Čtenářský recept: Velikonoční mazanec

  15:15aktualizováno  15:15

Velikonoční mazanec | foto: Milan Machálekpro iDNES.cz

Doba přípravy: 2 hodiny

  • 500 g polohrubé mouky
  • 100 g krupicového cukru
  • 1 žloutek
  • 100 g másla
  • špetka soli
  • 1 kostka droždí
  • 250 ml vlažného mléka
  • 1 lžíce rumu
  • 50 g mandlí
  • 100 g rozinek (mohou být i sušené brusinky)
  • 1 bílek na potření
  • pečící papír nebo folie

1. Z mléka, lžičky cukru a droždí uděláme kvásek. Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukr, rozpuštěné máslo, špetku soli, žloutek, rum, rozinky. Přilijeme kvásek a zpracujeme v těsto. V teple necháme vykynout asi 1 hodinu.

2. V menším kastrolku spaříme mandle, oloupeme je a rozpůlíme.

3. Rozehřejeme troubu na 180 °C. Plech vyložíme pečicím papírem nebo na něj položíme pečicí folii. Z těsta vytvoříme 1 větší mazanec nebo 2 menší. Zapícháme do něj půlky mandlí, potřeme bílkem a necháme ještě 20 minut kynout.

4. Pečeme v troubě cca 25 - 30 minut. Zda je mazanec upečený zkusíme špejlí, kterou zapíchneme do těsta. Pokud se těsto nelepí, je mazanec hotový. Po vyjmutí můžeme mazanec pocukrovat.

Poznámka: Vhodné ke kávě a čaji, dětem můžeme dát k mazanci kakao.

Autor:

Nejčtenější

Zemřela královna sushi Bára Rektorová, podlehla rakovině

Bára Rektorová

Zakladatelka firmy na sushi a maminka dvou synů Bára Rektorová zemřela 11. srpna v kruhu svých nejbližších, jak na...

Andrea Černá: Jako kůl v plotě nežiju, ale pět dětí už porodit nestihnu

Andrea Černá

Přestože Andrea Černá ztvárnila desítky náročných divadelních rolí, pro národ zůstává hlavně Eliškou ze známého filmu...

Trend bio škodí, říká první dáma českého zemědělství Monika Nebeská

Monika Nebeská

Kdysi jako nezkušená městská holka, která se sama starala o malé dítě, vstoupila mezi ostřílené zemědělce, aby udělala...

Jsou smutní, mrzutí a znudění. Proč muži na dovolené tak trpí?

ilustrační snímek

Těší se domů. Poslední den neříkají: „To je škoda, že to tak uteklo.“ Říkají: „Konečně!“ Je to tak, muži neradi jezdí...

Tři potraviny, kterých se v létě můžete bezstarostně přejídat

Některé potraviny se mohou na vašem letním jídelníčku objevovat často,...

Léto velkému přejídání nepřeje. Obepnuté šaty i tílka okamžitě prozradí každý faldík na břiše, krátké sukně a kraťasy...

Další z rubriky

RECEPT DNE: Cuketové špagety s bylinkovým pestem

Cuketové špagety s bylinkovým pestem

Chcete si dopřát opravdu zdravé a dietní jídlo? Pak pro vás máme recept na cuketové špagety s bylinkovým pestem.

RECEPT DNE: Mrkvové řezy

Mrkvové řezy

Upečte si k nedělní kávě skvělé mrkvové řezy podle našeho osvědčeného receptu.

RECEPT DNE: Eintopf s krůtím masem, dýní a čočkou

Eintopf s krůtím masem, dýní a čočkou

Výhodou oblíbeného eintopfu je, že vše dáte do jednoho hrnce a nemusíte špinit nádobí. Navíc toto jídlo skvěle chutná a...

Advantage Consulting, s.r.o.
OPERÁTOR VE VÝROBĚ

Advantage Consulting, s.r.o.
Ústecký kraj
nabízený plat: 22 000 - 25 000 Kč

Najdete na iDNES.cz