Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Lékaři ze záchranky se cítí podvedení: Heger na nás s platy zapomněl

  14:29
Záchranné služby byly ochotné podržet ministra při krizi ve zdravotnictví, nyní se ale cítí ošizené. Ministr zdravotnictví Leoš Heger sice lékařům navýšil tarifní platy. Peníze pro lékaře-záchranáře na to však nevyčlenil a starost nechal na krajích. Je to nefér, nedodržuje sliby, zlobí se záchranky.
Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Dalibor Glück, MAFRA

Asociace zdravotnických záchranných služeb je zklamaná. I když cítila solidaritu s protestujícími lékaři, do akce Děkujeme, odcházíme se nezapojila. Záchranáři byli naopak připravení krizi ve zdravotnictví hasit.

"Záchranné služby se v krizovém období s ministrem a premiérem shodly, že v maximální možné míře využijí svoje rezervy a síly i nad rámec poskytování přednemocniční neodkladné péče. Zároveň byl přístup lékařů-záchranářů oceněn, protože se neúčastnili akce," uvedl ředitel středočeské záchranné služby Martin Houdek. Za odměnu ministr záchranářům slíbil, že v případě zvyšování platů na ně nezapomene. Teď ale slib podle záchranek porušil.

"Ministerstvo ve svém memorandu přislíbilo peníze i lékařům záchranné služby, ti jsou zařazeni i v nařízení vlády, které stanovuje novou platovou tabulku. Pak ale vydalo změnu úhradové vyhlášky, která řeší přesun financí od zdravotních pojišťoven pouze pro lůžková zařízení ústavní péče, tedy pro nemocnice, nikoli pro záchranné služby," vysvětlil předseda Asociace zdravotnických záchranných služeb Marek Slabý.

Jinými slovy, ministerstvo našlo zdroj pouze na vyšší platy lékařů v nemocnicích, pro doktory na záchrankách peníze neuvolnilo. "Tím pádem veškerá úhrada těchto financí padá na kraje, které na to nemají. Na jeden kraj to přitom vychází kolem deseti milionů korun. A na polovině záchranných služeb došlo už dříve ke snížení rozpočtu nebo provozního příspěvku," shrnul problém Slabý.

Kraje: Ministerstvo nejedná fér

Asociace záchranářů si nejprve myslela, že jde o opomenutí. O chybu však nešlo, což potvrdil i mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň.

"Navýšení platů lékařů v záchranných službách nemůže být financováno úplně stejným způsobem jako u nemocnic, tedy pouhým navýšením úhrad od pojišťoven. Pojišťovny se na úhradách ve zdravotnických záchranných službách podílejí pouze asi do dvou pětin a je na jednotlivých krajích, aby se zdravotními pojišťovnami našly vzájemné optimální řešení. Tři pětiny jsou hrazeny z rozpočtů krajů, na což vybírají finanční prostředky z daní přímo ony," uvedl mluvčí.

"Takovéto sdělení ministerstva zdravotnictví je možné považovat za podvod a výsměch všem záchranářům, v tomto případě především lékařům. Ve chvíli, kdy nemocniční lékaři stáhli výpovědi, tak vlastně stát vyslal záchranným službám signál o druhořadosti jejich zdravotnických zaměstnanců," reaguje Houdek.

Dopady by byly obrovské, varuje asociace

Ani kraje s tím nepočítaly a jsou z toho znepokojené. "Je to pro nás nepochopitelné, protože v memorandu záchranky jmenované jsou. Nepřijde nám to po těch jednáních fér. Podle mého se jedná zhruba o 250 milionů korun pro všechny kraje, a to pro nás nejsou malé peníze. Měli jsme za to, že tyto peníze měly přijít ze zdravotního pojištění," uvedl hejtman kraje Vysočina a člen rady Asociace krajů Jiří Běhounek.

S ministerstvem chtějí asociace krajů i záchranných služeb o problému jednat. "Je prostě potřeba, aby proběhla nějaká diskuse," míní hejtman. Záchranáři věří, že ministerstvo zvládne vyčlenit peníze z pojištění na platy lékařům-záchranářům.

