout, řekl Austin. Ocenil český plán dodání munice

19. března 2024  12:22

Spojené státy a svobodný svět nenechají Ukrajinu padnout a nadále ji budou v obraně před ruskou...

Vylepení letáků o hejtmance Peckové bude viníky stát 50 tisíc, řekla policie

19. března 2024  12:16

Kauzu vylepení hanlivých letáků na adresu středočeské hejtmanky Petry Peckové z loňského října...

V Černošicích na nádraží našli dva mrtvé lidi, na místě jsou kriminalisté

19. března 2024  12:02

Policisté vyjeli k nálezu dvou těl na nádraží Černošice-Mokropsy v okrese Praha-západ. „Na místě...

Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!
Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!

Hledáte udržitelnou a kvalitní hygienickou péči pro sebe i vaše miminko? Už dál nemusíte. Zapojte se do testování a vyzkoušejte produkty ECO by...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...