Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Úřad začal vymáhat zpět 1,4 milionu korun, které Mynář dostal na sjezdovku

Firma, kterou spoluvlastnil kancléř prezidenta Vratislav Mynář, nejpravděpodobněji bude muset vrátit 1,4 milionu. Peníze na dotacích vyfasovala na zasněžování sjezdovky v Nové Lhotě. Sněžná děla ale už pět let rezavějí v nefunkčním areálu, protože na rozdíl od Osvětiman úřady zatrhly Mynářovi postavit načerno nádrž na vodu. Po upozornění MF DNES nyní zahájil Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) řízení o vrácení peněz.
Kancléř prezidenta Vratislav Mynář (20. února 2018).

Kancléř prezidenta Vratislav Mynář (20. února 2018). | foto:  Michal Šula, MAFRA

Mohly to být druhé Osvětimany, jen o čtyřicet kilometrů dále. I v Nové Lhotě na Hodonínsku chtěl nynější kancléř prezidenta Vratislav Mynář vybudovat lyžařský areál. A i tady si svůj projekt nechal zaplatit z dotací. Na nakoupení sněžných děl, osvětlení a zázemí inkasovala jeho firma na 2 miliony korun z EU. Samotná obec do záměru investovala další miliony. Pak se ale plán zasekl.

Zatímco v Osvětimanech začal Mynář svah zasněžovat z načerno postaveného rybníku, v Nové Lhotě mu nelegální vybudování nádrže zatrhlo vedení Chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty. Území totiž spadá do nejpřísnější zóny ochrany přírody a vody je tam dlouhodobý nedostatek. Umělé zasněžování tedy nebylo možné. Navzdory tomu si firma dotace nechala; zdejší vleky tady dodnes stojí.

Po půl roce od chvíle, co MF DNES upozornila, že Mynářova firma tak nesplnila nařízenou pětiletou lhůtu udržitelnosti dotací, má nyní kontrola Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) výsledek. „SZIF bude zahajovat řízení o vrácení dotace na dva projekty,“ řekla MF DNES mluvčí SZIF Vladimíra Nováková.

SZIF podle ní po společnosti Ski-Moravia začíná vymáhat 1,2 milionu, které Mynář chtěl na vybudování čerpací stanice pro zasněžování – jenže ta nemá odkud pumpovat vodu. A úřad chce zpět i dalších 200 tisíc, které kancléři poslal na vztyčení stožárů s osvětlením svahu, po němž nejezdí žádní lyžaři.

Pevné spojení s kancléřem prezidenta

Mynář už nyní ve firmě jako spolumajitel oficiálně nefiguruje. Když mu projekt nevyšel, svůj podíl přepsal v roce 2013 na nynějšího starostu Osvětiman Aleše Pfeffera. Ačkoli měla v té době společnost podle účetních uzávěrek milionový majetek, převod se odehrál za 70 tisíc korun. Tak levně získal firmu muž, který se v Osvětimanech stal starostou, protože mu Mynář loni po volbách místo přepustil.

Pfeffer následně jako hlava obce tvrdil, že kancléřův rybník v jeho obci není černá stavba.

K nejnovější patálii spojené s někdejším podnikáním kancléře Miloše Zemana se včera Pfeffer nechtěl vyjadřovat. „Jsem v lese, kácím stromy. Nemám čas. Zavolejte zítra,“ řekl starosta.

Nekomentoval to ani Mynář. „Víte víc než já. Angažmá ve firmě jsem ukončil před šesti lety. A pokud se nemýlím, jedná se o neveřejné informace,“ konstatoval Mynář.

Obří dluh u Mynáře

Zatímco kancléř už u firmy v obchodním rejstříku zapsaný není, jeho peníze v ní nejspíše pořád zůstaly. V majetkovém přiznání, které po letech tahanic a soudů kancléř předloni vložil do veřejného rejstříku, uvedl, že mu společnost Ski–Moravia vedená Pfefferem dluží skoro 1,7 milionu korun.

Ve firmě po odchodu Mynáře zůstali kromě jeho blízkého známého Pfeffera jeho dva společníci – Radim Matyáš a Jan Stindl, s nimiž kancléř dříve vlastnil společnost, která nabízela pomoc se získáváním dotací. Ovšem to, jestli má jejich firma Ski-Moravia z čeho naopak dotace vrátit, není jasné. Neplní totiž zákonnou povinnost a nezveřejňuje účetní závěrky. Z posledního dostupného dokumentu za rok 2011 je ale patrné, že už tehdy společnost dlužila téměř 7 milionů.

Miliony ve vzduchu

Společnost má ovšem stále možnost se bránit. Z toho, že sjezdovka už pět let nefunguje, ji paradoxně usvědčuje dokument samotné obce Dolní Lhota, která s Mynářem projekt spouštěla a investovala do něj miliony korun.

Na svahu rezivějí sněžná děla, na které firma Vratislava Mynáře dostala dvoumilionovou dotaci.

„Od roku 2013 není skiareál v provozu, protože bez zasněžování to není možné,“ píše se v rozvojovém plánu obce do roku 2024. A společnost při několikaměsíční kontrole nebyla schopná doložit, že tomu bylo jinak. Proto fond zahájil řízení o vrácení dotací.

„Než ale vydá SZIF rozhodnutí v této záležitosti, bude mít příjemce dotace lhůtu na vyjádření, může nahlížet do spisu či doložit jiné doklady,“ dodala Nováková.

Z EU mimořádně sledovaný úřad

SZIF přitom zpět nechce úplně první dotaci devět set tisíc, kterou kancléř dostal na nákup samotných sněžných děl. Lhůta udržitelnosti této dotace vypršela v prosinci 2013.

SZIF, který také řeší vysoce sledovaný problém dotací pro Agrofert, je i v případě Mynáře pod detailním dohledem Evropské komise. Úřad spadá pod ministerstvo zemědělství, které řídí Miroslav Toman. Muž blízký prezidentu Miloši Zemanovi.

„Generální ředitelství pro zemědělství a rozvoj venkova si od vnitrostátních orgánů vyžádalo další informace o této věci a situaci bude pečlivě sledovat,“ reagoval na konci května evropský komisař pro zemědělství a rozvoj venkova Phil Hogan na interpelaci českého europoslance Tomáše Zdechovského, který odkázal na text MF DNES.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...