Velikonoční hostina s masem i bez. Od jehněčího po zeleninové rizoto

  2:34aktualizováno  2:34
Svátky jara jsou zároveň oslavou nových sezonních surovin, ze kterých můžete sestavit pohoštění pro dva i pro celou širokou rodinu. Využijte bylinky, jarní zeleninu i různé druhy masa. Dostatek zeleniny a salátů vyváží tučnější pečeně a dodá jarní dávku vitaminů a hlavně radosti ze stále teplejšího sluníčka.

Kachní prsa s rukolovým pestem | foto: Isifa.com

Kachní prsa s rukolovým pestem

Doba přípravy: 40 minut / vaření 15 – 18 minut
Množství: pro 4 osoby

  • 3 velké hrsti rukoly
  • 1 – 2 stroužky česneku
  • 3 lžíce piniových oříšků
  • 3 lžíce strouhaného parmazánu
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 4 kachní prsa s kůží
  • sůl
  • pepř
  • 100 g mozzarelly

1. Troubu předehřejeme na 200°C. Rukolu omyjeme a dobře osušíme, třetinu odložíme na ozdobení, zbytek natrháme. Česnek oloupeme a pokrájíme.

2. V hmoždíři rozetřeme rukolu, česnek, piniové oříšky, parmazán a olej na hladkou pastu.

3. Omytá kachní prsa osušíme, kůži ostrým nožem nařízneme v tenkých proužcích. Osolíme a opepříme.

4. Hlubší pánev vhodnou i na zapékání v troubě nahřejeme na plotýnce na mírném plameni.

5. Kachní prsa položíme do pánve kůží dolů a necháme je opékat asi šest minut. Lžící odebereme přebytečný tuk, prsa obrátíme a minutu dvě je pečeme kůží nahoru. Pak je obrátíme znovu kůží dolů, podlijeme trochou vody a dáme je dopéct na 6 – 8 minut do trouby. Prsa by měla být středně propečená.

6. Necháme je pět minut odpočinout a pokrájíme je na plátky. Podáváme s pestem z rukoly, ozdobené zbylými rukolovými listy a na kostičky pokrájenou mozzarellou.

Tip: Parmazán do pesta můžete zaměnit za sýr pecorino, začněte raději s jedním stroužkem česneku, ochutnejte a pak přidejte další.

Zeleninové placičky

Zeleninové placičky

Doba přípravy: 50 minut / smažení 45 minut
Množství: pro 4 osoby

  • 6 brambor
  • 2 mrkve
  • 1 malá cuketa
  • 1 stroužek česneku
  • 2 vejce
  • hladká mouka
  • sůl
  • pepř
  • 1 malá konzerva kukuřice nebo hrst mražené

1. Brambory oloupeme, mrkev oškrábeme, cuketu omyjeme, česnek oloupeme a prolisujeme.

2. Zeleninu nastrouháme, slijeme přebytečnou vodu. Promícháme s vejci, hladkou moukou, aby vzniklo hustší těsto – jako na bramboráky.

3. Do těsta přidáme prolisovaný česnek, osolíme, opepříme a necháme 10 minut odstát. Kukuřici slijeme, přimícháme do těsta.

4. Na pánvi rozehřejeme olej a sběračkou tvarujeme placičky, které opečeme z obou stran dozlatova.

5. Placičky odkládáme na talíř vyložený papírovými ubrousky, nejlépe do teplé trouby, aby nevychladly.

Tip: Do těsta můžete přidat kousek nastrouhaného celeru nebo najemno pokrájenou jarní cibulku.

Jehněčí kýta s kozím sýrem a mátou

Jehněčí kýta s kozím sýrem a mátou

Doba přípravy: 40 minut / pečení 50 – 60 minut
Množství: pro 6 osob

  • 1 kg jehněčí kýty bez kosti
  • sůl, pepř
  • olej
  • 150 g kozího sýra
  • hrst čerstvé máty
  • 1 palice česneku
  • 1 cibule
  • 1 žloutek
  • snítka rozmarýnu

1. Troubu předehřejeme na 160 °C. Omytou a osušenou kýtu odblaníme a ořežeme přebytečný tuk. Osolíme a opepříme, potřeme olejem.

