Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jižní Morava jako magnet na extrémy počasí, pojištěných je však stále málo

  6:22
Pro přírodní živly je jižní Morava, kde před rokem a půl udeřilo ničivé tornádo, druhý nejčastější terč mezi kraji v České republice. Co na to experti? Nezbývá než se adaptovat, abychom byli schopni extrémy zvládat, radí. Řada lidí má však kupříkladu stále nedostatečně pojištěné své domy.

Náves v Moravské Nové Vsi po tornádu | foto: Patrik Uhlíř, MAFRA

Jakmile venku zesílí vítr, vyráží starosta obce Skalice na Znojemsku Rudolf Křepela (za KDU-ČSL) do ulic podívat se, jestli není něco zničené.

Zdaleka není sám. I více než rok a půl po ničivém tornádu, které se jižní Moravou prohnalo v červnu roku 2021, mají lidé v regionu ze zhoršení počasí obavy. „Byl to masakr a pro mě velká škola. Od té doby mám podvědomě víc strach,“ povzdechne si Křepela, který tornádo zažil v Mikulčicích, kam se pak několikrát vracel.

Těžko se divit, že v něm neklid zůstává. Krupobití a v menší míře vichřice minulý rok na jihu Moravy řádily vydatně a jen u Generali lidé nahlásili více než čtyři a půl tisíce škod za 239 milionů korun. Ve statistikách největší domácí pojišťovny tak Jihomoravský kraj „svítí“ jako druhý nejpostiženější.

VIDEO: A večer to přišlo. Před rokem tornádo ničilo jih Moravy

Například loni v červnu zasáhla bouře s až třiceticentimetrovou vrstvou krup právě obce na Znojemsku. „Shodilo to křidlice a na bytovém domě poškodilo střechu, popadaly haluze. Všechno jsme stíhali vlastními silami, jen na ten dům jsme si pozvali jednotku s plošinou. Jinde na tom byli ještě hůř,“ popisuje starosta. V čele Skalice je osmým rokem a podle jeho mínění je to s živly horší než dřív. „Kroupy jsme pět let neměli a pak se objevily dvakrát, naštěstí vždycky s vodou, což tak neškodí. Každopádně silný vítr se objevuje častěji,“ všímá si.

Experti sledují, že víc hydrometeorologických extrémů se odehrává v posledních dvaceti až třiceti letech, kdy se projevilo několik výrazných suchých epizod a zároveň velmi silné povodně. „Zvyšuje se i frekvence výskytu velmi silných bouřkových či dešťových epizod, které pak následují období beze srážek,“ poukazuje Filip Chuchma z Oddělení meteorologie a klimatologie brněnské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Fotogalerie z následků tornáda v roce 2021

Že by byl konkrétně Jihomoravský kraj náchylnější k přírodním extrémům, odborníci nezdůrazňují, faktem přesto je, že v něm panují vyšší teploty a sucho.

„A také například pozdní jarní mrazy způsobují vysoké škody v ovocnářství. Kvůli vysokým teplotám v létě mohou zde být i bouřky často intenzivnější, jelikož mají kde vzít dostatek energie z tepla. To všechno se může propsat do statistik pojišťoven,“ míní klimatolog Ústavu výzkumu globální změny CzechGlobe Pavel Zahradníček.

Pojištěných je pořád málo

Mezi největší pojistné události z živelních škod v Česku se samozřejmě řadí zmiňované tornádo, které prošlo šestadvacet kilometrů dlouhým a půl kilometru širokým pásem na Břeclavsku a Hodonínsku rychlostí až 150 kilometrů v hodině. Zasáhlo sedm obcí a zhatilo šest lidských životů.

Zbourány byly zhruba dvě stovky domů, škody byly vyčísleny na patnáct miliard, šest a půl miliard si lidé nárokovali na pojišťovnách.

Zpustošená Morava se po tornádu mění, dočká se i parku plného hrušní

Tornádo zasáhlo také rodinný domek, ve kterém žije s rodinou starostka Moravské Nové Vsi Zuzana Jandáková (nez.). „Domek máme vinkulovaný ve prospěch banky, která nám poskytla hypotéku (kdyby se s ním během splácení něco stalo, peníze z pojistky dostane banka – pozn. red.). Banka i pojišťovna se k celé záležitosti postavily velmi kladně a maximálně nám vyšly vstříc. Jak se zasláním zálohy na opravy a samotnou likvidací škody, tak s vyplácením,“ pochvaluje si.

Za normálních okolností by zřejmě stačilo vyplacené pojistné plnění, jenže po rapidním zvýšení cen bylo nutné dofinancovat škodu žádostí o dotaci ze státního programu „živel“.

