Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

DOKUMENT: Koaliční smlouva uzavřená mezi ODS, KDU-ČSL, TOP 09, Piráty a STAN

Část 13/19

Školství, vysoké školy, věda a sport

  • Více peněz do školství. Budeme směřovat výdaje do školství k průměru zemí OECD, tedy alespoň k 5,2 % HDP. Garantujeme, že udržíme platy pedagogických pracovníků minimálně na úrovni 130 % průměrné mzdy. Zajistíme investice do výstavby a rekonstrukce vzdělávací infrastruktury, i s maximálním využitím evropských fondů. Zajistíme spravedlivé a srovnatelné podmínky pro soukromé i církevní školy.
  • Regionální školství. Navýšíme počet podpůrných pracovníků v mateřských školách.
  • Zavedeme normativ na chůvy a asistenty pedagoga. Podpoříme dětské skupiny jako alternativy předškolního vzdělávání. Zlepšíme kvalitu výuky na druhém stupni základních škol. Budeme všestranně podporovat gymnázia a všeobecné vzdělávání. Podpoříme odborné vzdělávání na středních školách a středních odborných učilištích.
  • Nastavíme a budeme rozvíjet celostátně ukotvené modely spolupráce škol s firemní sférou. Vytvoříme podmínky pro rozvoj a legislativní ukotvení duálního vzdělávání jako další formy odborného vzdělávání. Současně bude vytvářena podpora pro firmy, které chtějí do duálního systému vstoupit. Podpoříme rozvoj základních uměleckých škol a konzervatoří coby rodinného stříbra českého školství.
  • Proměna cílů a obsahu vzdělávání. Provedeme revizi rámcových vzdělávacích programů. Zaměříme se na snížení celkového objemu učiva a podpoříme kvalitu (porozumění) před kvantitou (memorováním). Stanovíme jádrové učivo a budeme klást důraz na kreativitu a týmovou spolupráci. Jednotlivé školy se rozhodnou, zda vzorové školní vzdělávací programy využijí, nebo si vypracují vlastní. Budeme se soustředit na rozvoj gramotností (občanské vzdělávání a etická výchova, finanční a mediální gramotnost, kritické myšlení) a klíčových kompetencí. Posílíme výuku dějin 20. století s důrazem na nedemokratické režimy a společenský extremismus. Budeme klást důraz na neformální vzdělávání a na celoživotní učení, které bude garantováno na základě partnerské spolupráce státu, zaměstnavatelů a odborů. Připravíme změnu legislativního rámce, která nastaví role a odpovědnost partnerů v systému celoživotního učení, jenž musí mimo jiné reflektovat reálné potřeby zaměstnavatelů na trhu  práce. Důležitá je i aktualizace Národní soustavy povolání a Národní soustavy kvalifi kací, kde musí být zásadně posílena meziresortní spolupráce.
  • Klíčové zkoušky. Zaměříme se na ověřování získaných kompetencí a gramotností v uzlových bodech vzdělávání (5. třída, 9. třída, konec středního vzdělávání). V kontextu tohoto ověřování a analýzy současného stavu připravíme změny v maturitních a závěrečných zkouškách, stejně jako v přijímacím řízení na střední školy.
  • Podpora pedagogům. Zajistíme kvalitní platové ohodnocení učitelů s důrazem na posílení nadtarifních složek platu a motivaci v průběhu kariéry. Připravíme a zavedeme systém profesního růstu pedagogů, který bude postaven na jejich kompetenčním profilu a bude propojen se systémem odměňování. Zlepšíme podmínky pro výkon učitelského povolání, zejména rozšířením odborné podpory učitelů ve školách (další vzdělávání a metodická podpora, snížení administrativy, zavedení podpůrných odborných profesí ve školách, podpora začínajících učitelů). 
  • Posílíme motivaci pro výběr učitelského povolání a podpoříme reformu a kvalitu profesní přípravy učitelů s důrazem na praktické dovednosti. Posílíme finanční ohodnocení práce ředitele.
  • Klíčovým předpokladem snížení administrativy ředitele školy je razantní snížení byrokracie. V oblasti DVPP vytvoříme nabídku kvalitních a vzájemně propojitelných vzdělávacích programů (i ve formě online) a připravíme nástroje pro hodnocení jejich kvality.
  • Snižování nerovností. Legislativně ukotvíme a více zpřístupníme podpůrné pozice (především školní speciální pedagog a školní psycholog, ale i kariérový poradce, sociální pedagog) na školách. Podpoříme učitele v individualizaci výuky, práci s různorodými kolektivy žáků, rozvíjení potenciálu žáků se sociálním a jiným znevýhodněním a zároveň žáků mimořádně nadaných. Zaměříme se na regionální rozdíly v kvalitě vzdělávání. Podpoříme intervenční a rozvojové programy na pomoc regionům s podprůměrnými výsledky vzdělávání. Budeme podporovat práci s rodinami dětí ze sociálně znevýhodněného prostředí a dětí s odlišným mateřským jazykem. Systém společného vzdělávání nebudeme rušit. Podrobíme jej pečlivé revizi, aby opravdu odrážel potřeby žáka i možnosti škol. Provedeme reformu systému ochrany dětí zaměřenou zejména na podporu rodičovské péče.

