„Je zásadní rozdíl v kvalitě potravin a výrobků od stejného výrobce. Naším cílem je, aby EU v budoucnosti přijala legislativu, která by to měla řešit. Týká se to nejenom Čechů, kteří vyrážejí do zahraničí, ale také například Němců, kteří vyrážejí do Čech a jsou zvyklí kupovat výrobky určité kvality,“ prohlásil ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).
Projekt porovnával 21 vybraných výrobků stejné značky z České republiky, Slovenska, Rakouska, Německa a Maďarska. Testy odhalily, že 13 bylo odlišných, pět bylo mírně odlišných a tři byly ve všech zemích stejné (více čtěte v úterní MF DNES). Navíc se ukázalo, že pět výrobků mělo rozdílný objem a že zejména v Německu a Rakousku bylo ve stejném balení větší množství výrobku.
Rozdílné složení, senzorické vlastnosti i barvu měla například Nutella. U Kiri sýru zase bylo patrné, že měl v Německu a Rakousku o 20 gramů větší hmotnost než v ostatních zkoumaných zemích.
Jurečka poukázal zejména na rozdíly v případě rybích prstů od značky Iglo. Německá a rakouská verze měla vyšší obsah rybího masa i větší velikost samotných prstů. V rámci testu se potvrdily rozdíly také u čisticích prostředků. Například značka Lenor plní stejné lahve v Německu a Rakousku do objemu 990 mililitrů, zatímco v Česku a Maďarsku jen do objemu 930 mililitrů.
Výsledky průzkumu bude Jurečka prezentovat na jednání rady ministrů zemědělství Evropské unie. „Nemůžeme se tvářit, že si to spotřebitel má sám přečíst a zapamatovat. Je obtížné identifikovat, pro který trh by měl výrobek být určen. Všichni obyvatelé EU by měli mít nárok na stejnou kvalitu,“ prohlásil.
Podle průzkumu, který zpracovala Vysoká škola chemicko-technologická (VŠCHT), není možné jednoznačně určit, že se v některé ze zemí prodávají výrazně kvalitnější potraviny. Rozdílné složení výrobků prý mohou ovlivňovat chuťové preference spotřebitelů nebo dostupnost místních surovin.
Rozdíly stejných potravin prodávaných v českých a německých obchodech ukázalo i srovnání, které v roce 2015 provedla z iniciativy europoslankyně Olgy Sehnalové Vysoká škola chemicko-technologická ve spolupráci s řetězcem Albert (více čtěte zde).
Ministr zemědělství Jurečka popisuje rozdíly u rybích prstů: