Extrémní gastronomie: prasečí rektum považují Namibijci za pochoutku

aktualizováno 
Někdy je lepší se moc nevyptávat. Na otázku, která část prasete savanového je nejlepší, vám totiž lidé z namibijského etnika Ovambo dají jasnou odpověď: prorostlá svalovina kolem řitního svěrače s přiléhajícím kusem vyústění střev. Že to zní opravdu nechutně? Proti přípravě této speciality to ještě nic není.

Prase savanové (Phacochoerus africanus) je pro kuchaře tuhou výzvou. Vybírají si z ní oblast kolem konečníku. | foto: Profimedia.cz

Lidé Ovambo nejsou v Namibii zrovna minoritou. Tradičním způsobem víceméně zemědělského života jich tu žije kolem dvou milionů. Savanová prasata, blízce příbuzná s prasaty bradavičnatými, proto vnímají jako nepříjemné škůdce. Rozhrabávají jim polnosti, plení úrodu, jsou poměrně agresivní. Navíc jsou tito chrochtající nezbedové přemnožení.

Fotogalerie

Místo optima deseti kusů na kilometr čtvereční se jich může lokálně vyskytovat na stejné ploše i sedm desítek, což už je pro domorodé farmáře slušná pohroma.

Divoké vepřové, o které není zájem

Proč je tu prasat savanových tolik? Důvody jsou dva: je to druh, který trochu neplánovaně těží z přítomnosti rezervací a chráněných území. V těchto hájemstvích je schopen dosahovat velké početnosti bez výraznějšího ohrožení. Odtud pak expanduje do volné krajiny. A druhý důvod? Namibijští domorodci je většinou neloví a nekonzumují. Považují je za nečistá a plevelná zvířata. Proč? Prasata jsou totiž všežravci a kromě rostlinné potravy si umí pochutnat i na zdechlinách.

Ale pravou příčinou neoblíbenost zjevně bude i něco jiného než jen domorodé tabu. Své dělá i jejich velmi suché maso, které se tepelnou úpravou zpevní do tuhých vláken téměř nerozžvýkatelné svaloviny. Ze zabitého zvířete jsou tak konzumovány jen vybrané měkké části. Nejprve mozek, který se pojídá začerstva, ihned po úspěšném skolení zvířete. A pak „královský kousek“, svalovina obestupující prasečí rektum.

Gumové maso se zvláštní příchutí

Extrémní gastronomie

Je totiž skutečně vláčným až pružným kusem masa. Domorodí lovci si ho skutečně pochvalují a kromě vlastního prstence spolu s ním vyřezávají ještě svěračovou část střev. Přibližně třicet centimetrů délky. Samotná úprava je velmi prostá. První krok? Vypreparovaný vývod zažívacího traktu je nejprve zapotřebí zbavit původního obsahu. Tedy vymáčknout to, co už vlastně čekalo na cestu ven.

Následně je možné tento dutý váleček střev několikrát obrátit a protřepat, podobně jako rukavici. Žádné další čištění nebo praní ovšem už nečekejte. Obrácené střívko a svalovina rekta se poté vloží do popela a řeřavých uhlíků. Ne nadlouho. I když bychom jistě uvítali, aby se zrovna tento pokrm velmi důkladně dezinfikoval alespoň plameny ohně, pobude tu jen krátce. Tak, aby se prohřál, ale nespekl na povrchu. A aby uvnitř trochu pustil šťávu.

Dál už je to prosté. Příloha, dochucení? Nic z toho není zapotřebí. Po necelých pěti minutách je čas na porcování a konzumaci. Teplá masitá žvýkačka přitom nechutná vyloženě špatně. Zbytky chlupů nebo exkrementů nejsou po opálení v ohni patrné. Jen si nesmíte moc připouštět, co vlastně jíte. Snadné to právě není. Žvýkat musíte rychle, protože maso se rychle stává tuhým.

Recept, který zamával s celebritou

Anthony Michael Bourdain, americký kuchař a moderátor, zcestovalý muž, který dal tvář televizním pořadům o poznávání regionálních specialit z celého světa, s tím měl také problémy. Oficiálně přiznal, že to byl asi ten psychicky nejnáročnější pokrm, který kdy pozřel.

Přesto se držel jednoduché a upřímné filozofie: „Každé darované jídlo je gestem pohostinnosti a mělo by vždy být s vděkem přijato. Vždycky. Je jedno, jak podivné nebo děsivé vám přijde, ale pro někoho jiného je obživou. Je to třeba jeho nejoblíbenější jídlo a tím, že vám jej nabízí, prokazuje tím svou štědrost. Takže i když to vypadá divoce, nasaďte ten správný výraz a pořádně se zakousněte.“

Autoři:

Extrémní gastronomie: Hrajete si rádi s jídlem? Zkuste brunejský ambuyat

Ambuyat (ve větší míse vlevo) je vlastně takový výživný dopravník chuti.

