Extrémní gastronomie: prasečí rektum považují Namibijci za pochoutku

aktualizováno 
Někdy je lepší se moc nevyptávat. Na otázku, která část prasete savanového je nejlepší, vám totiž lidé z namibijského etnika Ovambo dají jasnou odpověď: prorostlá svalovina kolem řitního svěrače s přiléhajícím kusem vyústění střev. Že to zní opravdu nechutně? Proti přípravě této speciality to ještě nic není.

Prase savanové (Phacochoerus africanus) je pro kuchaře tuhou výzvou. Vybírají si z ní oblast kolem konečníku. | foto: Profimedia.cz

Lidé Ovambo nejsou v Namibii zrovna minoritou. Tradičním způsobem víceméně zemědělského života jich tu žije kolem dvou milionů. Savanová prasata, blízce příbuzná s prasaty bradavičnatými, proto vnímají jako nepříjemné škůdce. Rozhrabávají jim polnosti, plení úrodu, jsou poměrně agresivní. Navíc jsou tito chrochtající nezbedové přemnožení.

Fotogalerie

Místo optima deseti kusů na kilometr čtvereční se jich může lokálně vyskytovat na stejné ploše i sedm desítek, což už je pro domorodé farmáře slušná pohroma.

Divoké vepřové, o které není zájem

Proč je tu prasat savanových tolik? Důvody jsou dva: je to druh, který trochu neplánovaně těží z přítomnosti rezervací a chráněných území. V těchto hájemstvích je schopen dosahovat velké početnosti bez výraznějšího ohrožení. Odtud pak expanduje do volné krajiny. A druhý důvod? Namibijští domorodci je většinou neloví a nekonzumují. Považují je za nečistá a plevelná zvířata. Proč? Prasata jsou totiž všežravci a kromě rostlinné potravy si umí pochutnat i na zdechlinách.

Ale pravou příčinou neoblíbenost zjevně bude i něco jiného než jen domorodé tabu. Své dělá i jejich velmi suché maso, které se tepelnou úpravou zpevní do tuhých vláken téměř nerozžvýkatelné svaloviny. Ze zabitého zvířete jsou tak konzumovány jen vybrané měkké části. Nejprve mozek, který se pojídá začerstva, ihned po úspěšném skolení zvířete. A pak „královský kousek“, svalovina obestupující prasečí rektum.

Gumové maso se zvláštní příchutí

Extrémní gastronomie

Je totiž skutečně vláčným až pružným kusem masa. Domorodí lovci si ho skutečně pochvalují a kromě vlastního prstence spolu s ním vyřezávají ještě svěračovou část střev. Přibližně třicet centimetrů délky. Samotná úprava je velmi prostá. První krok? Vypreparovaný vývod zažívacího traktu je nejprve zapotřebí zbavit původního obsahu. Tedy vymáčknout to, co už vlastně čekalo na cestu ven.

Následně je možné tento dutý váleček střev několikrát obrátit a protřepat, podobně jako rukavici. Žádné další čištění nebo praní ovšem už nečekejte. Obrácené střívko a svalovina rekta se poté vloží do popela a řeřavých uhlíků. Ne nadlouho. I když bychom jistě uvítali, aby se zrovna tento pokrm velmi důkladně dezinfikoval alespoň plameny ohně, pobude tu jen krátce. Tak, aby se prohřál, ale nespekl na povrchu. A aby uvnitř trochu pustil šťávu.

Dál už je to prosté. Příloha, dochucení? Nic z toho není zapotřebí. Po necelých pěti minutách je čas na porcování a konzumaci. Teplá masitá žvýkačka přitom nechutná vyloženě špatně. Zbytky chlupů nebo exkrementů nejsou po opálení v ohni patrné. Jen si nesmíte moc připouštět, co vlastně jíte. Snadné to právě není. Žvýkat musíte rychle, protože maso se rychle stává tuhým.

Recept, který zamával s celebritou

Anthony Michael Bourdain, americký kuchař a moderátor, zcestovalý muž, který dal tvář televizním pořadům o poznávání regionálních specialit z celého světa, s tím měl také problémy. Oficiálně přiznal, že to byl asi ten psychicky nejnáročnější pokrm, který kdy pozřel.

Přesto se držel jednoduché a upřímné filozofie: „Každé darované jídlo je gestem pohostinnosti a mělo by vždy být s vděkem přijato. Vždycky. Je jedno, jak podivné nebo děsivé vám přijde, ale pro někoho jiného je obživou. Je to třeba jeho nejoblíbenější jídlo a tím, že vám jej nabízí, prokazuje tím svou štědrost. Takže i když to vypadá divoce, nasaďte ten správný výraz a pořádně se zakousněte.“

Autoři:

Extrémní gastronomie: nejdražší mořské okurky přijdou na 3 500 dolarů

Mořská okurka Apostichopus japonicus láká nejvíc.

