Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Extrémní gastronomie: aljašskou rybí hlavu byste si na Vánoce nedali

I když Aljaška láká turisty na překrásné přírodní scenérie, kulinářskou atrakcí se nejspíš nikdy nestane. Může za to i tradiční místní specialita, kterou se proslavili domorodí Inupiaté a Jupikové. Pokrm, který nazývají tepa, je totiž částečně nahnilou rybí hlavou.
Nejčastěji se na Aljašce fermentují hlavy síhů.

Nejčastěji se na Aljašce fermentují hlavy síhů. | foto:  CC-BY, Creative Commons

S rybami je trochu problém. Sice jsou zdravé a chutnají výtečně, ale rychle podléhají zkáze. Zvlášť pokud nemáte mrazicí box. Aljaška sice nevyniká tropickými vedry, ale zdejší chladné klima ledničku plně nahradit nedokáže. Ryby tedy můžete jíst syrové, sušené nebo uzené. Což se trochu omrzí.

I proto se zdejší obyvatelé upnuli k poněkud netradičnímu modelu uchovávání rybího masa, studené fermentaci. Celý recept přípravy pochoutky tepa odráží úspornou povahu Jupiků, kteří nechtěli zbytečně mrhat ani kouskem masa.

Přece se to nevyhodí!

Tepa v přeneseném významu značí zápach. A to pořádný. Na samém počátku úpravy stojí spokojení domorodci, radující se z dobrého rybolovu. Sladkovodní ryby, většinou to jsou síhové nebo lososi čavyča, rychle zpracovávají na vykostěné filety. Sušit je budou nad ohněm nebo ve větru. Ale kam se zbytky? Nic takového tu neznají. Odsekané rybí hlavy zamíří do přichystané jámy. V ní už obvykle čeká dřevěný sud, ale výjimkou není ani obyčejná díra vyložená kameny.

Hlavy síhů se tu postupně vrší, přičemž jsou průběžně prokládány vybranými vnitřnostmi a částmi kostí. Záleží na povaze úlovku, jestli v jámě přibude i rybí mlíčí nebo jikry. Podstatné je, že se celý objem brzy stává dost kluzkým. Opravdu zkušení Jupikové navíc prosypávají jednotlivé uložené vrstvy popelem, hlínou nebo aspoň trsy trávy. Má to svůj důvod. Na konci těchto procedur je přes sud přetažen jutový pytel. Nejde o hygienu, ale spíše o snahu odpudit případné mrchožrouty a zprostředkovat obsahu přístup vzduchu. A dál?

Odvaha polknout

Pak stačí jen počkat. Týden nebo dva, v závislosti na okolní teplotě. Že je pokrm možné servírovat, napoví správný zápach. V teplejším klimatu zraje tepa samozřejmě rychleji. Jen je třeba z mazlavé kaše polotekutých vnitřností vybrat rybí hlavy. Pobyt ve směsi se postaral o jejich částečné rozložení. Oči jim už chybí, čelistní kůstky jdou snadno oddělit od lebky. Tenkou vrstvu masa spojenou s kůží lze prakticky odsrknout rty.

Extrémní gastronomie

Pokud si však chcete skutečně pochutnat, je prý nejlepší křoupat hlavu celou. Částečný rozklad se totiž postaral o změknutí kostí. Rybí skřele a masitější „krk“ jsou prý učiněnou lahůdkou. Pokud tedy dokážete překonat odpor, který vyvolává intenzivní zápach.

„Nejtěžší je dostat rybí hlavu do úst a chvilku ji tam udržet,“ připouštějí ti, kteří se aljašskou výzvu pokusili pokořit. „Pak už to není tak zlé. Vzadu na patře cítíte koncentrovanou rybí chuť. Je to trochu podobné silně uzrálým sýrům, které jsou nakonec lahodné.“

Moderní trendy tradicím nesvědčí

Tradiční jupický pokrm vás ovšem nemusí porazit jen svým nevábným vzezřením nebo puchem. O tom, zda opravdu skončíte jako dobře nasycený strávník, rozhoduje kvalita výrobního postupu. Nádoba či jáma se zrajícími hlavami je totiž velmi náchylná k množení bakterií Clostridium botulinum. Otrava botulotoxinem, jedním z nejsilnějších neuroparalyzujících jedů, by pak pravděpodobně představovala váš poslední gastronomický zážitek.

Právě snaha vyhnout se smrtelné otravě vede zkušené Jupiky k tomu, že rybí hlavy prokládají trávou. Klostridie se totiž vyvíjejí v prostředí bez přístupu vzduchu a tyto vrstvy organického materiálu zajišťují jeho částečný prostup. Podobně pak popel nebo hlína „sterilizují“ rybí vnitřnosti. Příprava fermentovaných hlav nikdy nebyla pro konzumenty úplně bez rizika, ale nebezpečí se rapidně zvýšilo v osmdesátých letech minulého století.

Tehdy na Aljašku poprvé „ve velkém“ dorazily plastové boxy a sudy. Díky tomu, že na rozdíl od vyhrabaných jam skutečně dobře těsnily, vytvářely anoxické prostředí podporující růst klostridií. Po dramatické sérii otrav se místní obyvatelé rádi vrátili k původnímu modelu přípravy.

Okusili byste tepu?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 neděle 6. ledna 2019. Anketa je uzavřena.
Autoři:

Nejčtenější

Sex dvacetkrát týdně. Každá milenecká láska je jiná, říká studie

Přelomová, průkopnická. Nad novou studií zkoumající mileneckou lásku, v době začátku vztahu, létají superlativy. Má být vůbec první, která čistě empiricky dokládá, že univerzální milenecká partnerská...

