Nahá žena na letáku za 50 tisíc. Soud poprvé definoval sexistickou reklamu

  20:00
Jako průlomový se dá označit rozsudek Nejvyššího správního soudu (NSS), který v rozsudku označil reklamu Zastavárny Index s polonahou ženou jako diskriminační a sexistickou. „Takové zobrazení ženu redukuje na pouhý objekt a vytváří představu, že vnímat a jednat s osobami tímto způsobem je přijatelné,“ stojí v rozsudku.
Výloha zastavárny Index v Brně.

Výloha zastavárny Index v Brně. | foto: Sexistické prasátečko

„Reklama obsahovala téměř nahé ženské tělo nemající jakoukoliv souvislost s propagovanou činností, což je obecně v rozporu s dobrými mravy, konkrétně pak diskriminační vůči ženskému pohlaví a snižující lidskou důstojnost,“ uvádí se v rozsudku, který zamítá kasační stížnost na předchozí rozhodnutí krajského soudu.

Ten společnosti Index Čechy, která síť zastaváren provozuje, uložil pokutu za propagační letáky, které distribuovala v Brně, Přerově a Olomouci a které zobrazovaly polonahou ženu bez souvislosti s nabízenou službou. Nyní za ně zastavárny musí zaplatit pokutu 50 tisíc korun. A nejedná se o první takový případ. Pokutu ve stejné výši za podobnou reklamu platily také v roce 2016 a 80 tisíc jim soud uložil o rok později. 

Jak NSS podotýká u nejnovějšího případu, daná reklama zobrazuje ženu v roli, která ji znevýhodňuje z důvodu pohlaví. Letáky zároveň naplňují prvky sexismu, což se projevilo mimo jiné sexuální objektifikací v podobě vyobrazení ženina nahého těla.

„Používání ženského těla jako pouhého lákadla vede k tomu, že v naší společnosti máme tendenci vnímat ženy spíše jako objekty pro druhé než jako samostatné subjekty s vlastní vůlí,“ zhodnotila dřívější reklamu Zastavárny Index Eva Colledani z neziskové organizace Nesehnutí. Právě ta udělovala za sexistickou reklamu anticenu Sexistické prasátečko.

Spoluzakladatelka Sexistického prasátečka Petra Havlíková pak vnímá jako přelomovou skutečnost, že NSS nyní použil pojem sexistická reklama. „Naším cílem bylo ten pojem dostat do povědomí veřejnosti a rozsudek ukázal, že se nám ho podařilo vnést i do právního světa,“ okomentovala.

Zastavárna Index sází na sexistickou reklamu s odhalenými ženami už delší dobu. Na fotce je reklama z roku 2009, která staví na principu „sex sells“, tedy využití nahého těla k upoutání pozornosti:

Reklama na zastavárnu Index v Brně

Když se sexistická reklama potká se svobodou slova

Zastavárna v zastoupení advokátky Evy Grabarczykové se u soudu bránila námitkou o údajném omezování svobody slova. Soud jí přisvědčil s tím, že reklamní a komerční projev spadá pod ústavně chráněnou svobodu projevu. Zdůraznil však, že požívá obecně nižší ochrany než jiné typy projevu, tudíž je v některých případech možné jej omezit.

Havlíková míní, že je dobře, že se soud zabýval právě i tímto argumentem.„NSS došel k závěru, že je v tomto kontextu nutné zkoumat nejenom účel omezení svobody slova, ale také to, jestli je omezení nutné pro fungování společnosti,“ popsala. V tomto případě došlo k tomu, že zásah do dobrých mravů je tak závažný, že obstojí i omezení svobody slova jejím odstraněním.

Považujete reklamu zastavárny za sexistickou?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 úterý 11. května 2021. Anketa je uzavřena.

NSS také upozornil, že zákon o regulaci reklamy vymezuje podmínky zakázaného obsahu reklamy matoucím a z ústavněprávního hlediska pochybným způsobem. „Krajský soud dospěl k závěru, že vyobrazení ženy v dané reklamě je rozporné s požadavkem respektu k lidské důstojnosti, neboť využití téměř nahého ženského těla pouze jako doplňku či dekorace slouží k upoutání pozornosti,“ uvádí se v rozsudku.

Reklamy nominované na Sexistické prasátečko:

Reklama Puschkin Vodka využívá kusy těl a princip sex sells. Kandidát na anticenu Sexistické prasátečko 2018.

Problematická jsou i mužská těla

Jak ukázaly výsledky Centra pro výzkum veřejného mínění, kritičtější jsou vůči sexistické reklamě ženy a lidé nad 60 let. Zároveň je více těch, kterým vadí odhalené ženské tělo, mužské tolik problematické neshledávají. 

Mužská těla zobrazovaná v sexistické reklamě jsou však problémem stejně jako ta ženská.

