Středa 29. června 2022, svátek má Petr, Pavel
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 29. června 2022 Petr, Pavel

Extrémní gastronomie: špíz z drůbežích vnitřností skýtá paletu chutí

Na onen důvtipný recept přišli nezávisle na sobě v několika koutech světa. Grilované slepičí vejcovody na mexický způsob jsou hlavním chodem, na Filipínách předkrmem, v Thajsku pouliční pochoutkou a v Japonsku zdobnou specialitou labužníků.

Exotická kuchyně je i v případě drůbeže velmi kreativní. | foto: Profimedia.cz

Základem je vždy vypreparované tuhé těleso vejcovodu ze zabité slepice. U mladých kuřic je vejcovod dlouhý osm až deset centimetrů, u snášejících slepic může být až pětinásobný. Průměrná hmotnost vejcovodu v syrovém stavu se pohybuje mezi čtyřiceti až sedmdesáti gramy.

Tato hmotnost je však obohacena o hmotu dosud nehotových vajec, vaječných žloutků. Žloutkových koulí obalených tenkou blánou, uchycených za sebou v nálevce vejcovodu před krčkem, může být i dvacet. Jen každé další v pořadí je menší než předchozí.

Kuchař opatrně nastřihne masitou trubici a dochutí její obsah. Povětšinou kořením, také rozmačkanými stroužky česneku. Jen žádnou sůl, prosím, ta by totiž mohla esteticky hodnotné žloutky naleptat a znehodnotit. Mexičané nešetří na nadrobno nasekané červené cibulce, kterou vejcovod plní. Thajci připravující svůj bahay itlog zase nedají dopustit na čerstvě drcený pepř a sojovou omáčku. Poté, co jsou vnitřnosti přichystány, je slepičí vejcovod znovu „zabalen“ a napíchnut na jehlu.

Dvě jídla v jednom

Cílem opatrné hry je samozřejmě nepoškodit nedovyvinutá vejce. Poté následuje obalení mazlavého povrchu v kukuřičné mouce, jako v Mexiku, nebo v hnědém cukru, tomu dávají přednost na Filipínách.

A dál? Už máte jistě připraven gril. Masu bude stačit jen chvilka, přibližně minutka z každé strany. Působením tepla jednak dojde k prohřátí svaloviny, ale také k uvaření žloutků ve vlastní šťávě. Maso i nadále zůstává poměrně tuhé, ale s tím už si hladový strávník poradí. Nezbývá než servírovat.

Nepřerušený řetěz chuti

Mexičané vám maso s náplní sesunou z jehly do misky a její výživný obsah případně zalijí slepičím vývarem. V Thajsku a na Filipínách okusujete maso přímo ze špízu. Pepř dodává pokrmu pikantní tón, který je v kombinaci s často ještě šťavnatým žloutkem velmi příjemný.

A Japonsko? Tam si dávají opravdu záležet. Kuchař a číšník v jedné osobě by totiž měl před vámi opečený vejcovod umně srolovat přímo na talíř v jednom celistvém kuse.

Vaječný lampion

I proto se tu jídlu lidově přezdívá „chochin“. Tento název přísluší tradičním zavěšeným papírovým lampionům. A s trochou nadsázky je třeba připustit, že žluté kuličky vajíček na dlouhém masitém provazci tuto ozdobu připomínají.

Nezdá se to, ale strávník potřebuje výdrž. S pomocí hůlek totiž do sebe musí celý vejcovod nasoukat, žvýkat a polykat, aniž by byl prakticky schopen tuhý řetězec zuby přerušit. Úlevu a uvolnění, spojené se záplavou chuti, přináší právě drobné lampiony žloutků.

Ochutnali byste špíz z drůbežích vejcovodů?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 sobota 29. prosince 2018. Anketa je uzavřena.

Ano 288
Ne 122
Autoři:

Extrémní mlsání: pálivé papričky dělají z chipsů i lízátek zbraně

To je ono, extra pálivé lízátko od společnosti Flamethrower Candy Company.

VIDEO Lámat rekordy a posouvat hranice lidských možností je jedna věc, zbytečný hazard se zdravím druhá....

Hovězí a nudle za padesát tisíc. Suroviny jsou tajemství, říká kuchař

Hovězí s nudlemi je tradice, která je geniálně jednoduchá.

Velmi sebevědomá extravagance, drzý marketing. Když tuctový podnik v provinčním čínském městě začal...

Extrémní gastronomie: V Tokiu vaří polévku ze základu recyklovaného 75 let

Své místo má v odenu leccos, základem je však vývar. Recyklovaný vývar.

Větší hold vyzrálé chuti kuchař snad ani vzdát nemůže. Japonský pokrm oden se připravuje ze základu...

