Neděle 31. května 2020, svátek má Kamila
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Neděle 31. května 2020 Kamila

Šest skvělých velikonočních receptů: od mazance po paštiku

  0:43aktualizováno  0:43
Pokud byste rádi trochu vylepšili velikonoční tabuli, nechte se inspirovat nápady kuchařů a pekařů od Kašperských Hor přes Prahu až po Velké Karlovice. Milovníci italské kuchyně pak mohou vyzkoušet slaný italský velikonoční koláč namísto nádivky.

Velikonoční mazanec z Antonínova pekařství | foto:  Tomáš Krist, MAFRA

Velikonoční nádivka

podle Jana Kracíka, šéfkuchaře Pot au Feu v Praze

Recept pro 4 osoby:

Nádivka
  • 4 ks rohlíků
  • 100 g brokolice
  • 50 g špenátu
  • 50 g hrášku
  • 50 g fenyklu
  • 50 g karotky
  • 30 g másla
  • 150 ml plnotučného mléka
  • špetka muškátového oříšku
  • 20 ml extra panenského olivového oleje
  • 3 ks vejce
  • pažitka, petržel, medvědí česnek, libeček, kopřivy - dle vlastní chuti

Postup:

  1. Rohlíky nakrájíme na kostky 1 na 1 centimetr a opečeme pod grilem do zlatavé barvy. Zeleninu pokrájíme a blanšírujeme 2 minuty v dobře osolené vodě. 
  2. Rohlíky smícháme s mlékem, žloutky, olivovým olejem a necháme 3 minuty odstát. Vyšleháme si tuhý sníh z vaječných bílků. Vložíme zeleninu a sníh z bílků a dochutíme solí, muškátovým oříškem a bylinkami podle vlastní chuti.
  3. Pečeme v másle vytřené formě v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 10 až 15 minut. Ozdobíme okurkou, kapary a bylinkami.

Velikonoční paštika

podle Sabiny Kmecové z Nebespán café & apartments v Kašperských Horách

Suroviny pro 6 osob:

Velikonoční paštika podle kavárny Nebespán z Kašperských Hor
  • 400 g listového těsta
  • 400 g libového vepřového masa
  • 250 g mletého libového hovězího masa, které okořeňte podle chuti (můžete nahradit již připravenou náplní do klobásek – koupíte v lepších řeznictvích)
  • 150 g kvalitní šunky
  • 250 g zelené bylinky (½ čerstvý špenát a zbytek doplnit spařenými mladými kopřivami, pažitkou, plochou listovou petrželí...)
  • 3 větší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 50 g másla
  • 7 vajec + 1 žloutek (na potření)
  • sůl, pepř
  • forma na biskupský chlebíček

Postup:

  1. Dejte vařit 6 vajec natvrdo. Mezitím omyjte bylinky (kopřivy spařte horkou vodou), osušte, nakrájejte nahrubo. Na pánvi nechte rozpustit lžičku másla a poduste bylinky do měkka (cca 10 minut), v případě potřeby podlijte v průběhu troškou vody. Dejte stranou.
  2. Do stejné pánve dejte opět lžičku másla a nechte zezlátnout jemně nakrájenou cibuli a česnek.
  3. V kuchyňském robotu namelte či nasekejte maso, spíš nahrubo. Přendejte do mísy, promíchejte s připravenou cibulí, česnekem a bylinkami, přidejte 1 celé vejce, sůl a pepř podle chuti a opět promíchejte.
  4. Předehřejte troubu na cca 200 stupňů. Oloupejte vejce natvrdo a zkrojte z obou stran špičky, abyste je mohli ve formě naskládat do řady těsně vedle sebe.
  5. Vyválejte 2/3 listového těsta tak, abyste jím mohli vyplnit formu na biskupský chlebíček a ještě vám zbylo cca 2 cm na přesah na všechny strany. Těsto nechte trochu silnější, přibližně 0,5 cm. Vymažte formu máslem a vyplňte těstem.
  6. Naplňte polovinou připravené směsi a uhlaďte. Na takto připravenou směs položte vejce natvrdo po délce, těsně vedle sebe a každé mírně přitlačte. Vyplňte formu zbytkem směsi, uhlaďte a mírně upěchujte.
  7. Ze zbylého těsta vyválejte obdélník o velikosti horní části formy, položte na směs a překryjte shora přesahy první části těsta a přitlačte, aby se při pečení neoddělily. Pomocí vidličky nebo nože nakreslete na těsto obrazce a pomažte rozkvedlaným žloutkem. Dejte péct asi na hodinu. Pokud by těsto zlátlo moc rychle, zakryjte ho pečícím papírem.
  8. Vyndejte z trouby, nechte asi 10 minut vychladnout a opatrně vyklopte. Nakrájejte opatrně na širší plátky, nejlépe vroubkatým nožem na chléb.