20. října 2019

Často jsou totiž vyobrazena nereálně a ukazovaným standardům nemůže většina mužů dostát - například výrazná muskulatura, atletická postava a podobně. „Muži pak můžou sami sebe vnímat jako nedostatečné, což může mít devastující vliv na jejich psychiku,“ upozorňuje Havlíková.

Jak zároveň zdůrazňuje Colledani, ženy jsou v naší společnosti objektivizovány a sexualizovány mnohonásobně více, což je následek přetrvávajících nerovností mezi pohlavími, která se projevuje i v reklamě. „Sexualizace má na ženy také závažnější dopad, protože jejich znevýhodnění prohlubuje,“ dodává.

Reklama Dermacol vytvářela mýtus krásy pro muže, využívala principu sex sells a stereotypizovala muže. Kandidát na anticenu Sexistické prasátečko 2018.

Podle analýzy Nesehnutí uložily krajské živnostenské úřady v letech 2013 až 2018 za sexistickou reklamu 21 pokut, přičemž nejvyšší z nich činila 80 tisíc korun. Úřadům celkem přišlo 57 podnětů.

Jak uvádí Colledani, míč je teď na straně Rady pro rozhlasové a televizní vysílání a právě krajských živnotenských úřadů. „Ty by měly být pro lidi, kteří se zajímají o veřejný prostor, přístupné a neměly by je odrazovat například přílišnou mírou byrokracie při přijímání podnětů na sexistickou reklamu,“ popsala.

„Rozhodnutí je ukázka toho, že má smysl se ozývat a aktivně se zasazovat o to, aby byl veřejný prostor místem, které je příjemné pro všechny,“ uzavřela.

Charakteristické znaky sexistické reklamy

  • Používá stereotypy o vlastnostech mužů a žen, zobrazuje je znevažujícím způsobem a zvýrazňuje vlastnosti, které se jim připisují. Zároveň je dává do jasně oddělených rolí. Např. žena neumí řídit, muž si neumí poradit s dětmi, muž je inteligentní manažer, žena je hospodyně...
  • Zobrazuje osoby jako zboží či věci bez svobody, vůle a pocitů. Například ženy jako nafukovací panny a podobně.
  • Stojí na principu „sex sells“ , tedy sex prodává. K propagaci výrobku či služby využívá nahá těla a sexuální prvky, jež nemají žádnou souvislost a slouží jen k upoutání pozornosti.
  • Nezobrazuje celého člověka, ale pouze části těla, zpravidla ty části a takovým způsobem, aby zdůraznily sexuální přitažlivost (poprsí, pozadí, ústa…).
  • Propaguje násilí a ukazuje ho jako zábavný, vzrušující a přitažlivý prvek.
  • Vytváří mýtus krásy a zobrazuje jediný typ „správného“ těla. U žen je hubené, přitažlivé, mladé, u  mužů silné a fyzicky zdatné. Zesměšňuje osoby, které ideálu neodpovídají. 
  • Používá jazykový sexismus a dvojsmyslné slogany a zdůrazňuje sexuální motiv sdělení bez souvislosti s  produktem. Např. slogany jako „přeřízneme vše“, „postavíme vám ho”, obrázek atraktivní ženy s nápisem „stáhni si ji“

Zdroj: Publikace Sexistická reklama neziskové organizace Nesehnutí

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nedám Ukrajině ani cent a válka skončí, řekl Trump při setkání Orbánovi

11. března 2024  9:42

Bývalý americký prezident Donald Trump, který se podle všeho opět stane kandidátem amerických...

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Wehrmacht na Václaváku. Kluka z ikonické fotky zavraždili v Osvětimi

13. března 2024

Seriál Ruce zaťaté v pěst a bezmoc českých strážníků. Tak Pražané před pětaosmdesáti lety „vítali“ německé...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Izraelci zaútočili na Rafáh a tábor Nusajrát, zemřelo nejméně 20 Palestinců

19. března 2024  6:20

Při izraelském útoku v Pásmu Gazy v úterý brzy ráno zemřelo nejméně 20 Palestinců. Čtrnáct jich...

Poslanci budou po sporu Babiše a Lipavského jednat o bezpečnostních hrozbách

19. března 2024  6:05

Na schůzi nazvané Bezpečnostní hrozby pro Českou republiku se scházejí poslanci. Předcházela jí...

Dalších šest let s Putinem: dosáhl toho, co chtěl, nejspíš ještě přitvrdí

19. března 2024

Premium Vladimir Putin si může gratulovat. I když se mu na Západě mnozí vysmívají, že v Rusku zorganizoval...

„Prázdný Topol“ či „kráva“ poslankyně. Nevybíravě mluvili premiéři i prezidenti

19. března 2024

Premium Andrej Babiš omylem poslal e-mail jinému adresátovi a v úterý se kvůli tomu mimořádně scházejí...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...