Čtvrtek 22. října 2020, svátek má Sabina
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Čtvrtek 22. října 2020 Sabina

Extrémní gastronomie: špíz z drůbežích vnitřností skýtá paletu chutí

Na onen důvtipný recept přišli nezávisle na sobě v několika koutech světa. Grilované slepičí vejcovody na mexický způsob jsou hlavním chodem, na Filipínách předkrmem, v Thajsku pouliční pochoutkou a v Japonsku zdobnou specialitou labužníků.

Exotická kuchyně je i v případě drůbeže velmi kreativní. | foto: Profimedia.cz

Základem je vždy vypreparované tuhé těleso vejcovodu ze zabité slepice. U mladých kuřic je vejcovod dlouhý osm až deset centimetrů, u snášejících slepic může být až pětinásobný. Průměrná hmotnost vejcovodu v syrovém stavu se pohybuje mezi čtyřiceti až sedmdesáti gramy.

Fotogalerie

Tato hmotnost je však obohacena o hmotu dosud nehotových vajec, vaječných žloutků. Žloutkových koulí obalených tenkou blánou, uchycených za sebou v nálevce vejcovodu před krčkem, může být i dvacet. Jen každé další v pořadí je menší než předchozí.

Kuchař opatrně nastřihne masitou trubici a dochutí její obsah. Povětšinou kořením, také rozmačkanými stroužky česneku. Jen žádnou sůl, prosím, ta by totiž mohla esteticky hodnotné žloutky naleptat a znehodnotit. Mexičané nešetří na nadrobno nasekané červené cibulce, kterou vejcovod plní. Thajci připravující svůj bahay itlog zase nedají dopustit na čerstvě drcený pepř a sojovou omáčku. Poté, co jsou vnitřnosti přichystány, je slepičí vejcovod znovu „zabalen“ a napíchnut na jehlu.

Dvě jídla v jednom

Cílem opatrné hry je samozřejmě nepoškodit nedovyvinutá vejce. Poté následuje obalení mazlavého povrchu v kukuřičné mouce, jako v Mexiku, nebo v hnědém cukru, tomu dávají přednost na Filipínách.

A dál? Už máte jistě připraven gril. Masu bude stačit jen chvilka, přibližně minutka z každé strany. Působením tepla jednak dojde k prohřátí svaloviny, ale také k uvaření žloutků ve vlastní šťávě. Maso i nadále zůstává poměrně tuhé, ale s tím už si hladový strávník poradí. Nezbývá než servírovat.

Nepřerušený řetěz chuti

Mexičané vám maso s náplní sesunou z jehly do misky a její výživný obsah případně zalijí slepičím vývarem. V Thajsku a na Filipínách okusujete maso přímo ze špízu. Pepř dodává pokrmu pikantní tón, který je v kombinaci s často ještě šťavnatým žloutkem velmi příjemný.

A Japonsko? Tam si dávají opravdu záležet. Kuchař a číšník v jedné osobě by totiž měl před vámi opečený vejcovod umně srolovat přímo na talíř v jednom celistvém kuse.

Vaječný lampion

I proto se tu jídlu lidově přezdívá „chochin“. Tento název přísluší tradičním zavěšeným papírovým lampionům. A s trochou nadsázky je třeba připustit, že žluté kuličky vajíček na dlouhém masitém provazci tuto ozdobu připomínají.

Nezdá se to, ale strávník potřebuje výdrž. S pomocí hůlek totiž do sebe musí celý vejcovod nasoukat, žvýkat a polykat, aniž by byl prakticky schopen tuhý řetězec zuby přerušit. Úlevu a uvolnění, spojené se záplavou chuti, přináší právě drobné lampiony žloutků.

Ochutnali byste špíz z drůbežích vejcovodů?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 29. prosince 2018. Anketa je uzavřena.

Ano 288
Ne 122
Autoři:

Extrémní mlsání: pálivé papričky dělají z chipsů i lízátek zbraně

To je ono, extra pálivé lízátko od společnosti Flamethrower Candy Company.

VIDEO Lámat rekordy a posouvat hranice lidských možností je jedna věc, zbytečný hazard se zdravím druhá....

Hovězí a nudle za padesát tisíc. Suroviny jsou tajemství, říká kuchař

Hovězí s nudlemi je tradice, která je geniálně jednoduchá.

Velmi sebevědomá extravagance, drzý marketing. Když tuctový podnik v provinčním čínském městě začal...

Extrémní gastronomie: V Tokiu vaří polévku ze základu recyklovaného 75 let

Své místo má v odenu leccos, základem je však vývar. Recyklovaný vývar.

Větší hold vyzrálé chuti kuchař snad ani vzdát nemůže. Japonský pokrm oden se připravuje ze základu...

