Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Podezření prezidenta Zemana na sabotáž při jeho hospitalizaci žalobci odmítli

  8:26aktualizováno  20:19
Podle Vrchního státního zastupitelství (VSZ) nebylo podezření prezidenta Miloše Zemana na sabotáž při jeho loňské hospitalizaci důvodné. Nadále ale prošetřuje možné padělání lékařské zprávy. Ve středu to uvedla Česká televize. Zeman chtěl prověřit okolnosti, při nichž byl během své hospitalizace nucen dle svého názoru čelit pokusu o zbavení pravomocí hlavy státu. Právník Hradu uvedl, že „tento únik informací z VSZ není zcela přesný“.

Snímek z videa, které zveřejnil Vratislav Mynář, aby dokázal, že podepsal svolání Sněmovny. | foto: ČT24

„Podání bylo vyhodnoceno tak, že o podezření ze spáchání zločinu sabotáže se v daném případě jednat nemůže. S ohledem na oznamovatelem tvrzené skutečnosti však bylo podání postoupeno k vyhodnocení a případnému přijetí opatření Obvodnímu státnímu zastupitelství pro Prahu 6, a to ve vztahu k přečinu padělání a vystavení nepravdivé lékařské zprávy, posudku a nálezu,“ řekl pro Českou televizi státní zástupce Marek Bodlák. Informaci posléze potvrdil i redakci iDNES.cz.

Na dotaz, zda ví o shledání podnětu ohledně sabotáže nedůvodným, odpověděl právní zástupce Hradu Marek Nespala, že „tento únik informací z Vrchního státního zastupitelství není zcela přesný“. Doplnil, že ve věci doposud není zproštěný mlčenlivosti. „Jakmile věc projednám s klientem a zprostí-li mne mlčenlivosti, poskytnu vyjádření. Věc samozřejmě pokračuje dál,“ napsal.

Hrad však aktuální rozhodnutí považuje za chybné. Pro ČT to večer řekl kancléř Vratislav Mynář. Ten také uvedl, že Hrad využije všechny opravné prostředky.

Zemanův podnět k možné sabotáži během hospitalizace prověří žalobci v Praze

Zeman podnět podal na konci června ministru spravedlnosti Pavlu Blažkovi. Ten následně uvedl, že k prověření podnětu nemá pravomoc, takže ho předá nejvyššímu státnímu zástupci.

Prezident v podnětu uvedl, že jakožto přímo volená hlava státu byl nucen čelit pokusu o zbavení pravomocí. Sabotáž se podle něj mohla stát v září až listopadu loňského roku.

„Od samého počátku se jednalo o lživé informace o skutečném zdravotním stavu prezidenta republiky, které v konečném důsledku iniciovaly proces, který by nejvýznamnějšího reprezentanta suverénu lidu měly zbavit jeho ústavních pravomocí, čímž mělo dojít k poškození ústavního zřízení České republiky, a to za zneužití postavení osob z řad lékařů, některých senátorů, a dokonce i akademické obce,“ uvedl dříve prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Nespala tehdy nechtěl komentovat, zda podnět zmiňuje někoho konkrétního.

Předseda klubu Senátor 21 a Pirátů Václav Láska ve středu v reakci uvedli, že žalobci rozhodli tak, jak očekávali všichni soudní lidé „vyjma advokáta Nespaly, který je placen za to, aby si myslel něco jiného“.

„Už to, že prezident nazval možnou sabotáží zájem ústavních činitelů a veřejnosti o jeho zdravotní stav v souvislosti s výkonem prezidentského úřadu, mi připadlo dětinské. A pokud žijeme ve svobodné zemi, tak jsem ani jiný verdikt neočekával,“ uvedl zase senátor Jan Horník.

21. října 2021

Hospitalizace v ÚVN

Zeman byl loni 10. října, den po sněmovních volbách, převezen na kliniku intenzivní medicíny pražské Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN). Podle zprávy lékařů, kterou od ÚVN později obdržel a zveřejnil šéf Senátu Miloš Vystrčil, Zeman nebyl v té době schopen vykonávat pracovní povinnosti.

Dlouhodobá prognóza jeho zdravotního stavu byla navíc krajně nejistá, konstatovali tehdy lékaři. Někteří senátoři a poslanci proto začali uvažovat o dočasném převodu části pravomocí prezidenta na předsedu Sněmovny a vlády, a to podle článku 66 ústavy. Někteří kritizovali i způsob, jakým o Zemanově hospitalizaci a zdravotním stavu informovala hradní kancelář.

Zeman snahy o převod pravomocí označil v polovině února v rozhovoru pro MF DNES za pokus o puč. V reakci na to Vystrčil řekl, že konal tak, jak mu přikazuje ústava a jak má předseda Senátu konat, pokud veřejnost nemá informace o zdraví nejvyššího ústavního činitele, na něž má nárok.

Poté, co Zeman podal podnět na státní zastupitelství, jej Vystrčil označil „skoro za hloupost“, neboť podle něj směřuje k něčemu, co se nestalo.