Vlastnil harém, obchodoval s drogami i zbraněmi. Nakonec se však přepočítal

Premium

V době, kdy jen hrstka lidí tušila, co je počítačový virus, naprogramoval John McAfee antivirový program a během pár let díky němu vydělal závratné jmění. Stal se jednou z prvních známých osobností...

Netušil, že hostí svého vraha. Z mladého souseda se vyklubal psychopat

Premium

Ubírala se po úzké pěšině, kterou zasypal sníh. Nebylo moc lidí, kteří tudy chodili. Na jejím konci stál domek. Byl stejně osamělý jako jeho majitel Ján K., pětašedesátiletý důchodce. Právě jemu...

Zbraň jako investice. Veletrh nabídl pistoli za 50 tisíc eur

Nástup zbrojovek z Číny i Turecka, inovace v kategorii pistolí pro skryté nošení, novinky mezi krátkými zbraněmi s optikou. Norimberský veletrh IWA OutdoorClassics byl výletem do aktuálních trendů ve...

Haló, tady rozpustilá příroda. Fotosoutěž otevírá další ročník

Vyhlížejí zlomyslně, dobrácky, přihlouple, zaskočeně. Komicky. Také láskyplně. Fotky soutěže Comedy Wildlife nabízejí obdobné emoce. Vždycky však pobaví. Rovněž oslavují divokou přírodu, upozorňují...

Herr Leutnant, to není Dijon! Jak luftwaffe bombardovala Německo

Premium

První velký nálet na západní frontě, který ospravedlnil pozdější ničení měst, si omylem provedli Němci sami sobě. Netrefili se „jen“ o 180 kilometrů a hned to hodili na Brity.

16. března 2025

Vlastnil harém, obchodoval s drogami i zbraněmi. Nakonec se však přepočítal

Premium

V době, kdy jen hrstka lidí tušila, co je počítačový virus, naprogramoval John McAfee antivirový program a během pár let díky němu vydělal závratné jmění. Stal se jednou z prvních známých osobností...

15. března 2025

Poslal manželku za potrat na smrt. Jindřich VIII. byl králem žen i poprav

Premium

Na počátku to vypadalo nadějně, takový milý král... Jeho krutost jej však záhy předcházela. Přece jen – kdo dokáže nechat popravit ženu, se kterou sdílí lože. Anglický král Jindřich VIII. to udělal...

15. března 2025

Zbraň jako investice. Veletrh nabídl pistoli za 50 tisíc eur

Nástup zbrojovek z Číny i Turecka, inovace v kategorii pistolí pro skryté nošení, novinky mezi krátkými zbraněmi s optikou. Norimberský veletrh IWA OutdoorClassics byl výletem do aktuálních trendů ve...

15. března 2025

Ve skutečnosti chtějí pekáč buchet. AI zjišťovala, proč lidé cvičí

Nabízejí se zásadní motivace, zejména zdravotní. Rovněž ty povrchnější, marnivá snaha o krásné tělo. Co konkrétně nás vede k pravidelnému cvičení, prověřovala izraelská studie. Zkoumala též, co nám...

14. března 2025

Haló, tady rozpustilá příroda. Fotosoutěž otevírá další ročník

Vyhlížejí zlomyslně, dobrácky, přihlouple, zaskočeně. Komicky. Také láskyplně. Fotky soutěže Comedy Wildlife nabízejí obdobné emoce. Vždycky však pobaví. Rovněž oslavují divokou přírodu, upozorňují...

13. března 2025

DoReMi v rukou šarlatánů. Frekvence Solfeggio měly opravovat DNA

Premium

Byl to svérázný příspěvek zapáleného šarlatánského nevzdělance do hudební teorie. Odhaloval, že za slabikami označujícími výšku tónů diatonické stupnice stojí božské vnuknutí. Proto mělo mít ono...

12. března 2025

Pomsta aztéckého boha. Poslední císař předpověděl pád dobyvateli Cortésovi

Premium

Hernán Cortés, španělský dobyvatel zodpovědný za zánik Aztécké říše, ho nechal před 500 lety popravit. Poslední aztécký vládce Cuauhtémoc, svým lidem považovaný za božské vtělení, však přežil...

11. března 2025

Pozor, epidemie. Obezita a nadváha postihne do roku 2050 většinu dospělých

Ona zpráva volá po změně kurzu. Během nadcházejících dvaceti pěti let bude na světě většina dospělých trpět nadváhou, nebo dokonce obezitou. Stejně tak třetina dětí, popisuje magazín The Lancet....

11. března 2025

Sex dvacetkrát týdně. Každá milenecká láska je jiná, říká studie

Přelomová, průkopnická. Nad novou studií zkoumající mileneckou lásku, v době začátku vztahu, létají superlativy. Má být vůbec první, která čistě empiricky dokládá, že univerzální milenecká partnerská...

10. března 2025

Netušil, že hostí svého vraha. Z mladého souseda se vyklubal psychopat

Premium

Ubírala se po úzké pěšině, kterou zasypal sníh. Nebylo moc lidí, kteří tudy chodili. Na jejím konci stál domek. Byl stejně osamělý jako jeho majitel Ján K., pětašedesátiletý důchodce. Právě jemu...

9. března 2025

Z tajných sejfů: Ten lepší Kennedy padl roku 1944 v předchůdci dronu

Premium

Byl to vlastně velký staromódní dron. Onen letoun byl jednou velkou bombou, napěchovaný více než deseti tunami trhaviny. Seděl v něm Joe Kennedy. Skončilo to tragédií, která nakonec nasměrovala chod...

9. března 2025