Perníková vajíčka
Ingredience:
Na těsto:
- 750 g hladké mouky
- 1/2 sáčku kypřicího prášku do pečiva
- 1/2 sáčku kypřicího prášku do perníku
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžíce perníkového koření
- 350 g moučkového cukru
- 4 vejce
- 50 g medu
- 60 g másla nebo hery
Na polevu:
- 100 g moučkového cukru
- 1 bílek
- 1 lžíce citronové šťávy
Pracovní postup:
- Mouku prosejeme s oběma druhy kypřicího prášku, jedlou sodou, kořením a moučkovým cukrem. Přidáme vejce, med a tuk a vypracujeme tužší těsto, které zabalíme do potravinové fólie a necháme do druhého dne odležet.
- Pak těsto rozválíme na plát silný 4 mm, vykrájíme z něj vajíčka a vyložíme jimi formičky na vajíčka.
- Formičky rozložíme na plechy. Korpusy pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 20 minut. Po upečení je necháme krátce vychladnout ve formičkách, pak je vyjmeme.
- Z moučkového cukru, bílku a citronové šťávy utřeme lesklou polevu. Nejdříve polevou slepíme vždy dvě poloviny skořápky k sobě. Pak část polevy obarvíme potravinářskou barvou a vajíčka ozdobíme. Necháme je zaschnout.
Tip: Pokud nemáte formičky, zkuste vajíčka tvarovat pomocí polévkové lžíce, do které těsto vmáčknete a pak ho vyklopíte na plech vyložený pečicím papírem. Můžete také jen vykrajovat tvary jako při pečení vánočních perníčků.
Kynutá hnízdečka
Ingredience:
- 20 g droždí
- 20 g krupicového cukru
- 250 ml mléka
- 500 g hladké mouky
- špetka soli
- 1 vejce
- 2 lžíce medu
- 20 g másla
- 1 vejce na potření
- plátky mandlí na posypání
- barevná vajíčka na ozdobení
Pracovní postup:
- Droždí smícháme s cukrem a polovinou vlažného mléka. Na teplém místě necháme vzejít kvásek. Do mísy prosejeme mouku se solí, přidáme zbylé vlažné mléko, vejce, med, vykynutý kvásek a rozpuštěné máslo.
- Vypracujeme hladké nelepivé těsto, zakryjeme čistou utěrkou a necháme ho na teplém místě asi hodinu kynout.
- Vykynuté těsto rozdělíme na osm dílů a z každého rozválíme dlouhý pramen.
- Každý pramen rozkrojíme na tři části a spleteme je do copánku. Kraje copánku spojíme k sobě a vytvoříme kulaté hnízdečko.
- Hnízdečka rozložíme na plechy a necháme 20 minut na teplém místě kynout. Pak potřeme celý povrch rozšlehaným vejcem, posypeme mandlovými lupínky a pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 25 minut.
- Po upečení necháme vychladnout na kovové mřížce a ozdobíme vajíčky.
Velikonoční jidášky
Ingredience:
- 200 ml mléka
- 30 g droždí
- 100 g moučkového cukru
- 2 lžíce hrubé mouky
- 100 g hery
- 2 žloutky
- 300 g hladké mouky
- sůl
- 1 sáček vanilkového cukru
- 1 lžička nastrouhané citronové kůry
- 1 lžíce rozinek na dozdobení
- 1 vejce na potření
Pracovní postup:
- Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru, hrubou mouku a vše rozmícháme. Kvásek necháme na teplém místě vzejít.
- Heru se zbylým cukrem a žloutky utřeme v míse do pěny. Přidáme vykynutý kvásek, prosátou hladkou mouku, špetku soli, vanilkový cukr, citronovou kůru a ze všech přísad vypracujeme hladké nelepivé těsto, které zakryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě asi 30 minut kynout.
- Pak těsto znovu prohněteme a necháme zakryté dalších 20 minut na teplém místě kynout.
- Těsto nakrájíme na kousky, které rozválíme na dlouhé tenké válečky, jež stáčíme podle vlastní fantazie. Dozdobíme je rozinkami, rozložíme na plech a necháme 15 minut kynout na teplém místě.
- Vejce rozšleháme a celý povrch jidášků jím potřeme. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 20 minut.
- Po upečení necháme vychladnout na kovové mřížce.
Tip: Hotové jidáše můžete potírat medem.