Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Pro houby jsou ideální podmínky, rostou. Vyhněte se podmáčené Vysočině a Šumavě

  10:55
Vlhko v lesích a nadcházející slunečné víkendové počasí nahrávají houbařům. Podle mykologů ve většině republiky už v první zářijové dny naplno odstartuje po několikatýdenní pauze hlavní sezona. Houbaři by se měli vyhnout jen podmáčené Vysočině a Šumavě. Jinde mají být podmínky ideální.
(Ilustrační foto)

(Ilustrační foto) | foto: Profimedia.cz

„Pokud bude opravdu svítit slunce a oteplí se, tak tam, kde dostatečně pršelo, nastanou ideální podmínky. Skvělé jsou aktuálně na Broumovsku nebo Valašsku. V obou lokalitách ale lidé najdou jiné druhy hub. Kyselejší lesy na severu Čech jsou plné lišek, klouzků nebo hřibů smrkových, naopak vápencové podloží Hostýnských vrchů dává ideální prostor pro žampiony, bedly nebo holubinky,“ vyjmenoval Jan Wipler z Mykologické organizace Broumov.

Speciální příloha Houby

■ Návod na hledání hub.

■ Velký atlas hub.

■ Houbová kuchařka.

ilustrační snímek

Již v úterý 5. září v MF DNES

Houbám se teď daří také na horách a ve výše položených lesích. Naopak na Vysočině nebo Šumavě houbaři nepochodí. Pršelo tam až příliš, půda je rozmáčená a houby plesniví.

„Sám jsem aktuálně na Šumavě a na houby už tu nepůjdu. Nemá to cenu, protože srážek tu bylo až přespříliš,“ potvrdil Wipler. Podobné je to i na Vysočině a některých místech severní Moravy nebo Slezska.

„Do poradny nám volají lidé, že nacházejí jen staré a plesnivé houby. Je to logické, houbaři už dříve vysbírali, co rostlo u cest. Hlouběji v lesích pak hřiby zůstaly, ale po deštích z nich nic není,“ vysvětlil kopřivnický expert na houby Jaromír Durček. Podle něj ale právě teď o víkendu nastane zlom i v okolí Kopřivnice

„Houbaři by měli hledat zpočátku lišky, kterým vyhovuje vyšší vlhkost půdy. Později přijde řada na hřiby smrkové, kováře nebo křemenáče. Pozor ale na hřib červenku nebo kříšť, ty jsou nejedlé,“ upozornil Durček.

Plné koše nosí podle Miloše Krčila z Mykologického sdružení Karlovy Vary nyní i mnozí lidé na západě a severozápadě Čech. „Zejména ve vyšších polohách, v Krušných horách nebo ve Slavkovském lese jsou teď houbařské žně. Tady už odstartovala ta hlavní hřibová sezona. Houbaři se chlubí úlovky hřibů hnědých, smrkových a kozáků,“ vyjmenoval Krčil.

Pět jedovatých hub, které si nejsnáze spletete s jedlými

Na dobrý předpoklad pro růst hub upozorňuje i Český hydrometeorologický ústav. Podle jeho dat jsou vhodné vláhové podmínky téměř v celé republice, až na suché okresy Znojemsko, Třebíčsko a Domažlicko.

Rostou i nové druhy

Pozor na otravy

● Sbírejte jen jedlé houby, které velmi dobře rozpoznáte.

● Houby obsahují prospěšné vitamíny B a C, bílkoviny, draslík, železo, fosfor a vápník. I jedlé houby ale mohou způsobit zažívací potíže, některé jsou dokonce za syrova jedovaté, proto je nutná dostatečná tepelná úprava. Nevhodné je zapíjení hub alkoholem.

● Pokud je vám po pozření hub špatně, vypijte asi půl litru slané vody, což by mělo pomoci k vyzvracení obsahu žaludku. Poté lze použít aktivní uhlí, které v případě akutních otrav brání vstřebání jedovaté látky do organismu. Při těchto stavech je vhodná i kombinace aktivního uhlí s projímadlem.

