Velikonoční menu: kaldoun, králičí stehna na tymiánu i mazanec

  4:00aktualizováno  4:00
Nechte se při přípravě svátečního oběda inspirovat šéfkuchařem Janem Bartákem z pražské restaurace a hotelu U Schnellů, který pro vás připravil recepty na velikonoční kaldoun, králičí stehna na tymiánu se špenátem a bramborovými noky i tradiční mazanec.

Velikonoční menu snad konečně přinese na váš sváteční stůl vytoužené jaro. Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Velikonoční kaldoun

Velikonoční kaldoun

Množství: pro 8 osob

  • 4 drůbeží skelety
  • vnitřnosti ze 3 kuřat (nebo 2 hus)
  • 2 králičí hlavy
  • 3 mrkve
  • 1 celer
  • 1-2 petržele
  • 2 cibule
  • nové koření
  • sůl
  • pepř
  • muškátový květ
  • hladká mouka
  • máslo
  • mléko
  • smetana
  • olej

1. Do většího hrnce vložíme drůbeží nebo husí skelety, vnitřnosti, králičí hlavy, mrkev, petržel, celer, cibuli, nové koření, celý pepř a sůl. Zalijeme vodou a vaříme na mírném ohni. Změklou zeleninu pak vyjmeme a necháme vychladnout. Vývar přecedíme do vhodné nádoby.

2. V hrnci si dozlatava orestujeme nakrájenou cibuli, poté zaprášíme hladkou moukou, zalijeme vývarem a krátce povaříme. Přidáme na kostky nakrájenou zeleninu, obrané maso z hlav a skeletů, na jemno nakrájenou petrželovou nať a muškátový květ. Provaříme ještě cca 10 minut.

3. Nakonec přidáme mléko, smetanu, máslo a dochutíme.

Tip: Jako vložku můžete přidat domácí vařené nudle.

Králičí stehna na tymiánu se špenátem a bramborovými noky

Králičí stehna s tymiánem, špenátem a bramborovými noky

Množství: pro 4 osoby

  • 8 králičích stehýnek
  • 300 g slaniny nebo špeku
  • 1 kg bílé cibule
  • sůl
  • pepř
  • tymián
  • 1 500 g čerstvého špenátu
  • 1 dcl olivového oleje
  • česnek

Na noky:

  • 1 kg brambor
  • 1 vejce
  • 100-200 g hrubé mouky
  • sůl

1. Králičí stehna protkneme slaninou a v předehřáté troubě je dáme péci na plech spolu s cibulí nakrájenou na plátky. Maso opepříme, osolíme a obložíme několika snítkami tymiánu. Podlijeme a necháme péci doměkka.

2. Z předem uvařených brambor připravíme bramborové těsto přidáním vejce, hrubé mouky a soli. Noky tvarujeme lžící a vkládáme do vroucí osolené vody.

3. Listy čerstvého špenátu spaříme na troše vývaru a olivového oleje a po dochucení solí a pepřem ihned servírujeme.

Velikonoční mazanec

Velikonoční mazanec
  • 2 žloutky
  • 500 g polohrubé mouky
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka soli
  • 30 g droždí
  • 50 g rozinek
  • mandle
  • citronová kůra
  • 0,2 dcl rumu
  • 200 ml mléka
  • 100 g cukru krupice
  • 100 g másla

1. Z částí mléka, droždí a lžíce cukru připravíme kvásek, který necháme nakynout. Další suroviny smícháme, přidáme žloutek, mléko, rozpuštěné máslo a rum a smícháme s vykynutým kváskem. Zpracujeme na těsto a necháme kynout na teplém místě 30-40 minut.

2. Potom z těsta vytvarujeme bochánek, přemístíme na plech a necháme kynout ještě asi 10 minut. Pak ho potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlemi a dáme péct do trouby, předem rozehřáté na 200 stupňů.

3. Asi po 10 minutách teplotu trouby snížíme na 150 stupňů a pečeme ještě asi 30 minut.

Autor:

Nejčtenější

Zemřela královna sushi Bára Rektorová, podlehla rakovině

Bára Rektorová

Zakladatelka firmy na sushi a maminka dvou synů Bára Rektorová zemřela 11. srpna v kruhu svých nejbližších, jak na...

Andrea Černá: Jako kůl v plotě nežiju, ale pět dětí už porodit nestihnu

Andrea Černá

Přestože Andrea Černá ztvárnila desítky náročných divadelních rolí, pro národ zůstává hlavně Eliškou ze známého filmu...

Trend bio škodí, říká první dáma českého zemědělství Monika Nebeská

Monika Nebeská

Kdysi jako nezkušená městská holka, která se sama starala o malé dítě, vstoupila mezi ostřílené zemědělce, aby udělala...

Na Pacifické hřebenovce jsem věčně hladověla, vzpomíná Lucie Kutrová

Lucie Kutrová

Do dvaceti se kromě školy zajímala jen o módu a večírky. Neuběhla ani kilometr a nechápala, proč lidé chodí třeba na...

Tři potraviny, kterých se v létě můžete bezstarostně přejídat

Některé potraviny se mohou na vašem letním jídelníčku objevovat často,...

Léto velkému přejídání nepřeje. Obepnuté šaty i tílka okamžitě prozradí každý faldík na břiše, krátké sukně a kraťasy...

Další z rubriky

Od supermarketu do kuchyně. Kam vede vaše ekologická stopa

Ilustrační snímek

Planetu jsme zaplavili odpadem, na oceánech se tvoří plastové ostrovy, podvodní živočichové zaměňují igelitové sáčky za...

RECEPT DNE: Cuketové špagety s bylinkovým pestem

Cuketové špagety s bylinkovým pestem

Chcete si dopřát opravdu zdravé a dietní jídlo? Pak pro vás máme recept na cuketové špagety s bylinkovým pestem.

RECEPT DNE: Hummus s červenou řepou a avokádem

Hummus s červenou řepou a avokádem

Hummus je nejen zdravý, ale také si na něm skvěle pochutnáte. V kombinaci s červenou řepou a avokádem budete mít...

Advantage Consulting, s.r.o.
ŘIDIČ VZV - SKLAD

Advantage Consulting, s.r.o.
Středočeský kraj
nabízený plat: 25 000 - 30 000 Kč

Najdete na iDNES.cz