"Zdravotní pojišťovny nám v současnosti platí 35 procent nákladů. Ze státního na záchranky nejde nic, takže se domníváme, že by nám v tomto ohledu mohl stát nějak pomoct. Skutečně nejsme schopní prostředky sami najít," apeloval Slabý.

Pokud se záchranky s ministrem nedohodnou, dostanou se podle Slabého do dluhů a ty budou muset v konečné fázi opět uhradit kraje.

V Praze sáhnou do rezerv

Situace trápí i ředitele pražské záchranné služby. Ten musí na vyšší platy svých lékařů vyčlenit 6,3 milionu korun.

"V rozpočtu máme vždy nějakou rezervu, zvýšené platy tedy naši lékaři od prvního mají. Jsou to však peníze, které byly určeny na odměny. Žádal jsem proto o navýšení prostředků do rozpočtu záchranné služby. Pokud je nedostaneme, budou mít všichni zaměstnanci menší odměny," připustil Zdeněk Schwarz.

Pražský primátor slíbil situaci řešit. "Záchranka jsou naši zaměstnanci, víme, že se tam navyšují platy. Pan ředitel připraví podklady a my to vyřešíme," ujišťuje Bohuslav Svoboda.

Hejtman Vysočiny potřebuje na vyšší platy lékařům-záchranářům asi deset milionů korun. Zatím netuší, jak se jednání vyvinou a řešení nemá. "V rozpočtu máme nějakou rezervu, kterou bychom v případě krize tohoto typu museli použít. Obávám se však, že když ministerstvo neustoupí, vyvolá to opět nějaké pnutí mezi ministerstvem a kraji. Bez nich ale nemůže ministerstvo prosadit žádnou restrukturalizaci péče," dodal Běhounek.

Tak ať někdo vymyslí, jak opravovat město bez uzavírek, vyzývá Hřib

  • Nejčtenější

Novinky na iDNES Premium: Každý den rozdáváme bazény za 100 tisíc Kč

Léto je v plném proudu, teploty pravidelně stoupají nad 30 stupňů a schladit se ve vodě je jistě krásná představa každého z nás. Ve spolupráci se společností Marimex každý všední den rozdáváme bazény...

15. července 2024,  aktualizováno  22.7 8:34

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s psychologem Jordanem Petersonem dokonce osud své dcery označil za zlo a slíbil, že zničí...

24. července 2024  11:37

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě

Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s odbavováním letů, vysílat ráno nemohla ani britská televize Sky News. Agentura Reuters to označila za...

19. července 2024  9:25,  aktualizováno  22:33

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí Loštic na Šumpersku. Žací lišta kombajnu může měřit až 18 metrů, což na rozlehlých...

22. července 2024  14:31

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

VIDEO: Kapitán výletní lodi v Řecku spláchl vlnou turisty na pláži. Vyšetřují ho

Nevyžádané dobrodružství na jinak poklidné dovolené zažili v sobotu turisté na pláži Agios Stefanos na řeckém ostrově Mykonos. Nedaleko kotvící výletní loď totiž vyslala směrem k pláži tak velké...

23. července 2024  9:29

Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion. Sportovci, na něž nezvykle dopadaly kapky deště, na lodích připluli na dohled Eiffelovy věže. Po chvilce...

26. července 2024  18:35,  aktualizováno  27.7

Rozvojové země se topí v rekordních dluzích, odnášejí to nejchudší, říká studie

Většina států po celém světě dlouhodobě bojuje s vysokými dluhy. V případě rozvojových států ale nebyl tento problém nikdy větší. V průměru tyto země na splácení závazků vůči věřitelům alokují skoro...

27. července 2024

Pověst jejich zmrzliny překročila hranice. Vsadili na řemeslnou výrobu

Za tři dekády se z malé cukrárny na konci světa stalo zmrzlinářské impérium Adria Gold. Vyrábí zmrzlinu ve statisících litrech ročně a dodávají ji nejen po Česku, ale i sousedních zemí. Rodinná firma...

27. července 2024

Prsty už slábnou, hlásí Petr Janda. Na pódiu chce ale zůstat až do konce

Letošní červencová party na zahradě Petra Jandy se nesla v havajském duchu. A její nejzářivější hvězdou byl stejně jako v předchozích letech sám hostitel, který v květnu oslavil dvaaosmdesátiny....

27. července 2024

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....