Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

ČSSD v Ústeckém kraji chce kandidovat za Lepší Sever, vedení strany je proti

  11:47
Velký problém řeší jen pár měsíců před krajskými volbami Česká strana sociálně demokratická v Ústeckém kraji. Předsednictvo strany odmítlo koaliční kandidátku nově vzniklého uskupení s názvem Lepší Sever, pod jehož hlavičkou chtěli krajští politici ČSSD v podzimních volbách kandidovat.

Lídrem kandidátky Lepší Sever je náměstek hejtmana Martin Klika (ČSSD). | foto: Karel Pešek, MAFRA

Na koaliční kandidátce Lepší Sever jsou členové ČSSD společně se zástupci hnutí Ústecké fórum občanů (UFO), ProMOST a nezávislými.

Lídrem kandidátky je náměstek hejtmana Martin Klika (ČSSD), na druhém místě je náměstkyně ústeckého primátora Věra Nechybová (UFO) a na třetím primátor Mostu Jan Paparega (ProMOST).

Proč předsednictvo kandidátku neschválilo, zatím není jasné. Nejvyšší vedení strany včetně jejího předsedy Jana Hamáčka se k situaci ani po čtyřech dnech a přes žádosti MF DNES nevyjádřilo.

„My jsme s ním v kontaktu byli, ale mluvil jen v obecné rovině. Nic konkrétního nám k tomu neřekl, dokonce nepřišel ani žádný oficiální výstup z grémia,“ sdělil i předseda krajské organizace ČSSD Miroslav Andrt.

Hlasování předsednictva strany se konalo korespondenční formou mezi přibližně 60 členy strany. Podle informací serveru SeznamZprávy.cz hlasovalo 30 straníků proti, 12 jich bylo pro a zbytek nehlasoval.

Další volební koalice

  • ODS + KDU-ČSL V koalici půjdou do krajských voleb i strany ODS a KDU-ČSL, kandidátku povede starosta Kadaně a krajský zastupitel Jiří Kulhánek (ODS).
  • Spojenci Spojence pro kraj do voleb povede teplický pedagog Jiří Řehák. Kandidátku tvoří Strana zelených, SNK Evropští demokraté, TOP 09 a JsmePRO!
  • STAN a spol. Starostové a nezávislí (STAN) jdou do voleb společně s několika místními uskupeními – Stranou soukromníků ČR, hnutím Vaše Ústí a Unií pro sport a zdraví. Lídrem kandidátky je Filip Ušák, zastupitel a bývalý starosta Benešova nad Ploučnicí.
  • Samostatně budou o přízeň voličů usilovat ANO, Piráti, Severočeši.cz, KSČM, Trikolóra, SPD a další.

„Nikdo nám nesdělil důvod, proč naši kandidátku neschválili. Na začátek příštího týdne svoláme krajské předsednictvo, kam chceme pozvat vedení strany, aby nám to objasnili a řekli, jaké mají konkrétní návrhy nebo zda mají problémy s některými konkrétními jmény,“ uvedl Andrt.

Spekuluje se, že vedení strany kandidátku neschválilo kvůli tomu, že jsou na ní lidé, kteří byli dříve propojeni s pravicovými stranami. Například bývalý primátor Děčína Vladislav Raška byl dříve členem ODS, primátor Mostu Jan Paparega působil v TOP 09 a náměstkyně ústeckého primátora Věra Nechybová v minulosti kandidovala za ANO.

„Je možné, že to tak někdo vnímá, my jsme se ale od začátku prezentovali jako kandidátka lidí, kteří mají dlouholeté zkušenosti s řízením měst a obcí, a kteří řeší obdobné problémy jako celý kraj. Tady nehraje roli, jestli jsou pravicoví, nebo levicoví, ale že to jsou zkušení manažeři, kteří mají chuť kraj někam posunout,“ míní Andrt.

Pořád máme čas si některé věci vysvětlit, míní Andrt

Pokud by se stalo, že by předsednictvo krajskou kandidátku včas neschválilo, podle stranických regulí ji může narychlo sestavit grémium, což je desítka lidí z nejvyššího vedení strany včetně předsedy Jana Hamáčka a místopředsedů Onderky, Maláčové, Petříčka, Veselého či Šmardy.