Velikonoční bublanina s vaječným koňakem

podle Pavla Václavíka, šéfkuchaře Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích

Velikonoční bublanina podle Petra Václavíka, k její přípravě můžete použít i...
  • 5 vajec
  • 250 g cukr krystal
  • 250 g mouka hladká
  • 100 ml oleje
  • 100 g čokolády na vaření
  • prášek do pečiva
  • 1 dcl vaječný koňak
  • 50 g mandlové lupínky
  • máslo na vymazání.
  1. Vejce vyšleháme do husté pěny s cukrem a hladkou mouku si promísíme přes sítko s kypřícím práškem. Za pomalého míchání přidáme k ušlehaným vajíčkům olej. Polovinu promíchané směsi si dáme do sáčku a do druhé přimícháme rozpuštěnou čokoládu a taktéž dáme do sáčku.
  2. Pečící nádobu (případně Pečenku) vymažeme do poloviny máslem a vysypeme mandlovými lupínky, nastříkáme střídavě směs na pásky a druhou vrstvu do mřížky. Pečeme 30 až 35 minut. Po upečení polijeme koňakem a necháme vychladnout .

Mazanec s mandlovým posypem

Podle pekařů Antonínova pekařství

Velikonoční mazanec z Antonínova pekařství
  • 155 g hladké mouky
  • 45 g cukru
  • 6 g droždí
  • 1 vejce
  • 40 ml mléka
  • 62 g másla
  • 1 lžička rumu nebo vaječného likéru
  • citrónová kůra
  • špetka soli
  • 20 g rozinek
  • sekané mandle na posyp
  1. Ze všech ingrediencí (kromě mandlí) vypracujte těsto bochánek pak nechte přibližně hodinu až dvě nakynout v teple (ve teplé troubě, zabalené v utěrce na topení apod.)
  2. Mazanec před pečením potřete vajíčkem, uprostřed ho nakrojte do typického křížku a posypte mandlemi. Pečte v troubě vyhřáté na 170 až 180 stupňů Celsia do zhnědnutí a zkontrolujte špejlí, jestli je dost propečený.

Upečte si zeleného beránka:

6. dubna 2012

Jidášky se skořicí

Podle pekařů Antonínova pekařství

Skořicové jidášky
  • 155 g hladké mouky
  • 45 g cukru
  • 6 g droždí
  • 1 vejce
  • 39 ml mléka
  • 62 g másla
  • 1 lžička rumu
  • citronová kůra
  • špetka soli
  • skořice nebo skořicový cukr na posyp

Zaděláme si těsto, ze kterého začneme válet dlouhé „nudle“ o průměru jednoho centimetru. Nasekáme na kratší kusy a zakroutíme z nich nejrůznější tvary - esíčka, uzly apod. Jidášky necháme nakynout na teplém místě, posypeme skořicí a krátce pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů, dokud nezhnědnou. 

Torta Pasqualina

Pokud rádi zkoušíte něco nového, můžete vyzkoušet slaný italský velikonoční koláč.

Suroviny:

Torta pasquinale neboli velikonoční koláč s ricottou
  • 2 balení listového těsta kulatého tvaru
  • 1 kg mangoldu
  • 500 g ricotty
  • 5 vajec
  • ½ nakrájené cibule
  • 60 g nastrouhaného parmazánu
  • extra panenský olivový olej
  • máslo
  • majoránka
  • sůl a pepř
  1. Mangold očistěte, ponechejte si pouze zelené části. Nakrájejte na tenké proužky, které dvě až tři minuty spaříte ve vroucí osolené vodě. Slijte a nechejte vychladnout. V pánvičce osmahněte ve dvou lžících olivového oleje cibuli, přidejte osušený mangold a několik minut restujte. Vložte do mísy, vmíchejte ricottu, strouhaný parmazán, dvě ušlehaná vejce, polévkovou lžící majoránky, sůl a pepř.
  2. Pečící formu na koláč o průměru 22 cm s vysokými zkosenými stranami vymažte máslem a vysypte moukou. Rozválejte první placku listového těsta, vložte do formy, okraje těsta nechte přesahovat přes stěny. Dovnitř nalijte náplň. V náplni vytvarujte ve stejné vzdálenosti od sebe tři důlky, do kterých rozklepnete syrová vejce. Na každé vejce položte kousíček másla.
  3. Připravte druhou těstovou placku, kterou náplň přiklopíte. Okraje spodní a horní placky spojte k sobě. Celý povrch koláče pomažte olejem. Vložte do předehřáté trouby na 180°C a pečte zhruba hodinu. Podávejte vlažné či studené.
Autor: pro iDNES.cz
  • Nejčtenější