VIDEO Je to pokrm, který bude chutnat tak, jak chcete. Sám o sobě je totiž ambuyat chuťově neutrální,...

Extrémní gastronomie: nejdražší mořské okurky přijdou na 3 500 dolarů

Mořská okurka Apostichopus japonicus láká nejvíc.

Nevalná chuť, bizarní vzhled a ještě k tomu připočtěte fakt, že dýchají svým konečníkem. Přesto...

Extrémní gastronomie: špíz z drůbežích vnitřností skýtá paletu chutí

Exotická kuchyně je i v případě drůbeže velmi kreativní.

Na onen důvtipný recept přišli nezávisle na sobě v několika koutech světa. Grilované slepičí...

Extrémní gastronomie: seznamte se s temnou stránkou italské kuchyně

Takhle vypadají střívka samotná, říká se jim pajata arrosto. Servírují-li se se...

Chybí mu lehkost i kouzlo důmyslnosti středomořské gastronomie. Obyvatelům země navíc připomíná...

Extrémní gastronomie: když sklípkan nad ohněm pískne, může se jíst

Ve Venezuele se s pavouky setkáte i ve vybrané gastronomii.

Jen pohled na kradmý pohyb čtyř párů ochlupených složených končetin v nás vyvolává mrazení, osm...

Extrémní gastronomie: želví želé je korunou čínské medicíny

Je to drahé želé, nevypadá však příliš vábně.

Má vyřešit všechny vaše obtíže a neduhy. Jen se při tom nesmíte bát sáhnout hlouběji do kapsy....

Extrémní gastronomie: příprava mršin ze silnic je totální recyklace

To je mi úlovek! Alison Brierleyová patří mezi průkopnice pojídání sražených...

Konzumovat mršiny sesbírané podél silnic se v Česku nesmí. Ale zbytek světa to tak nevidí. V...

Nejčtenější

Lepší erekce i sex: milostný prožitek zintenzivní technika mindfulness

Jde o hlavu. Vyplatí se ji neztratit ani v ložnici, tvrdí zastánci praktiky...

Neustálé posuzování se, úzkost z toho, že podám špatný výkon, závazek skončit hrátky orgasmem, ale též stud za svoje...

Arizona proti pornu. Je společenskou hrozbou, tvrdí parlament

Ilustrační snímek

Prostupuje celou společností, kazí mladistvé, vytváří toxické prostředí. Pornografie způsobuje zdravotní krizi,...

VIDEO: První republika zahnala prostituci do kabaretů

Prostituci se nepovedlo vymýtit žádného společenskému zřízení. Maximálně zamést...

Své místo si udržela v každé době napříč historií, skrze všechny politické i společenské systémy. Prostituce je...

„Beztak ho máš malý“. Nový smajlík může vyjadřovat i malý penis

Emotikon „Pinching Hand“ se může stát hitem letošní edice symbolů.

Ono gesto je vypovídající, velmi srozumitelné. Naznačuje, že něčeho je opravdu málo. Nebo že něco je opravdu malé....

VIDEO: Sexy česká trenérka amerických hokejistů uvedla zápas hymnou

Sexy Češka je nejen zpěvačka a tanečnice, ale i trenérka amerického hokejového...

V americké profesionální Federální hokejové lize kondičně trénuje tým Carolina Thunderbirds, šest zápasů ho však řídila...

Další z rubriky

Nepadnoucí paruka, amatérské vzkazy: mizerní špioni nedávné historie

Zadržení amerického špiona Ryana Christophera Fogla v Moskvě (14. května 2013)

Agentury tvořené z chladnokrevných, precizně vyškolených profesionálů. Týmy šlapající podle nadrilovaných manuálů a...

VIDEO: Pražský radní chodí bos. Bezdomovci mu z lítosti dávají boty

Lukáš si libuje, že sníh je měkoučký.

Mladíka bez bot odmítl ve Frýdku-Místku pustit řidič autobusu do vozu. Tato informace namíchla Lukáše Findeise. Radní...

Vězení San Pedro je místo, odkud vězni neutíkají, protože nemají důvod

Jsou v něm zavřeni nejtěžší bolivijští vězni, ale bachaři nad ním nevládnou....

Žádní dozorci uvnitř areálu, čtyři až pět mrtvých měsíčně, svou celu si musíte sami pronajmout. Přesto si odsouzení na...

Kde doma tečou peníze? 5 tipů, které vám ušetří tisíce korun
Kde doma tečou peníze? 5 tipů, které vám ušetří tisíce korun

Proč u vás doma nefungují všechny univerzální rady, jak ušetřit? Protože každá rodina funguje jinak! Zaměřte se na to, co opravdu potřebujete, a podle toho postupně utáhněte kohoutek na správném místě. V rozpočtu se pak najde i pár stovek navíc.

Najdete na iDNES.cz