Extrémní gastronomie: svět propadl vášni pro mravenčí zadečky

aktualizováno 
Říkají mu kolumbijský kaviár a na trzích mimo Jižní Ameriku za něj labužníci platí podobně velké sumy. Ve skutečnosti jsou to nahořklé křupavé kuličky zadečky samic listožravých mravenců, sesbírané během rojení.

Nožičky při chroupání hormiga culona trochu vadí, originální chuť to však vynahradí. | foto: Profimedia.cz

Pralesy v kolumbijském departmentu Santander rozhodně nepatří mezi ty nejbohatší oblasti v regionu. O to víc si tu lidé umí vážit maličkostí. Proto trpělivě vyčkávají na začátek dubna, kdy se v lesích ze zdejších obřích mravenišť začnou rojit mravenci Atta laevigata. Po krátký čas si totiž mohou jejich sběrem výrazně přilepšit.

Za kilogram sesbíraných mravenčích „princezen“ se ve městech San Gil a Barichara platí kolem osmdesáti dolarů. A pochutnat si na nich chce každý.

Mravenci na cestách

Fotogalerie

Tradice sběru mravenců se tu táhne daleko před příchod evropských dobyvatelů a kolonizátorů. Domorodí Guanové se dávno postarali o rozšíření oné kulinářské speciality napříč celou Jižní Amerikou, i do lokalit, kde se tito listožraví mravenci přirozeně nevyskytují. Třeba za pásem peruánských And, kde jsou k dostání jako siqui sapa, v Paraguayi pod názvem bachaco. Dříve se za ně platilo těmi nejlepšími kokovými listy. A čemu vděčí pralesní mravenci za takovou popularitu?

Je to především jejich zemitá, příjemně nahořklá a přitom osvěžující chuť. Zahání prý únavu a žízeň. Samozřejmě jsou považováni za vynikající afrodiziakum. Jako kaviár. Jistě díky tomu, že během rojení jsou sbírány pouze okřídlené samice, ze kterých by se staly královny v dalších mraveništích.

Příslib plodnosti totiž demonstrují sběračům velmi názorně. Jejich nafouklé zadečky jsou k prasknutí naplněny vajíčky. I proto se jim přezdívá hormiga culona, tedy doslova mravenci s velkým zadkem. Prý vás probere jejich pouhá vůně nasycená hmyzími feromony.

Na sklizeň čekáte rok, trvá hodiny

Jiné, pěkně kousavé a bojovné kasty mravenců tohoto druhu se nesbírají a nepovažují se za jedlé. Kouzlo sběru spočívá i v sezonní nedostupnosti. Po většinu roku se „princezny“ nacházejí v chodbičkách celé metry pod zemí. A rojení jednoho mraveniště trvá jen v řádu několika hodin, které prostě nesmíte propásnout.

Extrémní gastronomie

Strkanice mezi sběrači nejsou nic neobvyklého, vítěz bere vše. Za jedno odpoledne si můžete vydělat tolik, co běžnou prací za půl roku. A se štěstím možná svůj úlovek odprodáte za ještě víc peněz překupníkům, kteří vyvážejí kolumbijskou pochoutku do Japonska a Velké Británie.

Zlatá horečka má samozřejmě i své stinné stránky. V blízkém okolí vesnic jsou už mraveniště dávno rozkopaná a v pralesích mravenců také ubývá. Průmyslový sběr jejich rozmnožování dobře nedělá. A na uvolněná místa po Atta laevigata se pak přesouvají kolonie jiných druhů mravenců, kteří jsou nejedlí i agresivní. Ale to zatím sběrače netrápí.

Pochoutka se spoustou nožiček

A jak si je připravit? Entomolog Jim Conrad podotýká, že domáckých receptů bude více. „Ale obecný konsenzus je, že culonas by měli být lehce posolení a opečení na comale. Tedy na plochém plechu nad ohněm. Můžete je klidně dochutit nějakou omáčkou, ale přirozená chuť je hodnocena lépe,“ zdůrazňuje.

Oheň se postará o to, že zadečky mravenců dostanou sytě červený až hnědavý nádech. Trochu připomínají plody šípku. A to je ten správný čas, sesypat je do misky nebo kornoutu, ze kterého je můžete uzobávat jako oříšky.

Malá porce našince přijde na přibližně 80 korun, respektive 10 tisíc kolumbijských pesos. Není to na zdejší podmínky málo, ale rozhodně to za to stojí. „Je to naprosto legitimní svačinka,“ píše na svém blogu Marek Bron. „Nabral jsem si plnou lžíci, a byl jsem skoro okamžitě překvapený, jak neošklivě chutnají. Je to příjemné, podobné jako popcorn nebo jako chipsy s kuřecí příchutí. Jistě, není to asi ta nejchutnější věc na světě. Asi nejvýraznějším negativním aspektem jsou jejich nožičky. Jsou dost tuhé a snadno se vám zaseknou mezi zuby.“

Ochutnali byste mravenčí pokrm hormiga culona?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 neděle 2. prosince 2018. Anketa je uzavřena.

