Extrémní gastronomie: syrový mořský červ připomíná neklidný penis

aktualizováno 
Při procházce jihokorejským tržištěm je nepřehlédnete. Kádě s jejich bledě růžovými tělíčky přitahují pozornost. Na první pohled připomíná masa třiceticentimetrových válečků sbírku zvířecích penisů. Pořád se hemží. To proto, že se místní pochoutka gaebul musí konzumovat čerstvá, ideálně ještě živá.

Na pohled je to podivný tvor, způsob jeho konzumace bývá ještě bizarnější, obvykle se jí totiž živý. | foto: commons.wikimedia.orgCreative Commons

Oceánští biologové tohoto živočicha znají pod latinským názvem Urechis unicinctus. Teoreticky na něj můžete narazit i v ruských, čínských nebo japonských pobřežních vodách. Ovšem jen pokud se za ním budete potápět. Drží se totiž v uctivé hloubce 1 700 metrů a ke břehu se nevydává.

Fotogalerie

To ve Východním moři, u korejských břehů, se běžně nachází v hloubce padesáti metrů a často vyráží do mělkých písčin, až za hranici přílivu. Noruje ve vláčném písku a hledá potravu.

Lov na písečného červa

To kvůli jeho norám, zatočeným do tvaru písmene U, mu místní rybáři přezdívají Tlustý hostinský. Často je totiž osidlují nejrůznější živočichové, které červovi slouží jako zdroj potravy.

Rybáři červa využívají jako návnadu. Říkají mu gaebul a nic lichotivého to neznamená. Jeho název v sobě nese označení pánského přirození. Ostatně, jako o penisové rybě o něm hovoří i místní kuchařky. Právě díky této fyzické podobnosti byl po staletí považován za afrodisiakum. Chytit ho však rozhodně není nic snadného.

Extrémní gastronomie

Zručný lovec musí vyrazit do mělké vody a začít rýčem hrabat tam, kde vidí jeden ze vchodů do nory. Každá další vlna přitom zanáší výkop pískem. Je přitom třeba kopat tak, aby gaebul neunikl a ani nebyl rýčem přeseknut vedví. Oboje se přitom dost často děje.

„Chce to cvik, musíte se prostě dívat skrz písek,“ prozrazují bodře místní. Odchycené kluzké tělíčko, které se při odchytu v obranném reflexu zbavuje obsahu svých střev, pak musí rychle do kádě se slanou vodou. Bez té totiž dlouho nepřežije. Radostný osud na něj však nečeká.

Zápas, nebo hostina?

Konzumentské preference se přitom liší. Někteří mají raději sotva odrostlé deseticentimetrové kousky, které jsou narůžovělé až bílé, jiní nepohrdnou opravdovými půlkilovými nahnědlými macky.

Mladé kousky si lidé cení pro jejich specifickou chuť. Je natolik originální, že pro ni mají i zvláštní slovo: „dalchakjigeunhada“. Vyjadřuje přirozenou slanou sladkost, s výraznými rybími tóny. Naplno si ji prý užijete jen při domácí konzumaci, protože v restauracích malé gaebul ještě promývají v pitné vodě, čímž se část chuťového kontrastu vytratí.

Záleží jen na vás, jestli se chcete se svým jídlem prát, nebo chcete povečeřet v klidu. Menší červi, kteří jsou podáváni vcelku, se totiž nedají hůlkami chytit snadno. A vzhledem k jejich tendenci vracet se z vašich úst zpět do misky můžete vyvolat společenské pohoršení. To na velké červy čeká prkénko a sekáček. Kuchař je bleskově naseká na podlouhlé masité nudle, které postaví před vás tak bleskově, že sebou ještě cukají. Červ nekrvácí, jen vypouští světle zabarvenou tekutinu. Tu promícháte se sezamovým olejem a solí předtím, než se pustíte do jídla.

Zbytky? Gaebul zmizí celý, uvidíte

Pokud se vám představa konzumace živého nebo syrového masa protiví, můžete vyzkoušet grilovanou variaci penisové ryby. Připravte se ale na výrazně tužší, až žvýkačkovité maso. A také na kyselou chuť, kterou při rychlém pečení nad ohněm pokrmu dodá vinný ocet chogochujang.

Dlouhému skladování však gaebul nepřeje, po několika hodinách se stává v kádi netečným a umírá. Podle místních to však nebude váš problém. „Jak dlouho můžete nechat zbytky gaebulu v ledničce, nikdy řešit nebudete. Je to tak výtečné jídlo, že vám nikdy nic nezůstane,“ vzdávají červu hold.

Okusili byste gaebul?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 neděle 4. listopadu 2018. Anketa je uzavřena.

Ne 833
Ano 252
Autoři:

Extrémní gastronomie: nejdražší mořské okurky přijdou na 3 500 dolarů

Mořská okurka Apostichopus japonicus láká nejvíc.