2. Kozí sýr nastrouháme, část mátových lístků odložíme na ozdobu, zbylé nasekáme. Česnek rozebereme na stroužky, ale neloupeme. Cibuli oloupeme a pokrájíme na kostičky.

3. Rozloženou kýtu potřeme sýrem, promíchaným se žloutkem a nasekanou mátou. Maso sbalíme a svážeme potravinovým provázkem nebo nití. Pod provázek nebo do štěrbin zastrkáme část natrhaného rozmarýnu.

4. Na pánvi rozehřejeme olej, kýtu ze všech stran opečeme, aby se maso zatáhlo. Přendáme do pekáče, přidáme stroužky česneku, pokrájenou cibuli, podlijeme trochou vody a dáme péct do vyhřáté trouby 50 až 60 minut.

5. Po upečení kýtu přetáhneme alobalem a necháme ji asi 15 – 20 minut v teple dojít. Hotovou kýtu ozdobíme zbylou čerstvou mátou a rozmarýnem.

Jarní zelenina s uzeným lososem

Jarní zelenina s uzeným lososem

Doba přípravy: 20 minut / vaření 15 minut
Množství: pro 4 osoby

  • 600 g nových brambor
  • 4 mladé mrkve
  • 2 zelené chřesty
  • 1 malá červená cibule
  • hrst čerstvé bazalky
  • čerstvá pažitka
  • 2 hrsti vyloupaného čerstvého hrášku
  • 200 g uzeného lososa
  • sůl
  • pepř
  • citronová šťáva

1. Brambory omyjeme a očistíme kartáčkem. Dáme vařit i se slupkou do slané vody.

2. Mrkev a chřest očistíme. Cibuli oloupeme a pokrájíme na kolečka. Bazalku omyjeme a osušíme, pažitku najemno nasekáme.

3. Mrkev dáme povařit do vody, po chvíli přidáme chřest a společně povaříme do poloměkka. Ke konci varu krátce v děrované sběračce spaříme hrášek.

4. Povařené brambory slijeme, necháme okapat, menší brambory jen přepůlíme, větší pokrájíme na silná kolečka. Mrkev i chřest nakrájíme na kratší špalíčky.

5. Všechnu zeleninu promícháme, přidáme cibuli, pokrájeného lososa, ochutíme solí a čerstvě mletým pepřem, citronovou šťávou. Ozdobíme lístky bazalky a nasekanou pažitkou.

Tip: Do salátu můžete místo uzeného lososa použít i kousky tuňáka z konzervy.

Rizoto s jarní zeleninou

Rizoto s jarní zeleninou

Doba přípravy: 20 minut/vaření 25 minut
Množství: pro 4 osoby

  • 2 – 3 malé šalotky
  • 1 stroužek česneku
  • 1 jarní cibulka
  • 1 l kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 85 g másla
  • 350 g kulatozrnné rýže
  • 100 ml suchého bílého vína
  • 2 – 3 růžičky brokolice
  • 200 g čerstvého hrášku
  • hrst zelených fazolek
  • 120 g strouhaného parmazánu

1. Šalotky a česnek oloupeme, šalotku a jarní cibulku pokrájíme nadrobno, česnek na plátky. Vývar zahřejeme, aby mírně vřel.

2. V hrnci rozehřejeme olej a jednu lžíci másla, orestujeme na něm šalotku, cibulku a česnek. Přihodíme rýži a společně opečeme. Přilijeme víno a mícháme, dokud se neodpaří.

3. Postupně za stálého míchání přidáváme po sběračce do rýže horký vývar. Rizoto by mělo být uvařené za 18–20 minut. Vždy, když se vývar odpaří, přidáme další sběračku a promícháváme.

4. Brokolici vložíme do vývaru a necháme ji tam povařit asi čtyři minuty.

5. Po 15 minutách vaření rizota vsypeme hrášek a fazolky, vaříme a mícháme společně. Na konci vaření přidáme povařenou brokolici z vývaru.

6. Do hotového rizota vmícháme zbylé máslo, většinu parmazánu a necháme ho zakryté chvíli dojít. Rozdělíme na porce a podáváme se zbylým parmazánem.