Odtržená klepeta krabům dorostou, tvrdí na Floridě. Vědci to zpochybňují

Kdo sní pětadvacet krabů co nejrychleji? Účastníci soutěže Keys Fisheries Stone...

Stát Florida propaguje praxi udržitelné krabí sklizně. Idea, že odlomená klepeta budou krabům bez...

Extrémní gastronomie: kosmonauti si mohou vyrábět jídlo z exkrementů

Chybějící gravitace při přípravě jídla i jeho konzumaci zlobí. Problém však...

Onen nápad řeší dva problémy současně: měl by při vesmírných letech likvidovat exkrementy...

  • Nejčtenější

Ženský orgasmus se projevuje jinak, než si většina myslí. Sténáním jen zřídka

Premium Mužské vyvrcholení lze definovat snáze, protože ho doprovází ejakulace. Ženský orgasmus je větší oříšek. Aktuální...

VIDEO: 3 182 kliky za hodinu zlomil rekord. Navzdory syndromu bolesti

Bolest je slabost, která opouští tělo. Právě toto přesvědčení v sobě posiluje. Potřebuje ho, od dvanácti let, kdy si...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Smrt jménem Pankrác. Vězni se na oprátce zmítali i deset minut, říká spisovatel

Premium V proslulé sekyrárně ve věznici Pankrác nechali za druhé světové války nacisté popravit gilotinou více než tisíc lidí....

Kávou ke zdraví. Dva tři šálky denně souvisejí s nižším rizikem úmrtí

Rozsáhlá studie zahrnovala přes 170 tisíc lidí, monitorovala je v průměru po sedm let. Zjistila, že uměření každodenní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Baví svět zbytečnými vynálezy. Kritizuje konzum, ale platí ho i korporace

Objevit problém, který vlastně nikoho nepálí. A vymyslet k němu řešení tak bláznivé, které bývá problémem o sobě. To je...

Nadané děti mají společné rysy. Rodiče to někdy nepoznají, říká expert Mensy

Premium Pouhá dvě promile populace – tedy jenom jeden člověk z pěti set – má IQ vyšší než 150. Zhruba každý padesátý má přes...

Cesta do Chorvatska 2022: Jak projet rozkopané Slovinsko a tankovat v Maďarsku

Premium Dobrá zpráva pro dovolenkáře mířící autem na Jadran. Cesta byla letos hladká, na nejrychlejší trase přes Vídeň, Graz...

Ekonomie hlouposti: počet hlupáků „v oběhu“ je vyšší, než si myslíte

Premium Hloupí lidé patří ekonomicky k nejnebezpečnějším. Za hloupé je třeba považovat ty, kteří škodí druhým i sobě samým. V...

  • Další z rubriky

Velikáni národů: uspěl Da Vinci i Tito, finišoval Marx i Kleopatra

Za Největšího Čecha jsme v roce 2005 zvolili Karla IV. Po panovníkovi sáhli i na Ukrajině, státníci zaujali Chorvatsko...

Holka, kluk, pak zase holka? Ne, transděti u zvoleného genderu zůstávají

Premium Ona obava se objevila spolu s otevřenějším přístupem k genderu. Nehrozí u dětí, které si zvolí jiný gender, než jim byl...

Baví svět zbytečnými vynálezy. Kritizuje konzum, ale platí ho i korporace

Objevit problém, který vlastně nikoho nepálí. A vymyslet k němu řešení tak bláznivé, které bývá problémem o sobě. To je...

Odhalit špiony, zklidnit ufology. USA měnily ohledně UFO priority

Systematickému sběru informací o neidentifikovatelných létajících objektech, UFO, zasvětilo americké vojenské letectvo...

Aerolinky ruší tisíce prázdninových letů. Pilot vysvětluje proč

Tisíce zrušených letů, mnohahodinové fronty, vyčerpaný personál ostřelovaný výpověďmi. Současné letectví je v těžké...

Kladivo na ruské dělostřelectvo. HIMARS se zapojil do bojů

Americký dělostřelecký systém HIMARS, po kterém Ukrajina volá už několik týdnů, byl konečně dopraven k bojujícím...

Někde bědují nad benzinem, jinde už hladoví. Zdražování pociťují lidé všude

To, že je všechno dražší a že pravděpodobně bude ještě o něco hůř, se rozhodně netýká jen Česka. Britský deník The...

Tradiční hluboká orba vadí Bruselu. Čeští farmáři mohou přijít o peníze

Premium Jarní ječmen, který se používá v pivovarnictví a sladařství, ztratí kvalitu. Česká pole už nebudou jako dřív a farmáře...

Proč dřív lidé vypadali na fotce starší. Rychleji se stárnulo, nebo je to klam?

Premium Tak schválně, udělejte si čas a zalistujte rodinnými alby. Podívejte se na svoje rodiče, prarodiče, praprarodiče. A...