Velikonoční jidášky
Ingredience:
- 200 ml mléka
- 30 g droždí
- 100 g moučkového cukru
- 2 lžíce hrubé mouky
- 100 g hery
- 2 žloutky
- 300 g hladké mouky
- sůl
- 1 sáček vanilkového cukru
- 1 lžička nastrouhané citronové kůry
- 1 lžíce rozinek na dozdobení
- 1 vejce na potření
Pracovní postup:
- Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru, hrubou mouku a vše rozmícháme. Kvásek necháme na teplém místě vzejít.
- Heru se zbylým cukrem a žloutky utřeme v míse do pěny. Přidáme vykynutý kvásek, prosátou hladkou mouku, špetku soli, vanilkový cukr, citronovou kůru a ze všech přísad vypracujeme hladké nelepivé těsto, které zakryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě asi 30 minut kynout.
- Pak těsto znovu prohněteme a necháme zakryté dalších 20 minut na teplém místě kynout.
- Těsto nakrájíme na kousky, které rozválíme na dlouhé tenké válečky, jež stáčíme podle vlastní fantazie. Dozdobíme je rozinkami, rozložíme na plech a necháme 15 minut kynout na teplém místě.
- Vejce rozšleháme a celý povrch jidášků jím potřeme. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 20 minut.
- Po upečení necháme vychladnout na kovové mřížce.
Tip: Hotové jidáše můžete potírat medem.