Sníh a stromy blokují silnice. Bez elektřiny jsou tisíce domácností

  8:34aktualizováno  18:35
Vítr, spadané stromy a místy i sníh komplikují dopravu napříč Českem. Podle předpovědi může o víkendu napadnout na horách až půl metru sněhu, v Beskydech pak patnáct centimetrů. Meteorologové varují i před silným větrem, ten by měl ale v sobotu v poledne ustávat, stejně jako dalších mimořádných událostí.

Hasiči oznámili, že od půlnoci napříč Českem řešili 1 220 událostí především v Moravskoslezském, Královéhradeckém, Středočeském, Jihomoravském, Olomouckém, Libereckém kraji a na Vysočině. V sobotu dopoledne řešili přes dvě stovky událostí hlavně v horských oblastech - Krkonoše, Beskydy, Jeseníky.

Meteorologové varují před závějemi, výstraha platí až do sobotního poledne, poté by mělo událostí ubývat. Uvádějí, že je očekávají při silném nárazovém větru. Upozornění platí pro Jihočeský, Plzeňský, Karlovarský, Liberecký, Královéhradecký, Pardubický či Olomoucký kraj.

Podobná situace může nastat ale i na Zlínsku či v Moravskoslezském kraji - ve všech zmíněných krajích ovšem v místech od 900 metrů nad mořem.

Za nízký stupeň nebezpečí pak meteorologové označují silný vítr, i pro něj v Pardubickém, Jihomoravském, Olomouckém, Moravskoslezském a Zlínském kraji platí výstraha do sobotního poledne. Dotknout se může i Vysočiny.

Sněhové jazyky se mohou tvořit v sobotu dopoledne od 600 metrů nad mořem v Plzeňském, Karlovarském, Ústeckém či Libereckém kraji. Experti očekávají, že může dojít ke zhoršení sjízdnosti komunikací, některé vozovky mohou být dokonce zcela nesjízdné. Nízký stupeň pak do jedenácté hodiny hrozí na většině cest v republice ohledně náledí, to ale pouze v případě poklesů teplot. V Beskydech by podle Českého meteorologického ústavu mohlo napadnout až patnáct centimetrů sněhu.

Vítr a sníh komplikují i dodávky elektřiny

Kromě problémů na silnicích hlásí potíže i dodavatelé elektřiny. Distribuční společnost E.ON hlásila ráno asi 20 tisíc rodin bez elektřiny. Podle mluvčího Romana Šperňáka evidují problémy napříč celou sítí od jižních Čech až po Zlínský kraj. Dodává, že právě v posledním zmíněném kraji, na Vysočině a části jižní Moravy je situace nejhorší.

Hodinu před polednem ale informace aktualizoval s tím, že se daří dodávky obnovovat a bez proudu je asi 7000 domácností. Kolem 16:20 Šperňák uvedl, že se výpadek týká už jen 1500 odběratelů elektřiny.

Podobně jsou na tom i zákaznici ČEZu. Zatímco ráno evidovali jeho pracovníci asi 70 tisíc domácností bez elektřiny, ve dvě hodiny odpoledne jich bylo asi 13 tisíc. „Nejvíce domácnostní zůstává bez elektřiny v kraji Zlínském, asi 2500. V Královehradeckém kraji je bez elektřiny asi 2300 domácností,“ sdělila mluvčí společnosti Soňa Holingerová. Kolem 18:30 poté doplnila, že na obnovení dodávky elektřiny ještě čeká 3500 domácností.

Komplikace z důvodu popadaných stromů hlásí i železniční dopravce České dráhy. Ten na twitterovém účtu uvedl, že je přerušený provoz napříkad v úseku České Třebová - Moravská Třebová, nebo na koridoru Náchod - Police nad Metují.

Sněhová bouře na Bruntálsku

Ředitelství silnic a dálnic spustilo aplikaci, v níž si řidiči mohou prohlédnout sjízdnost jednotlivých silnic a také čas posledního ošetření u jednotlivých dálnic a silnic první třídy. Je k nim přiřazena i barva. Mapu si můžete otevřít ZDE.

Dopravu na Bruntálsku v sobotu ráno komplikuje sněhová bouře a vichřice, řada silnic je sjízdná pouze se sněhovými řetězy. Sněžení navíc snižuje dohlednost. V ostatních částech Moravskoslezského kraje je většina silnic sjízdná bez omezení, na řadě míst ale fouká silný i nárazový vítr, kvůli kterému už se stalo několik nehod.

Strom spadl například na silnice u Sedlišť na Frýdecko-Místecku či mezi Horním Benešovem a Lichnovem na Bruntálsku, kde do něj narazilo auto. Automobil narazil do spadlého stromu rovněž u Josefovic, části Klimkovic na Ostravsku.

