Extrémní gastronomie: Králík ze střechy. Kočky jsme jedli ještě nedávno

Je pro nás nepředstavitelná, má nádech krutosti, v mnoha zemích není navíc legální. Přesto není konzumace koček věcí nejdávnější, barbarské minulosti.

Kočku známe jako parťáka v kuchyni, který čeká na své sousto. V jiných zemích nebo v jiných dobách se do kuchyně dostávala z mnohem neradostnějších důvodů. | foto: Profimedia.cz

Ve Velké Británii se konzumace koček historicky omezovala jen na výjimečné události. Upéct kočku bylo dobrým zvykem jako první jídlo v novém domě. Prý to přinášelo štěstí. Vyvařený tuk koček se tu kromě toho podobně jako v Dánsku nebo Polsku používal v lidové medicíně. Francouzi prý raději přenechávali kočičí maso městské chudině, ale sousední Španělé už zdaleka tak vybíraví nebyli.

Kočičí hlavy nejezte, zbláznili byste se

V kuchařském almanachu Libro de Cozina z roku 1529 uvádí Ruperto de Nola hezkou řádku kočičích receptů. „Vezmi plnou kočku a podřež jí hrdlo, hlavu od mrtvého těla odděl a zahoď. Pokud ji budeš jíst, ztratíš smysly i soudnost. Vyčisti dobře maso od srsti, zvenčí i zevnitř. Zabal jej pak do bílého plátna a na den a noc zakopej do země. Pak peč na oleji a česneku nad ohněm,“ radila kuchařka. Trochu z toho mrazí a recept připomíná spíš čarodějný obřad. Zakopání masa pod zem však mělo velmi praktický účel. Umožnilo totiž tuhému masu kočkovité šelmy zkřehnout.

Na chuť kočičího masa nezapomněli ani Baskové, byť poslední recept na jeho úpravu vyšel před třiceti lety. Autor kuchařky José Castillo zaznamenal postup následovně: „Stáhnout, vyvrhnout. A zavěsit na noc do čerstvého povětří. Následující den nasekat na kusy do hrnce a promíchat s česnekem, solí, tymiánem, červeným vínem a trochou oleje a octa. Nechat odležet, další den pak pomalu vařit, než maso změkne. 

Králíci s krátkýma ušima

V Itálii to řešili podobně. Očištěné kočičí maso ponořili na dva až tři dny do vody a zatížili ho kamenem. Po této lázni už byla kočičina příjemně měkká a jemná. Ostatně, Vicenzané byli obyvateli ostatních italských měst posměšně nazýváni jako „mangiagatti“, kočkožrouti. Konzumace koček tam byla široce rozšířená ještě v roce 1904 a kočičí maso tu bylo dokonce nedílnou součástí štědrovečerní hostiny. Dnes už to však Italové slyší jen 

Extrémní gastronomie

neradi.

Proto jim v roce 2010 hnula žlučí upřímnost kuchaře Beppe Bigazziho, který v populárním kulinářském pořadu La Prova del Cuco nostalgicky zavzpomínal na kuchařské umění své babičky. „Jistěže vařila kočky. Byl to přece zvyk po celé zemi. V Parmě se jim říkalo střešní králíci, v Ligurii králíci s krátkýma ušima a v Piementu zase králíci, kteří dělají mňau. Dnes je doba jiná, ale tehdy to tak bylo. Opravdové králíky jste mohli prodat, kočky jste mohli sníst doma,“ doznal. Stálo ho to kariéru.

Na uzavřených domáckých hostinách v toskánském údolí řeky Arno prý můžete s trochou štěstí na „kočku na králičí způsob“ narazit ještě dnes. Většinou jako „casserole“, tedy kombinaci masa a kořenové zeleniny v jednom hrnci. V restauraci ji však na jídelním lístku nečekejte, oficiálně je tu tento pokrm nelegální. Poslední medializovaný případ stál kuchaře dvanáct měsíců vězení. Pro své přátele připravoval kočky, které si vybíral v místním útulku.

Švýcarsko: je-li vaše, můžete

Kočičí maso se v evropských hrncích či troubách objevovalo během nouze za druhé světové války, ve Švýcarsku je však jeho konzumace legální i dnes, pokud jste majitelem zvířete.

V podezření jsou hlavně farmáři v z okolí Appenzell měst St. Gallen. „Není na tom nic divného, maso je prostě maso,“ prozradil v roce 2013 jeden z místních obyvatel v rozhovoru v DailyTimes. Upozornil i na to, že spíše než kočky, které jsou spíše slavnostní záležitostí, tu jedí raději psi. „Zvláště stavební dělníci, zedníci, jsou tím vyhlášení,“ dodal.

Ideálně se tam kočka připravuje na způsob „mostbröckli“, místní řeznické speciality. Je to vyčištěný, uzený a usušený kus soleného masa, který se podává nakrájený na tenké plátky.

Ochutnali byste kočičí maso, bylo-li by to v dané zemi legální?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 neděle 2. prosince 2018. Anketa je uzavřena.

Ano
Ano 939
Ne
Ne 656
Autoři:

Masožrouti mají utrum. Nesmějí psy, husí játra ani ovčí žaludky

Uvěznění psi na „mokrém trhu“ v čínském Kantonu. Odborníci věří, že právě z...

„Asijský tygr“, neboli Jižní Korea, zakázal obchod se psím masem, v Česku se zase nesmí vyrábět...

Vetřelec na talíři. Z polévky godzilla ramen trčí končetina krokodýla

Dobrou chuť? Ramen s krokodýlí končetinou je výzva.