„Nechci předjímat, co by se v takovém případě stalo. Umíme velmi dobře zdůvodnit, jak je naše kandidátka postavená, jaké jsou na ní osobnosti a jaké mají zkušenosti. Tomu projektu věříme. Pořád máme čas si některé věci vysvětlit, představit naše kandidáty a vysvětlit jejich přidanou hodnotu. Jen je potřeba, aby nám naslouchali,“ sdělil Andrt.

Sociální demokraté byli v posledních letech v krajských volbách neúspěšní, i proto se rozhodli tentokrát spojit síly s dalšími subjekty. Zatímco ještě v roce 2008 v čele s Jiřím Paroubkem strana v kraji zvítězila se ziskem 32,78 procenta hlasů, o čtyři roky později už získala jen 16,13 procenta a v posledních krajských volbách v roce 2016 už jen 11,9 procenta hlasů.

Autor:
  • Nejčtenější

Vyměním blinkr za kávu. Lidé si předávají špatně doručené zásilky

Zákazníci chomutovské Zásilkovny v těchto dnech řeší neobvyklou situaci. Na výdejních místech služby a v jejích Z-boxech si sice vyzvednou balík na své jméno, ovšem až poté zjistí, že obsah je jiný,...

24. července 2024  15:06

Stát končí s investicemi do okolí jezera Milada. Města neví, co bude dál

U jezera Milada nedaleko Ústí nad Labem chybí i devět let po zpřístupněný širší zázemí pro rekreanty, dostatek služeb nebo záchytné parkoviště. A hned tak se to nezmění. Státní podnik Diamo, který...

22. července 2024  9:37

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Hradec - Teplice 1:0, gól hostů v závěru kuriózně neplatil, pak se trefil Spáčil

Devadesát minut nudy, v nastavení pak nevídané drama. Tepličtí fotbalisté v úvodním dějství nového ročníku v Hradci Králové v samém závěru skórovali, ale na doporučení videoasistenta gól kvůli...

21. července 2024  19:40,  aktualizováno  21:55

Na Lounsku se srazil minibus s autem, mezi zraněnými jsou ženy z věznice

Nehoda minibusu a osobního auta u Lubence na Lounsku si dnes odpoledne vyžádala dvanáct zraněných. Čtyři lidi s podezřením na středně vážná až vážná zranění odvezli záchranáři do nemocnice v Mostě. V...

19. července 2024  13:07,  aktualizováno  17:04

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

OBRAZEM: Krásky, rychlé stroje, bouračky i prezident. Superbiky v Mostě bavily

Víkendové mistrovství světa superbiků v Mostě mělo zase šmrnc. Davy fanoušků včetně pochodujících Turků, v paddocku krásné hostesky, na startovním roštu na rozdíl od formule 1 stále grid girls, na...

22. července 2024  12:21

Muž na Děčínsku zemřel po ranách nožem, policie podezřelého obvinila z vraždy

Kriminalisté v Ústeckém kraji vyšetřují vraždu, k níž došlo ve čtvrtek večer na Děčínsku. Podezřelým je jednadvacetiletý muž, který podle serveru CNN Prima News ubodal svého otčíma. Policisté ho...

26. července 2024  9:15,  aktualizováno  14:40

Šestá litvínovská sezona pro Zygmunta: Našel jsem druhý domov

Je mu teprve 24 let, v hokejovém Litvínově však přidá už šestou sezonu. Polský útočník Pawel Zygmunt se dohodl se semifinalistou letošní extraligy na prodloužení kontraktu o další rok.

26. července 2024  14:05

Na Litoměřicku při požáru bytu zemřela seniorka, patrně kouřila v posteli

Při požáru bytu v panelovém domě v Roudnici nad Labem na Litoměřicku ve čtvrtek večer zemřela jeho majitelka. Podle prvotních zjištění žena v důchodovém věku pravděpodobně kouřila v posteli.

26. července 2024  8:59

Hit před bitvou. Kabáti v Teplicích před Spartou představí novou hymnu

Zpívá celý stadion! Na fotbale v Teplicích zazní před sobotním ligovým hitem s mistrovskou Spartou i potenciální hit hudební. Skupina Kabát, která vzešla z lázeňského města na severu Čech a několik...

25. července 2024  19:05,  aktualizováno  26.7 8:42

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....