V katastru osady Konečná u Bílé v Beskydech spadl strom na osobní automobil. „Řidič byl v šoku, ale vyvázl bez zranění a nepotřeboval ošetření. Strom jsme sundali, auto poté odtlačili na krajnici. Při pádu strom strhl dráty nízkého napětí, které jsme odklidili ze silnice, a poškodil svodidla,“ popsal zásah mluvčí hasičů Jakub Kozák.

Obcí Malá Morávka se v noci prohnala vichřice a lidé jsou tam bez proudu. Celý skiareál je dnes mimo provoz. Návštěvníkům dnes kvůli silnému větru zůstala uzavřená také zoologická zahrada v Ostravě.

Namrzlé silnice zkomplikovaly provoz u Frýdku-Místku, na D56 se srazilo 10 aut

Srážky snižují dohlednost i na Opavsku, kde se kvůli větru tvoří sněhové jazyky. S opatrností by měli jezdit řidiči také v beskydské části kraje na Frýdecko-Místecku, silnice jsou tam většinou po chemickém ošetření mokré.

Pro nákladní vozy těžší 12 tun je na Frýdecko-Místecku stále uzavřený úsek silnice I/56 mezi Ostravicí a Bílou.

Hůře sjízdné vozovky hlásí i Vysočina

Popadané stromy a mráz na řadě míst na Vysočině komplikují v sobotu po ránu dopravu. Vozovky jsou v regionu hůře sjízdné. „Od 03:00 jsme na integrovaném operačním středisku přijali vícero oznámení o spadlých stromech. Zaznamenáváme i informace o hůře sjízdných vozovkách, a to na různých místech kraje,“ uvedla policejní mluvčí Vysočiny Michaela Lébrová.

Nárazy větru dosahují síly až 70 kilometrů za hodinu a náledí se může tvořit ráno i dopoledne. Teploty se budou přes den pohybovat v rozmezí od minus jednoho do plus dvou stupňů Celsia. Postupně začne vítr slábnout.

Radarový snímek srážek

Aktuální radarový snímek srážek nad Českou republikou. Více na Pocasi.iDNES.cz

Na Orlickoústecku se bez řetězů neobejdete

Na mnoha místech Pardubického a Královéhradeckého kraje od středních poloh sněží nebo jsou sněhové přeháňky. Na komunikacích leží místy nová vrstva sněhu, silnice jsou sjízdné s opatrností.

Nad 400 metrů nad mořem se na silnicích Chrudimska mohou tvořit sněhové jazyky. Od pátku je kvůli hrozbě pádů větví a stromů uzavřená silnice třetí třídy od okružní křižovatky Vlčnov na Chrudimsku. Od Jablonného nad Orlicí přes Suchý Vrch do Červené Vody na Orlickoústecku na komunikaci první třídy je možné jet pouze se sněhovými řetězy.

Vichr přerušil elektřinu desítkám tisíc domácností. Potíže byly i v dopravě

V chráněné oblasti Broumovsko je na silnicích třetích tříd místy zledovatělý sníh s posypem. Mohou se vyskytovat popadané stromy. V Krkonoších cestáři silnice udržují pluhováním a posypem, místy tam je zledovatělá vrstva do 15 centimetrů. Kvůli silnému věru se mohou tvořit sněhové jazyky. Na Jičínsku mohou v lesních úsecích padat stromy.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nedám Ukrajině ani cent a válka skončí, řekl Trump při setkání Orbánovi

11. března 2024  9:42

Bývalý americký prezident Donald Trump, který se podle všeho opět stane kandidátem amerických...

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Wehrmacht na Václaváku. Kluka z ikonické fotky zavraždili v Osvětimi

13. března 2024

Seriál Ruce zaťaté v pěst a bezmoc českých strážníků. Tak Pražané před pětaosmdesáti lety „vítali“ německé...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Dalších šest let s Putinem: dosáhl toho, co chtěl, nejspíš ještě přitvrdí

19. března 2024

Premium Vladimir Putin si může gratulovat. I když se mu na Západě mnozí vysmívají, že v Rusku zorganizoval...

„Prázdný Topol“ či „kráva“ poslankyně. Nevybíravě mluvili premiéři i prezidenti

19. března 2024

Premium Andrej Babiš omylem poslal e-mail jinému adresátovi a v úterý se kvůli tomu mimořádně scházejí...

Slovenská prezidentská debata: jak se „krasomluvec“ Pellegrini otřel o Čechy

18. března 2024  20:40,  aktualizováno  23:36

Dva největší favorité slovenských prezidentských voleb se vůbec poprvé utkali v televizním duelu....

Na silnici z Klatov do Plzně bourala čtyři auta, v nemocnici skončil i kojenec

18. března 2024  21:06,  aktualizováno  21:37

Na hlavní silnici z Klatov do Plzně u Přeštic bouraly čtyři osobní automobily. Čtyři lidi včetně...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...