Sobota 14. prosince 2019, svátek má Lýdie
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Sobota 14. prosince 2019 Lýdie

Velikonoční menu: kaldoun, králičí stehna na tymiánu i mazanec

  4:00aktualizováno  4:00
Nechte se při přípravě svátečního oběda inspirovat šéfkuchařem Janem Bartákem z pražské restaurace a hotelu U Schnellů, který pro vás připravil recepty na velikonoční kaldoun, králičí stehna na tymiánu se špenátem a bramborovými noky i tradiční mazanec.

Velikonoční menu snad konečně přinese na váš sváteční stůl vytoužené jaro. Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Velikonoční kaldoun

Velikonoční kaldoun

Množství: pro 8 osob

  • 4 drůbeží skelety
  • vnitřnosti ze 3 kuřat (nebo 2 hus)
  • 2 králičí hlavy
  • 3 mrkve
  • 1 celer
  • 1-2 petržele
  • 2 cibule
  • nové koření
  • sůl
  • pepř
  • muškátový květ
  • hladká mouka
  • máslo
  • mléko
  • smetana
  • olej

1. Do většího hrnce vložíme drůbeží nebo husí skelety, vnitřnosti, králičí hlavy, mrkev, petržel, celer, cibuli, nové koření, celý pepř a sůl. Zalijeme vodou a vaříme na mírném ohni. Změklou zeleninu pak vyjmeme a necháme vychladnout. Vývar přecedíme do vhodné nádoby.

2. V hrnci si dozlatava orestujeme nakrájenou cibuli, poté zaprášíme hladkou moukou, zalijeme vývarem a krátce povaříme. Přidáme na kostky nakrájenou zeleninu, obrané maso z hlav a skeletů, na jemno nakrájenou petrželovou nať a muškátový květ. Provaříme ještě cca 10 minut.

3. Nakonec přidáme mléko, smetanu, máslo a dochutíme.

Tip: Jako vložku můžete přidat domácí vařené nudle.

Králičí stehna na tymiánu se špenátem a bramborovými noky

Králičí stehna s tymiánem, špenátem a bramborovými noky

Množství: pro 4 osoby

  • 8 králičích stehýnek
  • 300 g slaniny nebo špeku
  • 1 kg bílé cibule
  • sůl
  • pepř
  • tymián
  • 1 500 g čerstvého špenátu
  • 1 dcl olivového oleje
  • česnek

Na noky:

  • 1 kg brambor
  • 1 vejce
  • 100-200 g hrubé mouky
  • sůl

1. Králičí stehna protkneme slaninou a v předehřáté troubě je dáme péci na plech spolu s cibulí nakrájenou na plátky. Maso opepříme, osolíme a obložíme několika snítkami tymiánu. Podlijeme a necháme péci doměkka.

2. Z předem uvařených brambor připravíme bramborové těsto přidáním vejce, hrubé mouky a soli. Noky tvarujeme lžící a vkládáme do vroucí osolené vody.

3. Listy čerstvého špenátu spaříme na troše vývaru a olivového oleje a po dochucení solí a pepřem ihned servírujeme.

Velikonoční mazanec

Velikonoční mazanec
  • 2 žloutky
  • 500 g polohrubé mouky
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka soli
  • 30 g droždí
  • 50 g rozinek
  • mandle
  • citronová kůra
  • 0,2 dcl rumu
  • 200 ml mléka
  • 100 g cukru krupice
  • 100 g másla

1. Z částí mléka, droždí a lžíce cukru připravíme kvásek, který necháme nakynout. Další suroviny smícháme, přidáme žloutek, mléko, rozpuštěné máslo a rum a smícháme s vykynutým kváskem. Zpracujeme na těsto a necháme kynout na teplém místě 30-40 minut.

2. Potom z těsta vytvarujeme bochánek, přemístíme na plech a necháme kynout ještě asi 10 minut. Pak ho potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlemi a dáme péct do trouby, předem rozehřáté na 200 stupňů.

3. Asi po 10 minutách teplotu trouby snížíme na 150 stupňů a pečeme ještě asi 30 minut.

Autor:

Vánoce

Advent je tady a spolu s ním nákupy vánočních dárků i pečení vánočního cukroví. Za vánoční atmosférou můžete vyrazit na vánoční trhy ve vašem okolí i do zahraničí.

  • Nejčtenější

Po porodu mě Viktor seřval a pomohlo to, přiznala Petra v dokumentu

Ačkoli Petra i Viktor vyrůstali ve městě a svatbu měli v Praze na Staroměstské radnici, rozhodli se pro život na vsi....

Premium

Nejraději mám vibrátory na klitoris, přiznává testérka erotických pomůcek

Na svou první erotickou pomůcku narazila Veronika u své maminky v ložnici a ze zvědavosti ji vyzkoušela. Od té doby...

Jen láska a zábava k udržení rodiny nestačí, zjistil pár z dokumentu

„Jsem do něj zamilovaná, a pak máme společný názor na to, jak chceme žít, starat se o rodinu, a je s ním zábava,“...

Nesnažte se, aby vás měli všichni rádi. Nejdůležitější je sebeláska

Existuje tisíc důvodů, proč člověk během života ztratí svoje já. Aby to nebylo doživotně, je třeba si ztrátu včas...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kvůli břichu si ani nezavázal tkaničky. Dietou a chůzí shodil 43 kilo

Dušanu Suchánkovi vadila nadváha v osobním, ale i pracovním životě. Zhubnout se rozhodl, když už si nedokázal zavázat...

Premium

Zoufale jsme se snažili postřeleného muže zachránit, líčí lékař z Ostravy

Hrudní chirurg Marcel Mitták z Fakultní nemocnice Ostrava se snažil s týmem zdravotníků zachránit jednoho z těžce...

Premium

Na Gottově pohřbu jsem se bál, že spáchám atentát na Zemana, říká Strach

Každý se ho ptá na Anděla Páně 3. Jiří Strach ale trpělivě vysvětluje, že to nezáleží jen na něm. „Rozhodujeme o tom...

Premium

Zalepili matce prsa, aby nemohla kojit. Při příbězích z Osvětimi pláče i průvodce

Lukáš Lev provází v koncentračních táborech a popisuje nacistická zvěrstva. Jeho babička si však stála za tím, že za...

  • Další z rubriky

RECEPT DNE: Bílý svařák

Milujete svařák? Zkuste si podle našeho receptu připravit trochu jinou podobu tohoto oblíbeného zimního nápoje.

Zkuste povidlové kuličky, brusinková srdíčka a další nepečené cukroví

Čas do Vánoc se krátí a možná začínáte trochu panikařit, že nebudete mít co nabídnout svátečním hostům ke kávě a...

RECEPT DNE: Pečená zelenina se sýrem

Máme pro vás skvělý tip na rychlou a dietní večeři, na které si pochutnáte. Vyzkoušejte pečenou zeleninu se sýrem.

Ořechové cukroví tradičně i moderně. Uvidíte, že se po něm jen zapráší

Mezi všemi vánočními lákadly ve většině českých rodin stejně nakonec vítězí ořechové cukroví. Je křehké, lahodné,...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz