Extrémní gastronomie: svět propadl vášni pro mravenčí zadečky

aktualizováno 
Říkají mu kolumbijský kaviár a na trzích mimo Jižní Ameriku za něj labužníci platí podobně velké sumy. Ve skutečnosti jsou to nahořklé křupavé kuličky zadečky samic listožravých mravenců, sesbírané během rojení.

Nožičky při chroupání hormiga culona trochu vadí, originální chuť to však vynahradí. | foto: Profimedia.cz

Pralesy v kolumbijském departmentu Santander rozhodně nepatří mezi ty nejbohatší oblasti v regionu. O to víc si tu lidé umí vážit maličkostí. Proto trpělivě vyčkávají na začátek dubna, kdy se v lesích ze zdejších obřích mravenišť začnou rojit mravenci Atta laevigata. Po krátký čas si totiž mohou jejich sběrem výrazně přilepšit.

Za kilogram sesbíraných mravenčích „princezen“ se ve městech San Gil a Barichara platí kolem osmdesáti dolarů. A pochutnat si na nich chce každý.

Mravenci na cestách

Fotogalerie

Tradice sběru mravenců se tu táhne daleko před příchod evropských dobyvatelů a kolonizátorů. Domorodí Guanové se dávno postarali o rozšíření oné kulinářské speciality napříč celou Jižní Amerikou, i do lokalit, kde se tito listožraví mravenci přirozeně nevyskytují. Třeba za pásem peruánských And, kde jsou k dostání jako siqui sapa, v Paraguayi pod názvem bachaco. Dříve se za ně platilo těmi nejlepšími kokovými listy. A čemu vděčí pralesní mravenci za takovou popularitu?

Je to především jejich zemitá, příjemně nahořklá a přitom osvěžující chuť. Zahání prý únavu a žízeň. Samozřejmě jsou považováni za vynikající afrodiziakum. Jako kaviár. Jistě díky tomu, že během rojení jsou sbírány pouze okřídlené samice, ze kterých by se staly královny v dalších mraveništích.

Příslib plodnosti totiž demonstrují sběračům velmi názorně. Jejich nafouklé zadečky jsou k prasknutí naplněny vajíčky. I proto se jim přezdívá hormiga culona, tedy doslova mravenci s velkým zadkem. Prý vás probere jejich pouhá vůně nasycená hmyzími feromony.

Na sklizeň čekáte rok, trvá hodiny

Jiné, pěkně kousavé a bojovné kasty mravenců tohoto druhu se nesbírají a nepovažují se za jedlé. Kouzlo sběru spočívá i v sezonní nedostupnosti. Po většinu roku se „princezny“ nacházejí v chodbičkách celé metry pod zemí. A rojení jednoho mraveniště trvá jen v řádu několika hodin, které prostě nesmíte propásnout.

Extrémní gastronomie

Strkanice mezi sběrači nejsou nic neobvyklého, vítěz bere vše. Za jedno odpoledne si můžete vydělat tolik, co běžnou prací za půl roku. A se štěstím možná svůj úlovek odprodáte za ještě víc peněz překupníkům, kteří vyvážejí kolumbijskou pochoutku do Japonska a Velké Británie.

Zlatá horečka má samozřejmě i své stinné stránky. V blízkém okolí vesnic jsou už mraveniště dávno rozkopaná a v pralesích mravenců také ubývá. Průmyslový sběr jejich rozmnožování dobře nedělá. A na uvolněná místa po Atta laevigata se pak přesouvají kolonie jiných druhů mravenců, kteří jsou nejedlí i agresivní. Ale to zatím sběrače netrápí.

Pochoutka se spoustou nožiček

A jak si je připravit? Entomolog Jim Conrad podotýká, že domáckých receptů bude více. „Ale obecný konsenzus je, že culonas by měli být lehce posolení a opečení na comale. Tedy na plochém plechu nad ohněm. Můžete je klidně dochutit nějakou omáčkou, ale přirozená chuť je hodnocena lépe,“ zdůrazňuje.

Oheň se postará o to, že zadečky mravenců dostanou sytě červený až hnědavý nádech. Trochu připomínají plody šípku. A to je ten správný čas, sesypat je do misky nebo kornoutu, ze kterého je můžete uzobávat jako oříšky.

Malá porce našince přijde na přibližně 80 korun, respektive 10 tisíc kolumbijských pesos. Není to na zdejší podmínky málo, ale rozhodně to za to stojí. „Je to naprosto legitimní svačinka,“ píše na svém blogu Marek Bron. „Nabral jsem si plnou lžíci, a byl jsem skoro okamžitě překvapený, jak neošklivě chutnají. Je to příjemné, podobné jako popcorn nebo jako chipsy s kuřecí příchutí. Jistě, není to asi ta nejchutnější věc na světě. Asi nejvýraznějším negativním aspektem jsou jejich nožičky. Jsou dost tuhé a snadno se vám zaseknou mezi zuby.“

Ochutnali byste mravenčí pokrm hormiga culona?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 2. prosince 2018. Anketa je uzavřena.

Ano 298
Ne 253
Autoři:

KVÍZ: Jak dobře znáte pokrmy extrémní gastronomie?

