Ruku na srdce – hubnutí není populární téma. Ve jménu zdravé výživy a štíhlého těla na nás neustále vyskakují z televize i časopisů rady, jak co nejméně, pokud vůbec, jíst, a doporučují se nám potraviny, které vzhledem i chutí připomínají mokrou vatu.
Cesta ke zdravému tělu ale vede jinudy. Přes dostatečné množství ZDRAVÉHO, ale DOBRÉHO jídla. Snad vám naším týdenním dietním jídelníčkem pomůžeme najít pár favoritů.
A protože cesta k srdci každého strávníka vede přes jeho chuťové buňky, začneme několika radami, jak si i na zdravých jídlech opravdu pochutnat.
* Nevyhazujte mladé lístky z kedlubny. Nasekejte je najemno a posypejte jimi hotové jídlo. Jsou plné vitaminů i chuti.
* Máte rádi pálivá jídla? Pak je to vaše výhoda. Pálivého jídla jednak nedokážete sníst příliš velké množství a navíc vám pepř, paprika a čili popoženou látkovou výměnu a dodají energii.
* Grilovaný nízkotučný sýr skvěle chutná a navíc má vždy méně kalorií než obvyklá masa na roštu.
* Ošiďte svoje chutě bylinkami. Jsou nekalorické, zdravé a mnohem prospěšnější než kořenicí směsi na základě soli a glutamátů.
* Gurmány, kteří chtějí hubnout, zachraňují ryby. Obsahují zdravé látky, které podporují metabolismus, a když si je při přípravě nebo konzumaci pokapete citronem, pomohou vám spálit trochu neužitečných tuků.
Nákupní seznamNa snídaně a svačiny: Na obědy a večeře: Doma musí být: |
Pondělí
SNÍDANĚ: Melounová miska – 250 g žlutého melounu, nejlépe vychlazeného, nakrájíme na kostičky do misky. Potřeme dva plátky knäckebrotu 150 g sýra cottage nebo lučiny.
SVAČINA: Jeden plátek celozrnného knäckebrotu zapíjíme dvěma deci rajčatového džusu.
OBĚD:
CUKETOVÝ QUICHE
1 porce = 2270 kJ
FORMA O PRŮMĚRU 24 CM
Náplň:
* 600 g cuket, 1 cibule
* 250 g sýru mozzarella
* 30 g parmazánu
* 2 vejce
* 2 hrsti bazalky
* pepř a sůl
Těsto:
* 300 g hladké mouky
* 20 g droždí
* 130 ml mléka
* špetka cukru
* 1 vejce, 2–4 lžíce oleje
* špetka soli
1. Směs: Omyté cukety nastrouháme, promícháme s nadrobno nakrájenou mozzarellou a cibulí, nastrouhaným parmazánem, přidáme vejce, natrhanou bazalku, osolíme a opepříme.
2. Do vlažného mléka nadrobíme droždí, přidáme 4 lžíce mouky, cukr a necháme kvásek půl hodiny vykynout. Do zbytku mouky vyklepneme vejce, osolíme, přidáme olej, kvásek a vypracujeme těsto. Hodinu necháme přikryté kynout.
3. Vyválené těsto vložíme do formy o průměru asi 24 cm, dno propícháme vidličkou a naplníme směsí. Na povrch položíme květy cuket a pečeme v předehřáté troubě při 180 o asi 20 minut, až náplň ztuhne.
SVAČINA: Smícháme jeden nízkotučný jogurt se lžičkou ovesných vloček.
VEČEŘE: Otrháme lístky ze dvou čekanek a rozložíme na talíř. Na ně položíme 125 g na plátky nakrájeného nízkotučného sýra. Posypeme čerstvými bylinkami a přidáme 10 černých oliv. Jako přílohu zvolíme dva plátky celozrnného knäckebrotu.
Úterý
SNÍDANĚ: Bylinkový chléb – na jeden krajíc celozrnného chleba si připravíme pomazánku z 1/2 svazku pokrájených ředkviček, 50 g nakrájených okurek a 150 g sýra cottage. Ochutíme solí a trochou pepře.
SVAČINA: 100 g čerstvých jahod
OBĚD:
ŘECKÝ SEDLÁCKÝ SALÁT
1 porce = 1000 kJ
PRO 4 OSOBY
* 2–3 rajčata
* 1 salátová okurka
* 1 cibule
* 2 papriky
* hrst černých oliv
* 200 g řeckého ovčího sýru
* olivový olej
* sušené nebo čerstvé oregano
* vinný ocet
1. Omytou zeleninu nakrájíme na kostky, uvařené vejce na lodičky, cibuli na kroužky. Všechny přísady opatrně promícháme, přelijeme bohatě olivovým olejem, zakápneme octem a posypeme sušeným nebo čerstvým oreganem.
2. Podáváme s knäckebrotem.
SVAČINA: 200 ml rajčatového džusu a 1 celozrnný rohlík
VEČEŘE: 200 g ve slupce uvařených brambor nakrájíme na kolečka. Na pánev dáme lžičku olivového oleje, nakrájenou cibuli, lžíci nakrájené libové šunky, přidáme brambory a vše krátce orestujeme. Směs vyjmeme z pánve a na zbytku oleje upečeme volské oko. Jako přílohu podáváme tři nakrájená rajčata.
