Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vláda chce déle platný pandemický zákon, ač slibuje rozvolnění. Je to nutné?

  12:23
Na jednu stranu vláda slibuje, že by se Česko po covidu mohlo vracet k normálu, na druhou stranu chce narychlo prodloužit platnost pandemického zákona, který jí dává právo přijímat omezující opatření. Jak to jde dohromady? Vláda argumentuje, že musí mít připravený „do zálohy“ nástroj, kdyby přišla další vlna covidu nečekaně ještě na jaře, ale hlavně kvůli podzimu.
Podstatná část pandemického zákona pozbývá platnost 28. února, ale vláda chce...

Podstatná část pandemického zákona pozbývá platnost 28. února, ale vláda chce jeho účinnost prodloužit a také rozšířit oprávnění vydávat mimořádná opatření. Na snímku vlevo premiér Petr Fiala (ODS) a Vlastimil Válek (TOP 09). (25. ledna 2022) | foto:  Petr Topič, MAFRA

„Věřím, že jak bude varianta omikron za námi, budeme se moci vrátit k normálnímu životu,“ řekl minulý týden premiér Petr Fiala z ODS v rozhovoru pro CNN Prima News. Odhadl, že by to mohlo být již v březnu a ještě urychlil odhad ministra zdravotnictví Vlastimila Válka z TOP 09, který před tím řekl: „Doufám, že 1. duben uvítáme návratem k normálu.“

Přitom již v úterý bude na žádost vládní koalice mimořádná schůze Sněmovny, kde bude chtít vláda v režimu legislativní nouze chtít prosadit prodloužení pandemického zákona, jehož platnost končí 28. února. Minulý týden kvůli němu protestovaly stovky lidí před Sněmovnou a jeden z nejradikálnějších odpůrců proticovidových opatření s sebou dokonce přinesl šibenici. Ve Sněmovně pak vetoval zařazení novely na řádnou schůzi jménem SPD Tomio Okamura.

Jak může vypadat návrat k normálu

To, jak by mohl vypadat návrat k „normálu“, popsal v rozhovoru pro Lidové noviny epidemiolog Roman Chlíbek, který vede Národní institut pro zvládání  pandemie. Nejdříve má skončit plošné testování ve firmách a ve školách. Povinné testy mají podle něj vydržet nejméně do poloviny února. V březnu či dubnu by mohly začít mizet respirátory ze škol, poté i v hromadné dopravě. V létě by se na hromadné akce mohli vrátit i neočkovaní.

„Je řada důvodů se domnívat a doufat, že omikron by mohla být poslední mutace, ale není to jistota, a proto musíme mít legislativu, která bude nachystaná na podzimní vlnu. To je jediný důvod, proč žádám o prodloužení pandemického zákona,“ vysvětluje ministr zdravotnictví Válek, proč chce platnost zákona prodloužit, ač zároveň jedním dechem slibuje brzké rozvolňování opatření proti šíření koronaviru.

„Nadále platí, že nic nenasvědčuje tomu, že by měla například v březnu přijít další covidová vlna, od vlády by ale bylo nezodpovědné nemít v záloze připravené nástroje, pokud by se tak oproti všem předpokladům stalo,“ říká Václav Smolka, mluvčí vlády, k rozporu mezi tím, co slibovali minulý týden premiér Petr Fiala s ministrem Válkem, a návrhem, který vláda v úterý znovu nese do Sněmovny. A znovu kvůli němu budou protesty na Malostranském náměstí a odpor opozice se dá čekat také ve Sněmovně.

Protest proti pandemickému zákonu, jehož se zúčastnilo několik tisíc lidí, byl v Praze i v neděli.

Opozice Fialově vládě vyčítá, že novelou pandemického zákona si chce udělit pravomoci, jaké platí během nouzového stavu, jehož schvalování nynější vládní strany často kritizovaly, když o něj žádal předchozí kabinet Andreje Babiše. „Pakliže má být nouzový stav, ať si vláda vyhlásí nouzový stav,“ říká šéf SPD Okamura.