Osmačtyřicet dní v nemocnici

Zeman byl hospitalizován 10. října 2021. Kolem poledne s ním odjela z lánského zámku ambulance, a to krátce po odjezdu premiéra Andreje Babiše, který se předtím s hlavou státu sešel na téměř hodinové jednání. Podle Hradu byl prezident v předchozích dvou týdnech nemocen, hlasoval kvůli tomu ve volbách přímo v Lánech. Hospitalizován byl na klinice intenzivní medicíny Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN).

Zemanův ošetřující lékař a ředitel ÚVN Miroslav Zavoral později řekl, že důvodem hospitalizace prezidenta jsou komplikace provázející jeho chronické onemocnění. Přesnou diagnózu prezidenta médiím nesdělil, neboť k tomu neměl jeho souhlas.

Ve veřejném prostoru se poté objevily pochyby o skutečném zdravotním stavu prezidenta. Šéf Senátu Vystrčil v pověření Organizačního výboru horní komory požádal kancléře Vratislava Mynáře o informace o Zemanově zdravotním stavu. Média uvedla, že prezidentův stav je vážnější, než jeho okolí uvádí.

Vystrčil o pár dní později oznámil, že má pochybnosti o tom, zda prezident ví, jak o něm a o jeho zdravotním stavu prezidentská kancelář informuje. 18. října pak šéf Senátu zveřejnil zprávu od ÚVN, která uváděla, že Zeman není ze zdravotních důvodů schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti. Vystrčil také uvedl, že dlouhodobá prognóza je podle ÚVN krajně nejistá.

Policie další den oznámila, že zahájí prošetřování možného protiprávního jednání, ve kterém lze spatřovat znaky trestných činů proti republice. Tehdejší premiér Andrej Babiš poté vyzval Mynáře k rezignaci s tím, že pokud tak neučiní, je připraven ho odvolat po aktivaci ústavního článku 66 o rozdělení pravomocí hlavy státu. Mynář vzkázal, že jediný, kdo ho může odvolat, je Zeman.

Lídři parlamentních stran se následně shodli na tom, že obě parlamentní komory si ještě před případným rozhodnutím o převodu pravomocí prezidenta vyžádají další zprávu od ÚVN, zda Zeman nadále nemůže vykonávat povinnosti hlavy státu.

Zemanův stav se začal zlepšovat, v nemocnici jej navštívil jeho předchůdce ve funkci Václav Klaus i veřejný ochránce práv Stanislav Křeček. 4. listopadu byl Zeman přeložen na standardní lůžkové oddělení, 15. listopadu pak na lůžko dlouhodobé péče. Ještě z nemocnice Zeman pověřil předsedu ODS a současného premiéra Petra Fialu sestavením nové vlády a přijal demisi vlády premiéra Babiše.

25. listopadu Zeman opustil ÚVN, kde strávil 46 nocí, a zamířil v sanitním voze do Lán. Vojenská nemocnice uvedla, že i nadále doporučuje prezidentovi péči ve specializovaném zdravotnickém zařízení. V podvečerních hodinách Zemana převezla sanita z Lán zpět do ÚVN, prezident měl totiž pozitivní test na koronavirus. O den později se však vrátil do Lán.

Autoři: ,

Výsledky voleb

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Koalice SPOLU skončila na druhém místě. Koalice Přísahy a Motoristů a Stačilo! předběhli STAN a Piráty.

  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Na Islandu havaroval autobus s českými turisty, pět jich skončilo na JIP

16. června 2024  11:35,  aktualizováno  21:42

Při páteční nehodě autobusu na severu Islandu se zranilo dvanáct lidí, z toho pět skončilo na...

Pomalý návrat žen do práce po dětech? Je čas více zapojit otce, říkají experti

16. června 2024  20:20

Česko patří mezi země s nejpomalejším návratem rodičů po rodičovské do práce v celé Evropské unii....

Dělníci se zasekli v tubusu elektrárny. Ven je dostali až hasiči

16. června 2024  20:12

Hasiči v neděli několik hodin zachraňovali čtyři dělníky z převráceného vozíku v tubusu...

Rusku může globální oteplení pomoci, proto šíří klimatické lži, říká sociolog

16. června 2024

Premium Globální oteplování není. Za klimatickou krizi nemůže člověk, ale mimozemšťané. Jde o světové a...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Skandál kolem morbidně obézní Miss Alabama. Co se ztratilo mezi řádky

Sociální sítě počátkem června rozvášnila obézní plus size modelka Sara Millikenová oceněná titulem Miss Alabama 2024....

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...

Koupil byt i s nájemníkem a zdražil o sedm tisíc. Chce výnos 4,5 procenta

Seriál Našel jsem si nájemní byt, ve kterém bydlím několik měsíců. Platím 17 tisíc korun za nájem a k tomu měsíční poplatky za...

Čekám na transplantaci, ale dám přednost mladým, říká herec Zdeněk Žák

Herec Zdeněk Žák (71) si nikdy moc nepřipouštěl své zdravotní problémy. Nemoci přecházel a k doktoru se nehnal, až...

Jen ať mě kritizují, moje šperky vydělávají, říká zpěvačka Lucie Bílá

Zatím jí to pořád zpívá, ale i Lucie Bílá (58) si uvědomuje, že jednou její kariéra skončí. Hlava ji z toho ovšem...