Pavouka a podobnou havěť byste nikdy nevzali do úst? Gastronomie však zná i...

Některé vynikají velmi nestandardními ingrediencemi, jiné jsou výzvou pro specifickou přípravu....

Extrémní gastronomie: Hrajete si rádi s jídlem? Zkuste brunejský ambuyat

Ambuyat (ve větší míse vlevo) je vlastně takový výživný dopravník chuti.

VIDEO Je to pokrm, který bude chutnat tak, jak chcete. Sám o sobě je totiž ambuyat chuťově neutrální,...

Extrémní gastronomie: nejdražší mořské okurky přijdou na 3 500 dolarů

Mořská okurka Apostichopus japonicus láká nejvíc.

Nevalná chuť, bizarní vzhled a ještě k tomu připočtěte fakt, že dýchají svým konečníkem. Přesto...

Extrémní gastronomie: seznamte se s temnou stránkou italské kuchyně

Takhle vypadají střívka samotná, říká se jim pajata arrosto. Servírují-li se se...

Chybí mu lehkost i kouzlo důmyslnosti středomořské gastronomie. Obyvatelům země navíc připomíná...

Extrémní gastronomie: když sklípkan nad ohněm pískne, může se jíst

Ve Venezuele se s pavouky setkáte i ve vybrané gastronomii.

Jen pohled na kradmý pohyb čtyř párů ochlupených složených končetin v nás vyvolává mrazení, osm...

Extrémní gastronomie: piure je peruánská viagra pro chudé

Do konzumace piure se nehrňte, jeho maso do sebe totiž nasáklo nejrůznější kovy...

Je to jako živý kámen plný šťavnatého masa. Piure, syrový pokrm z pláštěnce, má mýdlovou...

Extrémní gastronomie: stoleté vejce páchne, ale nabízí delikátní chutě

I takto se dá stoleté vejce servírovat: s okurkou, koriandrem a sójovou omáčkou.

Bílek získá jantarovou barvu a zrosolovatí, žloutek se změní v mazlavou tmavou šedozelenou hmotu....

Nejčtenější

Jsem hravá a výstřední, přátelská a nekonfliktní, říká MOgirl Loo

Den zlepší i pouhý úsměv, říká Mogirl Loo.

Jejím dětským snem bylo prý užívat si život a mít kolem sebe přátele. „Zatím mi to jde,“ usmívá se MOgirl Loo.

Mával jsem mačetou a uvěřil na vúdú, říká český dědic trůnu v Nigérii

Vymoci si v Nigérii postavení a reputaci nebylo snadné ani pro královského...

Tátou kluka z Bruntálu byl nigerijský král. Poprvé se viděli, když bylo Obonetu Ubamovi 15 let. Po otcově smrti se...

Chceme víc sexu, říkají muži i ženy. Milostný život je přitom na ústupu

Toužíme po něm, ale schází nám. Podle výzkumů nás moderní život připravuje o...

Užíváme si méně sexu. A schází nám. Přes padesát procent žen a více než šedesát procent mužů by ho rádo mělo častěji,...

OBRAZEM: Tady všude jsem byla mrtvola. Britka fotí anti-selfie

Byl, byla jsem tady, říkají módní selfie. I tady jsem jakoby umírala, říkají...

Byl, byla jsem tady, říkají módní selfie. I tady jsem jakoby umírala, říkají anti-selfie britské umělkyně Stephanie...

Univerzita pro prostitutky i klauny. Bizarní školy lákají zástupy studentů

Kvalifikace se vyplatí pro práci prostitutek i klaunů, první vzdělává škola ve...

Bizarní, ale prosperující. Studovat můžete na klauny, vzdělávat se lze také v oboru prodejné lásky i v umění přípravy...

Další z rubriky

Hrdinové beze zbraní. Pacifista vynesl zpod palby desítky raněných

Desmond Thomas Doss byl neukázněný voják. Zachránil však spoustu životů.

I když v ruce nikdy nedrželi zbraň, prokázali v bitevní vřavě tolik odvahy, že si vysloužili nejvyšší vojenská...

VIDEO: Má smysl třídit i plechovky? Toto se s nimi děje

Reportér Matěj Smlsal si zkusil práci třídiče. Úkolem je vyhazovat vše, co není...

Ke klasickým kontejnerům na tříděný odpad se postupně přidávají i šedé. Do nich mají lidé házet kovové obaly, mimo jiné...

Chceme víc sexu, říkají muži i ženy. Milostný život je přitom na ústupu

Toužíme po něm, ale schází nám. Podle výzkumů nás moderní život připravuje o...

Užíváme si méně sexu. A schází nám. Přes padesát procent žen a více než šedesát procent mužů by ho rádo mělo častěji,...

PŘÍBĚH: Nechci druhé dítě, partner ano
PŘÍBĚH: Nechci druhé dítě, partner ano

Přítel na mě tlačí že chce druhé dítě synovi je 6 let a že by to už chtělo druhé. Jenže já druhé nechci. Když mu řeknu důvody ( jsem na vše sama nemáme ani hlídací babičku, přítel s námi nikam nechce výlet, dovolená vše sama se synem.) On si stejně mele svou ale že by něco změnil to ne.

Najdete na iDNES.cz