Digitalizace a digitální vzdělávání

  • Budeme dále rozvíjet katalog digitálních vzdělávacích zdrojů a posilovat dostupnost vzdělávacích zdrojů podpořených z veřejných financí. Pro školy a žáky rozšíříme nabídku kvalitních digitálních výukových nástrojů a materiálů. Zajistíme finanční prostředky pro pořízení a obnovu ICT vybavení do škol a na rozvoj programů zaměřených na posilování digitálních dovedností učitelů i žáků. Digitalizace je naší cestou ke snížení administrativy ve školách.

Vysoké školy, věda, výzkum a inovace

  • Změníme systém financování vysokých škol, aby se jim vyplácela nejen věda, ale i kvalitní profesně orientovaná výuka.
  • Ve spolupráci s vysokými školami rozšíříme nabídku profesních bakalářských programů.
  • Na základě předem stanovených kritérií podpoříme vybrané instituce v jejich snaze o excelenci. Budou z nich špičkové výzkumné univerzity a vědecká pracoviště se zabezpečeným dlouhodobým institucionálním financováním jejich rozvoje.
  • Zvýšíme finanční alokace na grantovou podporu základního výzkumu.
  • Dokončíme zavádění Metodiky hodnocení M17+ a budeme ji dále rozvíjet. Budeme dále motivovat mobilitu výzkumných pracovníků, internacionalizace bude i hodnoticím kritériem dotačních programů.
  • Podpoříme, aby si studenti mohli vybrat obor až na základě absolvovaných profilových předmětů během studia, respektive přidat si další obor při absolvování profilových předmětů.
  • Daňově podpoříme reinvestice do výzkumu. Nastavíme programy pro podporu inovací v malých a středních podnicích a start-upech tak, aby byly skutečně efektivní.
  • Budeme vycházet z provedeného mapování potřeb i absorpční kapacity inovativního průmyslu a start-upů.
  • Posílíme Radu vlády pro výzkum, vývoj a inovace. Pod její koordinací sjednotíme procesní pravidla národních dotačních programů tak, aby hodnocení přihlášek vždy odpovídalo standardům vyspělých evropských zemí.