Středa
SNÍDANĚ: Melounová miska – 250 g žlutého melounu, nejlépe vychlazeného nakrájíme na kostičky do misky. Potřeme dva plátky knäckebrotu 150 g sýra cottage nebo lučiny.
SVAČINA: 1 pokrájené jablko
OBĚD:
MUŠLIČKY S CIZRNOU
1 porce = 1470 kJ
PRO 4 OSOBY
* 50 g těstovin (mušličky)
* 80 g cizrny naložené v nálevu
* lžička semínek koriandru nebo listové petržele
* 100 g malých rajčátek
* 50 g jarní cibulky
* 50 g pórku
* několik lístků máty
* lžíce oleje
* sůl
1. V pánvi se zahřátým olejem krátce osmahneme nakrájenou cibulku s pórkem a přidáme semínka koriandru. Asi po 5 minutách osolíme, přidáme rozkrojená rajčata a cizrnu. Krátce promícháme a vhodíme do pánve mušličky uvařené ve slané vodě.
2. Vše promícháme, ochutíme lístky máty a podáváme.
SVAČINA: Smícháme nízkotučný jogurt se lžičkou ovesných vloček.
VEČEŘE: Nakrájíme 300 g bílého zelí. Přidáme 150 g naložených rajčat nebo paprik a kyselou okurku. Opečeme plátek kuřecích prsou, nakrájíme na nudličky a přidáme ke směsi. Vmícháme tři lžíce okurkového nálevu, lžíci olivového oleje, lžičku koření na gyros a sůl.
Čtvrtek
SNÍDANĚ: Bylinkový chléb – na jeden krajíc celozrnného chleba si připravíme pomazánku z 1/2 svazku pokrájených ředkviček, 50 g nakrájených okurek a 150 g sýra cottage. Ochutíme solí a trochou pepře.
SVAČINA: 200 ml rajčatového džusu a 1 celozrnný rohlík
OBĚD:
LOSOSOVÉ ŘEZY S TOFU DRESINKEM
1 porce = 1630 kJ
PRO 4 OSOBY
* 1 stroužek česneku
* 150 g tofu
* 150 g nízkotučného jogurtu, sůl, citron
* 600 g filetů z lososa
* 1/8 l zelenin. vývaru
* 1 lžíce bylin. octa
* ostrá mletá paprika
* 75 g výhonků munga
* 1 malá salátová okurka
* trochu salátu endivie
* 1/2 svazku pažitky
* 1/2 svazku hladké petrželky
1. Citron omyjeme, ostrouháme z něj kůru a vymačkáme šťávu. Česnek oloupeme a utřeme. Zamícháme ho do tofu, jogurtu, citronové kůry a osolíme.
2. Lososa omyjeme a nakrájíme na 8 dílů. Zeleninový vývar spolu s octem přivedeme k varu, vložíme lososové plátky a 5–6 minut povaříme. Osolíme a opaprikujeme.
3. Mungo výhonky spaříme horkou vodou a necháme uschnout. Okurku umyjeme a nakrájíme na tenké plátky. Salát omyjeme a osušíme. Listy salátu rozložíme na 4 talíře. Pažitku a petržel omyjeme, osušíme a nakrájíme.
4. Plátky okurky a filety rozložíme na salát a posypeme bylinkami.
SVAČINA: 100 g čerstvých jahod
VEČEŘE: Svaříme 275 ml mléka (1,5 %). Oloupeme jablko a nakrájíme na kostičky. Do mléka vmícháme 45 g instantních mléčných vloček a necháme chvíli bobtnat. Směs ochutíme lžičkou medu a špetkou skořice.
Pátek
SNÍDANĚ: Melounová miska – 250 g žlutého melounu, nejlépe vychlazeného, nakrájíme na kostičky do misky. Potřeme dva plátky knäckebrotu 150 g sýra cottage nebo lučiny.
SVAČINA: Smícháme jeden nízkotučný jogurt se lžičkou ovesných vloček.
OBĚD:
PLNĚNÉ CUKETY
1 porce = 1480 kJ
PRO 4 OSOBY
* 1 vejce
* 4 malé cukety
* sůl
* 60 g celozrnných sušenek
* 1 malá cibule
* 50 g nastrouhaného parmazánu
* 6 lžic olivového oleje
* 1/2 svazku bazalky
* čerstvě namletý pepř
* kajenský pepř
* olej na vymazání formy
1. Cukety omyjeme, blanšírujeme asi 2 minuty ve vařící osolené vodě, necháme vychladnout a podélně rozpůlíme. Poté lžící vydlabeme co nejvíce dužiny.
2. Vydlabanou dužinu jemně nakrájíme, sušenky nadrolíme. Cibuli oloupeme, jemně nasekáme a přidáme 1 lžíci oleje. Dužinu, sušenky, cibuli, vejce, parmazán, 4 lžíce olivového oleje a bazalku dobře promícháme. Ochutíme pepřem, kajenským pepřem a solí a směsí naplníme vydlabané půlky cuket. Směs shora přetřeme zbylým olivovým olejem a v jemně vymazané formě pečeme v předem vyhřáté troubě na 200 °C asi 15 až 20 minut. Podáváme teplé i studené.