Tip: Přidejte do rizota chřest nebo mladou mrkev pokrájenou a povařenou ve vývaru.

... když vám zbydou vajíčka

Vajíčka natvrdo nechce už ani pes a vám je při jejich ceně líto nechat je zkazit? Vajíčková pomazánka, pštrosí vejce a francouzské brambory byly v týdnu a vám pořád nějaká zbyla? Vyzkoušejte naše tipy:

Vajíčka s kapary v bylinkové majonéze

Vajíčka s kapary v bylinkové majonéze

Vajíčka s kapary v bylinkové majonéze: Smíchejte 5 lžic majonézy a kelímek kysané smetany, přidejte 2 lžíce ostré hořčice, citronovou šťávu, sůl a cukr podle chuti. Do základu přimíchejte opláchnuté kapary a nasekané bylinky. Omáčkou přelijte vejce natvrdo a podávejte s novými bramborami.

Vajíčkové kari: Na lžíci přepuštěného másla 10 minut opékejte malou cibuli do zlatohněda. Přidejte nasekaný stroužek česneku a kousek zázvoru, sůl, lžičku koření garam masala a chilli podle chuti. Nechte rozvonět a přilijte konzervu sekaných rajčat. Duste 5 - 10 minut, než šťáva zhoustne, přidejte celá vejce natvrdo a prohřejte je v omáčce. Posypte natí koriandru a podávejte s rýží basmati.

Gratinovaná vajíčka: Na 2 lžících másla opražte 2 lžíce hladké mouky do světlehněda. Zalijte půl litrem mléka, umíchejte hladkou jíšku a přidejte 60 g parmazánu. Zapékací formu vymažte máslem, 8 vajec natvrdo nakrájejte na plátky. 200 g sýru fontina nebo jiného výrazného sýra nakrájejte na kostičky. Do formy skládejte postupně vejce, omáčku a sýr, zakončete vrstvou omáčky a posypte lžící parmazánu. Zapečte v troubě do zlatohněda.

Autor:

Nejčtenější

Zemřela královna sushi Bára Rektorová, podlehla rakovině

Bára Rektorová

Zakladatelka firmy na sushi a maminka dvou synů Bára Rektorová zemřela 11. srpna v kruhu svých nejbližších, jak na...

Andrea Černá: Jako kůl v plotě nežiju, ale pět dětí už porodit nestihnu

Andrea Černá

Přestože Andrea Černá ztvárnila desítky náročných divadelních rolí, pro národ zůstává hlavně Eliškou ze známého filmu...

Trend bio škodí, říká první dáma českého zemědělství Monika Nebeská

Monika Nebeská

Kdysi jako nezkušená městská holka, která se sama starala o malé dítě, vstoupila mezi ostřílené zemědělce, aby udělala...

Na Pacifické hřebenovce jsem věčně hladověla, vzpomíná Lucie Kutrová

Lucie Kutrová

Do dvaceti se kromě školy zajímala jen o módu a večírky. Neuběhla ani kilometr a nechápala, proč lidé chodí třeba na...

Tři potraviny, kterých se v létě můžete bezstarostně přejídat

Některé potraviny se mohou na vašem letním jídelníčku objevovat často,...

Léto velkému přejídání nepřeje. Obepnuté šaty i tílka okamžitě prozradí každý faldík na břiše, krátké sukně a kraťasy...

Další z rubriky

RECEPT DNE: Eintopf s krůtím masem, dýní a čočkou

Eintopf s krůtím masem, dýní a čočkou

Výhodou oblíbeného eintopfu je, že vše dáte do jednoho hrnce a nemusíte špinit nádobí. Navíc toto jídlo skvěle chutná a...

RECEPT DNE: Domácí čokoládová pomazánka

Domácí čokoládová pomazánka

Pro milovníky sladkých snídaní a svačinek přinášíme recept na zdravější čokoládovou pomazánku.

Maďarské lečo, rajská polévka či sýrový nákyp. Užijte si léto s rajčaty

Pravé maďarské lečo

Na zahrádkách dozrávají šťavnaté letní plody, které už svým názvem slibují rajské potěšení, tak je zkuste využít i...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz