Čtenářský recept: Velikonoční hnětynky

  15:45aktualizováno  15:45
Vláčné voňavé máslové těsto velikonočních hnětynek se rozplývá na jazyku a křupavá čokoláda vynese tento dezert o třídu výš. Existuje lepší způsob jak tradičně zhřešit?

Velikonoční hnětynky | foto: Karolína Fourová

Doba přípravy: 30 minut + pečení
Množství: 25 kousků

  • 250 g másla
  • 250 g Hera
  • 500 g cukr moučka
  • 500 g polohrubé mouky
  • 6 žloutků
  • sníh ze 6 bílků
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • rum na ochucení
  • tuhé sádlo, hrubá mouka (na vymazání a vysypání formiček)
  • čokoládová nebo citrónová poleva, cukrové ozdůbky (na ozdobu)

1. Nejprve utřeme máslo spolu s cukrem a se žloutky, přidáme trochu rumu, aby těsto vonělo a přisypeme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Jako poslední do směsi lehce vmícháme sníh z bílků.

2. Formičky na bábovičky důkladně vymažeme tuhým sádlem a vysypeme hrubou moukou. Formičky plníme méně než do poloviny, jelikož bábovičky při pečení hodně nabydou.

3. Pečeme cca na 150°C, dokud nejsou hnětynky na povrchu zlaté a odchlipují se od stěny formičky. Troubu při pečení neotevíráme, aby byly krásně nadýchané. Hotové hnětynky po vychladnutí zdobíme čokoládovou polevou uprostřed "dortíku" a cukrovými ozdobičkami jarních motivů.

Autor:

Nejčtenější

Zemřela královna sushi Bára Rektorová, podlehla rakovině

Bára Rektorová

Zakladatelka firmy na sushi a maminka dvou synů Bára Rektorová zemřela 11. srpna v kruhu svých nejbližších, jak na...

Andrea Černá: Jako kůl v plotě nežiju, ale pět dětí už porodit nestihnu

Andrea Černá

Přestože Andrea Černá ztvárnila desítky náročných divadelních rolí, pro národ zůstává hlavně Eliškou ze známého filmu...

Trend bio škodí, říká první dáma českého zemědělství Monika Nebeská

Monika Nebeská

Kdysi jako nezkušená městská holka, která se sama starala o malé dítě, vstoupila mezi ostřílené zemědělce, aby udělala...

Na Pacifické hřebenovce jsem věčně hladověla, vzpomíná Lucie Kutrová

Lucie Kutrová

Do dvaceti se kromě školy zajímala jen o módu a večírky. Neuběhla ani kilometr a nechápala, proč lidé chodí třeba na...

Tři potraviny, kterých se v létě můžete bezstarostně přejídat

Některé potraviny se mohou na vašem letním jídelníčku objevovat často,...

Léto velkému přejídání nepřeje. Obepnuté šaty i tílka okamžitě prozradí každý faldík na břiše, krátké sukně a kraťasy...

Další z rubriky

RECEPT DNE: Vepřová panenka s bylinkami ve slanině

Vepřová panenka s bylinkami ve slanině

Máme pro vás skvělý tip na nedělní oběd. Vyzkoušejte recept na vepřovou panenku s bylinkami a slaninou.

RECEPT DNE: Zeleninové ragú s lososem

Zeleninové ragú s lososem

Uvařte si během chvíle rychlou a chutnou večeři podle našeho receptu na zeleninové ragú s lososem.

RECEPT DNE: Domácí čokoládová pomazánka

Domácí čokoládová pomazánka

Pro milovníky sladkých snídaní a svačinek přinášíme recept na zdravější čokoládovou pomazánku.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz