Doporučujeme

Malé sladkosti pro oslavu velké noci. Upečte výslužku pro koledníky

  • 0
Kromě klasického beránka a mazance se na Velikonoce hodí mít po ruce něco malého sladkého nejen pro kluky a chlapy, co přijdou na koledu, ale také pro nečekané návštěvy. Zkuste letos třeba perníkové kraslice, kynutá hnízdečka nebo tradiční jidášky potřené medem.
Perníková vajíčka

Perníková vajíčka

Ingredience:

Na těsto:

  • 750 g hladké mouky
  • 1/2 sáčku kypřicího prášku do pečiva
  • 1/2 sáčku kypřicího prášku do perníku
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžíce perníkového koření
  • 350 g moučkového cukru
  • 4 vejce
  • 50 g medu
  • 60 g másla nebo hery

Na polevu:

  • 100 g moučkového cukru
  • 1 bílek
  • 1 lžíce citronové šťávy

Pracovní postup:

  1. Mouku prosejeme s oběma druhy kypřicího prášku, jedlou sodou, kořením a moučkovým cukrem. Přidáme vejce, med a tuk a vypracujeme tužší těsto, které zabalíme do potravinové fólie a necháme do druhého dne odležet.
  2. Pak těsto rozválíme na plát silný 4 mm, vykrájíme z něj vajíčka a vyložíme jimi formičky na vajíčka.
  3. Formičky rozložíme na plechy. Korpusy pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 20 minut. Po upečení je necháme krátce vychladnout ve formičkách, pak je vyjmeme.
  4. Z moučkového cukru, bílku a citronové šťávy utřeme lesklou polevu. Nejdříve polevou slepíme vždy dvě poloviny skořápky k sobě. Pak část polevy obarvíme potravinářskou barvou a vajíčka ozdobíme. Necháme je zaschnout.

Tip: Pokud nemáte formičky, zkuste vajíčka tvarovat pomocí polévkové lžíce, do které těsto vmáčknete a pak ho vyklopíte na plech vyložený pečicím papírem. Můžete také jen vykrajovat tvary jako při pečení vánočních perníčků.

Kynutá hnízdečka

Kynutá hnízdečka

Ingredience:

  • 20 g droždí
  • 20 g krupicového cukru
  • 250 ml mléka
  • 500 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 1 vejce
  • 2 lžíce medu
  • 20 g másla
  • 1 vejce na potření
  • plátky mandlí na posypání
  • barevná vajíčka na ozdobení

Pracovní postup:

  1. Droždí smícháme s cukrem a polovinou vlažného mléka. Na teplém místě necháme vzejít kvásek. Do mísy prosejeme mouku se solí, přidáme zbylé vlažné mléko, vejce, med, vykynutý kvásek a rozpuštěné máslo.
  2. Vypracujeme hladké nelepivé těsto, zakryjeme čistou utěrkou a necháme ho na teplém místě asi hodinu kynout. 
  3. Vykynuté těsto rozdělíme na osm dílů a z každého rozválíme dlouhý pramen.
  4. Každý pramen rozkrojíme na tři části a spleteme je do copánku. Kraje copánku spojíme k sobě a vytvoříme kulaté hnízdečko.
  5. Hnízdečka rozložíme na plechy a necháme 20 minut na teplém místě kynout. Pak potřeme celý povrch rozšlehaným vejcem, posypeme mandlovými lupínky a pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 25 minut. 
  6. Po upečení necháme vychladnout na kovové mřížce a ozdobíme vajíčky.
Velikonoční jidášky

Velikonoční jidášky

Ingredience:

  • 200 ml mléka
  • 30 g droždí
  • 100 g moučkového cukru
  • 2 lžíce hrubé mouky
  • 100 g hery
  • 2 žloutky
  • 300 g hladké mouky
  • sůl
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 lžička nastrouhané citronové kůry
  • 1 lžíce rozinek na dozdobení
  • 1 vejce na potření

Pracovní postup:

  1. Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru, hrubou mouku a vše rozmícháme. Kvásek necháme na teplém místě vzejít.
  2. Heru se zbylým cukrem a žloutky utřeme v míse do pěny. Přidáme vykynutý kvásek, prosátou hladkou mouku, špetku soli, vanilkový cukr, citronovou kůru a ze všech přísad vypracujeme hladké nelepivé těsto, které zakryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě asi 30 minut kynout.
  3. Pak těsto znovu prohněteme a necháme zakryté dalších 20 minut na teplém místě kynout. 
  4. Těsto nakrájíme na kousky, které rozválíme na dlouhé tenké válečky, jež stáčíme podle vlastní fantazie. Dozdobíme je rozinkami, rozložíme na plech a necháme 15 minut kynout na teplém místě.
  5. Vejce rozšleháme a celý povrch jidášků jím potřeme. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 20 minut. 
  6. Po upečení necháme vychladnout na kovové mřížce. 

Tip: Hotové jidáše můžete potírat medem.


  • Vybrali jsme pro Vás