● Otrava houbami se nejčastěji projevuje bolestmi břicha, zvracením, malátností, celkovou únavou i halucinacemi. Hned po vyzvracení se nechte dopravit k lékaři. S sebou vždy vezměte zbytky syrových či uvařených hub. Pokud již nejsou, tak postačí i vzorek zvratků. (les)

Kromě oblíbených tradičních druhů se v Česku začínají objevovat i houby, na něž bylo možné dřív narazit jen v jihoevropských státech.

„V posledních pěti až deseti letech se do českých atlasů propisují úplně nové druhy s jedinečným genetickým základem. Rostou tu ale už i ty, které se běžně vyskytovaly spíš v jihoevropských státech, případně velmi vzácně na jižním Slovensku,“ podotkla mykoložka Tereza Tejklová.

„Je to tím, že z dlouhodobého pohledu jsou léta sušší a teplejší a srážky přicházejí nárazově. Kupodivu na několika místech v Česku začaly růst i houby ze států na sever od nás,“ doplnila.

Z jihu je původem třeba hřib rubínový a bronzový, běločechratka trojbarvá, muchomůrka Vittadiniho nebo hřib Dupainův. Všechny jsou vzácné a některé z nich figurují na červeném seznamu chráněných hub, lidé by je tedy neměli sbírat.

K nalezení je podle Tejkalové i takzvaná houba svobody. Tento hřib původem ze Severní Ameriky, který ještě nedostal české jméno, roste především v borovicových lesích.

Rekordní rok měli čeští houbaři loni. Z lesů si podle Zprávy o stavu lesa a lesního hospodářství ministerstva zemědělství odnesli téměř 25 tisíc tun hub za více než pět miliard korun. Víc jich měli v posledních letech nasbírat jen v roce 2017, a to asi 28 tisíc tun.

Atlas hub

Zde najdete nejznámější houby, se kterými se můžete setkat v našich lesích. Ve spolupráci s časopisem Houbař přinášíme i užitečné rady a zajímavosti.

  • Nejčtenější

Novinky na iDNES Premium: Každý den rozdáváme bazény za 100 tisíc Kč

Léto je v plném proudu, teploty pravidelně stoupají nad 30 stupňů a schladit se ve vodě je jistě krásná představa každého z nás. Ve spolupráci se společností Marimex každý všední den rozdáváme bazény...

15. července 2024,  aktualizováno  22.7 8:34

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s psychologem Jordanem Petersonem dokonce osud své dcery označil za zlo a slíbil, že zničí...

24. července 2024  11:37

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě

Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s odbavováním letů, vysílat ráno nemohla ani britská televize Sky News. Agentura Reuters to označila za...

19. července 2024  9:25,  aktualizováno  22:33

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí Loštic na Šumpersku. Žací lišta kombajnu může měřit až 18 metrů, což na rozlehlých...

22. července 2024  14:31

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

VIDEO: Kapitán výletní lodi v Řecku spláchl vlnou turisty na pláži. Vyšetřují ho

Nevyžádané dobrodružství na jinak poklidné dovolené zažili v sobotu turisté na pláži Agios Stefanos na řeckém ostrově Mykonos. Nedaleko kotvící výletní loď totiž vyslala směrem k pláži tak velké...

23. července 2024  9:29

Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion. Sportovci, na něž nezvykle dopadaly kapky deště, na lodích připluli na dohled Eiffelovy věže. Po chvilce...

26. července 2024  18:35,  aktualizováno  27.7

Rozvojové země se topí v rekordních dluzích, odnášejí to nejchudší, říká studie

Většina států po celém světě dlouhodobě bojuje s vysokými dluhy. V případě rozvojových států ale nebyl tento problém nikdy větší. V průměru tyto země na splácení závazků vůči věřitelům alokují skoro...

27. července 2024

Pověst jejich zmrzliny překročila hranice. Vsadili na řemeslnou výrobu

Za tři dekády se z malé cukrárny na konci světa stalo zmrzlinářské impérium Adria Gold. Vyrábí zmrzlinu ve statisících litrech ročně a dodávají ji nejen po Česku, ale i sousedních zemí. Rodinná firma...

27. července 2024

Prsty už slábnou, hlásí Petr Janda. Na pódiu chce ale zůstat až do konce

Letošní červencová party na zahradě Petra Jandy se nesla v havajském duchu. A její nejzářivější hvězdou byl stejně jako v předchozích letech sám hostitel, který v květnu oslavil dvaaosmdesátiny....

27. července 2024

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....