Podle starostky byl stát velkorysý, když zaplatil až dva miliony za škodu i těm, co nebyli ke svému majetku tak odpovědní a pojištění pokládali za zbytečné. „Lidi i drobné firmy už taková zkušenost poučila a svůj majetek nechali pojistit nebo nedostatečné pojistky změnili. Otázka je jak,“ přemítá starostka.

25. června 2021

Podle posledního průzkumu společnosti Srovnejto.cz má na jižní Moravě nemovitost podpojištěnou 84 procent lidí, v celé republice je to 60 procent. „U většiny smluv jsme přišli na to, že hodnota majetku je minimálně jednou tak vysoká a smluvní krytí nedostatečné,“ popsal zkušenost se zákazníky z tornádových obcí ředitel divize pojištění tohoto internetového srovnávače Martin Daneš.

To znamená, že když dům stál před pěti lety třeba pět milionů, dnes může mít i dvakrát vyšší hodnotu. Majitel ale pojistku nezměnil, a tak když se něco stane, nedostane dost peněz na opravu, protože šly nahoru ceny materiálů, řemeslníků i dopravy.

Sledujte pozorně výstrahy

Odborníci očekávají, že s extrémními výkyvy počasí se lidé samozřejmě potkají i v budoucnu – a jejich výskyt bude častější a projevy intenzivnější. Podle klimatologa Zahradníčka se můžeme pouze adaptovat, abychom byli schopni lépe tyto extrémy zvládat.

Jedním z příkladů může být varovný systém či monitoring – třeba ten zajištěný ČHMÚ nebo www.firerisk.cz, který s předstihem varoval před požárem v Českém Švýcarsku. „Pokud se společnost naučí využívat tyto informace efektivně, tak díky tomu můžeme snížit následky těchto extrémů,“ myslí si.

Podle Chuchmy je také nutné provádět technické a organizační zásahy jak v krajině, tak v obydlených oblastech – například protipovodňová opatření nebo správné hospodaření na zemědělských plochách za účelem zmírnění eroze a efektivního zasakování vody do půdy.

Tornádo každopádně zapříčinilo, že lidé sledují počasí s větší pozorností – a často i obavami. A ty jen tak nezmizí. „Jsou věci, které neovlivníme,“ povzdychl si nad počasím skalický starosta Křepela.

  • Nejčtenější

Nedávno odvolaný exekutor je po smrti, podle soudu zneužíval peníze dlužníků

22. dubna 2024  15:56

Před necelými dvěma týdny Nejvyšší správní soud odvolal z funkce brněnského exekutora kvůli...

Zastřelil se nad propastí. V Macoše ukončil svůj život vězeňský dozorce

22. dubna 2024  20:47

Jihomoravská propast Macocha má další oběť. Na začátku víkendu do ní spadl muž středního věku. S...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Plánovaný podzemní tunel na D43 v Brně má být zkrácený, starostové protestují

19. dubna 2024  6:05

Chystaná podzemní trasa dlouho slibované silnice je v dokumentech zkrácená i přes původní sliby....

Novým majitelem Zbrojovky Brno se stal hokejový boss Libor Zábranský

25. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  13:52

Majitelem fotbalové Zbrojovky Brno se stal Libor Zábranský, šéf hokejové Komety. V tiskovém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žena, která skočila s dětmi do Macochy, nechala dopis. Policie případ odložila

24. dubna 2024  10:22,  aktualizováno  10:55

Sebevražedný skok ženy se dvěma malými dětmi do propasti Macocha v Moravském krasu loni v létě...

Za hudbu musíme bojovat, lidé si chtějí zážitek prožít pospolu, říká šéfdirigent

26. dubna 2024

Premium Začínal jako klavírista ve školním souboru, postupně vedl orchestry po celém světě a před šesti...

Vrátili se problémoví Romové, zmínila starostka. Komunita chce její rezignaci

26. dubna 2024  16:13

Vlnu nevole a odsouzení rozpoutala svými výroky na adresu Romů poslankyně a starostka brněnských...

Mráz spálil révu netypicky. Škody ve vinicích přesahují dvě miliardy

26. dubna 2024  13:13,  aktualizováno  13:42

Že to vinaři a vinohradníci nemají jednoduché, znělo i na tiskové konferenci k aktuální situaci a...

Jasany kosí houba. A blíží se brouk rychlejší než ruská armáda, varují odborníci

26. dubna 2024  6:08

Jedna z pěších tras u vranovského zámku na Znojemsku, takzvaný Felicitin okruh, je až do odvolání...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...