Jako by se z talíře dral pařát ještěří příšery. Jako by se sápal z vývaru s vejci, kukuřicí a...

Mrchožrout z hlubin je odpudivou specialitou tchajwanského šéfkuchaře

Delikatesa je opepřena nepříjemně vysokou cenou. Porce v přepočtu vyjde na víc...

Návrhy na případnou konzumaci hmyzu jitří emoce. Na Tchaj-wanu by s tím nejspíš takovou vědu...

Extrémní gastronomie: příprava mršin ze silnic je totální recyklace

To je mi úlovek! Alison Brierleyová patří mezi průkopnice pojídání sražených...

Konzumovat mršiny sesbírané podél silnic se v Česku nesmí. Ale zbytek světa to tak nevidí. V...

Extrémní gastronomie: prasečí rektum považují Namibijci za pochoutku

Prase savanové (Phacochoerus africanus) je pro kuchaře tuhou výzvou. Vybírají...

Někdy je lepší se moc nevyptávat. Na otázku, která část prasete savanového je nejlepší, vám totiž...

  • Nejčtenější

V ledovém sevření. Wim Hof podle reportáže týral svou ženu a děti

Má kolem sebe aureolu lásky, dokonalosti, je ikonou vnitřního rozvoje. Nyní vyvstává docela jiný obraz. Portrét muže posedlého vlastní velikostí, která mu posvěcuje násilí, teror vůči nejbližším a...

1. října 2024

Jaký jazyk dal lidem Stvořitel? Zjistit to mělo trýznění miminek tichem

Premium

Sirotky či děti uloupené rodičům nechali vychovávat v absolutním mlčení, bez jediného slova proneseného lidskou řečí. Pod trestem smrti se na ně nesmělo promluvit. Prastarý experiment, který byl...

29. září 2024

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Čechy bývaly bohaté také z obchodu s otroky, líčí historik Lutovský

Premium

Slavníkovci. Všemocný rod úsvitu našich dějin, nebo hrstka příbuzných českých panovníků? Největší nepřátelé Přemyslovců, nebo jen vymyšlení protivníci? Bylo dobytí jejich sídla v Libici u řeky...

27. září 2024

Jak čelit cholesterolu bez potu. Studie zjistila, jak cvičit

Je jedním z varovných zdravotních indikátorů, zvyšuje riziko kardiovaskulárních onemocnění. „Zlému“ cholesterolu se však dá čelit, a španělská studie shrnuje jak. Její nadějeplnou zprávu doprovází...

27. září 2024

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Přijeli i z Moravy. Aktéry obří krvavé bitvy doby bronzové odhalily šípy

Je to nejstarší známá bitva doby bronzové. A byla velká, epická. Byl to masakr. Nechal za sebou spoustu mrtvých. Vědci se navíc domnívali, že bitva u řeky Tollense byla též prvním známým...

2. října 2024

Byli dobrodruhy, rváči i duelanty. České velikány baroka oceňovala celá Evropa

Premium

Malíři, sochaři, architekti, spisovatelé, šlechtici i cestovatelé. Velcí mužové barokních dob z Čech a Moravy, kteří se svými dobrodružnými osudy často na hraně života a smrti zcela vymykají...

3. října 2024

OBRAZEM: Příšery z hlubin, podvodní elegance. Oceány se nabídly fotografii

Zaznamenávají dramata i netušenou poetiku. Ohromující, velkolepé výjevy a též ladnou, noblesní krásu. Fotografie ze světa jsou oslavou krásy, která stojí za to, aby vystoupala z hlubin. Pomáhá jí...

3. října 2024

Přijeli i z Moravy. Aktéry obří krvavé bitvy doby bronzové odhalily šípy

Je to nejstarší známá bitva doby bronzové. A byla velká, epická. Byl to masakr. Nechal za sebou spoustu mrtvých. Vědci se navíc domnívali, že bitva u řeky Tollense byla též prvním známým...

2. října 2024

V ledovém sevření. Wim Hof podle reportáže týral svou ženu a děti

Má kolem sebe aureolu lásky, dokonalosti, je ikonou vnitřního rozvoje. Nyní vyvstává docela jiný obraz. Portrét muže posedlého vlastní velikostí, která mu posvěcuje násilí, teror vůči nejbližším a...

1. října 2024

Škoda odhalila nový elektromobil Elroq na Vltavě, ceny startují na 800 tisících

Škoda představila v Praze, v reprezentativní budově Občanské plovárny, svůj nový elektromobil. Model Elroq je od...

Velký průzkum mezd. Kolik berou v IT, bankách, právníci či zdravotníci

Rozsáhlý průzkum personální agentury Grafton Recruitment zmapoval letos finanční ohodnocení pracovních pozic napříč...

Konec platebních karet? Bankám vadí jejich monopol, pracují na alternativě

Premium Evropské banky se již nějakou dobu snaží vyšachovat ze hry bezmála monopolní poskytovatele platebních karet – firmy...

Exministr Ivan Pilip se na Petříně oženil s mladou přítelkyní Dominikou

Bývalý ministr školství a financí v Klausově vládě Ivan Pilip (61) se podruhé oženil. Vzal si přítelkyni Dominiku, s...

Horší než nejčernější scénář. Převézt zboží nešlo, říká majitel vyplavené firmy

Jeseníkem se prohnala velká voda, smetla většinu města, nešetřila domy ani firmy. Malé říčky Bělá a Staříč způsobily...