Nevalná chuť, bizarní vzhled a ještě k tomu připočtěte fakt, že dýchají svým konečníkem. Přesto...

Extrémní gastronomie: špíz z drůbežích vnitřností skýtá paletu chutí

Exotická kuchyně je i v případě drůbeže velmi kreativní.

Na onen důvtipný recept přišli nezávisle na sobě v několika koutech světa. Grilované slepičí...

Extrémní gastronomie: Králík ze střechy. Kočky jsme jedli ještě nedávno

Kočku známe jako parťáka v kuchyni, který čeká na své sousto. V jiných zemích...

Je pro nás nepředstavitelná, má nádech krutosti, v mnoha zemích není navíc legální. Přesto není...

Extrémní gastronomie: seznamte se s temnou stránkou italské kuchyně

Takhle vypadají střívka samotná, říká se jim pajata arrosto. Servírují-li se se...

Chybí mu lehkost i kouzlo důmyslnosti středomořské gastronomie. Obyvatelům země navíc připomíná...

Extrémní gastronomie: když sklípkan nad ohněm pískne, může se jíst

Ve Venezuele se s pavouky setkáte i ve vybrané gastronomii.

Jen pohled na kradmý pohyb čtyř párů ochlupených složených končetin v nás vyvolává mrazení, osm...

Extrémní gastronomie: kosmonauti si mohou vyrábět jídlo z exkrementů

Chybějící gravitace při přípravě jídla i jeho konzumaci zlobí. Problém však...

Onen nápad řeší dva problémy současně: měl by při vesmírných letech likvidovat exkrementy...

Extrémní gastronomie: tacos s kravským mozkem jsou pochoutka

Cabeza, maso okrájené z lebky, najdete na každém mexickém tržišti.

Plná, hustá chuť doplněná bylinkami. Jet však za ní musíte do Mexika, jinde by vám totiž konzumaci...

Nejčtenější

Vyzývavá krása. Nejhezčí MOgirl roku 2018 volte do konce ledna

Zvolte MOgirl, která vás okouzlila v roce 2018

Je mezi nimi striptérka i zdravotní sestra, jsou extrovertní i samotářské, v mnoha ohledech však především své. Slečny...

Náš bůh měl 24 druhů letadel, zaznělo na vědeckém kongresu v Indii

Z ohýbání vědy podle potřeb hinduistického nacionalismu viní kritici premiéra...

Newtonova teorie gravitace je mylná, její indická verze, pojmenovaná po tamním premiérovi, je dokonalá. Za objev...

Brzký sex pomůže navázat romantický vztah, tvrdí studie

Sexuální touha a žádostivost pár může postrčit k vážnému vztahu, soudí vědci.

Sexuální žádostivost a duševní blízkost jsou odlišné emoce, vývojové a společenské procesy je však propojily. Sex tak...

Extrémní gastronomie: nejdražší mořské okurky přijdou na 3 500 dolarů

Mořská okurka Apostichopus japonicus láká nejvíc.

Nevalná chuť, bizarní vzhled a ještě k tomu připočtěte fakt, že dýchají svým konečníkem. Přesto stojí stovky dolarů....

Vyhazovače dělám občas dál, adrenalin neškodí, říká MMA bojovník Martínek

Neporažený MMA fighter Michal Blackbeard Martínek

V zápasech organizace Oktagon je neporaženým šampionem těžké váhy. Začínal docela odzdola, místo rehabilitace...

Další z rubriky

Podvrh s nahou fotkou kongresmanky neprošel. Odhalili ho fetišisté

Alexandria Ocasio-Cortezová je konzervativní Americe trnem v oku. Provokatéři...

Ona fotografie měla zdiskreditovat mladou levicovou americkou kongresmanku. Ale ukázalo se, že nahé nožky ve vaně a...

Brzký sex pomůže navázat romantický vztah, tvrdí studie

Sexuální touha a žádostivost pár může postrčit k vážnému vztahu, soudí vědci.

Sexuální žádostivost a duševní blízkost jsou odlišné emoce, vývojové a společenské procesy je však propojily. Sex tak...

Bitva o Sidney Street: obří přestřelku v Londýně provází fáma o Stalinovi

Skotská garda zaujala pozice a zvrátila situaci, které do té doby kralovali...

Modernizovala policejní zbraně, zastavila imigraci do země a ukázala, jakou podívanou dokážou nabídnout média....

ZE ŽIVOTA: Manželský maraton, nebo překážkový běh?
ZE ŽIVOTA: Manželský maraton, nebo překážkový běh?

Jmenuju se Iva a v listopadu jsem nastoupila do redakce eMimina. Rozhodla jsem se vystoupit z anonymity a podělit se s vámi o svůj příběh, tentokrát na téma manželství. Můj deníček není nijak výjimečný, není ani pesimistický, ani vyloženě optimistický. Možná se v některých slovech taky najdete. :)

Najdete na iDNES.cz