Nevalná chuť, bizarní vzhled a ještě k tomu připočtěte fakt, že dýchají svým konečníkem. Přesto...

Extrémní gastronomie: špíz z drůbežích vnitřností skýtá paletu chutí

Exotická kuchyně je i v případě drůbeže velmi kreativní.

Na onen důvtipný recept přišli nezávisle na sobě v několika koutech světa. Grilované slepičí...

Extrémní gastronomie: Králík ze střechy. Kočky jsme jedli ještě nedávno

Kočku známe jako parťáka v kuchyni, který čeká na své sousto. V jiných zemích...

Je pro nás nepředstavitelná, má nádech krutosti, v mnoha zemích není navíc legální. Přesto není...

Extrémní gastronomie: seznamte se s temnou stránkou italské kuchyně

Takhle vypadají střívka samotná, říká se jim pajata arrosto. Servírují-li se se...

Chybí mu lehkost i kouzlo důmyslnosti středomořské gastronomie. Obyvatelům země navíc připomíná...

Extrémní gastronomie: když sklípkan nad ohněm pískne, může se jíst

Ve Venezuele se s pavouky setkáte i ve vybrané gastronomii.

Jen pohled na kradmý pohyb čtyř párů ochlupených složených končetin v nás vyvolává mrazení, osm...

Extrémní gastronomie: bosintang je opravdu silný psí vývar

Mnozí Korejci se bosintangu nechtějí vzdát.

Jen v samotném Soulu se kvůli masu zabijí dva miliony psů ročně. Je to především kvůli pokrmu...

Extrémní gastronomie: po džusu z žáby vám bude do skoku

Džus z žáby je podle prodejců dobrý na stres, anémii, ale i na sexuální život.

Má být životabudičem a afrodiziakem, a to díky rozmixované žábě. Kromě ní však do džusu Peruánci...

Nejčtenější

Vyzývavá krása. Nejhezčí MOgirl roku 2018 volte do konce ledna

Zvolte MOgirl, která vás okouzlila v roce 2018

Je mezi nimi striptérka i zdravotní sestra, jsou extrovertní i samotářské, v mnoha ohledech však především své. Slečny...

Náš bůh měl 24 druhů letadel, zaznělo na vědeckém kongresu v Indii

Z ohýbání vědy podle potřeb hinduistického nacionalismu viní kritici premiéra...

Newtonova teorie gravitace je mylná, její indická verze, pojmenovaná po tamním premiérovi, je dokonalá. Za objev...

Brzký sex pomůže navázat romantický vztah, tvrdí studie

Sexuální touha a žádostivost pár může postrčit k vážnému vztahu, soudí vědci.

Sexuální žádostivost a duševní blízkost jsou odlišné emoce, vývojové a společenské procesy je však propojily. Sex tak...

Extrémní gastronomie: nejdražší mořské okurky přijdou na 3 500 dolarů

Mořská okurka Apostichopus japonicus láká nejvíc.

Nevalná chuť, bizarní vzhled a ještě k tomu připočtěte fakt, že dýchají svým konečníkem. Přesto stojí stovky dolarů....

Vyhazovače dělám občas dál, adrenalin neškodí, říká MMA bojovník Martínek

Neporažený MMA fighter Michal Blackbeard Martínek

V zápasech organizace Oktagon je neporaženým šampionem těžké váhy. Začínal docela odzdola, místo rehabilitace...

Další z rubriky

OBRAZEM: Tintin zabíjel nosorožce dynamitem a černochy měl za opice

Zvídavý, sečtělý, bystrý. Též silný, lstivý, vynalézavý. Komiksový hrdina...

Zvídavý, sečtělý, bystrý. Též silný, lstivý, vynalézavý. Komiksový hrdina Tintin byl zkonstruován jako součet ctností a...

Bitva o Sidney Street: obří přestřelku v Londýně provází fáma o Stalinovi

Skotská garda zaujala pozice a zvrátila situaci, které do té doby kralovali...

Modernizovala policejní zbraně, zastavila imigraci do země a ukázala, jakou podívanou dokážou nabídnout média....

Brzký sex pomůže navázat romantický vztah, tvrdí studie

Sexuální touha a žádostivost pár může postrčit k vážnému vztahu, soudí vědci.

Sexuální žádostivost a duševní blízkost jsou odlišné emoce, vývojové a společenské procesy je však propojily. Sex tak...

Porodní dům v ČR: Bude stejně úspěšný jako v zahraničí?
Porodní dům v ČR: Bude stejně úspěšný jako v zahraničí?

Nikdy nelze přesně naplánovat, jak bude porod probíhat. V zahraničí už řadu let fungují porodní domy jako alternativa klasické porodnice a domácího porodu. Jaké jsou přínosy a rizika těchto zařízení?

Najdete na iDNES.cz