Milenec? Ano, ale nezapomínejte na důležitá pravidla nevěry

Nejen muži, ale i ženy často utíkají za potěchou mimo domov. Hledají si milence, který jim dá to, co ve vlastní ložnici...

KVÍZ: Kde je vulva a co víte o ženských genitáliích?

Víte, co je vulva a kde se na těle nachází? Podle průzkumu to neví šedesát procent žen. Ve spolupráci se sexkoučkou...

Spočítejte si své vibrační číslo a dozvíte se, co vás letos ještě čeká

Lelkovali jste v minulých měsících doma a ze zoufalství přepočítávali zásoby jídla, zkoumali knihy v knihovničce a...

Češi mají rádi orální sex, potvrdil průzkum. Jak jste na tom vy?

Obliba orálního sexu roste. Dopřává si jej 75 procent Čechů, pětina lidí by mu dala přednost před jinými sexuálními...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Chuťovky za „totáče“: polévka z gulášové konzervy nebo smaženky ze sekané

Po šedesáti šesti dnech vláda v pondělí ukončila nejdelší nouzový stav v dějinách Česka. Nejrůznější omezení, zákazy a...

Virus se mění pod rukama. Přírodní izoláty se tak nechovají, vysvětluje Peková

Premium Do povědomí širší veřejnosti se molekulární bioložka a viroložka Soňa Peková z laboratoře Tilia dostala pro své neshody...

Svoboda na dvou kolech Čechy láká. Porovnali jsme nejpopulárnější skútry

Premium Skútr, to znamená hlavně svobodu pohybu namísto stání v kolonách. V porovnání s automobilem nabízí levnější a...

Mám už celé krize dost, hyperbola strachu je šílená, říká šéfkuchař Pohlreich

Premium Když vidíte sedět Zdeňka Pohlreicha v úplně prázdné restauraci Next Door v centru Prahy, kde jste si dřív bez rezervace...

  • Další z rubriky

Báječné jahodové recepty, které si vychutnáte nejen na oslavě dne dětí

Máloco dovede člověku tak zvednout náladu jako jahodový dezert, pěkně nadýchaný a zasněžený moučkovým cukrem. Udělejte...

Parádní květnová grilovačka. Burger, karbanátky, kuře i špíz s vůní Asie

Co je na jarním a předletním počasí nejkrásnější? Že můžeme vařit i jíst venku. Stačí jen vytáhnout na balkon či terasu...

RECEPT DNE: Hovězí rolky se zeleninou

Jídlo pro masožrouty i dietáře. Uvařte si hovězí rolky se zeleninou.

RECEPT DNE: Kváskové buchty s povidly

Buchty jsou klasika, vyzkoušejte recept na kváskové s povidly

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Museli jsme prodat chalupu. Dcera se rozvádí a potřebuje peníze, říká Žilková

Veronika Žilková opustila minulý měsíc v Izraeli svého manžela Martina Stropnického a vrátila se do Česka. Její maminka...

Vodafone měl masivní výpadek. Hodiny nefungovaly prakticky žádné služby

Lidé po celém Česku zaznamenali ve čtvrtek odpoledne výpadky služeb Vodafonu včetně bývalých služeb UPC, ať už šlo o...

Monika Bagárová porodila. Dcera dostala jméno po mamince Muradova

Zpěvačka a porotkyně SuperStar Monika Bagárová (25) je maminkou. Se šťastnou novinkou se pochlubila fanouškům na...

Milenec? Ano, ale nezapomínejte na důležitá pravidla nevěry

Nejen muži, ale i ženy často utíkají za potěchou mimo domov. Hledají si milence, který jim dá to, co ve vlastní ložnici...

RECENZE: Jsem sexuální pracovnice, hlásá hrdinka filmu Pátrání po Evě

Točí se při sexu s muži, ve vaně se ženami, když bere drogy či pózuje pro vyzývavé fotografie. Fanoušci na sociálních...