Hnutí ANO se soustředí na to, že problémem je to, jak je zákon napsán, a že že tedy nemá být schvalován překotně.  „Říkáme otevřeně, že ten návrh je špatný. Je šitý horkou jehlou,“ prohlásila šéfka poslanců ANO Schillerová. „Měli bychom se k tomu vrátit, ale ne ve stavu legislativní nouze,“ řekl v neděli místopředseda ANO a šéf ústavně-právního výboru Radek Vondráček.

25. ledna 2022

Vadí možnost ukládat karantény esemeskou

A co třeba ANO vadí? „Je možné ukládat karantény ústním pokynem, esemeskou,“ kritizoval při jednání zdravotního výboru poslanec opozičního hnutí ANO Kamal Farhan. To kritizoval minulý týden i právník Ondřej Dostál, který byl před volbami kandidátem nyní vládních Pirátů na ministra zdravotnictví.  Dosud platilo, že karanténu nebo izolaci musí vystavit praktický lékař nebo hygienické stanice.

Pojďme rozvolňovat, zní mezi experty. To by udělal jen šílenec, míní Kubek

Novela pandemického zákona předložená vládou předpokládá, že protikoronavirová mimořádná opatření vydaná podle pandemického zákona budou moci zahrnout širší okruh činností než teď. Úřady budou moci nařídit testování na covid-19 podnikatelům, studentům, žákům a předškolákům, nejen zaměstnancům a jiným pracovníkům. Možnost vydávat opatření mají dostat také ministerstva obrany a vnitra.

Ministr Válek zmínil ještě jeden argument, který vláda má, proč podle ní musí být pandemický zákon prodloužen. „Pokud bychom neměli pandemický zákon, velmi zjednodušeně přestanou v České republice všechny certifikáty platit, a to pro všechny občany Evropské unie,“ varoval.

Denní přírůstky nakažených podle stupně očkování

Výsledky voleb

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Koalice SPOLU skončila na druhém místě. Koalice Přísahy a Motoristů a Stačilo! předběhli STAN a Piráty.

  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Převrat v britské politice? Nacionalisté v průzkumech poráží vládní stranu

16. června 2024

Premium Do britských parlamentních voleb zbývají ani ne tři týdny a vypadá to na velký propadák vládních...

Past na mobil v ruce. Chorvatské radary řidiče vyfotí a rovnou mu pošlou pokutu

16. června 2024

Premium Řidiči cestující v létě na dovolenou do Chorvatska mohou být nemile překvapeni, když jim do Česka...

Čokoládová holčička osladila život v SSSR. Boj o svou tvář ale prohrála

16. června 2024

Seriál Kdo by neznal Aljonku. Nejslavnější ruská čokoláda je na trhu už téměř šedesát let a její věhlas...

Do konce měsíce výrazně zúžíme tým, slíbil Bartoš po volebním debaklu Pirátů

15. června 2024  14:30,  aktualizováno  22:39

Reformy vnitřního fungování a kampaní Pirátské strany je třeba provést do konce příštího měsíce....

Realita práce s dětmi: Nikdy neuhádnete, co o svém povolání říká setra Lucia
Realita práce s dětmi: Nikdy neuhádnete, co o svém povolání říká setra Lucia

Dětská sestra a laktační poradkyně Lucia Berešová se pohybuje ve zdravotnictví již 19 let. Přestože se ke studiu střední zdravotnické školy dostala...

Skandál kolem morbidně obézní Miss Alabama. Co se ztratilo mezi řádky

Sociální sítě počátkem června rozvášnila obézní plus size modelka Sara Millikenová oceněná titulem Miss Alabama 2024....

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...

Koupil byt i s nájemníkem a zdražil o sedm tisíc. Chce výnos 4,5 procenta

Seriál Našel jsem si nájemní byt, ve kterém bydlím několik měsíců. Platím 17 tisíc korun za nájem a k tomu měsíční poplatky za...

Čekám na transplantaci, ale dám přednost mladým, říká herec Zdeněk Žák

Herec Zdeněk Žák (71) si nikdy moc nepřipouštěl své zdravotní problémy. Nemoci přecházel a k doktoru se nehnal, až...

Jen ať mě kritizují, moje šperky vydělávají, říká zpěvačka Lucie Bílá

Zatím jí to pořád zpívá, ale i Lucie Bílá (58) si uvědomuje, že jednou její kariéra skončí. Hlava ji z toho ovšem...