Extrémní gastronomie: prasečí rektum považují Namibijci za pochoutku

Prase savanové (Phacochoerus africanus) je pro kuchaře tuhou výzvou. Vybírají...

Někdy je lepší se moc nevyptávat. Na otázku, která část prasete savanového je nejlepší, vám totiž...

Extrémní gastronomie: svět propadl vášni pro mravenčí zadečky

Nožičky při chroupání hormiga culona trochu vadí, originální chuť to však...

Říkají mu kolumbijský kaviár a na trzích mimo Jižní Ameriku za něj labužníci platí podobně velké...

  • Nejčtenější

Chtěla jsem udělat něco zapovězeného, říká k pornu Tarra White

Má za sebou úspěšnou kariéru ve filmech pro dospělé, její vztahy s rodinou na Moravě však poznamenala. „Příbuzní se...

VIDEO: Pornoherečky jako barmanky. Tokio otevřelo „dům snů“

Podnik plný barů a restaurací, ovšem s neobvyklou obsluhou. Drinky v něm míchají pornoherečky a sexuální pracovnice....

VIDEO: Můj zombík je noční můra, přiznala majitelka nepovedené kérky

Miluje děsuplné filmy, protagonistkou svého soukromého hororu se však stala neúmyslně. Velmi nepovedený zombík jménem...

Vše stihnout a dobře se najíst, líčí spokojený den MOgirl Natálie

Na svůj největší úspěch zatím čeká, leccos však již MOgirl Natálie zvládla. Cení si například toho, že se naučila...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Lidé chtějí cvičit častěji kvůli zdraví, ne pro vzhled, říká trenérka

Je nesmazatelnou tváří české fitness a crossfit scény. Překonala několik svých životních výzev a pracuje jako osobní...

Po čtyřicítce žijeme na vypůjčený čas, říká lékař David Sedmera

Premium Lidské tělo je velmi přesný a dokonalý mechanismus. V některých směrech až zázračný. Proč je však uspořádání těla...

Jak vyležet ‚lehký covid‘. Praktičtí lékaři radí, jak na samoléčbu

Premium Tak jako jiné virózy i obávaný covid-19, pokud zaútočí jen v mírné či střední síle, se musí doma prostě a jednoduše...

Shromáždění vlastníků jsou kvůli pandemii v ohrožení. Právník radí, co dělat

Premium Vyhlášení nouzového stavu komplikuje situaci společenstvím vlastníků bytových jednotek. Do konce roku musí totiž výbory...

  • Další z rubriky

Zmizení učitelky se dlouho nedařilo objasnit. Zabil ji její bývalý student?

Premium „Dneska se neučí?“ divili se jednoho rána studenti, když jejich vyučující nedorazila na hodinu. Podle všeho zmizela...

Řemeslníci s titulem. Auta si k nim dávají ti největší fajnšmekři

Premium Mluvil jsem s čalouníkem, tesařem a sklářem. Vyprávěli svoje příběhy, popisovali svou cestu z vysokoškolských...

VIDEO: Pornoherečky jako barmanky. Tokio otevřelo „dům snů“

Podnik plný barů a restaurací, ovšem s neobvyklou obsluhou. Drinky v něm míchají pornoherečky a sexuální pracovnice....

Letos jsem prodal nejvíc mikin za celou kariéru, říká stylista Kusalík

Když mu byly tři roky, rodiče mu museli koupit panenku, protože jí chtěl ušít šaty. A k jejich šoku ji poté skutečně...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Cukrářka Iveta Fabešová se rozvádí. Přišla o své provozovny

Cukrářka Iveta Fabešová (36) se na sociálních sítích svým fanouškům svěřila, že se s manželem rozvádějí. Kvůli tomu...

V 47 letech zemřela herečka Daniela Krhutová, pohádková Marie Růžička

Po dlouhé nemoci zemřela herečka a zpěvačka Daniela Krhutová, bylo jí 47 let. Její nejznámější rolí byla Marie Růžička...

Po čtyřicítce žijeme na vypůjčený čas, říká lékař David Sedmera

Premium Lidské tělo je velmi přesný a dokonalý mechanismus. V některých směrech až zázračný. Proč je však uspořádání těla...

N-word jsem měla vypustit, omluvila se z rasismu nařčená Čvančarová

Jitka Čvančarová (42) se ocitla pod palbou kritiky mnoha uživatelů sociálních sítí. Při imitování raperky Cardi B v...

Chtěla jsem udělat něco zapovězeného, říká k pornu Tarra White

Má za sebou úspěšnou kariéru ve filmech pro dospělé, její vztahy s rodinou na Moravě však poznamenala. „Příbuzní se...