Ano 298
Ne 253
Autoři:

Extrémní gastronomie: nejdražší mořské okurky přijdou na 3 500 dolarů

Mořská okurka Apostichopus japonicus láká nejvíc.

Nevalná chuť, bizarní vzhled a ještě k tomu připočtěte fakt, že dýchají svým konečníkem. Přesto...

Extrémní gastronomie: špíz z drůbežích vnitřností skýtá paletu chutí

Exotická kuchyně je i v případě drůbeže velmi kreativní.

Na onen důvtipný recept přišli nezávisle na sobě v několika koutech světa. Grilované slepičí...

Extrémní gastronomie: Králík ze střechy. Kočky jsme jedli ještě nedávno

Kočku známe jako parťáka v kuchyni, který čeká na své sousto. V jiných zemích...

Je pro nás nepředstavitelná, má nádech krutosti, v mnoha zemích není navíc legální. Přesto není...

Extrémní gastronomie: seznamte se s temnou stránkou italské kuchyně

Takhle vypadají střívka samotná, říká se jim pajata arrosto. Servírují-li se se...

Chybí mu lehkost i kouzlo důmyslnosti středomořské gastronomie. Obyvatelům země navíc připomíná...

Extrémní gastronomie: když sklípkan nad ohněm pískne, může se jíst

Ve Venezuele se s pavouky setkáte i ve vybrané gastronomii.

Jen pohled na kradmý pohyb čtyř párů ochlupených složených končetin v nás vyvolává mrazení, osm...

Extrémní gastronomie: kosmonauti si mohou vyrábět jídlo z exkrementů

Chybějící gravitace při přípravě jídla i jeho konzumaci zlobí. Problém však...

Onen nápad řeší dva problémy současně: měl by při vesmírných letech likvidovat exkrementy...

Extrémní gastronomie: jedovatá žába z Namibie se dokáže pomstít

Hrabatka drsná doroste do délky až pětadvaceti centimetrů.

Je to oběd, který umí zabojovat a svou cestu na talíř znepříjemnit bolestivým kousnutím. Pomstít se...

Nejčtenější

Vyzývavá krása. Nejhezčí MOgirl roku 2018 volte do konce ledna

Zvolte MOgirl, která vás okouzlila v roce 2018

Je mezi nimi striptérka i zdravotní sestra, jsou extrovertní i samotářské, v mnoha ohledech však především své. Slečny...

Náš bůh měl 24 druhů letadel, zaznělo na vědeckém kongresu v Indii

Z ohýbání vědy podle potřeb hinduistického nacionalismu viní kritici premiéra...

Newtonova teorie gravitace je mylná, její indická verze, pojmenovaná po tamním premiérovi, je dokonalá. Za objev...

Brzký sex pomůže navázat romantický vztah, tvrdí studie

Sexuální touha a žádostivost pár může postrčit k vážnému vztahu, soudí vědci.

Sexuální žádostivost a duševní blízkost jsou odlišné emoce, vývojové a společenské procesy je však propojily. Sex tak...

Extrémní gastronomie: nejdražší mořské okurky přijdou na 3 500 dolarů

Mořská okurka Apostichopus japonicus láká nejvíc.

Nevalná chuť, bizarní vzhled a ještě k tomu připočtěte fakt, že dýchají svým konečníkem. Přesto stojí stovky dolarů....

Vyhazovače dělám občas dál, adrenalin neškodí, říká MMA bojovník Martínek

Neporažený MMA fighter Michal Blackbeard Martínek

V zápasech organizace Oktagon je neporaženým šampionem těžké váhy. Začínal docela odzdola, místo rehabilitace...

Další z rubriky

Podvrh s nahou fotkou kongresmanky neprošel. Odhalili ho fetišisté

Alexandria Ocasio-Cortezová je konzervativní Americe trnem v oku. Provokatéři...

Ona fotografie měla zdiskreditovat mladou levicovou americkou kongresmanku. Ale ukázalo se, že nahé nožky ve vaně a...

Brzký sex pomůže navázat romantický vztah, tvrdí studie

Sexuální touha a žádostivost pár může postrčit k vážnému vztahu, soudí vědci.

Sexuální žádostivost a duševní blízkost jsou odlišné emoce, vývojové a společenské procesy je však propojily. Sex tak...

Bitva o Sidney Street: obří přestřelku v Londýně provází fáma o Stalinovi

Skotská garda zaujala pozice a zvrátila situaci, které do té doby kralovali...

Modernizovala policejní zbraně, zastavila imigraci do země a ukázala, jakou podívanou dokážou nabídnout média....

Porodní dům v ČR: Bude stejně úspěšný jako v zahraničí?
Porodní dům v ČR: Bude stejně úspěšný jako v zahraničí?

Nikdy nelze přesně naplánovat, jak bude porod probíhat. V zahraničí už řadu let fungují porodní domy jako alternativa klasické porodnice a domácího porodu. Jaké jsou přínosy a rizika těchto zařízení?

Najdete na iDNES.cz