SVAČINA: 1 pokrájené jablko
VEČEŘE: Ve slané vodě uvaříme 50 g širokých nudlí. Pokrájíme 100 g žampionů a 100 g pórku. Směs podusíme na 1 lžíci oleje a přidáme 60 g libové šunky. Vmícháme 2 lžíce nízkotučné smetany a smícháme s nudlemi.
Sobota
SNÍDANĚ: Bylinkový chléb – na jeden krajíc celozrnného chleba si připravíme pomazánku z 1/2 svazku pokrájených ředkviček, 50 g nakrájených okurek a 150 g sýra cottage. Ochutíme solí a trochou pepře.
SVAČINA: 200 ml rajčatového džusu a 1 celozrnný rohlík
OBĚD:
KUŘECÍ PLÁTKY S FENYKLEM
1 porce = 525 kJ
PRO 4 OSOBY
* 100 g kuřecích prsou
* 1 grapefruit
* 1 citron
* lžička sójové omáčky
* 50 g fenyklu
* 50 g listového salátu
* lžička sezamových semínek
* lžíce olivového oleje
* sůl
1. Omyté maso nakrájíme na plátky, pokapeme šťávou z půlky grapefruitu, citronem, sójovou omáčkou a necháme asi 30 minut marinovat.
2. Maso vyjmeme, osmahneme na oleji z obou stran, upravíme na talíř, přelijeme marinádou a přidáme nakrájený salát a očištěný fenykl. Před podáváním posypeme sezamovými semínky.
SVAČINA: 100 g čerstvých jahod
VEČEŘE: Očistíme svazek ředkviček, nakrájíme na malé kousky. Přidáme 1 lžičku oleje, lžíci octa, lžíci jablečného džusu, špetku soli, pepř a 2 lžíce nakrájené pažitky. Dále nakrájíme 250 g ledového salátu a 75 g plátkového nízkotučného sýra. Vše důkladně promícháme.
Neděle
SNÍDANĚ: Melounová miska – 250 g žlutého melounu, nejlépe vychlazeného, nakrájíme na kostičky do misky. Potřeme dva plátky knäckebrotu 150 g sýra cottage nebo lučiny.
SVAČINA: Smícháme jeden nízkotučný jogurt se lžičkou ovesných vloček.
OBĚD:
KRŮTÍ ZÁVITKY S PESTEM
1 porce = 2520 kJ
PRO 4 OSOBY
* 2 svazky bazalky
* 2 stroužky česneku
* 2 lžíce piniových oříšků
* 2 lžíce olivového oleje
* 50 g kozího sýra
* sůl, mletý pepř
* 8 tenkých krůtích řízků
* 8 plátků libové šunky
* 40 g margarínu
* 125 ml drůb. vývaru
* 200 ml nízkot. smetany
* 1–2 lžíce světlé jíšky
* šťáva z půlky citronu
* špejle
* citron a bazalka
1. Pesto: Bazalkové lístky odřízneme od stonků a spolu s česnekem a piniovými oříšky najemno nasekáme. Přidáme olivový olej a kozí sýr a promícháme.
Osolíme a opepříme.
2. Omyjeme a osušíme krůtí řízky. Na každý položíme plátek šunky a potřeme pestem. Zabalíme, napíchneme na špejli.
3. Závitky ze všech stran opečeme na oleji, osolíme a opepříme. Zalijeme vývarem a asi 20 minut dusíme. Pak je vyjmeme z vývaru a dáme do tepla. Do pánve nalijeme vývar a smetanu a necháme chvíli povařit a zahustíme jíškou. Vaříme další minutu. Přidáme sůl, pepř a citron.
4. Závitky podáváme s omáčkou, zdobíme bazalkou a citronem.
SVAČINA: 200 ml rajčatového džusu a 1 celozrnný rohlík
VEČEŘE: Nakrájíme 100 g celeru, 100 g pórku a 1 mrkev a podusíme na 1 lžičce oleje. Zalijeme 1/2 l zeleninového vývaru. Přidáme 300 g zelených fazolek a vše povaříme 15 minut. Ochutíme muškátovým oříškem, novým kořením nebo petrželkou.
A sladká odměna
JOGURTOVÝ NÁPOJ S MELOUNEM
sklenice = 1470 kJ
PRO 1 OSOBU
* 2 lžíce pšeničných vloček
* 100 g nízkotučného jogurtu
* 200 g melounu
* šťáva z půlky citronu
* 1 lžička řidšího medu
* trochu čerstvé máty
1. Vločky s jogurtem smícháme a necháme asi 3 minuty bobtnat. Meloun oloupeme, dužinu nakrájíme na malé kostičky. Citronovou šťávu a med dobře promícháme.
2. Všechny přísady přendáme do vysoké nádoby a rozmixujeme. Hotový jogurtový nápoj ozdobíme mátou a kouskem melounu.