Sport

  • Přeměníme Národní sportovní agenturu ve funkční organizaci, která bude transparentně rozdělovat dotace. Prioritou je aktivní pohyb dětí a mládeže.
  • Aktualizujeme investiční plán Národní sportovní agentury tak, aby zohledňoval možnosti regionů a měst a jasně určoval, jak se budou podílet na sportovních aktivitách a investicích.
  • Zavedeme víceleté financování sportu a budeme usilovat o transparentní vícezdrojové financování.
  • Zabezpečíme trvání dotačních programů, aby sportovní organizace měly jistotu financování své činnosti a rozvoje. Neinvestiční programy nastavíme tak, aby se daly čerpat jednodušeji a už od začátku roku.
  • Při budování sportovišť jsou prioritou školní a multifunkční sportoviště, odpovídající parametrům konkrétních sportů.
  • Budeme podporovat vznik ucelených a optimalizovaných areálů, kde se budou připravovat sportovci v příbuzných oborech. Podpoříme vznik sportovních center.
  • Zvláštní investiční program vymezíme pro infrastrukturu, která splňuje parametry mezinárodních požadavků.
  • Budeme podporovat dostupná sportoviště pro děti, rodiny, seniory a handicapované sportovce, která budou zohledněna v prioritách Národní sportovní agentury.
  • Budeme podporovat všechny volnočasové organizace (Skaut, Sokol, Orel atd.) a obdobné aktivity občanské společnosti. Posílíme investiční dotace MŠMT pro volnočasové organizace.
Autor:

Výsledky voleb

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Koalice SPOLU skončila na druhém místě. Koalice Přísahy a Motoristů a Stačilo! předběhli STAN a Piráty.

Bílý lev a Bílý kříž. Čaputová s Pavlem si vyměnili nejvyšší státní vyznamenání

  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Policie prověřovala nákup vojenského materiálu pro Ukrajinu. Zajistila 300 milionů

5. června 2024,  aktualizováno  8.6 21:12

Premium Česká policie v tichosti prověřovala třaskavý případ, který může mít negativní dopad na zbrojní...

Starostové nesouhlasí s plánem na další rušení pošt, testy chtějí překazit

14. června 2024

Premium Česká pošta začala na venkově testovat, nakolik zvládne klasické poštovní pobočky nahradit Mobilní...

Začíná nová éra válčení. Na Ukrajině proběhla první bitva robotů na světě

14. června 2024

Premium Historie si možná bude pamatovat, že jedna z prvních bitev mezi roboty se odehrála na Ukrajině...

Kazaň a Helena. Ruská a americká jaderná ponorka se přiblížily na dohled

13. června 2024  22:12

Na Kubě, kam tento týden dorazily ruské bojové lodě, se nachází i americká jaderná ponorka USS...

„Jako impérium si musíme podrobit barbary.“ Ruský moderátor rozzuřil Číňany

13. června 2024  22:11

Ruský propagandistický moderátor Sergej Mardan silně pobouřil čínské uživatele sociálních...

Opalovací krém pro miminka: Jaký vybrat?
Opalovací krém pro miminka: Jaký vybrat?

Pokožka novorozenců a kojenců je tenká, zranitelná a má méně melaninu, což je pigment, který chrání pokožku před slunečním zářením. Kůže miminka je...

Nová Miss Alabama je morbidně obézní. Vítězka váží 150 kilo, lidé se bouří

Vítězkou v soutěži National American Miss je Sara Millikenová. Třiadvacetiletá žena byla zvolena královnou krásy i...

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...

Koupil byt i s nájemníkem a zdražil o sedm tisíc. Chce výnos 4,5 procenta

Seriál Našel jsem si nájemní byt, ve kterém bydlím několik měsíců. Platím 17 tisíc korun za nájem a k tomu měsíční poplatky za...

Čekám na transplantaci, ale dám přednost mladým, říká herec Zdeněk Žák

Herec Zdeněk Žák (71) si nikdy moc nepřipouštěl své zdravotní problémy. Nemoci přecházel a k doktoru se nehnal, až...

Za srážku vlaků únava nemohla, ukázalo šetření. Strojvůdce si chybu uvědomil

Strojvedoucí havarovaného rychlíku RegioJet, v kterém minulý týden zemřeli v Pardubicích čtyři lidé, si těsně před...